We hebben een enorm aantal populaire flight bags onderzocht die ook veelvuldig worden gebruikt door piloten en stewardessen. Vervolgens hebben we daaruit de beste exemplaren voor zowel stewardessen, piloten in opleiding, particuliere piloten en commerciële piloten voor je op een rijtje gezet en van een korte omschrijving voorzien. Ondanks dat de Brightline Flex B7 de flight bags is die als absolute winnaar uit de bus is gekomen en dus zonder twijfel als beste algehele flight bag mag worden gezien, lopen de Lightspeed Aviation Gann en de Flight Outfitters Bush Pilot Folio geen van beide ver op de koploper achter.

Desalniettemin zullen we gewoon beginnen met het voorstellen van de winnaars, gevolgd door de dingen waar je op dient te letten bij de aankoop van een flight bag en geven we enkele gedetailleerde beoordelingen van een aantal van de meest populaire modellen.

BESTE FLIGHT BAG ALGEMEEN

BrightLine met de Flex B7 flight

Brightline heeft een modulair systeem waarbij diverse compartimenten kunnen worden gecombineerd met behulp van een ritssysteem. Het is dan ook de ideale flight bag voor alle piloten (maar ook voor bijvoorbeeld fotografen).

BESTE COOLER FLIGHT BAG

eBags met de Crew cooler 2

Dit is een erg populaire flight bag onder stewardessen. Van alle coolers die in de handel zijn gebracht is de eBags crew cooler 2 over het algemeen de beste optie.

BESTE FLIGHT BAG VOOR PILOTEN

Lightspeed Aviation met de Markham

Een flight bag die er niet alleen maar goed uitziet, maar daarnaast ook duurzaam en goed georganiseerd is. Deze flight bag is in het bijzonder geschikt voor privépiloten en piloten in opleiding.

Kies een flight bag van het juiste materiaal

Op het moment dat je een flight bag wilt gaan kopen, ongeacht of dit nu je eerste exemplaar is of je dat er al meerdere in gebruik hebt gehad, dan is het meest belangrijke aspect om op te letten het materiaal waar de tas van is gemaakt. Dit bepaalt namelijk hoe lang de tas mee zal gaan wanneer je deze geregeld gebruikt.

 • Polyester

Polyester is een van de meest goedkope materialen die worden gebruikt bij de productie van tassen en koffers. In de regel zul je dit materiaal aantreffen in de goedkopere flight bags. Polyester wordt gemeten in Derniers die kunnen variëren van 600 tot 1800, waarbij de hoogste waardes duurzamer zullen zijn. Kies dus bij de aankoop van een polyester flight bag voor de hoogst mogelijke Dernierwaarde, simpelweg omdat dan het materiaal het meest duurzaam zal zijn.

 • Cordura Nylon

Wanneer je vervolgens nylon neemt, dan kun je stellen dat dit veel duurzamer is dan polyester. Ondanks dat qua Derniers lager ligt dan polyester, is nylon in de praktijk wel een stuk sterker. Cordura nylon loopt doorgaans uiteen van 600 tot 1800 Derniers. Nylon is echter dikker dan polyester en is dan ook beter in het afstoten van water. Dit materiaal kent echter een hogere prijs omdat Cordura Nylon gewoonweg kostbaarder is dan polyester en vaak toe wordt gepast bij de vervaardiging van medium flight bags.

 • Ballistisch nylon

Binnen het scala van alle traditionele materialen die voor de productie van flight bags worden gebruikt, is Ballistic Nylon het meest duurzame en het duurst. De flight bags van dit materiaal worden doorgaans verkocht in 1800 tot -2500 Dernier Ballistic Nylon. Op het moment dat je een tas van dit materiaal aanschaft, dan weet je zeker dat deze gedurende een lange tijd mee zal gaan.

 • Canvas

Ondanks het feit dat zowel nylon als canvas duurzame materialen zijn, is canvas meer duurzaam dan nylon. Canvas is weliswaar meer stofachtig, massiever en minder waterbestendig. Indien het gaat om flight bags, dam zullen veelmensen de voorkeur geven aan dit materiaal, in plaats van exemplaren die gemaakt zijn van gewoon nylon, vanwege een fraaier uiterlijk en extra duurzaamheid.

 • Leder

Doorgaans zijn flight bags van leder behoorlijk groot en zwaar, maar daar staat wel tegenover dat deze exemplaren een stuk duurzamer zijn dan bijvoorbeeld hun nylon tegenhangers. In de regel is leder immers veel beter bestand tegen krassen, rekken, buigingen en andere krachten, waardoor ze vaak langer meegaan. Het is vrij normaal dat lederen flight bags een paar decennia mee kunnen gaan. Een minpuntje is echter we dat ze minder waterbestendig en vaak zwaarder zijn dan nylon of polyester exemplaren. Op het moment dat een flight bag is vervaardigd van echt leder, dan mag je overigens ook een premium prijs verwachten, gewoon vanwege het feit dat leder nu eenmaal niet goedkoop is.

Bepaal welk formaat je nodig hebt

Een goede tip is doorgaans om niet te overdrijven met het aantal compartimenten als je een flight bag aan gaat schaffen. Aan de ene kant helpen deze je weliswaar bij het georganiseerd houden van je spullen, maar aan de andere kant beperken ze ook de totale beschikbare ruimte in de tas. Doorgaans kun je dan ook beter kiezen voor een flight bag:

 • Een compartiment om je headset in op te bergen;
 • Een gevoerd vak voor het opbergen van je tablet of laptop;
 • Een speciaal vak aan de buitenkant voor het opbergen van je zender/ontvanger;
 • Drie tot vijf kleinere compartimenten voor het meenemen van laders, een zaklamp, brandstoftesters, een zonnebril en andere kleinere voorwerpen.
 • Een groter compartiment dat behalve je vliegkleding nog een aantal extra kledingstukken kan herbergen.

Indien je gaat kijken naar welke spullen een gemiddelde piloot mee dient te nemen, dan zul je al snel begrijpen waarom alle flight bags zoveel compartimenten hebben. Het is immers van cruciaal belang om tijdens een vlucht georganiseerd te blijven en alles binnen handbereik te hebben. Bepaalde dingen die je mogelijk in je flight bag in dient te pakken, zijn:

 • Studieboeken als je nog in opleiding bent;
 • Grafieken (op papier of op je tablet);
 • Een logboek (niet altijd noodzakelijk om mee te nemen);
 • Headsets;
 • Een zaklamp;
 • Een brandstoftester;
 • Handbediende zender/ontvangers (radio);
 • GPS apparaat;
 • Vliegbrevet(ten);
 • Medische verklaringen;
 • Identiteitsbewijs voorzien van je foto;
 • Spullen die nodig zijn voor de vluchtplanning;
 • Directories;
 • Een pen;
 • Zonnebril;
 • Noodgereedschappen;
 • Een jas waar je goed zichtbaar in zult zijn;
 • Extra batterijen voor je headsets.

Kies het juiste formaat flight bag

Doorgaans wilt je geen flight bag die te groot is. Het exacte formaat ervan hangt echter sterk af van het vliegtuig waar je mee gaat vliegen. Indien je piloot bent, dan kun je je flight bag het beste direct naast je stoel zetten, en dus niet erachter. Je zult immers geregeld bepaalde spullen eruit moeten pakken waardoor je tas direct naast je zetten een stuk gemakkelijker zal zijn. Een piloot suggereerde eens dat het meenemen van een flight bag van minder dan 46 x 36 x 31 centimeter genoeg zou moeten zijn om in de meeste cockpits direct naast de pilotenstoel te kunnen plaatsen.

Wanneer je echter een stewardess bent, dan zul je minder strikt geboden zijn aan een bepaalde ruimte. Ik heb zelfs een aantal stewardessen gezien die grote 64 centimeter trollies met harde buitenkanten gebruiken als flight bags. Ik vind dat persoonlijk echter een minder goed idee en denk dat je beter de minimalistische principes aan kunt houden: kies dus voor een flight bag, dat is namelijk precies de juiste maat, en niet meer dan dat. In de regel zal een kleinere rugzak ook al voldoende zijn al je deze kunt combineren met een klein koffertje waarin je je spullen voor de nacht kunt bewaren. Uiteraard dien je wel te bepalen hoe vaak je een dergelijke tweede koffer mee zult gaan nemen.

Wanneer je als commerciële piloot vliegt en niet vaak naar je thuisbasis terugkeert, dan dien je een tweede koffer of tas met handbagage mee te nemen die gevuld is met extra kleding, toiletartikelen en andere spullen die je nodig denkt te hebben. Dat kun je gewoonweg niet achterwege laten. Indien dit vaak aan de orde blijkt te zijn, dan stel ik voor dat je een flight bag met een hechtingsband aan de achterzijde aanschaft, die bedoeld is om je handbagage aan vast te maken zodat deze er bovenop kan liggen. Op die manier hoef je dus geen twee afzonderlijke tassen met je mee te dragen.

Hoewel we in dit artikel niet praten over handbagage, maar deze wel zo nu en dan ter sprake brengen, zou ik je aan willen raden ook in dit geval te kiezen voor duurzame exemplaren als je deze aan gaat schaffen. Je zult immers vaker gaan vliegen dan de meeste mensen doen, en je hebt dus absoluut iets nodig dat niet snel stuk zal gaan. We zijn persoonlijk erg onder de indruk van de duurzaamheid van de producten van Travelpro. Deze bieden een levenslange garantie en zijn ontwikkeld voor mensen die frequent vliegen.

Kies voor een merk dat je niet teleur zal stellen

Ik heb met diverse piloten van uiteenlopende luchtvaartmaatschappijen gesproken, en wat mij daarbij op is gevallen, is dat zij vrijwel allemaal slechts enkele merken aanraden als het gaat om hun handbagage en flight bags. Bepaalde personen verklaarden zelfs dat ze hun flight bags al ruim 15 jaar zonder problemen gebruikten. Dit geeft me dan ook sterk het gevoel dat het investeren van wat extra euro’s voor een merkartikel op de lange termijn haar vruchten af zal gaan werpen.

Dit zijn de merken die de meeste piloten aanraden:

 • Outfitters Flight,
 • Travelpro,
 • Rimowa,
 • Samsonite,
 • BrightLine,
 • Lightspeed Aviation.

Ik zeg dus absoluut niet dat andere merken minder goed zijn, maar deze merken kwamen geregeld naar voren wanneer het de beste keuzes betrof volgens het gros van de piloten.

Beste flight bag algemeen

1. Brightline Flex B7 Flight

Belangrijkste specificaties:

 • 36 x 33 x 27 centimeter,
 • 2,72 kilo,
 • Materiaal: nylon,
 • Beoordeling van de redactie: 4.6 op een schaal van 5.

De meeste piloten krijgen echter te maken met het volgende probleem: soms moeten ze wel een week vliegen, maar op andere momenten zijn ze slechts één dag weg. Of de ene dag vliegen ze commercieel, terwijl de volgende dag ze met een privévliegtuig de lucht in worden gestuurd. Het punt is dus dat ze soms een kleine flight bag en dan weer een groter exemplaar nodig zullen hebben. Dienen ze dan twee of drie flight bags aan te schaffen en deze telkens afwisselen?

Gelukkig is daar Brightline zodat je gemakkelijk kunt spelen met het modulaire ontwerp. De Flex B7 Flight bestaat immers uit diverse kleinere modellen die afzonderlijk kunnen worden gebruikt en aan elkaar vast kunnen worden gemaakt door middel van ritsen. Ze kunnen onderling worden verwisseld of los worden gemaakt om zo een flight bag te creëren die het beste bij je huidige vlucht te passen, wat resulteert in vier verschillende flight bags voor de prijs van één. Voor kortere vluchten kun je bijvoorbeeld het CS3-compartimenyt wegnemen en op reis gaan met alleen het meer compacte B4 SWIFT deel.

Het Brightline Flex-systeem heeft een buitengewoon groot aantal compartimenten en deze zijn allemaal speciaal ontwikkeld voor piloten. Het is te vergelijken met een goed ontwikkelde legoset, waarbij elk onderdeel een eigen doel heeft. Maar deze flight bag heeft wel een zekere prijs. De Flex B7 flight is weliswaar behoorlijk hoog geprijsd in vergelijking met de overige modellen, maar daar staat wel tegenover dat je maar liefst drie jaar garantie krijgt.

Op het ogenblik dat je alle modules gebruikt, dan kun je twee full-size headsets, een Ipad, een draagbare radio, een complete reeks kaarten, een paar kledingstukken en andere kleinere voorwerpen die je tijdens je vlucht nodig hebt inpakken. Deze flight bag heeft een handvat aan de bovenkant en een schouderband voor nog meer gebruiksgemak. Een handige extra functie is bovendien de band aan de achterzijde die je kunt gebruiken om je flight bag bovenop een handbagagekoffer op wieltjes te bevestigen voor wanneer je een langere vlucht moet gaan maken.

In feite is deze flight bag niet alleen fantastisch voor piloten; maar eveneens geweldig om te gebruiken wanneer je een fotograaf bent en altijd de meest uiteenlopende spullen mee dient te sjouwen. Naar mijn mening is deze tas perfect voor alle soorten piloten, alleen al vanwege het feit dat je je flight bag aan je persoonlijke behoeften tijdens een specifieke vlucht aan kunt passen.

Beste cooler flight bag

1. eBag Crew Cooler 2

Belangrijkste specificaties:

 • 38 x 27 x 21,5 centimeter,
 • 0,9 kilo,
 • Materiaal: 840D polyester,
 • Beoordeling van de redactie: 4.4 op een schaal van 5.

Indien je gewoon op zoek bent naar een cooler voor je dagelijkse eten en snacks, dan is de eBags Crew Cooler 2 de beste optie die er voor handen is op dit moment. (Ondanks dat de cooler Travelpro ook degelijk is) heeft deze een positieve geschiedenis en zijn de scores ten aanzien van de klanttevredenheid van leden van het cockpitpersoneel erg hoog. Bovendien is deze flight bag bijzonder betaalbaar. Wanneer je een poosje als lid van het cockpitpersoneel hebt gewerkt, dan is de kans groot dat een aantal van je collega’s deze al gebruiken vanwege de populariteit van het model.

De crew cooler 2 is namelijk niet al te groot, omdat deze enkel en alleen geschikt is voor het meenemen van eten en snacks. Voor het opbergen van je eten heb je de beschikking over twee compartimenten: de eerste voor je ongekoelde eten en de tweede voor het voedsel dat je op een lage temperatuur wilt bewaren. Het bovenste reguliere compartiment is niet al te groot en biedt meestal alleen plaats aan snacks en wellicht een zakje ontbijtgranen. Het koude compartiment eronder is massiever en geïsoleerd door de vervangbare voering, die de inhoud voldoende koel weet te houden. Wat de koeltechniek betreft, het is altijd het beste om een ​​klein koelelementje te gebruiken dat je van tevoren in hebt gevroren, al moet je er wel altijd voor zorgen dat je voedsel nat wordt. In dit compartiment blijft je eten ongeveer 6 tot 12 uur gekoeld.

Aan de buitenkant van deze flight bag vind je tevens een groot voorvak en een klein zijvakje, ideaal voor het opbergen van kleinere snacks, zoals repen, noten en andere snacks. De flight bag is voorzien van een handgreep aan de bovenkant, schouderband en een riem aan de achterzijde om de cooler bovenop een koffer op wieltjes te kunnen bevestigen. Indien je nog geen cooler hebt, dan is dit zeker een fantastische manier om wat geld te besparen op voedsel, of als je op dieet bent, zo kun je immers je zelfgemaakte voedsel prima vers houden. Deze flight bag die gemaakt is door eBags is een solide keuze die ook nog eens tegen een betaalbare prijs aan wordt geboden.

Flight bag voor stewardessen

1. Flight Outfitters Bush Pilot backpack

Belangrijkste specificaties:

 • 48,5 x 30,5 x 23 centimeter,
 • 1,58 kilo,
 • Materiaal: canvas en leder,
 • Beoordeling van de redactie: 4.4 op een schaal van 5.

Wat de Bush Pilot Backpack onderscheidt van de andere flight bags, is de duurzaamheid en de ruimte. Ondanks dat er dit model op de markt worden gebracht als flight bag voor piloten, is deze eveneens fantastisch voor stewardessen. Op het moment dat je een paar dagen weg bent, zou je zonder problemen alles in deze flight bag mee moeten kunnen nemen.

De Bush Pilot Backpack is niet echt goedkoop te noemen. Van onze topkeuzes voor stewardessen is deze zelfs de duurste. De flight bag is gemaakt van canvas, dat sterker en meer duurzaam is dan polyester of nylon, geaccentueerd met diverse lederen elementen. De ritsen zijn bovendien ook erg sterk en duurzaam, net zoals de schouderband overigens. In de regel zou deze flight bag dus lang mee moeten gaan, omdat deze expliciet is ontwikkeld voor een frequent gebruik.

De organisatie van het geheel is tamelijk simpel. Je hebt immers de beschikking over twee gevoerde zijvakken die bedoeld zijn voor het opbergen van headsets die perfect af zijn gestemd op het meenemen van wat eten en snacks in één compartiment en een aantal kleinere spullen en opladers in het andere. Aan de voorzijde vind je een kleiner vakje met enkele kleinere compartimentjes erin voor een betere ordening van je spullen. Deze plek is perfect voor het opbergen van je sleutels, een mobiele telefoon, een pen, een zonnebril en nog veel meer andere kleinere voorwerpen. Het hoofdvak is gigantisch en kan met gemak meerdere dagen aan kleding en wat eten herbergen.

Bovendien wordt de flight bag geleverd met een band aan de achterzijde, zodat je je tas snel op een koffer op wieltjes vast kunt maken. Dat is enorm handig wanneer je langere tijd weg bent en ook spullen mee moet nemen voor een overnachting. Tevens ziet deze flight bag er mooi uit, met de lichtbruine buitenzijde en de oranje binnenkant Op het ogenblik dat je op zoek bent naar een flight bag die lang meegaat, dan is de Bush Pilot van een uitstekende keuze.

Flight bag voor stewardessen

2. Travelpro Crew 11 Deluxe Tote

Belangrijkste specificaties:

 • 40,5 x 28 x 20,5 centimeter,
 • 0,99 kilo,
 • Materiaal: Ballistisch nylon,
 • Beoordeling van de redactie: 4.2 op een schaal van 5.

De Travelpro Crew Tote is een flight bag die al lang bestaat. Het nieuwste model Crew 11 Deluxe Tote is de perfecte flight bag voor de kortere vluchten, waarbij je één tot drie dagen van huis bent. Bovendien is deze niet al te hoog geprijsd, maar desondanks voldoende duurzaam om frequent gebruik te kunnen doorstaan.

Travelpro heeft altijd de voorkeur genoten van cockpitpersoneel. Het bedrijf zelf is ruim vier decennia geleden opgericht door een piloot en levert tegenwoordig vluchtuitrustingen aan ongeveer honderd luchtvaartmaatschappijen. Je mag dan ook verwachten dat de flight bags eveneens duurzaam zijn. De Crew 11 flight bag is gemaakt van ballistisch nylon, één van de sterkere materialen die wordt gebruikt voor de vervaardiging van tassen en koffers. Dit model beschikt tevens over een schouderband en een handvat aan de bovenzijde dat is gemaakt van leder om het geheel extra duurzaam te maken.

De flight bag zelf is niet al te groot; het volume is 26L, wat echter genoeg is voor één- tot driedaagse vluchten. Indien je voor een langere tijd weg gaat, dan past de Crew 11 Tote perfect bovenop een koffer op wieltjes, door de aanwezige band aan de achterkant die om het handvat van de koffer past. De flight bag is verder uitgerust met een voorvak dat wordt beschikt over diverse kleinere compartimenten voor het opbergen van papieren, mobiele telefoon, een pen, een notitieblok en andere kleine voorwerpen. Ook heeft deze flight bag een zijvak dat is ontwikkeld om er een paraplu of een waterfles in te kunnen bevestigen. In het hoofdvak heb je de beschikking over een kleiner vak voor het opbergen van je toiletartikelen en wat kleinere spulletjes. Anders dan bij een heleboel vergelijkbare flight bags, is het hoofdvak tamelijk ruim en past er met gemak voor een paar dagen reservekleding en wat eten in.

Bovendien is deze flight bag over het algemeen niet te duur en is het een uitstekende keuze voor de meeste stewardessen die er niet te veel geld aan uit willen geven.

Flight bag voor piloten in opleiding

1. Flight Outfitters Lift

Belangrijkste specificaties:

 • 30,5 x 27 x 23 centimeter,
 • 0,9 kilo,
 • Materiaal: nylon,
 • Beoordeling van de redactie: 4.3 op een schaal van 5.

Ondanks dat de Flight Outfitters Lift flight bag niet al te groot is, zit deze boordevol slimme inpakfuncties en is dit model gemaakt om lang mee te kunnen gaan. Een klein formaat is dus niet per definitie een slechte zaak, omdat de luchtvaartindustrie over is gestapt van het meenemen van meerdere kilo’s aan papieren kaarten naar maar een paar elektronische apparaten. Omdat de flight bag specifiek ontwikkeld is voor privépiloten en piloten in opleiding, zal het formaat ervan een belangrijk aspect zijn.

Wat de Lift van Flight Outfitters kenmerkt, zijn de duurzaamheid en de handige inpakfuncties. Deze flight bag is vervaardigd van duurzaam ripstop nylon en beschikt over versterkte draadgrepen voor extra bescherming. Ondanks dat de flight bag geen achterriem heeft om bovenop een koffer voor handbagage te bevestigen, heeft deze wel een schouderband, die meer dan genoeg is voor piloten in opleiding en privépiloten.

Aan de binnenkant vind je een gevoerd vak voor een iPad, een gevoerd vak voor je headset en de batterijen en een vak met diverse organisatiefuncties voor bijvoorbeeld je GPS apparaat, kabels, snoeren, je zonnebril, je sleutels, je mobiele telefoon en andere kleinere spulletjes. Aan de ene kant heeft de flight bag twee speciale vakken voor het opbergen van de brandstofchecker en een zaklamp, en aan de andere zijde vind je een vak voor het opbergen van je radio of een bidon.

De flight bag kost ongeveer 90 euro, waardoor je dus te maken hebt met een middenklasser op het gebied van de prijs voor particuliere pilotentassen. Je kunt bovendien zien dat de flight bag is vervaardigd door echte professionals en expliciet bedoeld is voor privépiloten en piloten in opleiding, omdat ieder compartiment en ieder vak is gemaakt voor het opbergen van een specifiek apparaat dat tijdens een vlucht nodig zal zijn en dus eenvoudig gepakt moet kunnen worden.

Flight bag voor piloten in opleiding

2. Flight Gear HP Crosswind

Belangrijkste specificaties:

 • 40,5 x 25,5 x 21,6 centimeter,
 • 1,58 kilo,
 • Materiaal: nylon,
 • Beoordeling van de redactie: 3.9 op een schaal van 5.

De Flight Gear HP Crosswind is een fantastische flight bag voor piloten in opleiding omdat deze niet alleen betaalbaar is, maar ook ruim genoeg is om de extra boeken in mee te nemen die een piloot in opleiding nodig zal hebben. Flight Gear is tevens bekend als Sportys Pilot Shop, een website die pilotenuitrustingen verkoopt. Het bedrijf heeft voldoende achtergrondervaring en eerdere modellen ontwikkeld, dus het is een redelijk veilig bedrijf om iets te kopen. De Flight Gear-collectie is in het bijzonder gericht op piloten in opleiding en privépiloten.

De flight bag beschikt over een handvat aan de bovenzijde en een schouderband, Helaas zit er geen band aan de achterkant, dus je kunt deze flight bag niet bovenop een koffer met handbagage bevestigen. Maar dat is op zich geen groot probleem wanneer je een piloot in opleiding of een privépiloot bent.

Aan de buitenzijde bevinden zich twee insteekvakken aan de achterzijde die bedoeld zijn om je kaarten in op te bergen, een zijvak voor een waterfles en een paar pennen, een zijvak voor je headset en een voorvak voor spullen, zoals een zonnebril, een notitieblok, een mobiele telefoon en andere kleinere dingen. Het binnencompartiment is tamelijk ruim en je zou er met gemak je logboek, je iPad en een transceiver in op moeten kunnen bergen, indien nodig kun je een tweede headset, en andere spullen er ook nog in kwijt. Optioneel kun je extra aanvullingsset aanschaffen op de website van het bedrijf, zoals een headsettas, een iPad-hoes of andere zaken die de algehele organisatie in het hoofdvak nog eenvoudiger zullen maken.

Ondanks dat we denken dat de flight bag op bepaalde punten nog kan worden verbeterd (bijvoorbeeld qua ontwerp), heeft deze toch een aantal echt handige functies te bieden en is deze ook nog eens tamelijk voordelig geprijsd. Het is om die reden dan ook een prima keuze voor een piloot in opleiding of een privépiloot.

Flight bag voor studentenpiloten

1. Flight Gear HP iPad tas

Belangrijkste specificaties:

 • 33 x 30,5 x 19 centimeter,
 • 1,58 kilo,
 • Materiaal: nylon,
 • Beoordeling van de redactie: 4.1 op een schaal van 5.

Voor niet al te veel meer krijg je de Flight Gear HP Ipad tas, in plaats van de Crosswind. Deze flight bag is iets kleiner en heeft een speciaal vak om je laptop in op te bergen. Het ontwerp is enigszins te vergelijken dat van met de Flight Outfitters Lift, maar kost daarentegen wat minder.

Behalve het speciale laptopvak, krijg je ook een groot hoofdvak met een doorloop in het iPad-compartiment om deze op te kunnen laden. In het hoofdvak kun je je headset, een powerbank, batterijen en een paar andere spullen opbergen. Er is bovendien een unieke hanger in het hoofdvak aanwezig voor je headset, wat een leuke geste is.

Aan de buitenzijde is de flight bag uitgerust met twee sleeves voor het opbergen van je kaarten, een zijvak voor een waterfles, een schouderband, een speciaal compartiment voor het meenemen van je radio en een aangepaste organizer aan de voorzijde waar je diverse kleinere spulletjes in op kunt bergen.

Qua functies en ontwerp is deze flight bag nauw verwant aan de Flight Outfitters Lift, maar we zijn echter wel van mening dat de Lift net iets beter uit de bus komt.

Flight bag voor privépiloten

Lightspeed Aviation The Markham Flight Bag

Belangrijkste specificaties:

 • 30,5 x 24,1 x 14 centimeter,
 • 1,49 kilo,
 • Materiaal: handgemaakt leder,
 • Beoordeling van de redactie: 4.6 op een schaal van 5.

Qua ontwerp zijn zowel de Markham als de Gann van Lightspeed Aviation duidelijke winnaars. Op het ogenblik dat je op zoek bent naar een flight bag die stijlvol, professioneel en strak is, neem dan eens een kijkje bij de flight bags van het merk Lightspeed Aviation.

Naast de Gann is de Markham is een wat kleinere en goedkopere optie. Ze zijn echter allebei gemaakt van volnerf geolied Zuid-Amerikaans rundsleder dat bij gebruik niet snel stuk zal gaan, dat in tegenstelling tot nylon, polyester of andere materialen. Leder heeft echter wel een hogere prijs, zodat beide flight bags dan ook behoren tot de duurdere exemplaren die op de markt zijn gebracht.

Helaas heeft de flight bag geen band aan de achterkant om deze bovenop een kleinere koffer voor handbagage te kunnen bevestigen, maar deze heeft wel een handvat aan de bovenkant en een schouderband. Aan de voorzijde is de flight bag uitgerust met een vak dat verschillende kleinere compartimenten bevat voor het opbergen van allerlei kleinere spulletjes, zoals pennen, logboeken en dergelijke. Bovendien heb je de beschikking over een zijvak voor het opbergen van je radio en een ander zijvak waar je waterfles in past. Het achtervak is perfect voor het veilig opbergen van je iPad.

Het hoofdvak van deze flight bag is tamelijk ruim, maar biedt geen andere vakken voor het slimmer opbergen van je spullen. Voor een paar euro’s extra kun je echter een Lightspeed Aviation hoes aan het geheel toevoegen die werkelijk fantastisch is voor het opbergen van je headset. Verder is het hoofdvak ruim genoeg voor je headset, een logboek, een set reservekleding en enkele snacks in mee te nemen.

Over het algemeen is deze flight bag een prima keuze en is de look goed genoeg wanneer je vaak, of zelfs dagelijks reist. Weliswaar is de flight bag hoog geprijsd, maar daar staat wel tegenover dat deze een leven lang mee zal gaan en één van de meest duurzame opties is die in je in onze lijst aan zult treffen.

2. Flight Outfitters Bush Pilot Folio

Belangrijkste specificaties:

 • 46 x 28 x 15,3 centimeter,
 • 1,31 kilo,
 • Materiaal: canvas en leder,
 • Beoordeling van de redactie: 4.4 op een schaal van 5.

Nog een fraaie flight bag van het merk Flight Outfitters in de kenmerkende lichtbruine tas in canvasstijl. Het is absoluut één van de meest mooie flight bags die er te vinden zijn, en je zult bovendien er geen enkel probleem mee hebben om deze elke dag te gebruiken. Afgezien van het fraaie uiterlijk, is deze flight bag ook nog enorm praktisch.

Allereerst is de flight bag vervaardigd van canvas met lederen accenten. Overigens kan worden gezegd dat canvas duurzamer is dan het meer regulier gebruikte nylon of polyester. Je betaalt echter wel een zekere prijs omdat de flight bag behoorlijk kostbaar wordt op die manier, maar niet zoveel als voor de lederen Lightspeed Aviation modellen. De flight bag wordt aangeboden met een handvat aan de bovenkant, een schouderband en een riem aan de achterzijde voor de bevestiging van de tas op een koffer op wieltjes.

Aan de buitenkant tref je speciale vakken aan voor het opbergen van je brandstoftester en zaklamp aan de linkerkant en een radiovak aan de rechterzijde. Aan het voorste deel vind je een tweetal kleinere vakjes en één groter vak voor het ordenen van allerlei kleinere spulletjes.

Binnenin de flight bag vind je verder nog een kleiner vak zodat je al je spullen nog beter kunt organiseren, en kun je onder andere gebruiken voor het opbergen van pennen, een zonnebril, sleutels en dat soort zaken. Daar staat tegenover dat het hoofdvak tamelijk groot is en zal het vrij simpel zijn om bijvoorbeeld je headset, iPad samen met andere spullen op te bergen. Je kunt tevens wat reservekleding in dit deel van de flight bag meenemen.

Over het algemeen is de Flight Outfitters Bush Pilot Folio tas erg goed gemaakt en ziet er ook nog eens prima uit. Wanneer je een flight bag voor meerdere doeleinden wilt aanschaffen, bijvoorbeeld om deze ook in het weekend en op vergaderingen wilt gaan gebruiken, dan is dit een fantastische optie.

3. Mygoflight PLC Sport Flight Bag

Belangrijkste specificaties:

 • 35,5 x 33 x 15,3 centimeter,
 • 0,9 kilo,
 • Materiaal: waterdicht zeildoek,
 • Beoordeling van de redactie: 4.4 op een schaal van 5.

Ondanks dat de Mygoflight PLC Sport behoorlijk prijzig is, zit de flight bag boordevol handige functies en is deze gemaakt van extra sterke materialen. Naast het fraaie ontwerp is de flight bag een uitstekende optie voor privépiloten.

Aan de buitenkant is de flight bag gemaakt van waterdicht en robuust zeildoek. Het is de enige waterbestendige tas die we in deze lijst op hebben genomen. De bovenste handgreep is vervaardigd van een flexibel koord voor extra duurzaamheid. In combinatie met de stevige ritssluitingen is de flight bag dan ook ontwikkeld voor een frequent gebruik.

Op het moment dat je de flight bag niet in je hand wilt dragen, dan kan de tas door de bijgeleverde schouderriem ook als schoudertas worden gedragen en met de twee aanwezige banden verander je de flight bag in een ommezien in een handige rugzak.

Aan de buitenzijde is de PLC Sport voorzien van een zijvak voor het opbergen van een radio of waterfles, twee extra zijvakken voor kleinere spulletjes en een accessoirevak aan de voorzijde. Het binnencompartiment is voorzien van een gewatteerd vak voor het veilig vervoeren van een laptop of tablet tot 13 inch, en een paar netvakken om je inhoud nog beter te kunnen organiseren.

De gebruikers van flight bags zijn het dan ook zeker over eens dat deze flight bag één van de beste exemplaren is voor privépiloten en daar zijn wij het roerend mee eens.

Flight bag voor commerciële piloten

1. Alpine Swiss Rolling 17-inch slip

Belangrijkste specificaties:

 • 48,3 x 35,5 x 23 centimeter,
 • 3,62 kilo,
 • Materiaal: kunstleder,
 • Beoordeling van de redactie: 4.2 op een schaal van 5.

Hoewel de Alpine Swiss Rolling niet specifiek als een flight bag is ontwikkeld, hebben we deze wel opgenomen in onze lijst als een goede optie voor commerciële piloten. De meest voorname reden hiervoor is dat we een heleboel positieve recensies hebben gehoord van andere commerciële piloten die deze tas gebruiken.

Omdat het geen echte flight bag is, is deze wellicht extra populair en zijn er meer beoordelingen over te vinden dan van iedere andere tas die je op onze lijst ziet staan, en eerlijk gezegd zijn het allemaal positieve verhalen die erover de ronde doen.

Hoewel je wellicht zou denken dat een aktetas gemaakt van kunstleer niet al te duurzaam kan zijn, zeggen de beoordelingen juist iets volkomen anders. De binnenste compartimenten zijn namelijk gemaakt van duurzaam plastic en alleen de buitenste delen zijn bedekt met kunstleder.

Deze flight bag is bovendien één van de grootste op onze lijst, dus zul je naast je vliegkleding ook zonder problemen voor meerdere dagen kleding erin mee kunnen nemen. In de kleinere vakken die de flight bag telt, zou je dan enkel en alleen een aantal documenten of andere dunne voorwerpen op kunnen bergen, en verder zou alles in het hoofdvak dienen te passen. Binnenin de flight bag zit bovendien een hoes waarin je een 17-inch laptop of tablet op kunt bergen, maar ook diverse kleinere compartimenten en een vrij massief hoofdvak. Je kunt deze flight bag dus handig inpakken en alle spullen die je tijdens een vlucht nodig hebt erin doen zodat je deze altijd snel weet te vinden.

Ondanks dat deze flight bag wellicht niet de beste inpakopties biedt, is deze wel goedkoop, erg populair bij commerciële piloten en ziet het model er buitengewoon professioneel uit.

2. Lightspeed Aviation The Gann Flight Bag

Belangrijkste specificaties:

 • 46 x 34,3 x 15,3 centimeter,
 • 1,7 kilo,
 • Materiaal: hangemaakt leder,
 • Beoordeling van de redactie: 4.7 op een schaal van 5.

Hoewel deze flight bag net wat kleiner is dan Alpine Swiss, is deze wel een stuk efficiënter als het gaat om het inpakken van je vliegkleding, vervaardigd van echt leder, ziet dit model er bovendien beter uit en is de duurzaamheid beter. Het resultaat is echter wel een behoorlijk hoge prijs, zodat deze flight bag de duurste in onze lijst is.

Vanwege het feit dat de flight bag er zo goed uitziet, kun je deze eveneens in andere situaties gebruiken. Dit model is vervaardigd van volnerf Zuid-Amerikaans rundsleder dat minimaal een decennium van intensief gebruik zou moeten kunnen doorstaan. Op het ogenblik dat het gaat om de draagopties, dan kun je deze flight bag aan de handgreep aan de bovenzijde of aan de schouderband dragen of met de band aan de achterzijde bovenop een handbagage koffer op wieltjes vastmaken.

Aan de voorzijde tref je twee vakken aan, eentje voor het opbergen van je radio en de tweede als een compartiment voor accessoires waarin je al je kleinere spullen in op kunt bergen. Het meest voorname verschil met de wat minder dure Markham flight bag is het binnenvak, dat een stuk groter is en veel meer organisatiemogelijkheden biedt. Aan de binnenzijde vind je bovendien een iPad-hoes voorzien van een ritssluiting, een specifieke sleeve voor je headset en verder nog een ander compartiment waar je essentiële benodigdheden voor de vlucht op kunt bergen, zoals een brandstoftester, een zaklamp, een mobiele telefoon en een zonnebril. Daarnaast kun je tevens enkele extra stukken reservekleding inpakken in deze flight bag.

Kortom, het is een schitterende flight bag die is vervaardigd van hoogwaardige materialen en ontwikkeld is om lang mee te gaan. We hebben deze flight bag dan ook als hoogste op onze lijst gezet, maar daar staat eveneens tegenover dat het een tamelijk hoog geprijsd model betreft.

Ze Magazine - Lifestyle trends