Veel koppels blijven een relatie aanhouden die hun vervaldatum al enige tijd heeft overschreden. Ook ik heb ik een dergelijke relatie gezeten. Er waren echter een heleboel redenen waarom ik er geen einde aan deze relatie heb gemaakt. Er was bijvoorbeeld een zekere angst om alleen te zijn, een gevoel van schaamte over een mogelijke relatiebreuk en de spanningen en stress die de plannen met zich meebrachten die ik al had gemaakt. En dat waren alleen nog maar de omvangrijke problemen. In mijn hart wist ik maar al te goed dat hij niet de ware voor mij was en dat ik gewoonweg genoegen nam met iemand om een relatie mee te hebben.

Ik had echter sterk moeten zijn en hem gewoon moeten zeggen dat de koek, wat onze relatie betrof, op was, maar in plaats daarvan sprak ik online met andere mannen en jongens, flirtte met single kerels die ik kende en (omdat het een relatie op lange afstand betrof) deed ik me zelfs voor als vrijgezel. We zijn echter uit elkaar gegaan toen hij besefte dat we gewoon niet verder konden samen, door de berichtjes te lezen die ik naar een andere man had gestuurd over hoe slecht de seks was en dat ik niet meer van hem hield.

Ik heb daarna ruim een jaar in een doodlopende relatie gezeten voordat ik uiteindelijk iemand leerde kennen van wie ik werkelijk heel veel houd. Om je ook te laten zien wat de tekenen zijn van een gedoemde relatie, de tekenen die ik juist heb genegeerd voordat ik eindelijk mijn leven weer op wist te pakken en verder kon gaan, heb ik deze hieronder voor je op een rijtje gezet.

1. Je weet dat het beter kan zijn

Op het ogenblik dat je denkt dat je een betere relatie kunt hebben dan die met de persoon met wie je op dit moment samen bent, dan is de kans groot dat dit ook inderdaad het geval zal zijn.

Tegen het einde van mijn relatie had ik mijn dating-apps opnieuw geactiveerd, stuurde ik berichtjes aan mannen en jongens die ik eerder weg had geswipet en stelde me zelfs een denkbeeldige hete kerel voor op momenten dat ik seks had met mijn toenmalige partner.

Indien je partner de ware voor je is, dan zul je niet gauw het gevoel hebben dat je het beter kunt krijgen dan zoals je het nu hebt. De ware laat je geloven dat je het beste in hem hebt gevonden dat je je maar kunt bedenken.

2. Een van jullie voelt zich totaal verveeld

Je spendeert meer tijd aan het spelen van games op je telefoon, dan aan enige quality time met je partner. Zelfs wanneer we samen in bed lagen, keek ik, in plaats van het hebben van een goed gesprek, naar de Facebook-statussen op mijn mobieltje. Ik verveelde me echt enorm in die relatie. Hij keek televisie in de woonkamer, terwijl ik naar de slaapkamer ging om op sociale media rond te snuffelen.

3. Jullie koesteren elkaars ambities niet

Zodra je hogerop op de wereldse ladder en je je doelen bereikt, dan zul je gaan beseffen dat de persoon met wie je samen bent er eigenlijk niet voor je is. Nadat mijn relatie stuk was gelopen, richtte ik mijn aandacht op mijn persoonlijke doelen die ik eerder uit had gesteld, zowel op privé als op zakelijk vlak. Op het ogenblik dat één van jullie een zinkend schip is, dan doet de andere partner er verstandig aan om een reddingsvest te grijpen en snel van boord te springen.

4. Een deel van jou kan er niet meer tegen

Alles aan je partner gaat je irriteren. De manier waarop hij of zij ademhaalt. De manier waarop hij of zij kauwt. De manier waarop hij of zij de handdoeken opvouwen nadat de was gedaan is. Kortom: werkelijk alles weet je irritatie te wekken. Je bent dan ook uiterst kritisch en zelfs beledigend voor alles wat je partner doet. Niets wat hij of zij doet, kan je nog behagen, want het is een feit dat deze persoon niet echt de ware voor je is. Je weet het heus wel, maar je weet gewoon niet op welke manier je de relatie dient te beëindigen, dus ga je op een onbewuste manier je eigen relatie saboteren.

5. Er is sprake van vreemdgaan

Vreemdgaan hoef ik je eigenlijk niet uit te leggen, toch? Wellicht toch wel. In de regel begint fysiek vreemdgaan met zogenaamd ‘emotioneel vreemdgaan’. Op het ogenblik dat je een toegewijde relatie hebt waar je niet langer tevreden mee bent, en je begint met iemand anders te praten. Eigenlijk hoef ik niets meer te zeggen om het beeld duidelijk te maken.

6. Het lichaam is zwak

Ik vertelde mijn partner letterlijk dat de seks slecht was. Indien je alleen maar seks hebt om het te doen, dan kun je jezelf een heleboel spanningen en stress besparen door gewoon een paar seksspeeltjes aan te schaffen. Wellicht was de seks leuk toen je pas begon met daten, maar voelt het nu als een even grote verplichting als je make-up doen of de vaatwasser in- en uitruimen.

7. Het idee om met je partner te trouwen maakt je misselijk

Je ziet jezelf niet met deze persoon in het huwelijksbootje stappen. Ik was zelfs al mijn scheiding in mijn hoofd aan het plannen, terwijl ik wel verloofd was met de man.

8. Je trekt voortdurend aan een dood paard

Ben jij degene die voor jullie allebei zorgt? Hoewel er in de regel één persoon is die meer verdient dan de ander binnen een relatie, dien je daar zeker eens over na te denken, bijvoorbeeld wanneer je je baan kwijt zou raken, heb je dan het vertrouwen dat je partner de rekeningen zou kunnen betalen tot de tijd dat je een nieuwe job hebt gevonden?

Wanneer je meer voor hen doet dan voor jezelf, dan is het tijd om deze relatie bij het grof vuil te zetten. Je kunt immers niet alsmaar aan een dood paard blijven trekken. Wanneer je eenmaal getrouwd bent, kun je alle financiële details gemakkelijk achterhalen, maar ook dan moet je er rekening mee houden dat je partner waarschijnlijk niet zal veranderen. Op het moment dat hij of zij enkel en alleen afhankelijk is van je persoonlijke succes om een gezamenlijke toekomst op te kunnen bouwen, dan stel ik voor om een schoenendoos ergens te verstoppen en daar geld in te sparen voor je vertrek.

9. Jullie levens zijn helemaal (en gelukkig) gescheiden.

Jij gaat uit, je partner gaat uit. Hij vertelt je dat hij de nacht in Brussel door zal brengen, je zegt hem dat je het heel plezant vindt en dat hij een extra dag wegblijft. Je partner probeert je jaloers te maken op die spetter in de sportschool, en je koopt om die reden juist een jaarlidmaatschap voor deze gym. Geen van jullie maakt het wat uit wat de ander doet. Ga je gang en flirt met iemand anders en ga zelfs gewoon samen uit.

10. Je bent op zoekt naar antwoorden die je al lang kent

Wanneer je online op zoek bent naar relatieadvies, dan is de kans groot dat je twijfels voldoende ernstig zijn om een plan van vertrek op te gaan stellen. Uit elkaar gaan is immers niet gemakkelijk, in het bijzonder voor degene die aan de ontvangende kant van de relatie staat. Hoe ellendig jullie allebeide het ook hebben samen, niemand wil de persoon zijn die weg is gegaan of juist degene die achter is gebleven. Een heleboel mensen blijven om allerlei redenen in doodlopende relaties zitten. In bepaalde gevallen heeft dat te maken met geldzaken, hoe kun je immers weggaan wanneer je nog zes maanden de huur moet betalen samen met deze persoon?

In andere gevallen is het lastig omdat je vast blijft houden aan de droom dat dingen beter zullen worden. Je wilt gewoon niet aanvaarden dat je al die tijd, geld en energie hebt verspild aan een relatie die gedoemd is om te mislukken. Ondanks dat het wellicht niet gemakkelijk zal zijn om opnieuw te beginnen, in het bijzonder wanneer je met je partner onder één dak woont, je verloofd bent of jullie al een lange tijd samen zijn, dan is iedere dag met de verkeerde persoon een nieuwe dag die je niet samen bent met de ware.

Ze Magazine - Lifestyle trends