Ondanks het feit dat iedere relatie uniek is, zijn er nog altijd overeenkomsten te benoemen. Hieronder hebben we in beeld gebracht hoe een gezonde tijdlijn van een relatie eruit zou dienen te zien. Wanneer je terugdenkt aan al je eerdere relaties, dan zul je toe moeten geven dat deze allemaal op een vrijwel gelijke wijze zijn begonnen en zich eveneens voor een groot deel hebben relatief hetzelfde hebben ontwikkeld. Of tenminste dat zou bij de meeste mensen het geval moeten zijn. Een tijdlijn die betrekking heeft op een relatie, ongeacht met welke persoon je aan het daten bent, moet relatief goed met elkaar te vergelijken zijn, tenminste als er sprake is van een gezonde relatie.

Iedere relatie doorloopt namelijk een aantal verschillende stadia op verschillende tijdstippen. En hoewel bepaalde koppels langer in een bepaalde fase kunnen blijven zitten dan anderen, volgen ze toch eenzelfde tijdlijn. Je denkt wellicht dat het idee van een tijdlijn van een relatie raar of stom is, maar niets is minder waar dus lees vooral verder.

Waarom het van belang is dat relaties groeien en veranderen

Je relatie zal nooit hetzelfde zijn als op het moment dat jullie voor het eerst met daten begonnen. De opwinding en de lust worden minder en je zult uiteindelijk in een soort sleur terechtkomen die je leven voor een belangrijk deel zal bepalen. Dit lijkt in het begin wellicht een beetje beangstigend, maar het is eigenlijk van cruciaal belang, en volkomen normaal.

Het is dan ook zeker niet de bedoeling dat je voor altijd in dezelfde fase van een relatie blijft. Jullie dienen te groeien en te veranderen als koppel. Jullie leren immers steeds meer over elkaar, zien wat jullie elkaar te bieden hebben en tevens hoe jullie in harmonie samen kunnen leven terwijl je geniet van elkaars gezelschap. Die stappen zijn zelfs essentieel om gelukkig met iemand samen te kunnen leven.

Super leuke tip indien je nog vrijgezel bent:

Wij hebben een gratis online persoonlijkheidstest gevonden, die gaat kijken welk type persoon het beste matched bij jouw persoonlijkheid. Héél leuk om eens te doen:

-> benieuwd wat voor een type persoon jij bent?

Hoe een gezonde tijdlijn van een relatie eruit zou moeten zien

Wanneer je terugblikt op al je eerdere relaties, dan besef je je wellicht dat niet iedereen deze tijdlijn heeft gevolgd. En om eerlijk te zijn, die relaties waren waarschijnlijk niet de meest gezonde of de meest gelukkige. Om een ​​gezonde en gelukkige relatie te hebben, zou de tijdlijn er dan ook als volgt uit dienen te zien. De genoemde stappen en fasen zijn namelijk van cruciaal belang om je partner volledig te leren kennen en hem of haar toe te laten treden tot je eigen wereld en de mensen met wie je omgaat op dat moment.

  1. De eerste interesse. Dit is het moment waarop je voor het eerst merkt dat de ander iemand is die je beter wilt leren kennen. In eerste instantie krijg je een oogje op deze persoon. Het is tevens het ogenblik waarop je bij vrienden dingen over hem of haar begint te vragen en je begint met het verkennen van zijn of haar sociale media-accounts. Al die vlinders en fijne gevoelens komen dan naar boven.
    Zie ook: tips om iemand aan te spreken
  2. De eerste date. Op dit punt heb je al met de betreffende persoon gesproken en heb je besloten dat je wilt uitproberen wat er in kan zitten. Je kent de ander goed genoeg om een ​​afspraak met hem of haar te maken en dus is de eerste afspraak een feit. Dit is het ogenblik waarop je werkelijk kunt zien hoe je goed jullie bij elkaar passen en of er sprake is van een zekere chemie tussen jullie.
    Zie ook: tips voor een perfecte eerste date
  3. De eerste kus. Dit kan direct na de eerste date al gebeuren, maar kan even goed pas na de tweede of zelfs derde afspraak worden uitgewisseld. Wat er ook gebeurt, je moet altijd op één date gaan voordat je iemand kust. Die kus is namelijk een heftig moment. Met deze kus kun je immers bepalen hoe goed jullie bijeen passen en of je gevoelens worden sterker of juist wegebben.
    Zie ook: tips voor een perfecte eerste kus
  4. De eerste keer seks. Nadat jullie samen een aantal afspraakjes hebben gehad en je gelukkig bent met de manier waarop alles verloopt, dan is het tijd om de passie in de slaapkamer naar een hoger level te tillen. Afhankelijk van je leeftijd en goed prettig je je bij iemand voelt, kan deze stap in de tijdlijn van een relatie eerder of later worden gezet. Het zal in de meeste gevallen zeker een keer gaan gebeuren. Behalve wanneer je om religieuze redenen geen seks wenst te hebben voor het huwelijk. In andere gevallen zal deze stap na een maand of twee meestal welplaats hebben gevonden. Hierbij draait echter alles om hoe goed je je gemak op je voelt bij je lief.
    Zie ook: tips voor de eerste keer seks
  5. Blijven slapen bij je lief. De eerste keer dat je seks hebt, wordt doorgaans gevolgd door een logeerpartij, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Soms moet je namelijk gewoon terug naar huis of moet je lief erna vroeg opstaan. Maar vaak zal een logeerpartij vaak volgen na het hebben van seks. Blijven slapen zal je echt helpen om dichter tot je lief te komen. In deze fase bevind je je doorgaans ook in een monogame relatie.
  6. Vrienden van elkaar ontmoeten. Nu jullie twee officieel samen een stelletje zijn, is het tijd geworden om de vrienden van elkaar te ontmoeten. Afhankelijk van hoe je deze persoon hebt leren kennen, bestaat er een kans dat je deze vrienden misschien al kent. Wanneer je echter een relatie hebt met iemand buiten je vriendenkring, dan is dit de volgende stap die gezet moet worden. Je kunt echt een heleboel te weten komen over iemand via zijn of haar vriend(inn)en.
  7. De wittebroodswekenfase eindigt. Tot nu toe was je in de zogenaamde wittebroodswekenfase en je kunt daar zelfs nog een poosje in blijven zitten. Maar na een paar maanden neemt deze fase echter altijd af. De intense lust en passie worden minder ​​en je eindigt in een relatie waarin je je prettig voelt.
  8. Je op je gemak voelen. Zodra de wittebroodswekenfase af is gelopen, zul je je werkelijk op je gemak gaan voelen bij je lief. Dit is het ogenblik waarop je met je partner in een soort vast patroon terecht gaat komen. Je kent hem of haar inmiddels erg goed, je bent gelukkig samen en je voelt je goed in je vel met deze persoon in je nabijheid.
  9. Ontmoet elkaars ouders. Jullie zouden een poosje samen dienen te daten voordat jullie elkaars ouders leren kennen. Dit verandert natuurlijk met de leeftijd, maar in de regel is, als je een serieuzere relatie hebt, het ontmoeten van de ouders de logische volgende stap. Zo kun je zien hoe het leven in het gezin van je lief eruit ziet en hoe goed je hierin zou passen.
  10. Dingen worden echt serieus. Vaak zijn er al een aantal maanden voorbijgegaan en je bent klaar om een leven samen met je lief echt te gaan bespreken. Je houdt nu van deze persoon en hebt dat ook al duidelijk kenbaar gemaakt. Daar komt doorgaans eveneens bij kijken dat je met elkaar gaat praten over wat jullie van een huwelijk en kinderen vinden. Het wordt nu echt erg serieus tussen jullie tweetjes.
  11. Praten over samenwonen. Na circa een jaar van daten is het over het algemeen tijd geworden om samen te gaan wonen. Dit kan echter anders zijn, afhankelijk van het feit of jullie, al dan niet, een langeafstandsrelatie hebben. Het is echter absoluut een fase die ongeveer een jaar zou dienen te duren. Dan kun je over samenwonen gaan praten, mits je dat wilt en als je van mening bent dat dit een goed idee is.
  12. Daadwerkelijk gaan samenwonen. Omdat jullie een serieuze relatie hebben en al samen hebben besproken om te gaan samenwonen, is het tijd geworden om de kogel door de kerk te laten gaan en ook de daad bij het woord te gaan voegen. Jullie gaan officieel samenwonen! Dit wil dus ook zeggen dat jullie de kosten gaan delen, gaan leren hoe je partner is wanneer je bij elkaar woont en jullie elkaar op een nog intiemere manier leert kennen.
  13. Verloving. Verloven heeft alleen zin om na een jaar of wat samen te gaan wonen wanneer er sprake is van een echte verbintenis. Wanneer het goed gaat en jullie beiden van elkaar houden en van elkaar genieten, dan is het absoluut het juiste moment om dit te doen. Zolang jullie allebei op dezelfde lijn zitten ten aanzien van het huwelijk en het stichten van een gezin, dan is deze stap zelfs onvermijdelijk.
  14. Trouwen. Wanneer jullie op dit punt aan zijn gekomen, dan is een huwelijk natuurlijk de volgende logische stap na een officiële verloving. Er gebeurt niets echt anders nadat jullie zijn verloofd. Jullie wonen nog altijd samen en jullie willen nog altijd met elkaar in het huwelijksbootje stappen. Jullie gaan dus trouwen en in deze fase ga je dan ook een levenslange verbintenis aan om voor altijd bij deze speciale persoon te blijven.
  15. Kinderen en het leven daarna. Dit is het ogenblik waarop je besluit om samen nog lang en gelukkig te leven. Uiteraard is het niet altijd zo simpel als veelmensen denken. Deze fase is overigens verreweg de langste van de tijdlijn en je relatie zal door pieken en dalen gaan, zelfs nadat je kinderen hebt gekregen en samen heel veel hebt meegemaakt. Het punt is, kinderen zijn echt het laatste belangrijkste doel waar je voor gaat als een koppel dat hun relatie steeds verder ontwikkelt.

De overige fasen in jullie relatie zijn helemaal afhankelijk van jullie als koppel. Wellicht heb je wat deskundige hulp nodig bij het in stand houden van jullie relatie om volledig gelukkig te worden en te blijven. Wat er echter ook gebeurt, jullie hebben dit belangrijke punt op de tijdlijn weten te bereiken en deze feitelijk voltooid. Jullie mogen je dan ook gelukkig prijzen.

Het is echter behoorlijk lastig om exact aan te geven hoe een tijdlijn van een relatie eruit gaat zien. Sommige dingen kunnen net even anders zijn of op een ander moment plaatsvinden afhankelijk van jullie als koppel, maar in de regel zijn de eerder genoemde fasen de stappen die gezet worden wanneer er sprake is van een gezonde relatie.

Ze Magazine - Lifestyle trends