Op veel werkplekken is het soms een geschreven, maar vaak een ongeschreven, regel dat je geen oogje mag krijgen op een collega. In sommige gevallen kan het je echter zomaar overkomen en is niet verliefd worden dus makkelijker gezegd dan gedaan. Een oogje hebben op een collega wordt echter als één van de grootste “fouten” op de werkvloer beschouwd. Dat neemt echter niet weg dat je het simpelweg kunt voorkomen om verliefd te worden op iemand met wie je geregeld werkt. Deze persoon zie je immers werkelijk vaker dan je familie of je partner.

Een oogje hebben op een collega is echter helemaal niets om je voor te schamen. Ik heb zelf ook een aantal verschillende relaties op het werk gehad. De meeste van deze liefdes hebben we echter ook weer laten vallen voor iemand anders. Je moet immers wat, je werk vraagt veel van je waardoor het hebben van een lief op de werkvloer je juist kan motiveren om elke dag weer op te komen dagen. Daarnaast gaf een dergelijke verliefdheid een zekere dramatiek aan mijn bestaan, en dat was het enige dat me toen kon prikkelen.

Hoe om te gaan met een verliefdheid op een collega

Het meest belangrijke is de manier waarop je met een verliefdheid op een collega omgaat. Ga je proberen om deze persoon ook echt te veroveren? Of ga je dit je als je eigen kleine geheimpje houden? Het kan immers erg opwindend zijn om romantiek op de werkvloer na te jagen, of gewoon te genieten van een kleine verliefdheid zolang deze aan blijft houden. Maar in een groot aantal gevallen zullen romances op het werk een aantal ongewenste neveneffecten met zich meebrengen, zoals een afname van de arbeidsproductiviteit en (wellicht wel het meest erge) een onhoudbare sfeer op de werkvloer op het moment dat de relatie toch niet blijkt te werken.

Dus op het ogenblik dat een dergelijke verliefdheid iets is waar je boven wilt staan, dan zul je eerst moeten leren hoe je eroverheen kunt komen. Omdat je er waarschijnlijk geen enorm drama van wilt maken, zullen we je hieronder uitleggen hoe je je verliefdheid op een collega aan kunt pakken.

  • Ga na waarom je verliefd op deze persoon bent. Je moet uit gaan zoeken wat de reden is waarom je deze collega zo leuk vindt. Het kan zijn dat je je op dit ogenblik simpelweg verveelt en denkt dat verliefdheid daardoor op wordt geroepen. Hoewel ik niet weet wat de reden voor jou is, maar ik weet wel dat dit gebeurt. Je moet echter gewoon eerlijk zijn tegenover jezelf en dat betekent dat wanneer je werkelijk je erover heen wilt zetten.
  • Stop om met collega’s over deze verliefdheid te praten. Je moet je namelijk heel goed beseffen dat wanneer één collega dit weet, de roddels zich als een lopend vuurtje door heel het bedrijf zullen verspreiden. Op het moment dat je dan ook met bepaalde personen praat over je verliefdheid op een collega, dan kun je er zeker van zijn dat ook de persoon in kwestie er snel achter zal komen. Ik bedoel gewoon te zeggen dat werk soms erg saai kan zijn en een dergelijke roddel zal absoluut voor het nodige vermaak voor iedereen met zich meebrengen in de tijd dat ze de uren af zitten te tellen totdat ze weer naar huis toe mogen. Maar door deze roddels zal je verliefdheid eveneens snelbekend zijn bij je leidinggevende.
  • Breng minder vrije tijd door met deze collega. Uitgaan met je collega’s is geen probleem, maar wanneer je een groot deel van je vrije tijd met hen doorbrengt, dan is het wellicht tijd geworden om je wat meer van hen los te maken en het gezelschap van wat andere mensen op te gaan zoeken. Hiermee bedoel ik dus mensen op je wie je geen oogje hebt. Je moet de vrije tijd die je met je collega’s doorbrengt tot een minimum beperken. Je zou deze mensen enkel en alleen moeten zien op momenten dat daar werkelijk een geldige werkgerelateerde reden voor aan te voeren is. Zeker tot het ogenblik dat je echt verder wilt gaan met de collega op wie je verliefd bent geworden.
  • Kijk naar je je de relatie met je huidige partner(wanneer je die hebt). Is er iets in je huidige relatie, mits je al met iemand samen bent, waardoor je je oog hebt laten vallen op een collega? Het eerste dat je zou moeten doen, is zoeken naar redenen waarom dit het geval is. Wellicht heb je samen met je huidige partner wat problemen waar je rekening mee dient te houden. Maar op het moment dat je je gewoon blijkt te vervelen op je werk en wat vermaak nodig hebt (en je single bent) dan is dat doorgaans een heel ander verhaal en hoeft het niet direct voor problemen te zorgen.
  • Richt je aandacht op hobby’s buiten je werk. Zodra je de werkvloer verlaat, dan zijn er soms momenten waarop je alleen maar aan die ene collega kunt denken. Wat ze die dag tegen je zei, wat ze aanhad, met wie ze sprak en meer van dat soort zaken, gewoon wat onzinnige dingetjes waar iedereen wel eens zijn of haar tijd mee opvult. Maar zodra je avond na avond vol hebt gepland met activiteiten, dan zul je jezelf niet echt de kans geven om niets te doen en aandacht te schenken aan dit drama dat je zelf in je hoofd hebt laten ontspruiten.
  • Zorg voor afleiding voor jezelf. Wanneer je op je werk bent, dan zou je je aandacht gericht dienen te houden op je werk, in plaats van heel de werkvloer in de gaten te houden. Ik weet heus wel dat je waarschijnlijk niet meer wilt werken dan je nu al doet, maar door jezelf bezig te houden op het werk, heb je minder tijd om na te denken of met de collega te praten waar je verliefd op bent geworden. Je moet dus eigenlijk je brein bezig houden met andere zaken en wanneer je niet meer werk wilt verrichten dan kun je bijvoorbeeld wat gaan surfen op het internet, zolang je maar ver uit de buurt blijft van de sociale media van die ene collega.
  • Stel persoonlijke grenzen op het werk. Op het ogenblik dat je de collega waar je verliefd op bent iedere dag ziet, dan zal het lastig zijn om over deze persoon heen te komen. Wat je dus dient te doen, is persoonlijke grenzen voor jezelf stellen. Indien je bijvoorbeeld vaak met deze collega gaat lunchen, dan dien je daarmee te stoppen. Wanneer je je koffiepauzes doorbrengt door een praatje met die ene collega, dan kun je wellicht beter iemand anders zoeken om mee te babbelen. Je moet jezelf eigenlijk van die ene collega af laten kicken, een oogje hebben op iemand is een namelijk een soort verslaving, dus kun je deze veranderingen absoluut zien als een vorm van rehabilitatie.
  • Praat er met je vrienden over.Goede vrienden die je niet kent van het werk zijn uitstekende gesprekspartners als het gaat om praten over je verliefdheid op een collega. Met iemand op je werk hierover praten kan ook, maar dan moet je je wel bedenken dat wanneer dit een roddel op de werkvloer wordt, je wellicht in de problemen kunt komen nog voordat er eigenlijk iets aan de hand is. Je vrienden zullen je een betrouwbare en eerlijke mening kunnen geven over wat er met jou en je collega speelt. Op die manier kun je er dan ook erg gemakkelijk achter komen wat je het beste kunt doen: een relatie najagen of deze uit de weg gaan.
  • Ken de gevolgen. Wanneer je het hebt over het, al dan niet, doorzetten van je verliefdheid, dan dien je te kijken naar de dingen die je riskeert. Er zijn immers een heleboel mensen die hun levenspartners op de werkvloer hebben leren kennen. Wat je dan ook altijd dient te doen, is goed evalueren of dit een werkelijk iets kan gaan worden of dat het alleen als een tijdelijke bevlieging dient te worden gezien. Want op het ogenblik dat je je baan op het spel zet, is het beter om iets waardevols daarvoor terug te krijgen.
  • Gun jezelf de nodige tijd. Het hebben van een oogje op een collega is geen onbekend fenomeen, dus geloof me, ik weet hoe lang het duurt om over iemand heen te komen. Het kost vaak echt behoorlijk lang om over een verliefdheid heen te komen. Ik bedoel, je hoeft dan niet eens op een obsessieve manier aan deze persoon te denken om echt over deze verliefdheid heen te komen. Pas wanneer je merkt dat die collega, die je zo enorm leuk vond, toch veel minder sympathiek is dan je dacht, zul je deze ook los kunnen laten. Het punt is altijd dat dit doorgaans niet van het ene op het andere moment zal gebeuren. Het kan maanden of zelfs jaren kosten om de betreffende persoon helemaal uit je hoofd te zetten. Je werkt namelijk geregeld met hem, of haar, waardoor loslaten en uit je gedachten vannen extra lastig zal zijn.

Nu dus weet op welke manier je jezelf los kunt maken van je verliefdheid op een collega, doe je er ook goed aan de daad bij het woord te voegen. Uiteraard zal dat niet de meest simpele stap zijn om te zetten, maar nadat je dit hebt gedaan zult je je gewoon beter voelen en zal deze kwestie je niet langer op het werk achtervolgen.

Ze Magazine - Lifestyle trends