Op het ogenblik dat het gaat om daten en relaties aangaan, dan zijn er niet veel verschillen te vinden tussen de manier waarop mannen en vrouwen verliefd worden. Als gevolg van biologische factoren en maatschappelijke verwachtingen kan het proces van verliefdheid echter wel een beetje anders zijn, bijvoorbeeld op het gebied van het te horen krijgen dat een ander van hem of haar houdt, kan iedereen net even anders kunnen manier reageren. Maar in de regel kun je stellen dat liefde gewoon overal hetzelfde is. En zodra er wel verschillen aanwezig zijn, dan zijn deze doorgaans veel meer gericht op de manier waarop mannen en vrouwen daadwerkelijk hun liefdelaten zien op het moment dat ze aan het daten zijn, meer nog dan iets anders.

De waarheid is echter dat de term liefde zich niet eenvoudig laat definiëren en al evenmin makkelijk te meten is. En het kan zelfs nog lastiger zijn om over de begrenzingen tussen de geslachten te definiëren. “Het is lastig om te bestuderen hoe iemand verliefd wordt, gewoonweg vanwege het feit dat deze ervaring erg subjectief is”, aldus psycholoog Dr. Danielle Forshee. “Er zijn aanwijzingen gevonden dat mannen en vrouwen zich op verschillende manieren uiten als het gaat om hun gevoelens en in hun beschrijvingen van gedachten die hier aan gelinkt kunnen worden.” Maar uiteindelijk is geslacht of sekse slechts een term, en niet iedereen zal ervaringen delen op basis van verwachtingen die betrekking hebben op een bepaald geslacht. Zodra het gaat om liefde, zijn er uiteindelijk geen regels, maar de wetenschap heeft wel een aantal interessante trends aan het licht weten te brengen die zeker het overwegen waard zijn. Dit is wat het onderzoek naar voren heeft gebracht over vrouwen, mannen en liefde.

Mannen zullen sneller verliefd worden

” Een recent onderzoek heeft aangetoond dat mannen eerder de neiging hebben om verliefd te worden dan vrouwen. Tevens zijn er verschillen als het gaat om het uiten van gevoelens van liefde, dit zullen vrouwen immers sneller doen.” Zo vertelden Jonathan Bennett en David Bennett, experts op het gebied van daten en oprichters van Double Trust Dating. Dus ondanks het feit dat films en de populaire cultfiguren iedereen wil laten geloven dat vrouwen degenen zijn die als eerste verliefd worden, zijn er zeker geen harde en duidelijke regels voor te geven.

Er kan echter wat biologie in het spel zijn. “De schrijvers (het van onderzoek) kwamen tot de conclusie dat dit logisch is, in het bijzonder omdat vrouwen vanwege evolutionaire redenen meer op moeten letten voordat ze op iemand verliefd worden”, terwijl mannen wellicht minder te verliezen hebben. Uiteraard is dit niet voor iedereen het geval, maar het is wel iets om een keer diep over na te denken.

Mannen zullen als eerste “Ik hou van jou” zeggen

Uitgaande van ditzelfde idee, hebben onderzoeken aangetoond dat een man binnen een relatie met een vrouw doorgaans de eerste zal zijn die zegt “Ik houd van jou” als de relatie nog jong is. “Een onderzoek dat uit werd gevoerd door Harrison en Shortall (in het jaar 2011) heeft uitgewezen dat mannen sneller verliefd worden dan vrouwen.” In tegenstelling tot wat een groot aantal mensen denkt, dat vrouwen de eerste zijn die hun gevoelens uitdrukken binnen een relatie, toonde dit onderzoek aan dat mannen eerder geneigd zijn om als eerste ‘Ik houd van jou’ te zeggen, dat zegt tenminste Caleb Backe, een deskundige op het gebied van gezondheid en welzijn bij Maple Holistics. “Vrouwen gaan daarentegen voorzichtiger om met relaties,” en kunnen langer wachten om deze uiterst belangrijke woorden uit te spreken. Maar we willen nog een keer benadrukken dat er geen regel voor gegeven kan worden, maar onderzoek heeft wel iets waargenomen dat erop wijst dat dit wellicht het gevolg is van de evolutie.

Vrouwen zouden vaker “Ik hou van jou” zeggen

Zodra een koppel samen een vaste relatie heeft, dan zullen vrouwen (als zij een relatie met een man hebben) echter vaker “Ik hou van jou” zeggen, zo blijkt uit onderzoek. Zoals dr. Forshee het verwoordt: “Een onderzoek binnen meerdere culturen heeft aangetoond dat vrouwen eerder ‘ik hou van jou‘ zeggen dan mannen.

En deze uitdrukking kan een heleboel meer betekenen voor vrouwen dan voor mannen, aldus de wetenschap. “In de regel suggereert onderzoek dat vrouwen hun partners uitingen als ‘Ik houd van jou’ in hun top 10 van romantische gebaren hebben staan, maar mannen daarentegen dat niet hebben. Op het moment dat mannen weten dat vrouwen ‘Ik hou van jou‘ erg romantisch vinden om te horen, dan zullen ook zij dit tegen hun vrouw zeggen omdat hun partners dat willen horen. Dit met als doel de relatie te verbeteren.”

Dit kan eveneens zijn oorsprong vinden in de biologie. “Vanuit een evolutionair oogpunt gezien zijn vrouwen die ‘Ik houd van jou’ zeggen een verbintenis aan kunnen gaan en ze zouden er baat bij hebben om juist dit te zeggen omdat het hen de mogelijkheid zou bieden om te paren met een man, zeker gezien het feit dat vrouwen zich alleen kunnen voortplanten gedurende een bepaalde periode in hun leven, “zegt Dr. Forshee. Ondanks dat we in de tegenwoordige tijd leven, is hit perspectief wellicht bij bepaalde persoon toch nog ergens achtergebleven.

Vrouwen zullen hun verliefdheid weten te focussen op één of enkele partners

Denk eens terug aan de tijd toen je op de middelbare school, of het vervolgonderwijs, zat en alle veroveringen die je hebt had. Was je geneigd om je liefde en genegenheid op één persoon te richten? Of was je juist verliefd op vrijwel iedereen?

Eén onderzoek heeft aangetoond dat adolescente mannen (die zich aangetrokken voelen tot vrouwen) sneller verliefd worden, en vaker seks hebben. Met andere woorden: ze worden dus verliefd op een verscheidenheid aan meisjes, terwijl meisjes Die zich aangetrokken voelen tot mannen) meer de neiging hebben om hun aandacht te richten op een kleiner aantal jongens,” zeggen Jonathan en David Bennett.

Dit wil uiteraard niet zeggen dat alle vrouwen die aangetrokken worden tot mannen op één man verliefd worden, terwijl hun mannelijke tegenhangers dit gevoel krijgen voor iedereen die op hun pad komt. Het komt immers alles te maken met het individu waar je mee te maken hebt.

Vrouwen zullen minder visueel zijn als ze verliefd worden

Een “man kan heel gemakkelijk verliefd worden”, en weet ook al erg snel of hij dat is,” zeggen Jonathan en David Bennett. “Een vrouw daarentegen is eerder geneigd om haar gevoelens van liefde te beoordelen aan de hand van lichamelijke aantrekkingskracht, samen met andere aspecten (zoals de persoonlijkheid van een potentiële partner), wat wil zeggen dat het langer kan duren voordat een vrouw ‘opgewonden raakt‘ van een potentiële partner en deze persoon na verloop van tijd dichterbij haar kan komen te staan.” Dit kan te maken hebben met de biologie, omdat mannen meer visueel ingesteld zijn en daardoor eerder verliefd zou kunnen worden op het eerste gezicht.

Beide geslachten zoeken soortgelijke eigenschappen in lange termijn partners

Weet je nog dat ik hierboven hebt gezegd dat er niet veel verschillen zijn op het ogenblik dat het gaat om verliefd worden? Welnu, dat lijkt te worden weerspiegeld in het onderzoek, omdat zowel mannen als vrouwen in dezelfde dingen geïnteresseerd lijken te zijn tijdens hun zoektocht naar een partner voor de lange termijn.

“Al met al toont het bewijs aan dat mannen en vrouwen vergelijkbare voorkeuren melden als het gaat om een partner op de lange termijn, en dat geldt ook voor eigenschappen als: vriendelijkheid, intelligentie, begrip en iemand die van je houdt,” zegt Dr. Forshee. Ik wil alleen maar zeggen: wie wil dat nou niet?

Mannen hebben meer kans om zich verliefd te voelen zelfs als de liefde niet wederzijds is

Er zijn een groot aantal aspecten dat het gevoel van verliefdheid beïnvloeden, dus mannen en vrouwen zullen absoluut verschillen laten zien op dit vlak. Neem bijvoorbeeld dat ene onderzoek in een artikel van Business Insider: “Een onderzoek dat stamt uit 2010 en uit is gevoerd door Andrew Halperin en Martie Hazleton van de Universiteit van Californië, Los Angeles waarin geen verschil aan werd getroffen in het aantal geliefden gedurende het leven tussen heteromannen en -vrouwen.”

Deze onderzoekers ontdekten echter wel “dat mannen een groter aantal ‘liefdes op het eerste gezicht’ meldden evenals onbeantwoorde liefdes. ‘ Maar op het ogenblik dat de onderzoekers ontdekten dat bepaalde mannen in deze situaties de liefde met verliefdheid verwarden, vanwege de fabel dat mannen hogere seksuele driften zouden hebben dan vrouwen, kon vast worden gesteld dat mannen en vrouwen tijdens hun leven, min of meer, een gelijk aantal keren verliefd waren geworden.

Een belangrijk ding om dan ook in gedachten te houden, is dat liefde en verliefdheid lastig te definiëren is en om die reden moeilijk onderzocht kan worden. Vrouwen en mannen kunnen zich weliswaar op een andere wijze uitdrukken, of dingen vanuit een ander perspectief bekijken, maar uiteindelijk is liefde gewoon liefde en speelt het geslacht van iemand niet in alle gevallen een rol hierbij.

Ze Magazine - Lifestyle trends