Iemand vroeg me onlangs of ik vrijdagavond samen wat tijd door te brengen en het kostte me maar liefst twee uur om het berichtje te beantwoorden. Ik heb echter geen plannen op vrijdag. Ook houd ik van de persoon die me vroeg om samen te zijn op vrijdag en zou ik dit ook graag doen, maar helaas ben ik niet in staat om me aan iemand te binden. Ik ben besluiteloos en zelfs in dit piepkleine voorbeeldje is mijn enorme angst, of beter gezegd fobie, waar te nemen. Ben jij eigenlijk wel in staat om de signalen te herkennen die erop wijzen dat je ergens bang voor bent?

Omdat dergelijke signalen waarschijnlijk op de loer zullen liggen ergens in een donker steegje van je onderbewustzijn, ervoor zorgen dat je sigaretten gaat roken, en klaar staan om je volgende relatie om zeep te helpen! Kortom: dat is enorm negatief, maar dat is tevens de manier waarop ik me voel ten aanzien van bindingsangst. De angst heeft me in de gaten gehouden, maar wist tot voor kort onopgemerkt te blijven.

In het verleden dacht ik dat mijn relaties stukliepen omdat ik niet geliefd was, of omdat mensen me op een bepaald ogenblik goed hadden leren kennen en me vooral omdat ze me eng vonden. Jarenlange therapie, werken aan mijn gevoelens, een groot verlies en het beginnen van een podcast die me tot op heden al heeft weten te dwingen om op maar liefst 28 dates te gaan, heeft dat verhaal dar ik mezelf tegen bleef vertellen, weten te veranderen. Ik heb uiteindelijk het besluit genomen om mijn therapeut te gaan geloven en om te aanvaarden dat ik weliswaar niet onaantrekkelijk ben, maar ik desondanks doodsbang ben voor intimiteit. (Ik moet er overigens alles aan doen om deze laatste zin niet direct weer weg te halen. Jezelf kwetsbaar opstellen is immers enorm moeilijk)

Ik heb altijd hechte vriendschappen gehad en ik had een buitengewoon gelukkige jeugd, dankzij mijn lieve ouders, maar ergens op mijn pad, of het nu balletles was of de afwijzing van mijn eerste liefde, heb ik besloten ik dat iedereen mij en mijn lichaam op een kwaadaardige wijze veroordeelde en dat niemand zou me willen, en dus bleef ik worstelen om relaties te kunnen onderhouden. Ben je door dit alles inmiddels al afgeschrikt?

Het grappige was dat ik de mensen waar ik moeite mee had doorgaans heel erg leuk vond. Maar uiteindelijk ging ik toch op zoek naar relaties waar ik vrijwel zeker van wist dat die een snel hun einde zouden naderen, of waar ik van wist dat die de druk niet zouden kennen om echt serieus te kunnen worden. Ik sprak met dr. Gary Brown, een prominente relatiedeskundige in Los Angeles die met singles en stellen werkt, om duidelijkheid te krijgen over de manier de signalen waar bindingsangst mee gepaard gaat er in werkelijkheid uitzien.

1. Je klampt je vast aan gewoontes

Vind je het wel enorm fijn om naakt in bed te liggen met Josh, maar reageer je met afschuw op het moment dat hij je de volgende ochtend vraagt om samen te ontbijten? Of erger nog, om vrijdag samen naar de film te gaan? Een vrij duidelijk teken dat je bang bent om een verbintenis aan te gaan is wanneer “je dit alles vermijdt en je alleen maar bezig bent met het maken losse afspraakjes“, zegt dr. Brown. Dat klinkt volkomen logisch. Indien dit niet zomaar een fase na de relatiebreuk betreft, dan ga je dus mogelijk iets uit de weg.

2. Je vrienden valt het eveneens op

Je laat waarschijnlijk een patroon zien dat past bij bindingsangst wanneer “je merkt dat je vrienden je vragen, ” Hij (of zij) was toch een geweldige match voor jou? Waarom heb je hem of haar laten gaan?, “zegt Dr. Brown. En op het ogenblik dat je merkt dat je de neiging hebt om je niet te binden en die gewoonte wilt gaan veranderen, “dan is dat waarschijnlijk een goed moment om met familie en vrienden te gaan praten over hun kijk op de reden waarom dit zo zou kunnen zijn”, voegt Dr. Brown toe.

3. Je hebt het over relaties in plaats van ze aan te gaan

Dit klinkt wellicht een beetje vreemd, maar zodra “je je tijd besteedt aan het rechtvaardigen van redenen waarom relaties niet goed zijn”, dan ben je er waarschijnlijk bang voor, zegt dr. Brown. Het is de ultieme vorm van negeren: je ontkracht de toewijding en wellicht is dat omdat je het eigenlijk werkelijk wilt.

4. Je kiest de verkeerde personen

Je zult je beide handen opsteken omdat dit een enorm alarmsignaal is dat erop wijst dat je bang bent om een verbintenis aan te gaan. “Indien je de werkelijk goed uitziende foute kerels blijft kiezen omdat die veilig zijn vanwege je vermoeden dat zij geen goede partner op de lange termijn zullen zijn” legt Dr. Brown uit. Ondanks dat ik niet altijd voor de stereotype “lekker uitziende foute mannen” val, kies ik toch vaak voor de niet meer beschikbare mannen. Het is mijn favoriete manier om relaties uit de weg te gaan, omdat deze werkwijze me toestaat om alle schuld bij mezelf te leggen en mezelf te verwijten dat ik niet genoeg was!

5. Je kunt je niet binden op andere vlakken van het leven

Op het moment dat je bang bent om je te binden in relaties in het algemeen, “dan kun je eveneens bang zijn om toezeggingen te doen op andere gebieden van je leven”, zegt dr. Brown. Wanneer je gewoon moeite hebt om je te binden aan iemand of een relatie, dan ben je waarschijnlijk niet bang voor het sluiten van verbintenissen in algemene zin, legt hij uit. Maar zodra je moeite hebt om je in te zetten voor andere zaken, zoals een nieuwe baan of een verhuizing naar het buitenland, dan ben je in het algemeen wellicht bang voor veranderingen. “Je bent zo gewend om single te zijn dat je een aantal van de voordelen van het vrijgezel zijn niet op wilt geven”, legt Dr. Brown uit.

6. Je bent bang om verlaten te worden

Dit is een belangrijk signaal. Vaak beseffen mensen zich niet eens dat ze bang zijn om verlaten te worden, maar deze angst kan je vermogen om emotioneel gebonden te zijn met iemand op een laag pitje te zetten, ook al vind je iemand enorm leuk, zegt dr. Brown. Ongeacht of ‘je hart nu al één of meerdere keren op die manier gebroken is’, of dat je gewoon bang bent voor een moeilijk huwelijk zoals je ouders hadden, er zijn talloze redenen te noemen waarom mensen bang zijn om zich open te stellen voor een romantische relatie, legt dr. Brown uit.

“Onbewust ben je dus bang voor de dingen die je wilt, een hevig verlangen om een hechte emotionele band met iemand aan te gaan,” zegt Dr. Brown. “Je hebt in dat geval dus te maken met een onbewuste angst om je open en kwetsbaar op te stellen, wat werkelijk de hoeksteen van iedere oprechte, intieme relatie is.”

Op het moment dat dit alles je bekend voorkomt, dan raadt Dr. Brown je aan om eens te gaan praten met een deskundige therapeut die zich heeft gespecialiseerd in relaties. En als iemand die ervaring heeft met angsten en therapie, raad ik je persoonlijk aan om zeker proberen om een hechte relatie met iemand aan te gaan die je echt heel leuk vindt.

Ze Magazine - Lifestyle trends