Is het niet verbazingwekkend hoe een simpele set speelkaarten en een aantal plastic bekers al gauw het ijs weten te breken aan het begin van een avondje uit met vrienden? Toch zal niemand echt zitten te wachten op steeds weer dezelfde drankspelletjes, die dus week in week uit weer aan bod zullen komen. Tegen de tijd dat het tweede semester aan is gebroken kun je dan immers vaak niet anders meer dan zuchten en steunen (wellicht wel van angst) zodra er iemand het spelen van nog een potje van Ring of Fire oppert.

Wanneer je dus wel wat inspiratie kunt gebruiken om verandering te kunnen brengen aan deze sleur, dan hebben we hieronder meer dan genoeg drankspellen voor je verzameld waar je uit kunt kiezen; variërend van ware klassiekers tot een aantal meer onbekenden spellen waar je wellicht nog nooit eerder van hebt gehoord. ?

Spelregels voor verschillende drankspelletjes

Vrienden en vijanden

Dit spel is zeker niet bedoeld voor angsthazen, gewoonweg omdat dit spel erom bekend staat dat zelfs de beste vriendschappen erdoor kunnen worden verbreken. Om te beginnen neem je een set speelkaarten en deelt deze gelijkmatig uit aan iedereen die in de cirkel plaats heeft genomen, iedere speler dient echter zijn of haar kaart niet aan de andere spelers te laten zien.

De speler die het eerste aan de beurt is, kiest een kaart en legt deze in het midden van de tafel, terwijl hij de naam van iemand noemt binnen de groep. De gekozen persoon moet evenveel seconden drinken als de waarde op de kaart aangeeft (bijvoorbeeld vijf seconden voor een schoppen vijf). De exacte waarden zullen we hieronder vermelden.

Er kan echter een onverwachte draai aan het spel worden gegeven zodra iemand anders in de groep een kaart heeft met dezelfde waarde (bijvoorbeeld een harten vijf), dan kan hiermee de gekozen persoon worden ‘gered’ en het drinken door worden geven aan iemand anders (zo kun je dus vrienden of juist vijanden maken).

Het leukste is het wanneer de kaarten met gelijke waardes op elkaar liggen, dus op het moment dat de drinkbeurt door wordt gegeven, dan verdubbelt namelijk het maximaal aantal (in dit voorbeeld tot tien seconden), en dat gaat zo door totdat alle vijven uit het spel zijn. Dit wil zeggen dat wanneer het geluk niet aan jou zijde is, je wel tot 20 seconden (of zelfs 40 seconden wanneer je kaarten hebt met een hogere waarde) dient te drinken.

Regels waar je tijdens dit spel op dient te letten:

  • Alle kaarten met een afbeelding (dus boer, vrouw en heer) hebben een waarde van 10. We zijn namelijk de flauwste niet.
  • Je kunt tijdens dit spel niet jezelf redden. Wanneer je gekozen bent om te drinken, dan is het dus niet mogelijk om jezelf te redden met één van je eigen kaarten. Je moet dan gewoon afwachten en hopen dat iemand anders je in plaats daarvan wel wil redden.
  • Je hoeft per se je kaart uit te spelen. Zodra dus iemand is gekozen om zeven seconden te drinken, dan hoef je hem of haar niet per definitie ook nog jou zeven te geven als je dat niet wilt. Het spel wordt immers niet voor niets Vrienden en vijanden genoemd.

Irish Snap

Dit spel kan het beste gespeeld worden door een kleine groep mensen omdat, zaken werkelijk gewelddadig kunnen worden. Om te beginnen zorg je ervoor dat iedereen rondom een tafel zit en het midden ervan goed kan bereiken. Het is tevens goed om te proberen het spelgebied zo veel mogelijk vrij te maken, bijvoorbeeld door de drankjes op de vloer te zetten en alle handsieraden, zoals ringen, af te doen (je zult al snel merken waarom).

Verdeel alle kaarten over de spelers aan tafel zodat iedereen een even aantal krijgt (leg eventuele reservekaarten opzij), maar niemand mag zijn of haar kaarten bekijken. Je houd ze dus met de speelzijde naar beneden in je hand of je legt ze op tafel voor je.

Ga vervolgens om de beurt de kring rond en leg een kaart in het midden van de tafel, die je dus alleen omkeert wanneer je deze neerlegt. Zodra je je kaart neerlegt, dan moet je een waarde zeggen terwijl je dit doet, van de Aas naar de Heer voordat je opnieuw begint. Dus de eerste persoon die zijn of haar kaart uitspeelt, zegt: “Aas”, de tweede zegt “twee”, de derde zegt “drie” en ga zo verder.

Het snap-moment komt echter aan de orde zodra het nummer dat je hardop zegt overeenkomt met de waarde op de kaart die je neerlegt. Iedereen moet dan snap roepen en een harde klap geven op de stapel kaarten in het midden van de tafel.

De laatste persoon die dit doet, zal echter moeten gaan drinken en alle kaarten van de stapel in het midden bij zich nemen. Het doel van het spel is dan ook om eerst al je kaarten kwijt te spelen. Hoe meer dronken je wordt, hoe moeilijker het spel zal worden.

Meneer en mevrouw

Je hebt dit spel wellicht al eens op een bruiloft zien spelen, maar het werkt eigenlijk ook vrij goed als een drankspel! Het is één van die drankspellen die het beste werkt wanneer het wordt gespeeld met een kleine groep en wanneer alle spelers elkaar heel goed kennen (of waar iedereen minstens één persoon heeft die hij of zij goed kent), het spel is dan ook perfect om samen te spelen met wat huisgenoten.

Maak paren en ga net de ruggen tegen elkaar zitten. Aan elk paar wordt steeds een reeks vragen gesteld, zoals ‘Wie van jullie is de grootste sloddervos?’ en ‘Wie van jullie is de grootste drinker?’ Zodra iemand denkt dat hij of zij het zijn, dan heft deze persoon zijn of haar glas in de lucht. Wanneer iemand echter denkt dat het de andere is, dan dient het glas op de vloer te worden gezet. Indien de antwoorden van de twee spelers overeenkomen, dan winnen ze deze ronde.

Dus wanneer Greet bijvoorbeeld denkt dat ze de grootste sloddervos is en haar vriendin Claire dezelfde gedachten heeft, dan is dat prima. Maar op het moment dat ze allebei denken dat de ander de grootste sloddervos is, dan komen hun antwoorden dus niet overeen en zullen ze moeten gaan drinken!

Indien je dit spel slim speelt en de juiste vragen stelt, dan kun het geheel ook enorm grappig en zelfs behoorlijk controversieel maken. Probeer echter tijdens het spelen niet te veel vriendschappen te ruineren.

Rond de wereld

Dit spel heeft letterlijk een miljoen verschillende namen en varianten. In feite staat het volgens Wikipedia doorgaans bekend als Irish Poker, Chico High Low, Monkey Balls, Foam Game, North Carolina, Up and Down the River, Canon Ball, John Theis, Harry Curie, Tim de Withen, Charleston Special, Death Valley of Unlucky ‘Sevens’ Seven.

Maar om alles niet nog ingewikkelder te maken, hebben we besloten om dit spel Rond de Wereld te noemen.

Welke naam je er echter ook aan geeft, de eerste ronde is vrij simpel. De deler legt vier kaarten voor de speler, die van elke kaart iets moet raden voordat deze om wordt gedraaid. Hij of zij moet raden of de eerste kaart rood of zwart is, dan of de tweede kaart hoger of lager is dan de eerste, vervolgens of de waarde van de derde kaart tussen de eerste twee kaarten in valt of niet, en uiteindelijk moet hij of zij het symbool raden op de vierde kaart. Voor iedere juiste gok kunnen ze drankjes weggeven, en wanneer ze iets verkeerd hebben geraden, dan zullen ze uiteraard ze dienen te drinken.

In de tweede ronde legt de deler acht kaarten op de tafel in twee rijen van vier, de ene is een ‘geef’-kolom en de andere is een ‘ neem’-kolom. Alle kaarten worden vervolgens één voor één omgekeerd, afwisselend van elke rij één. Zodra één van de waardes van de kaart overeenkomt met een nummer op één van de kaarten die in de eerste ronde zijn uitgedeeld, dan dient de speler ofwel drankjes te nemen of weg te geven, afhankelijk van de rij waaruit deze afkomstig is.

Hoeveel drankjes er voor jou zijn, zal afhangen van de drankjes die weg hebt gegeven en wat de waarde is van de kaart,maar ook van de rij waarin de kaart zich bevindt (een, twee, drie of vier). Zolang mensen moeten blijven drinken, doe je het dus goed.

Fuzzy Duck

Indien je op zoek bent naar een drankspelletje zonder spelkaarten, dan is dit een heel simpel spel, het is namelijk drankspel waarvoor je slechts een minimale inspanning hoeft te leveren en die snel kan beginnen, maar er moet wel worden gezegd dat het spel ook al na een korte speeltijd saai kan worden, dus verwacht niet dat je het heel de avond blijft spelen.

Ga gewoon in een kring zitten en speel met de klok mee door te zeggen “fuzzy duck” . Willekeurig kan iemand zeggen “hij doet het” als hij of zij aan de beurt is, waarna het spel om zal keren en er dus tegen de klok wordt gespeeld, maar ook dat iedereen nu “ducky fuzz” dient te zeggen. De volgende keer dat dus iemand zegt ‘hij doet het’, dan zal de richting weer veranderen en ben je weer terug bij ‘fuzzy duck’,heel simpel.

Het lastige aan dit spel is echter dat je natuurlijk voldoende geconcentreerd blijft om snel te kunnen reageren wanneer er iets verandert en je de woorden niet door elkaar zult halen, of dat je per ongeluk iets raars zegt (maar dat is uiteraard wel erg grappig). Het spreekt natuurlijk voor zich, dat de persoon die zich verspreekt, zal moeten drinken.

Internationale drinkregels

Indien je de spanning en het gedoe van een ‘georganiseerd leuk’ drankspel liever achterwege laat, of als er gewoon te veel mensen aanwezig zijn om dit haalbaar te maken, dan is Internationale drinkregels de ideale tussenoplossing.

Met dit spel ga je gewoon door met socialiseren, zoals je normaal ook zou doen, maar je dient wel enkele regels goed te onthouden, en op het moment dat je je er niet aan houdt, dan moet je drinken. Je kunt de regels overigens altijd naar wens aanpassen, maar hieronder hebben we de standaardregels voor je neergezet:

  • Er mag niet worden gevloekt,
  • Je mag niet het woord “drinken” zeggen,
  • Je mag niemand bij zijn of haar naam noemen,
  • Je mag niet wijzen (met je vinger of je duim),
  • Iedereen dient te drinken met zijn of haar ‘zwakkere’ hand (dus als je linkshandig bent, moet je met je rechterhand drinken),
  • Je drankje mag niet op tafel worden gezet op minder dan een duimlengte van de tafelrand, en andere drinkers kunnen je uitdagen zodra ze denken dat hun duim het glas zou kunnen aanraken (en wanneer dat het geval is, dan zul je moeten drinken),
  • Lege glazen mogen niet op de tafel neer worden gezet, maar moeten opnieuw worden gevuld of je moet gaan staan met een leeg glas in je hand.

Taakmeester

Dit is een goede keuze wanneer je wilt drinken een zaal of een openbare plaats samen met een aantal willekeurige onbekenden. Het spel begint met een potje rots, papier, schaar, waarvan de winnaar wordt benoemd tot de eerste Taakmeester van het spel.

Deze taakmeester heeft vervolgens de plicht (je kunt het echter ook zoen als een voorrecht natuurlijk) om een ​​taak aan iemand in de groep te geven waarbij mensen betrokken zullen worden die er niet van op de hoogte zijn dat je bezig bent om een spel te spelen. De taakmeester zou bijvoorbeeld iemand kunnen vragen om het ondergoed van de andere persoon te lenen.

De regels van dit spel zijn:

  • Wanneer je weigert om de taak uit te voeren, dan dien je je drankje helemaal op te drinken;
  • Als de taak mislukt (dan geef je het spel weg aan een ander) dan dien je de helft van je drankje op te drinken,
  • Indien de taak echter wel een succes is, dan dient iedereen in de groep een drankje te nemen en krijg jij de rol van taakmeester toebedeeld.

Een leuke hint: dit spel is eveneens geweldig om te spelen als je echt een avondje uit bent. Geef iedereen een taak in de loop van de avond en kijk hoe zij proberen (en falen) om zijn of haar opdracht succesvol af te ronden. Je kunt de resultaten dan vervolgens tijdens een ochtendbriefing samen bespreken en er hartelijk om lachen.

Losse tongen

Je hebt dit spel wellicht ook wel eens anders horen noemen, maar het is in wezen een spel dat draait om snel kunnen denken. Je hebt hiervoor twee spelers nodig, tel vervolgens af van drie en laat hen een speelkaart zien. De spelers moeten dan een woord bedenken dat begint met dezelfde letter als het symbool op deze kaart. Dus op het ogenblik dat je hen bijvoorbeeld een harten zeven laat zien, dan kunnen ze ‘HOTDOGS’, ‘HUIS’, ‘HAMER’ en dat soort woorden roepen. Wie het traagst een woord weet te bedenken, is de verliezer en zal moeten drinken.

Je kunt het spel overigens wat moeilijker maken door bepaalde categorieën te introduceren of door te bepalen dat de genoemde woorden, in plaats van met de eerste, nu met de tweede of derde letter dienen te beginnen. Uiteraard zal zodra de paniek de overhand begint te krijgen (in combinatie met de alcohol), dan hebben de spelers doorgaans de neiging om de vreemdste woorden te gaan roepen, wat dit spelbuitengewoon grappig maakt.

Picolo

Tegenwoordig kun je drankspellen eveneens in de vorm van een app vinden. Picolo is bijvoorbeeld een geweldig spel wanneer je ooit geen spullen voor een dergelijk spel bij de hand hebt, zoals kaarten en/of bekers. De app is overigens geheel gratis te downloaden, maar dan krijg je enkel en alleen het basisniveau. Je dient dus wel te betalen om andere niveaus te kunnen downloaden (maar pas op, je zult dit zeker gaan doen wanneer je al een paar drankjes hebt gedronken).

Het enige wat je hoeft te doen is de namen van iedereen invoeren, een niveau te kiezen en aan de slag gaan. De app vertelt je immers exact wat je moet doen. Het ‘Aan de slag’-niveau waar de app standaard mee wordt geleverd, kan behoorlijk saai zijn, met taken in de stijl van de Ring of Fire, zoals het rijmen en het spelen met categorieën, of dingen zoals’ Jongens die momenteel in militaire dienst zijn, moeten twee keer drinken ‘of’ twee slokjes geven wanneer je ‘ooit geopereerd’ bent.

Wanneer je doorgaat met de andere niveaus zoals ‘Getting Crazy’ en ‘Caliente’ dan zullen de zaken wel een beetje spannender worden, met opdrachten zoals het spelen van ‘de vloer is lava’ en ‘heb je liever’. Vergeet echter niet dat het gebruik van deze app een trefzekere manier is om de batterij van je telefoon snel leeg te trekken net voordat een avondje uit wilt gaan, dus probeer je toestel gedurende het spel in de oplader te plaatsen wanneer dat mogelijk is.

Jenga drinken

Dit spel vraagt om wat extra voorbereiding, dus laat je creatieve brein even de vrije loop. Overigens zul je eveneens dienen te investeren in een Jenga-set (wanneer je huisgenoten allemaal deelnemen aan dit drankspel, dan kun je natuurlijk eerst een inzameling houden zodat jouw spaarvarken niet alleen hoeft te leiden onder de aanschaf van deze Jenga-set om dronken mee te worden).

Om te beginnen schrijf je steeds een ander commando op elk afzonderlijk Jenga-blok en zet dan de toren op zoals je dat normaal gesproken ook zou doen. Voor ieder blok dat uit de Jenga-toren wordt gehaald zonder dat deze omvalt, moet de persoon die het blok weghaalt de taak uitvoeren die erop geschreven staat. Voordat je echter begint te spelen, schenkt iedereen een beetje van hun drankje in een bierglas en zoals je waarschijnlijk al kunt raden,zal de persoon die de Jenga-toren om laat vallen, heel het glas leeg moeten drinken.

Ik heb nog nooit

Afhankelijk van met wie je dit spel speelt, kan Ik heb nog nooit een leuke manier zijn om interessante en potentieel schandalige feiten over nieuwe mensen te weten te komen, maar het kan eveneens een prima manier zijn voor je vrienden om te laten zien hoeveel ze ‘ al hebben gedaan de korte tijd dat zij op deze planeet rondlopen.

Iedereen zegt tijdens het spel om de beurt een zin die begint met Ik heb nog nooit…’ en hoe gênanter of brutaler het einde van de zin is, hoe beter het zal zijn. Je zou dus bijvoorbeeld kunnen zeggen: “Ik heb nog nooit een nacht doorgehaald.” Als dit waar is voor iedereen binnen de deelnemersgroep, dan dient iedereen een drankje te drinken.

Je zult vast wel begrijpen waarom dit een favoriet spel is van veel mensen: het is namelijk de perfecte manier om je nieuwsgierigheid te kunnen bevredigen en dingen te weten te komen over je nieuwe huisgenoten of kersverse vrienden.

Ring of fire

Het klassieke spel Ring of fire is de vader van alle drinkspellen. Het spel is eveneens bekend onder de naam ‘Kings’, ‘King’s Cup’ en nog een aantal andere benamingen,maar met deze naam weet je zeker dat je goed zit.

Het enige dat je voor dit spel nodig hebt is een set speelkaarten en een grote drankcontainer. In de regel wordt hier een groot bierglas voor gebruikt, maar wanneer je dit niet bij de hand hebt, dan kun je ook een kan, een vaas of zelfs een koekenpan gebruiken.

Verdeel de kaarten in een kring rondom het glas met de waardes naar beneden en beweeg met zijn alleen vervolgens door de kamer waarna iedereen om de beurt een ​​kaart pakt. Iedere waarde van een kaart komt overeen met een bepaalde actie of opdracht (kleur en symbool doet er echter niet toe bij dit spel).

Het grootste probleem met Ring of fire is echter dat de exacte regels van plaats tot plaats kunnen variëren en vaak tot meningsverschillen zullen leiden. Dus zonder verder gedoe, zullen we je vol trots de officiële * versie * van Save the Student presenteren, om je zo te helpen bij het voorkomen van eventuele ruzies.

Regels van Ring of fire

  • Aas: ‘Waterval’ – Een speler begint te drinken, dan begint de speler links van hem of haar ook te drinken, enzovoort. Zodra de hele kring eenmaal drinkt, dan kan de persoon die de keten is begonnen stoppen, maar je kunt pas stoppen met drinken zodra de persoon die voor je zit is gestopt.
  • Twee: ‘Jij’ – Nomineer iemand om een ​​slok van zijn of haar drankje te nemen.
  • Drie: ‘Me’ – Neem een ​​slok van je eigen drankje.
  • Vier: ‘Jongens’ – Alle jongen en mannen in de kring moeten drinken.
  • Vijf: ‘Duimmeester’ – Zodra je je duim op de tafel legt, dient iedereen dit voorbeeld te volgen. De laatste persoon die zijn of haar duim neerlegt, zal moeten drinken. Je blijft duimmeester totdat iemand anders een vijf heeft gepakt. Je hebt dus macht.
  • Zes: ‘Meiden’ – Alle meisjes en vrouwen in de kringen moeten drinken.
  • Zeven: ‘Hemel’ – Hetzelfde als bij duimmeester, behalve dat je je arm in de lucht steekt. De laatste persoon die dit doet, moet uiteraard gaan drinken.
  • Acht: ‘Maatje’ – Iemand die moet drinken wanneer je ook moet drinken (totdat iemand anders een acht pakt).
  • Negen: ‘Rijm’ – Kies een woord en de persoon links van je dient een woord te bedenken dat hierop rijmt. Vervolgens zal de kring rond worden gegaan en zal iedereen een rijmend woord moeten roepen. De persoon die het eerst aarzelt, of die een woord herhaalt dat al eerder is genoemd, zal moeten drinken.
  • Tien: ‘Categorieën’ – Vergelijkbaar met rijm, maar nu kies je een categorie (zoals hondenrassen) en iedereen in de kring zal om de beurt iets binnen die gekozen categorie dienen te noemen (zoals poedel). De eerste persoon die een woord herhaalt dat al eens is gezegd of die aarzelt, zal moeten drinken.
  • Boer: ‘Verzin een regel’ – Verzin een eigen regel en deze dient uit te worden gevoerd op straffe van drankjes voor de rest van heel het spel. Hoe belachelijker deze regel is, hoe leuker natuurlijk.
  • Dame: ‘Vraagmeester’ – Wanneer je een vraag stelt en iemand antwoordt, dan moet hij of zij drinken. Het idee is om mensen steeds weer te overrompelen door alledaagse vragen te stellen die ze zouden beantwoorden zonder er zelfs maar over na te denken, zoals: “Hoe laat wordt is de taxi besteld?”
  • Heer: ‘Schenk of drink’ – De eerste drie heren die zullen verschijnen, geven aan dat je een deel van uw drankje in het glas in het midden van de tafel dient te schenken. De laatste heer betekent echter dat je veel drank achterover dient te slaan. De laatste heer kan echter menig goed avondje uit ruineren, dus doe het rustig aan en zorg ervoor dat je niet te ver van het toilet afdwaalt.

Beer Pong

Last but not least hebben we de optie Beer Pong voor je: dit is het enige drankspel dat enige fysieke vaardigheden zal vereisen. Zet 10 plastic bekers op elk uiteinde van een tafel, hierbij is het de bedoeling dat ze in een driehoek worden geplaatst (zoals de tien pins bij bowlen).

Vervolgens vul je iedere beker met bier (of welke drank je voorkeur heeft), maar doe dit niet helemaal tot de rand omdat er anders te veel drank verloren zal gaan. De deelnemers aan het spel zullen nu op worden gesplitst in twee teams. Ieder team probeert om de beurt een pingpongbal in één van de bekers aan de andere kant van de tafel te werpen.

Wanneer de bal inderdaad in de beker terechtkomt, dan dient één van de leden van de tegenstander de beker waarin de bal belandde leegdrinken. Het eerste team dat van alle bekers is verlost is de winnaar en zal worden getrakteerd voor de rest van de avond (of wellicht van het jaar wanneer het een buitengewoon spectaculaire overwinning betrof).

Tot slot

Je mag je overigens in geen geval onder druk gezet voelen om deel te nemen aan een drankspel of om alcohol te gaan drinken als je daar (nog) niet klaar voor bent. Je kent immers je eigen beperkingen het beste en je vrienden zullen je meer weten te waarderen wanneer je nee zegt, dan wanneer ze je om middernacht naar huis dienen te dragen en je in bed moeten leggen. Bovendien kun je, op momenten dat je je zorgen maakt, proberen om een zwakker brouwsel te maken van het drankje dat je normaal gesproken drinkt (of zelfs te kiezen voor een drankje zonder alcohol), en de kans is groot dat niemand het doorheeft.

Ze Magazine - Lifestyle trends