HomeDatingDatingtipsIs mijn relatie over? 17 signalen dat de liefde helemaal uitgedoofd is.

Is mijn relatie over? 17 signalen dat de liefde helemaal uitgedoofd is.

Verliefd worden is één van de meest fantastische ervaringen die je je maar kunt bedenken en je wordt er dan ook vaak door verrast. Het is totaal anders dan alles wat je ooit eerder mee hebt gemaakt, maar dat duurt slechts een paar jaar (of in het meest ongunstige geval maar een paar maanden!) Dan kan de relatie, maar ook de vreugde en het samen lachen, op de één of andere manier afgestompt lijken. Wat is daarvan de oorzaak? Je bent niet langer verliefd.

Dit fenomeen kan geruisloos en stiekem je relatie binnen komen sluipen en de liefde, zoals jullie in het begin voor elkaar voelden, af laten nemen. Maar hoe kun je nu zien of je relatie zijn einde nadert? Op het moment dat je één, of zelfs meerdere, van de onderstaande signalen opmerkt, dan kun je doorgaans er vanuit gaan dat de liefde verdwenen is en de tijd voor jou is gekomen om door te gaan zonder je partner aan je zijde.

Hoe herken ik deze signalen?

 1. Het spreken over de (gezamenlijke) toekomst is verdwenen. In eerste instantie kun je alleen maar samen praten over jullie toekomst met elkaar. Je praat over een huwelijk, waar jullie zullen gaan wonen, hoe jullie de kinderen gaan noemen en hoe je samen de tijd na je pensionering door zult gaan brengen. Hoe vaak is de toekomst de laatste tijd ter sprake gekomen? Vind je dat jullie, of één van jullie beide, dit onderwerp uit de weg gaan? Het is een duidelijke indicator dat je hart niet meer ligt bij een gezamenlijke toekomst.
 2. Het doet pijn om andere stellen gelukkig te zien. Zien dat andere stellen zo zielsgelukkig zijn, komt op je over als een klap in je gezicht. Jullie twee waren ooit precies zo, toch? Je begint je echter af te vragen of je zo gelukkig bent als dat je eigenlijk samen zou moeten zijn. Je merkt dat je andere stellen gaat vermijden omdat het gewoonweg te pijnlijk is om ernaar te kijken. Het doet pijn omdat je weet dat jullie relatie eigenlijk al enige tijd voorbij is.
 3. Je zegt minder vaak “Ik hou van jou”. Proberen om deze woorden er geforceerd uit te spreken werkt niet echt. Hoe minder je ze voelt, hoe minder je ze immers ook uitspreekt. Wellicht merk je dat je lacht en van gespreksonderwerp verandert wanneer je partner zegt dat hij, of zij, van je houdt. Het is waarschijnlijk dan ook één van de meer opvallende signalen, in het bijzonder voor de andere persoon. Zelfs wanneer je het wel vaak zegt, dan is het toch goed om te letten op de manier waarop je je voelt wanneer je deze woorden uitspreekt. Op het ogenblik dat het niet goed voelt, dan is je liefde doorgaans over.
 4. Er wordt steeds minder gecommuniceerd. Praatten jullie eerst iedere dan over het werk, vrienden, hobby’s, en meer van dat soort zaken? Maar lijkt het er nu op dat de televisie veel interessanter is dan een gesprek? Indien jullie niet samenwonen, en merk je dat je minder berichtjes stuurt en elkaar minder vaak belt? Je begint een gesprek op natuurlijke wijze te vermijden terwijl de liefde langzaam wegebt. Dat is namelijk een natuurlijk instinct dat je voor zal bereiden op de dreigende relatiebreuk.
 5. De relatie is gewoon een sleur geworden. Je staat op, maakt je klaar om naar je werk te gaan, kust je partner vaarwel, komt thuis, eet samen, televisie kijken en gaan slapen in dezelfde positie als iedere andere nacht. Je draait op een automatische piloot: wassen, spoelen, herhalen. Je ziet de relatie gewoon als iedere andere dagelijkse routine. Er is niets om naar uit te kijken. Je zou denken dat je je gewoon te veel op je gemak voelt, maar het probleem zou kunnen zijn dat je niet echt meer van je partner houdt en de relatie saai en vervelend vindt. Liefde is immers geen routine of sleur en het zou dan ook zeker niet zo moeten voelen.
 6. Je wilt intimiteit het liefst vermijden. Wanneer er totaal geen intimiteit meer is, dan moet je dit zo snelmogelijk proberen op te lossen. Zelfs kleine dingen, zoals knuffelen op de bank of een snelle kus bij het weggaan, lijken alsof je wordt verstikt. Intieme momenten zijn vaak voorbehouden aan verliefde mensen. Dat is wat hen speciaal maakt. Op het moment dat de liefde doodbloedt, dan zal intimiteit niet echt goed voor je voelen.
 7. Je fit werkelijk op alles. Je partner leek waarschijnlijk in het begin volkomen perfect. Uiteraard ben je zijn, of haar, fouten in de loop van de tijd op te merken, maar je hield heel veel van hem. Nu gaat ieder klein dingetje op je zenuwen werken. Je kunt er niet tegen hoe hij zijn haar heeft zitten ​​of tegen dat vreemde geluid dat hij maakt wanneer hij hard lacht. En waarom lukt het hem niet om op een andere manier te gaan zitten? Ja, je wordt geïrriteerd door alles wat hij doet en je bent niet bang om hem dit te laten weten. De liefde is al lang voorbij en je bent goed op weg om hem uit je leven weg te duwen.
 8. Wanneer je te horen krijgt: “Ik hou van jou”, dan wordt je ongemakkelijk.Je voelt je waarschijnlijk een beetje schuldig of ongemakkelijk op ogenblikken dat je partner je zegt dat hij van je houdt. Waarom is dat zo? Je voelt niet echt meer hetzelfde. Hoe slechter je je dus gaat voelen wanneer hij dit wel tegen je zegt, hoe duidelijker het voor je is het dat de liefde die je ooit gevoeld hebt is verdwenen.
 9. Je stelt jezelf voor met iemand anders. Fantaseren is één ding, maar het wordt een heel ander verhaal wanneer je jezelf altijd met een andere persoon ziet. Het gros van je gedachten zou niet bij een andere man moeten zijn als je in een relatie zit. Zie dit dan ook als een signaal dat je niet meer verliefd bent op je huidige man. Respecteer hem en laat hem dus gaan. Je hart en ziel hebben namelijk een stapje verder gezet.
 10. Het kost veelenergie om samen te zijn. Relaties kosten energie, maar op het moment dat het erg veel moeite kost om alleen maar bij elkaar te kunnen blijven, dan is het wellicht tijd geworden om dit op te geven. Liefde helpt je om de nodige energie te kunnen geven om door de slechte tijden heen te komen. Wanneer alles echter geforceerd aanvoelt en je hebt die drijvende kracht niet meer in je om je te kunnen stimuleren, dan zul je je uitgeput voelen iedere keer dat jullie bij elkaar zijn. Gun jezelf een pauze en geef toe dat je niet meer van je partner houdt.
 11. Je bent geïnteresseerd in van alles behalve je partner. Je vrienden, hobby’s, familie, huisdieren of dat heerlijke nieuwe toetje van fruit met chocolade dat je net hebt ontdekt, zijn allemaal een stuk interessanter dan je partner. Je dagdroomt over andere dingen op het ogenblik dat hij, of zij, bij je in de buurt is en je lijkt altijd plannen te hebben wanneer je eigenlijk bij hem, of haar, zou moeten zijn. Waarom is je partner niet meer interessant? Voor jou maakt dat simpelweg niets meer uit.
 12. Vertrouwen is tot het verleden gaan behoren. Op het moment dat de liefde over is, dan stop je wellicht eveneens met het vertrouwen van je partner. Je hebt tenslotte het gevoel dat je tegen hem, of haar, liegt door bij elkaar te blijven. Zodra je je partner niet langer vertrouwt, dan zal ook de liefde doodbloeden. Het is de hoogste tijd voor je geworden om opzoek te gaan naar iemand die je wel vertrouwt.
 13. Je ziet je partner meer als een vriend(in). Zelfs wanneer je niet meer van je partner houdt, dan kun je nog altijd om deze persoon geven als een vriend(in). Je zult merken dat je hem, of haar, behandelt als een vriend(in) in plaats van een geliefde. Je zou liever samen wat rondhangen en praten dan samen tussen de lakens belanden en daarna gaan knuffelen. De liefde is weliswaar verdwenen, maar je hoopt nog wel de vriendschap tussen jullie te kunnen redden.
 14. Je doet weinig moeite meer om problemen op te lossen. De kans is aanwezig dat je het toenemende aantal problemen in de relatie wel op hebt gemerkt. Op het moment dat de liefde namelijk verdwijnt, dan zullen ook de problemen zich doorgaans gaan vermenigvuldigen. Je partner wil wellicht proberen om bepaalde dingen op te lossen, maar je bent niet meer geïnteresseerd. Het maakt je niets meer uit wat er gebeurt. Sterker nog, je zou gelukkiger zijn wanneer alles gewoon uit elkaar zou spatten. Het zou je dan immers de moeite besparen om de relatie te beëindigen.
 15. Je partner komt niet voor in je ideale toekomstbeeld. Voorheen was je toekomst ook de zijne en vice versa. Nu mag hij niet eens meer een gastoptreden maken in je ideale toekomstdroom. Je ziet jezelf je dromen werkelijkheid laten worden, maar je partner is nergens meer te bekennen. Toen je verliefd was, zou je echter direct een plaats voor hem hebben in je toekomst weten te vinden. Omdat er geen liefde meer aanwezig is, heb je hem al uit je beeld voor de toekomst weggehaald.
 16. Je blijft bij je partner om andere redenen. De enige redenen waarom je bij je partner blijft, heeft niets met liefde te maken. Wellicht heb je samen kinderen of je kunt je een eigen onderkomen niet betalen. In je hoofd blijf je dus maar samen totdat de situatie zal veranderen. Op het ogenblik dat liefde echter niet één van de meest belangrijke redenen is waarom je bij je partner blijft, dan is het zeker dat er geen sprake meer is van ware liefde.
 17. Je merkt dat je altijd de gevoelens van je partner kwetst. Dat wil je eigenlijk helemaal niet doen, en je meent het niet, maar je doet je partner keer op keer weer pijn. Wellicht zei je partner dat hij, of zij, van je hield en je gaf gewoon een knuffel. Misschien heeft je partner speciale plannen gemaakt, terwijl jij deze weer af hebt gezegd om bij je vriend(inn)en te kunnen zijn. Je geeft steeds minder om de behoeften van je partner en als gevolg daarvan heb je hem, of haar, echt gekwetst. Je merkt de signalen dus wel degelijk op. Gebruik deze dus als een teken dat je niet meer van je partner houdt.

Is jouw relatie over?

Een relatie die over is, of op de klippen dreigt te lopen, is niet leuk, maar het valt wel duidelijk op wanneer gier sprake van kan zijn. Wanneer je merkt dat de bovenstaande zaken betrekking hebben op jou en je relatie, dan moet je doen wat het beste is voor jullie allebei en een einde maken aan de relatie. Dat is immers de enige goede manier om hiermee om te gaan.

Ze
Ze Magazine - Lifestyle trends

Must Read