Dingen doen als je single bent, kan op het eerste gezicht niet echt interessant of zelfs ongezellig lijken, maar toch zijn er een heleboel leuke activiteiten te bedenken die je ook prima als vrijgezel kunt gaan doen. Niet alleen zul je daardoor op een aangename manier je vrije tijd doorbrengen, maar ook is er een reeele kans dat je tijdens een dergelijke activiteit interessante mensen tegen het lijf loopt (en wie weet wat daar uiteindelijk uit voort zal vloeien). Om je een handje te helpen, hebben we hieronder ruim twintig leuke activiteiten op een rijtje gezet die prima te doen zijn als je single bent (ongeacht of je nu op zoek bent naar een leuke date of niet).

1. De Gentse Feesten

De Gentse Feesten zijn een tiendaags volksfeest dat in de hele binnenstad van Gent, ook wel de Kuip genoemd, in zal nemen. De Gentse Feesten behoren tot de grootste volksfeesten van Europa en is door de jaren heen uitgegroeid tot een gigantisch evenement. De nationale feestdag van België, 21 juli, is altijd opgenomen in deze feestelijke tiendaagse (en is doorgaans een drukke bezochte dag). De startdatum van de Gentse Feesten kan in regel aan worden geduid als de (vrij)dag voor de zaterdag die vooraf gaat aan 21 juli.

Diverse organisaties zorgen ervoor dat de bezoekers tijdens de Gentse Feesten ook festivals kunnen bezoeken die zich gespecialiseerd hebben in uiteenlopende kunstvormen. De meest belangrijke zijn:

  • De Gentse Feesten bij Sint-Jacobs: het hoofdpodium van de “hedendaagse” Gentse Feesten
  • Internationaal Straattheaterfestival: een festival waarbij straatartiesten hun optredens geven op uiteenlopende locaties in de binnenstad van Gent.
  • Internationaal Puppetbuskerfestival: een festival voor poppenspelers op de vaste locatie: het Patershol (Trommelstraat), soms samengaand met een tocht door het gebied waar de Gentse Feesten worden gehouden.
  • Gent Jazz Festival: een festival met jazzmuziek gehouden wordt aan de Bijloke.
  • Boomtown: een muziekfestival, dat in het bijzonder is gericht op de combinatie van muziek en videokunst en dat op twee locaties wordt gehouden, namelijk op de Kouter en in Waterfront-Gent aan de Watersportbaan.
  • Jeugdcircusfestival: De circuspiste in het Baudelohof vormt tegenwoordig een volwaardig festival binnen de Gentse Feesten. Hier wordt vier dagen een podium geboden aan nieuwe talenten binnen het jeugdcircus en internationale toppers op het gebied van modern circus.
  • One Day For Another World: één dag waarop er muziekoptredens worden gegeven op de Sint-Jacobsmarkt ten bate van Oxfam.
  • Rariteitenkabinet cirQ, onder andere bekend vanwege de totaalspektakels Baden Baden, Bataclan I, II en III en BATAKAMP.
  • Polé Polé Festival: een wereldmuziek (vooral met Zuid-Amerikaans aanbod), dat wordt gehouden aan de Graslei/Korenlei met zelfs een podium dat dwars op het Leiewater is gebouwd.
  • Boombal: elke avond volksdans met optredens van divers artiesten en DJ’s.
  • Comedyfestival Gent: een comedyfestival (in JOC Rabot) met veel aandacht voor diversiteit met bijvoorbeeld optredens van allochtone en vrouwelijke artiesten, maar eveneens volledig Engelstalige comedyshows.

Zoals je ziet is er voor jong en oud van alles en nog wat te beleven, te zien en te doen. De kans is dus groot dat er ook interessante optredens voor jou tussen zullen zitten en gezien het feit dat er mensen van allerlei pluimages op af zullen komen, lenen de Gentse Feesten zich prima voor het leren kennen van nieuwe mensen. .

2. Tomorrowland

Tomorrowland is een grootschalig dance-evenement in de open lucht dat wordt gehouden in De Schorre in Boom, De organisator van het festival is WEAREONE.world, Het evenement vindt sinds 2005 een keer in het jaar plaats in de zomer op het domein De Schorre. Sinds 2017 wordt Tomorrowland overigens twee weekends na elkaar georganiseerd. Het festival staat wereldwijd bekend als het ‘beste’ dance-festival. Wanneer je dus van dance muziek houdt en je je enige tijd (een paar uren of zelfs dagen)wilt vermaken met gelijkgestemden, dan ben je hier absoluut aan het juiste adres.

3. Hond van het asiel gaan wandelen

Wanneer je een liefhebber bent van dieren, en in het bijzonder erg begaan bent met het lot van honden, dan kun je je aanmelden bij een plaatselijk dierenasiel om met één of meerdere trouwe viervoeters een wandeling te gaan maken. Indien je opzoek bent naar het leggen van nieuwe contacten, dan is dit absoluut een goede zet vanwege het feit dat mensen die wandelen met een hond gemakkelijk aan worden gesproken door anderen (dan op momenten dat je in je eentje zou gaan wandelen). Verder zijn er waarschijnlijk nog een aantal andere vrijwilligers die een wandeling met een hond willen maken. Wellicht is het leuk om samen te gaan lopen en zo gemakkelijk nieuwe contacten te leggen.

4. Ga naar een vrijgezellen café

Als vrijgezel kan het soms behoorlijk hoog drempelig zijn om een “gewoon” café of horecagelegenheid binnen te stappen. Aangezien het publiek bij een vrijgezellen café bestaat uit alleen maar singles, zal deze drempel over het algemeen een stuk eenvoudig te nemen zijn en kun je hoef je bovendien niet steeds uit te leggen dat je nog single bent. De bezoekers zijn immers allemaal alleenstaand waardoor het leggen van contacten, het maken van nieuwe vrienden en wellicht zelfs het aangaan van een leuke relatie opeens een veel eenvoudiger is geworden. Je kunt immers gewoon binnenstappen, een drankje bestellen en een praatje maken met de overige gasten.

5. Ga alleen naar een voetbalmatch

Indien je een liefhebben er bent van sport, en dan in het bijzonder van voetbal, dan kun je als single prima een voetbalmatch in je eentje gaan bezoeken. Dit kan een wedstrijd zijn op topniveau, maar even goed eentje van de plaatselijke amateur-verenging. In alle gevallen weet je echter zeker dat het overige publiek ook is gekomen om te genieten van de wedstrijd en de kans is groot dat je met de andere supports al snel in gesprek raakt en zo nieuwe contacten legt. Maar ongeacht of dat gebeurt, je zult in elk geval je vrije tijd op een aangename manier door kunnen brengen door je favoriete team aan te moedigen en na afloop de uitkomst te vieren met de andere bezoekers.

6. Bezoek een concert

Als je van muziek houdt, ongeacht of dit nu klassiek, rock, pop of een geheel andere genre is, het bezoeken van een concert zal je altijd veel plezier bezorgen. Samen met andere bezoekers kun je immers genieten van je favoriete muziek en wellicht helemaal uit je dak gaan (of juist helemaal wegzweven op de zoete klanken) als het genre dat toelaat. Aangezien een concert altijd een bepaald publiek aan zal trekken, weet je vrijwel zeker dat de andere bezoekers je liefde voor deze muziekstijl delen. Een onderwerp om samen over te praten is er dus al zodat het leggen van nieuwe contacten voor, tijdens of na een concert doorgaans een fluitje van een cent zal zijn.

7. Ga alleen op kroegentocht

Het is enorm leuk om met een stel vrienden of vriendinnen van de ene kroeg naar de andere te slenteren en telkens de sfeer en de drankjes van een andere horecagelegenheid te proeven. Maar je hoeft niet met een heleboel mensen te zijn om dit te doen, een kroegentocht houden in je eentje als single kan ook heel erg leuk zijn. In elke nieuwe kroeg kun je immers nieuwe mensen leren kennen door gewoon een praatje te maken met de reeds aanwezige gasten. Misschien houd je hier een aantalleuke contacten en zelfs vriendschappen aan over (zodat je wellicht later samen een kroegentocht kunt organiseren).

8. Schrijf je in bij een vrijwilligersclub

Het werken als vrijwilliger is doorgaans een dankbare klus en zal voor een heleboel blije gezichten zorgen. Niet alleen de mensen voor wie je vrijwilligerswerk doet zullen je namelijk enorm dankbaar zijn, maar ook bij de andere vrijwilligers die aan een bepaald project deelnemen, zul je zeker een positieve indruk achterlaten. Door vrijwilligerswerk te doen, kom je bovendien in contact met een heleboel mensen afkomstig uit alle lagen van de bevolking waardoor de kans dat je nieuwe contacten legt en nieuwe vrienden leert kennen erg groot zal zijn.

9. Volg avondles

Door je in te schrijven voor één of meerdere avondlessen kun je niet alleen je kennis en vaardigheden op bepaalde gebieden vergroten, maar ook in contact komen met de overige deelnemers. Het maakt hierbij niet uit voor welke avondles je je inschrijft, als je er maar plezier in hebt. Zo kun je bijvoorbeeld een kookles volgen, als je niet echt een keukenprins(es) bent en je je kookkunsten toch wat wilt verbeteren, of ga je een andere taal leren of deze weer een beetje ophalen (zodat je tijdens je vakantie een stukbeter uit de voeten kunt in het buitenland). Eigenlijk maakt het dus niet uit wat voor soort avondles je kiest. In alle gevallen geldt echter wel dat de overige deelnemers dezelfde interesse hebben als jij en dat biedt direct een uitstekend gesprekonderwerp als je een praatje aan wilt knopen.

10. Ga naar een lokaal park

Of je nu met een groep of in je eentje naar een park gaat, het verblijven in de buitenlucht zal ieder mens goed doen. Bovendien is in de meeste parken (zeker bij goed weer) van alles te zien, te doen en te beleven. Je kunt ervoor kiezen om een rondje te gaan joggen, een rustig wandelingetje te gaan maken (al dan niet met een hond), ontspannen een boek te lezen op een bankje of gezellig een praatje te maken met de andere bezoekers. In alle gevallen hoef je je, zelfs als single, niet alleen of eenzaam te voelen in een park. Met een beetje geluk kom je zelfs in contact met nieuwe mensen en ontstaat er een warme vriendschap tussen jullie.

11. Word bezorger van Deliveroo (je weet nooit wie de deur open doet!)

Op het moment dat je je tijd als single op een nuttige, maar tevens aangename, manier wilt besteden, dan is het werken als bezorger van Deliveroo wellicht iets voor jou. Op deze manier verdien je niet alleen een leuk zakcentje, maar ook kom je steeds opnieuw in contact met andere mensen. Je weet immers nooit bij je de volgende bestelling af moet gaan leveren (en wie de deur voor je open zal doen). Tijdens het afleveren van een ebstelling is het bovendien gemakkelijk om een gesprek met de ontvanger aan te knopen en wellicht nieuwe vrienden te maken.

12. Volg een opleiding

Een mens is nooit te oud om te leren, en dat geldt ook wanneer iemand vrijgezel is. Je kunt je als single dus prima inschrijven bij een opleiding en zo niet alleen je kennis en vaardigheden op een bepaald vlak vergroten, maar ook in contact komen met de overige studenten. Door samen een opleiding te volgen, zul je doorgaans ook zo nu en dan samen moeten werken met de andere studenten of stages moeten gaan lopen bij bedrijven waar je eveneens nieuwe contacten kunt leggen. Het volgen van een opleiding is dan oom zeker op een groot aantal gebieden te beschouwen als een win-win situatie.

13. Ga alleen op citytrip

Op reis gaan naar een stad die nog niet kent (of waar je juist je hart aan hebt verloren) is een activiteit die zowel door stelletjes en groepen als door singles gedaan kan worden. Er zijn altijd welleuke trekpleisters en andere bezienswaardigheden te bezoeken. Bovendien kun je er, als vrijgezel, voor kiezen om in een hostel of pension met andere (alleenstaande) gasten te verblijven. Op die manier kom je immers gemakkelijk in contact met nieuwe mensen en maak je wellicht nieuwe vrienden voor het leven.

Bekijk ook: op zoek naar een citytrip? 

14. Bezoek een rommelmarkt

Een paar uurtjes, of zelfs een hele dag, lekker rondstruinen over een rommelmarkt op zoek naar leuke hebbedingetjes of zelfs echt antiek, kan een heel aangenaam tijdverdrijf zijn. Je zou dit kunnen doen met een vriend of vriendin, maar even goed in je eentje. Door met de verkopers een praatje te maken, leer je bovendien gemakkelijk nieuwe mensen kennen waarmee je mogelijk een hechte vriendschap op kunt bouwen.

15. Ga lekker iets eten op een foodtruck festival

Eten is iets dat iedereen moet doen, maar een erg gezellige manier om nieuwe dingen te kunnen proeven, is door een foodtruck festival te bezoeken. Hier kun je allerlei verschillende lekkernijen eten en tevens in contact komen met andere lekkerbekken. Uiteraard kun je met de verkopers van al dit lekkers en eventueel andere bezoekers gemakkelijk een gesprek aanknopen omdat eten altijd een prima onderwerp van gesprek is.

16. Dagje aan het strand

 

In je eentje een dagje naar het strand klinkt wellicht een beetje saai, maar dat hoeft absoluut niet het geval te zijn. Je kunt immers een goed boek, wat leuke muziek en de nodige versnaperingen meenemen. Bovendien maak je op een strand in de regel vrij gemakkelijk contact met andere bezoekers, gewoonweg omdat iedereen in een ontspannen stemming is en op zal staan voor een praatje. Wanneer je even geen zin hebt in een gesprek, dan is er uiteraard altijd nog de optie om gewoonweg mensen te gaan kijken. Je weet namelijk maar nooit wat voor leuke mensen er allemaal aan je voorbij zullen trekken.

17. Doe een terrasje en ontdek wie er voorbij loopt

Ga rustig in je eentje op een terrasje zitten, bestel een drankje (met eventueel een hapje erbij) en geniet verder van alle boeiende mensen die aan je voorbij lopen. Met een beetje geluk krijg je zelfs de kans om met een interessant persoon een gesprekje aan te knopen en hem of haar wat beter te leren kennen.

18. Ga kajakken

Op een prettige manier je vrije tijd doorbrengen en daarbij ook nog extra in beweging zijn, kan wanneer je besluit om te gaan kajakken. Op tal van plaatsen in ons land worden immers kajaks verhuurt zodat je de meest uiteenlopende gebieden een tocht kunt maken. Tijdens je tocht kun je echter niet alleen op de meest uiteenlopende plaatsen terechtkomen, maar ook een breed scala aan mensen tegenkomen die je wellicht een beetje beter leert kennen waardoor er een hechte vriendschap kan ontstaan.

19. Organiseer een BBQ met andere vrijgezellen

In je omgeving ben je waarschijnlijk niet de enige single. Het kan dan ook erg gezellig zijn om samen met een aantal andere vrijgezellen een bbq te organiseren. Je zou hiervoor met elkaar af kunnen spreken dat iedereen wat te eten en een drankje meeneemt. Op die manier zullen de kosten voor iedereen binnen de perken blijven zonder dat sfeer wordt bedorven. Op dit soort gelegenheden ontstaan overigens heel vaal hechte vriendschappen, en soms bloeit er zelfs een romance op tussen twee gasten.

20. Schrijf je in op een datingsite

Indien je het single zijn eigenlijk meer dan beu bent, dan is het goed om je dromen na te gaan jagen en opzoek te gaan naar een leuke date. Dit kun je onder andere doen door je aan te melden bij een online datingsite. Een dergelijke inschrijving is overigens minder eng en omslachtig, dan een heleboel vrijgezellen denken. Binnen een paar minuten is je registratie doorgaans geregeld en daar komt verder bij dat niemand in je omgeving meer raar op zal kijken als je vertelt dat je gebruikmaakt van de diensten van een datingsite. Online daten is vandaag de dag namelijk helemaal ingeburgerd en volkomen geaccepteerd door de meeste mensen. Bovendien is bekend dat het online leggen van nieuwe contacten voor een groot aantal singles veellaag drempeliger is, dan benaderen en versieren van iemand in het echte leven.

21. Ga alleen naar een festival

Verspreid over ons land worden er een groot aantal verschillende festivals georganiseerd. De kans is dus groot dat er één of meerdere festivals jouw interesse kunnen wekken. Naast talloze muziekfestivals worden er namelijk ook kunst- en toneelfestivals gehouden, evenals festivals waar bepaalde vervoersmiddelen of andere interessegebieden de volle aandacht zullen krijgen. Op het moment dat je een interessant festival bezoekt, dan weet je al zeker dat de overige gasten eveneens hiervan houden. Een onderwerp voor een aangenaam gesprekje is dan ook mestal niet moeilijk te vinden. Voor je het weet heb je op deze manier in korte tijd al een heel nieuwe vriendenkring om je heen weten te verzamelen.

22. Bezoek een pretpark

In steeds meer pretparken worden zogenaamde singles rides aangeboden (ritjes waarbij een enkele bezoeker voorrang kan krijgen op de doorgaans lange wachtrij voor een attractie), maar ook wanneer dit niet het geval is, is een bezoekje aan een attractiepark een absolute aanrader voor vrijgezellen. Je kunt hier immers ervoor kiezen om echt helemaal op jezelf de dag door te brengen, of juist een poging wagen om in contact te komen met andere interessante bezoekers. In elk gevalhoef je je in een pretpark geen moment te vervelen, zelfs niet als je in je eentje van de ene geweldige attractie naar de andere struint (niet alleen wanneer je een durfal bent, maar even goed als je het liever wat rustiger aan wilt doen).

Ze Magazine - Lifestyle trends