Toen ik op nog studeerde aan de universiteit, kon ik het me enkel veroorloven om bij mijn familie op bezoek te gaan tijdens de zomer- en kerstvakantie. Wanneer ik dan thuis was, dan kom ik in het bijzonder veel genieten van het doorbrengen van tijd met een goede vriendin. We kenden elkaar al vanaf onze middelbare schooltijd en ik zie haar dan ook eigenlijk meer als de jongere zus die ik helaas niet heb.

Ergens in mijn tweede studiejaar stuurde ze me een berichtje waarin ze onthulde dat ze romantische gevoelens voor me koesterde. Ze wilde zelfs niets liever dan dat we zouden gaan daten. Ik was echter totaal overrompeld door haar bekentenis. Ik had immers geen enkel idee dat ze zich zo voelde ten aanzien van mij. Ze voelde gelukkig ook mijn tweestrijd en vroeg me om er tenminste over na te denken en zei dat we uitgebreid hierover zouden praten zodra ik haar die zomer weer zou zien.

De rest van dat semester ben ik echter alleen maar bezig geweest met mezelf kwellen met de vraag: wat ik het beste zou kunnen doen. Op een nacht, toen ik alleen was op de slaapzaal, haalde ik een keer heel diep adem en begin ik mezelf een aantal erg belangrijke vragen te stellen die ik absoluut eerlijk diende te beantwoorden voor mezelf, maar die ik eigenlijk diep weg had gestopt. Had ik dezelfde gevoelens die zij voor mij koesterde? Wilde ik ook dat we zouden gaan daten? Door in stilte mezelf op deze wijze te ondervragen, kreeg ik toegang tot mijn innerlijke stem, de stem die ik in mijn vlaag van paniek voortdurend had weten te overstemmen.

Door op deze manier na te gaan denken, kwam ik tot het inzicht hoewel ik van haar hield, maar ook dat ik niet verliefd op haar was. Het najagen van een relatie was op de eerste plaats uit angst om haar kwijt te raken, zou niet eerlijk zijn geweest voor ons allebei, en het zou er bovendien voor hebben gezorgd dat we op een realistische manier in het leven zouden staan.

De zomer die volgde was zeker niet eenvoudig te noemen. Op het ogenblik dat ik haar vertelde hoe ik me werkelijk voelde, was ze begrijpelijkerwijs gekwetst. Onze vriendschap wist dit echter te overleven, omdat we ons beide realiseerden dat we voldoende om elkaar gaven om volkomen eerlijk tegen elkaar te kunnen zijn, en dat is iets dat niet vaak voorkomt tussen twee mensen.

Tot op de dag van vandaag vraag ik me soms nog steeds af wat er gebeurd zou zijn wanneer ik geen aandacht had besteed aan aloude wijsheid en gereageerd zou hebben uit angst in plaats van te negeren wat mijn ware gevoelens werkelijk voor haar waren, of hieraan te twijfelen.

Indien je twijfels hebt over een relatie, dan kan ik je absoluut verzekeren dat de antwoorden die je zoekt binnenin jezelf te vinden zullen zijn. Je staat wellicht gewoon toe dat angst je innerlijke stem het zwijgen oplegt of deze overstemd.

Om je in een dergelijke situatie te helpen, heb ik hieronder dertig vragen voor je op een rijtje gezet die ervoor kunnen zorgen dat je meer duidelijkheid krijgt over je relatie: wat werkt, wat juist niet en wat daar de reden van is. Je moet je echter wel bedenken dat er geen goede of fouten antwoorden gegeven kunnen worden, je zult immers alleen maar meer inzicht krijgen.

Vragen tijdens een relatie

 1. Vertrouwen jullie elkaar helemaal?
 2. Geloof je in het bestaan van zielsverwanten, en zo ja, geloof je dat je de zielsverwant van elkaar bent?
 3. Wanneer heb je voor het laatst gezegd: “Ik houd van je?” Waarom is dit alweer een poos geleden?
 4. Ben je tevreden met de intimiteit die jullie met elkaar delen?
 5. Hoe vaak lachen jullie samen?
 6. Heb je het gevoel dat je persoonlijke offers hebt gebracht voor je relatie, en heeft daar iets tegenover gestaan?
 7. Glimlach je op momenten dat je aan je partner denkt?
 8. Voel je je bedreigd als anderen je partner aantrekkelijk vinden, en waarom is dat zo?
 9. Geloof je dat je partner je grootste steun is?
 10. Wat vind je van de visie van je partner op geldzaken?
 11. Vind je het leuk om tijd door te brengen met de familieleden van je partner? En met zijn vrienden?
 12. Ervaart één van jullie wrok tijdens ruzies, en waarom heb je moeite dit gevoel te laten gaan?
 13. Hoe voel je je op momenten dat je partner thuiskomt na enige tijd van afwezigheid?
 14. Is je partner ook je beste vriend?
 15. Heb je een geheim dat zodra je partner het wist, je bang bent dat je hem, of haar krijgt zult raken?
 16. Heb je het gevoel dat je partner je accepteert zoals je bent?
 17. Op welk moment besefte je dat je verliefd was geworden, en hoe voel je je als je er nu over nadenkt?
 18. Heb je elkaar niet alleen in goede, maar ook slechte, tijden meegemaakt?
 19. Zou je ooit vreemd kunnen gaan of een affaire hebben? Waarom? Of waarom niet?
 20. Zie je jullie toekomst samen met enthousiasme tegemoet?
 21. Vind je dat je relatie ook een echt partnerschap is?
 22. Wanneer was jullie laatste romantische uitstapje?
 23. Stoort het je wanneer je partner vrienden van het andere geslacht heeft, en waarom is dat zo?
 24. Accepteren jullie elkaars religie of levensovertuigingen?
 25. Wanneer hebben jullie voor het laatst samen over jullie toekomst gepraat en zaten jullie toen op één lijn?
 26. Heb je het gevoel dat jullie kunnen communiceren zonder dat er ook maar een woord wordt gezegd?
 27. Wat is je meest gelukkige herinnering aan jullie tijd samen? Wat is de meest erge? Kun je meer prettige- dan onprettige herinneringen voor de geest halen?
 28. Wat is knelpunt in een relatie voor jou, en heb je er één over het hoofd gezien in je huidige relatie?
 29. Wat vind je van het laatste, diepgaande gesprek dat jij en je partner hebben gevoerd?
 30. Laat je vaak je liefde voor elkaar zien, en als dat niet het geval is: waarom gebeurt dat niet?

Op het ogenblik dat je op zoek bent naar meer duidelijkheid over je relatie, dan de beste bron (als het gaat om inzicht)je eigen innerlijk. Je moet alleen wel durven om de antwoorden te vinden die je zoekt, door eerlijke antwoorden aan jezelf te geven. Vervolgens dien je op de antwoorden die je jezelf hebt gegeven ook echt te vertrouwen. Alleen dan kun je immers de juiste beslissingen nemen ten aanzien van je relatie.

Ze Magazine - Lifestyle trends