Een van de beste dingen die horen bij het op vakantie gaan, is absoluut het niet hoven koken en/of daarna de vuile vaat af te wassen. Wanneer je overdag echter graag buiten actief bent tijdens je vakantie, dan kan wel een bepaalde beperking zijn als je je dient te houden aan de planning van het hotel waar je verblijft, in het bijzonder wanneer je er veel waarde aan hecht om weer eens lekker bij te bruinen.

Je kunt dan ook soms door de bomen het bos niet meer zien als je gaat kijken naar de verschillende mogelijkheden die een hotelverblijf met zich meebrengt, zoals hafpension en volpension, als je diverse pakketreizen met elkaar wilt gaan vergelijken. In dat soort situaties is het immers absoluut van belang om exact te weten waar je je voor aan gaat melden. Halfpension vakanties zijn dan ook zeker een optie die voor verwarring kan zorgen als je niet helemaal begrijpt wat dit inhoud.

Wat is een halfpension vakantie?

Halfpension wil zeggen dat er bij je accommodatie, het ontbijt en één andere maaltijd (vaak is dit het diner) in is begrepen. Drankjes die je nuttigt zijn dan echter weer niet in de totaalprijs die je moet betalen inbegrepen, al zal je doorgaans geen glas sinaasappelsap of een kopje koffie bij het ontbijt worden geweigerd wanneer je voor dit pakket hebt gekozen.

In grotere resorts worden ontbijt en diner in de regel in de vorm van een buffet geserveerd, dit in het kader van een snellere service en een meer ontspannen sfeer. Kleinere hotels bieden daarentegen vaak een meer persoonlijke service door juist een à la carte diner aan te bieden.

Wat zijn de voordelen van een halfpension vakantie?

Flexibiliteit

De basispakketten die betrekking hebben op halfpension zullen je de vrijheid bieden om je vakantiebestemming te gaan verkennen en om een lunch te gaan gebruiken in de restaurants die zich daar bevinden. Op het moment dat je dan ook hebt gekozen voor een vakantie op een locatie die bekend staat vanwege het lekkere eten, zoals Griekenland, Turkije, Spanje of Italië, dan wil halfpension zeggen dat je ook de kans krijgt om dingen uit de lokale keuken te proeven zonder dat je maaltijden hoeft te missen waar je van tevoren al voor hebt betaald.

Betaalbaarheid

Het weer kan ervoor zorgen dat je eetlust minder wordt, met als gevolg dat je minder wilt eten of dat je voor ander voedsel wilt kiezen dan je normaal gesproken thuis zou doen. Indien je een volpension vakantie boekt, dan voel je je wellicht verplicht om meer te gaan eten dan je eigenlijk graag zou willen, alleen maar om wat geld te kunnen besparen, maar op het ogenblik dat je één maaltijd op een dag flexibel kunt gebruiken (of juist achterwege kunt laten), dan betekent dit dat zodra je trek krijgt, je op zoek kunt gaan naar een onbekend restaurant voor een lunch of een kleine snack kunt kopen om de tijd tot het avondeten door te komen.

Dineren met kinderen

De meest ouders zullen het volmondig beamen dat het zitten in een eetgelegenheid zitten met een stel vermoeide en/of hyperactieve kinderen voor geen mens echt het ideale beeld is van een ontspannende tijd met het gezin. Het boeken van een accommodatie op basis van halfpension zal echter deze stress weg weten te nemen omdat je niet alle maaltijden bij hoeft te wonen en voortdurend een strijd moet leveren om een kind zijn of haar bordje leeg te laten eten en zich braaf te gedragen aan tafel. Bovendien krijgen ouders hierdoor eveneens de kans om hun aandacht te richten op het boeken van excursies en activiteiten overdag. Uiteraard dien je dan niet te vergeten om wat snacks mee te nemen zodat iedereen ook op de drukkere dagen iets tussen de maaltijden door kan eten.

Andere vormen van pakketreizen

Alleen kamer (ook wel aangeduid als Room Only) is een perfecte optie voor vakantieganger die houden van een flexibele toegang omdat er geen maaltijden of kookfaciliteiten in de totaalprijs in zijn begrepen.

Zelfcatering (Self Catering) wil eveneens zeggen dat de maaltijden niet in de totaalprijs in zijn begrepen als je een accommodatie of vakantiepakket boekt, maar je krijgt wel de nodige voorzieningen tot je beschikking om zelfs lichte maaltijden klaarte kunnen maken. Dit is een dan ook een uitstekende optie op het ogenblik dat je je kookkunsten wat wilt verbeteren, maar wanneer je ook geïnteresseerd bent in het proeven van gerechten uit de plaatselijke keuken.

Bed and Breakfast is een goede optie voor vakantieganger die deze vroege maaltijd het meest weten te waarderen. Het is dan ook een optie waar het ontbijt bij in zit begrepen in de totaalprijs van je accommodatie of vakantiepakket.

Halfpension (ook wel aangeduid als Half Board) is een optie waar je betaalt voor twee maaltijden op een dag, in de regel betreft het dan het diner, maar zonder drankjes uitgezonderd koffie, thee, water en sap. Dit is een fantastische optie wanneer je samen met kinderen op reis bent of wanneer je overdag van een flexibel vakantieschema buiten het hotel wilt blijven genieten.

Volpension betekent dat je alle drie de hoofdmaaltijden op een dag kunt gebruiken, maar waar geen snacks of drankjes bij in zijn begrepen in de totaalprijs. Deze optie is dan ook perfect voor de vakantiegangers die zich aan een bepaald budget willen houden, maar zich daarnaast ook willen verwennen.

All Inclusive is de optie waarbij werkelijk alles in is begrepen in de totaalprijs die je dient te betalen, en waar ook vluchten, accommodatie, drie maaltijden op een dag, snacks en drankjes bij in zijn begrepen. Het aanbod aan drankjes en het aanbod aan eten kan echter wel van resort tot resort uiteenlopen, dus is het altijd erg belangrijk om van te voren na te gaan wat je kunt verwachten voordat je definitief gaat boeken. All Inclusive is overigens één van de meest favoriete vakantietypes van veel mensen, simpelweg omdat het een doorgaans een prima prijs-kwaliteitverhouding biedt.

Nu je dit allemaal weet zal het waarschijnlijk een stuk eenvoudiger worden om het juiste vakantietype te boeken. Dit kan je niet alleen een heleboel geld, maar zeker ook stress besparen.

Ze Magazine - Lifestyle trends