Voor sommige mensen kan een behoorlijke opgave zijn om te proberen erachter te komen wat ze kunnen gaan doen tijdens hun vrije dagen of avonden. Het kan wellicht zelf een beetje vreemd overkomen als je aan jezelf toe moet geven dat je als vrije tijdsbesteding een hobby aan het zoeken bent, in het bijzonder wanneer je niet geeft om borreluurtjes of happy hours. Indien je niet weet wat je zou moeten kiezen, dan zullen doorgaans alle opties vrij saai lijken: zo is breien bijvoorbeeld voor de wat oudere dames, sporten is wellicht helemaal nooit wat voor jou geweest en op het moment dat je een activiteit als fietsen of gamen op gaat pakken, dan voel je je misschien als een klein kind.

Maar gelukkig hoeft het hebben van een hobby niet alleen een manier te zijn om je vrije tijd mee vol te maken voor de tijdspanne die ligt tussen de ontmoetingen met je vrienden en je bezigheden op school of op de werkvloer. Een leuke hobby kan immers zomaar veranderen in een ware passie die je op weet te winden, die je helpt te ontspannen na een lange dag of die juist je brein aan het werk zal zetten. Het hebben van een hobby kan dan ook de kwaliteit van je leven helpen verbeteren, en dat is tevens de belangrijkste reden om één of meerdere te hebben.

Maar wat als je nergens zo gepassioneerd over bent? Waar begin je dan? Op de eerste plaats zul je toe moeten geven dat werkelijk iedereen een passie heeft, dus ook jij, maar waarschijnlijk heb je de jouwe tot op heden nog niet ontdekt. Gelukkig is dit niets om je zorgen over te maken, er zijn namelijk een heleboel simpele (en pijnloze) manieren om erachter te komen wat jouw hobby nu precies is. Hieronder hebben we bovendien ​​zeven tips voor je op een rijtje gezet. Aan de hand daarvan kun je gaan ontdekken wat je graag doet en je hobby als volwassene vinden. Na afloop zul je vast en zeker met een voldaan gevoel op je acties terugkijken en ons wellicht zelfs eeuwig dankbaar zijn.

1. Denk eens terug aan je jeugd

Op het moment dat je niet weet waar je moet beginnen, dan kun je terugdenken aan de dingen die je als kind graag deed. Dat was immers de tijd in je leven dat je wild en vrij was en je niets hoefde te doen behalve wanneer je dat echt graag deed. De kans is groot dat je nog steeds een groot aantal soortgelijke interesses hebt.

Crafting blogger Sarah White suggereerde: “Zijn er dingen die je als kind leuk vond en die je wellicht als volwassene nog steeds leuk vindt? Wellicht had je een schitterende platenverzameling, vond je het leuk om zelf kleertjes voor je poppen te maken of was je altijd op je fiets te vinden. Dit zijn allemaal dingen die je als volwassene gemakkelijk weer op zou kunnen pakken en die dus geweldige hobby’s zouden zijn. ” Dit wilechter niet zeggen dat je weer verstoppertje moet gaan spelen of dat iedere volwassene weer in de zandbak moet springen. Gebruik je jeugd echter als een soort opstapje om erachter te komen welke dingen je graag deed. Indien dit bijvoorbeeld het klimmen in bomen was, dan kun je wellicht nu besluiten om te gaan rotsklompen. Als je graag in de omgeving van je huis ronddwaalde, dan kun je als volwassene wellicht besluiten om te gaan wandelen. Het is immers maar een begin.

2. Ga op zoek naar een paar hobbyideeën voor volwassene

Wanneer je eenmaal weet waar je moet beginnen, dan kun je de opties uit gaan proberen en gaan zien of deze je bevallen. Soms kan iets dat zo simpel is als het rondstruinen in een bouwmarkt of een sportwinkel je immers al aan het denken zetten. Blogger White raadde aan: ‘Wanneer iets uit je verleden je niet direct weet te raken, dan kan het handig zijn om naar een bouwmarkt, sportwinkel, boekenwinkel of muziekwinkel bij je in de buurt te gaan. Kijk er gewoon een beetje rond en kom erachter wat je aandacht weet te trekken en vast te houden. Wellicht voel je je wel aangetrokken tot de kookboeken of tot de afdeling met de plakboeken; hier kun je dan misschien op een idee komen voor een interessante hobby.’

Soms moet je echter op fysiek vlak een optie zien, of zelfs ervaren, om er nieuwsgierig naar te worden, dus loop gewoon eens wat rond op de verschillende afdelingen van winkels die je interesseren en kijk wat eruit komt.

3. Kies iets waardoor je je dagelijkse beslommeringen even vergeet

Wanneer je niet van plan bent om een ​​hobby op te pakken alleen maar om je vrije tijd mee op te vullen, dan kun je proberen om iets te bedenken waardoor je de stress en de zorgen van je dag even kunt vergeten. Dat zou dus een hobby moeten zijn die je helpt om te ontspannen en weer in balans te komen. Als breien of het leren van een vreemde taal aanvoelt alsof je aan het werk bent, dan is dat dus geen geschikte hobby voor jou.

Lifestyle blogger Elsie Larson suggereerde: “Hardlopen is mijn perfecte hobby met ’tijd voor mezelf’. Ik loop graag met een koptelefoon op en luister ondertussen naar mijn favoriete muziek. Ik heb bovendien wat tijd om na te denken. Ik vergeet echter wel even dingen die verband houden met mijn werk. Als ik ‘klaar ben met lopen, dan voel ik me echt weer helemaal nieuw, ik ben dan ook dol op dit soort dingen. Het is bovenal een goede hobby voor mijn persoonlijkheidstype, omdat ik zo kleine doelen kan stellen en bereiken, wat een enorme bron van motivatie voor mij is. Op dit ogenblik werk ik bijvoorbeeld op mijn manier aan het 10 kilometer hard kunnen lopen en het voelt fantastisch om telkens een stapje dichter bij mijn doel te komen. ” Als je iets vindt dat je een gevoel geeft dat je wat tijd voor jezelf hebt en tevens beantwoordt aan je persoonlijkheid en interesses, dan zul je iets te pakken hebben dat meer is dan enkel en alleen maar een activiteit: deze hobby zal dan namelijk je leven weten te verbeteren.

4. Kijk of je bepaalde hobby’s uit het verleden bent vergeten

Wellicht had je al wel een hobby, maar ben je die helemaal vergeten. Ondanks het feit dat dit misschien een beetje vreemd lijkt te zijn, kunnen bepaalde hobby’s soms toch meer aanvoelen als projecten en besef je je niet dat ze een constante activiteit in je leven kunnen worden.

Larson adviseert: “Kijk letterlijk eens rond in je huis en ga na of er verwaarloosde hobby’s te vinden zijn die je ooit eens bent begonnen maar die je nog echt af hebt gemaakt. Vorige week herinnerde mijn broer me er bijvoorbeeld aan dat ik eens een kinderboek had geschreven (dit was vier of vijf jaar geleden), terwijl ik zelf dat al helemaal vergeten was. Dat project heb ik dus nooit verder afgemaakt, en nu ben ik ervan overtuigd dat het zeker de moeite zal lonen om het weer op te pakken, gewoon voor de lol.” Ben je een paar haar geleden op vakantie geweest naar Italië en ben je daarna gestopt met het ophalen van deze taal? Vond je het leuk om foto’s te maken tijdens een eerdere roadtrip, maar heb je er niet aan gedacht om je camera gewoon voor de lol weer eens tevoorschijn te halen? Op het moment dat je terugdenkt aan een aantal projecten dat je in het verleden bent begonnen, maar die je vervolgens al gauw weer bent vergeten, dan heb je wellicht al een leuke hobby gevonden.

5. Ga na welke dingen je graag koopt als in een guilty pleasure bui

Is er iets waar je gewoon geen weerstand tegen kunt bieden, en wat je dus steeds simpelweg moet kopen als je aan het winkelen bent? Dat ding is wellicht een belangrijke aanwijzing als je op zoek bent naar een nieuwe hobby. Volgens blogger Deborah: “Als je altijd de laatste modetrends wilt bekijken? Overweeg dan eens om zelf iets te gaan breien of naaien. Ben je daarentegen dol op geurkaarsen? Ook die kun je wellicht zelf eens gaan maken. Houd je ervan om je muren te decoreren met kunst? Dan kun jezelf proberen om te gaan schilderen.”

Blader je graag door allerlei boeken met korte verhalen? Misschien heb je talent en kun je zelf dit soort werk gaan schrijven. Ben je al een hele tijd op zoek naar een dikke ellenlange sjaal? Wat houd je tegen om er zelf eentje te gaan breien? Je huidige interesses bevatten mogelijk dus al alle antwoorden die je zoekt wanneer je een hobby op wilt gaan pakken.

6. Kijk welke dingen je zelf wilt veranderen

Bepaalde mensen vinden het wellicht een beetje lastig om zinloos werk te doen dat niets anders omhelst dan plezier maken. Je kent dat gevoel vast wel: wanneer je naar de film gaat of geniet van een lange winkeldag en je denkt: “Ik zou eigenlijk X moeten doen.” Wanneer je altijd onderweg bent en zelf een doel probeert te bereiken of beter wilt worden, dan kun je er natuurlijk voor zorgen dat je hobby aan dergelijke criteria voldoet. Kies bijvoorbeeld een hobby die je kan helpen om op een positieve manier te veranderen.

Mark Manson, blogger over zelfverbetering, stelt dan ook voor om jezelf de volgende persoonlijke vraag te stellen: “Wat is er vandaag de dag waar je 8-jarige ik van zou moeten huilen?” De achterliggende betekenis van deze vraag: waar ben je mee gestopt alleen maar omdat het niet meer lucratief leek te zijn of omdat het de verantwoordelijkheden van een volwassene in de weg zou staan. Ga vervolgens op zoek naar mogelijkheden die deze zienswijze je biedt en de kans is groot dat deze hobby je een nieuw doel kan geven.

7. Denk aan het laatste wat je een maaltijd heeft laten vergeten

Wat was het laatste wat je deed in je leven waardoor de tijd voorbij leek te vliegen? Op welk moment kwam je er geschrokken achter toen je op de klok keek dat je lunch of diner mis was gelopen omdat deze activiteit je zo in beslag had weten te nemen? Onthoud dit moment, en ga er vervolgens wat mee doen, bijvoorbeeld door de kernideeën van wat deze activiteit voor jou zo speciaal maakte te gaan ontleden en te kijken of je deze aspecten ook nog in een andere activiteit zou kunnen vinden.

Manson legde uit: “Pas toen ik de spellen opgaf, besefte ik me dat mijn passie niet bij de spellen zelf lag (ondanks het feit ik er wel enorm dol op ben). Mijn passie is de verbetering van mezelf, ergens goed in zijn en vervolgens proberen om er nog beter in te worden. Maar wellicht is dat niet hetzelfde voor jou en kom je tot een totaal andere conclusie. Wellicht wel het dingen efficiënt organiseren, of helemaal de weg kwijtraken in een fantasiewereld, of iemand anders iets leren, of bepaalde technische problemen oplossen. Wat het ook voor jou mag zijn, kijk niet alleen naar de activiteiten die je de hele nacht uit je slaap weten te houden, maar juist naar de cognitieve principes achter de activiteiten die je weten te boeien. Omdat deze eenvoudig op een andere wijze toe kunnen worden gepast. “Zoek eens naar de aspecten achter de reden waarom je een bepaalde interesse hebt en kijk of je deze in de vorm van een hobby kunt gebruiken. Dan is het vinden van een leuke hobby namelijk opeens een stuk simpeler dan je aanvankelijk misschien dacht.

Er valt zo veel te ontdekken

Het vinden van iets dat ervoor zorgt dat je buiten je dagelijkse beslommeringen kunt doen, kan op zich een reusachtige klus lijken, maar het absoluut is de moeite waard om echt naar een leuke hobby te gaan zoeken. Zo kun je je namelijk zowel creatief als persoonlijk voldaan gaan voelen, dus probeer gewoon enkele van de bovenstaande tips en zie wat er gebeurt. Het is wellicht een stuk eenvoudiger om erachter te komen welke hobby iets voor jou is dan je ooit had durven dromen.

Ze Magazine - Lifestyle trends