Een eerste date organiseren kan je soms het gevoel geven dat je aan het koorddansen bent: je probeert immers indruk op een man te maken zonder dat je te overdreven gaat doen, of erger nog wanhopig overkomt. Het probleem is dan ook dat een heleboel meisjes en vrouwen dezelfde fouten maken. Een nieuw onderzoek dat uitgevoerd werd door een website voor activiteitenplanning, heeft gelukkig de belangrijkste valkuilen in kaart weten te brengen als het gaat om zaken waar mannen op afknappen. Sommige ervan lijken wellicht voor de handliggend, maar laten we wel wezen: het is een eerste afspraakje. Je hebt dus absoluut niet veel speelruimte om dingen te verpesten wanneer je nog geen vaste relatie hebt.

Je kunt gelukkig op de volgende manieren deze misstappen tijdens het daten vermijden, zodat je je eerste indruk zijn werk kunt laten doen en een tweede afspraakje zult scoren nog voordat de ober het toetje op tafelkan zetten.

1. Houd je handen thuis

Je zou kunnen denken dat wanneer je hem veel aanraakt op een eerste afspraakje, je laat merken dat je hem leuk vindt. Dit is echter niet het geval, aldus relatie-expert April Masini van AskApril.com. Wat je de man eigenlijk wilt laten zien, is dat je op juist deze date je je enorm geraakt voelt. Een goede manier om een ​​man of jongen zich speciaal te laten voelen, toch?

Vermijd dus absoluut deze valkuil: “Op een eerste afspraakje dien je juist aanrakingen proberen te beperken en alleen op een natuurlijke manier, vriendelijk en hartelijk zijn, dus zeker niet seksueel”, zegt schrijfster Carole Lieberman. Met andere woorden, het is geen enkel probleem om zijn hand vast te pakken of deze op zijn onderrug te leggen als hij naast je loopt door een menigte, maar sla je armen niet om zijn hals en houd hem voortdurend dicht tegen je aan gedrukt.

Tip: hoe kan ik flirten dankzij oogcontact? 

2. Spraakzaam en een boeiende gesprekspartner zijn

Wellicht vind je het zelf leuk dat je een sterk, rustig type bent, maar alles wat de man met wie je een afspraakje hebt, ziet is een dame die emotioneel erg gesloten of enorm saai is, zegt Masini. Hij vindt het wellicht niet erg om je uit je schulp te lokken, maar je moet hem wel iets bieden om mee aan de slag te kunnen gaan. Vermijd dus de valkuil: er is namelijk niet echt veel om over te praten tijdens het diner voor twee. “Beter nodig je hem dus uit om samen iets te gaan doen waar je een heleboel van weet, en waar je een passie voor hebt, zoals een bepaalde sportwedstrijd of een concert van je favoriete band bezoeken,” zegt Dr. Lieberman. “Je zult dan immers aardig wat te vertellen hebben.”

3. Kom niet gierig over

Er is een enorm verschil tussen zuinig zijn en gierig zijn, zegt Masini. “Wanneer je een lunch date organiseert, in plaats van een diner date, dan is dat prima. Maar het wordt gierig wanneer je je date vertelt dat er geen dessert kan worden besteld omdat dat te duur is. “Indien je gierig bent las het op geld aankomt, dan ben je waarschijnlijk eveneens erg zuinig met emoties en mogelijk ook in bed,” zegt ze. “Dit is dus zeker niet de indruk die je tijdens een eerste date achter wilt laten.” Vermijd deze valkuil door op een gemakkelijke manier geld te besparen, maar zonder gierig of vrekkig over te komen, bijvoorbeeld door de date zelf te plannen en hem enkel mee te nemen naar locaties waar je van weet dat je je ook de toetjes kunt veroorloven. Of ben een beetje creatief en plan voor een eerste afspraakje: een wandeling, dat kost immers niets en is wel zo leuk als een diner voor twee. (Je hoeft uiteraard je date niet te vertellen dat je voor een wandeling hebt gekozen omdat je niet voor een etentje wilt betalen.)

4. Ben niet bang om de rekening te delen

Dit is te vergelijken met het vermijden dat je op een afspraakje niet al te dure dingen bestelt, moet je er geen probleem van maken als je date de rekening met je wil delen. We leven immers in een maatschappij waarin mannen en vrouwen gelijk zijn en vrijwel iedereen heeft dan ook een eigen inkomen. Het is dan ook prima dat partners de rekening delen. Op het moment dat je date echt aan blijft dringen om de rekening met je te delen, dan moet je dat zeker doen, maar doe het altijd wel op een beleefde en vriendelijke manier.

Vermijd deze valkuil zeker wanneer het een eerste date betreft. In dat geval kun je je date laten weten dat je hem graag wilt trakteren. Leg uit dat je bereid bent om op jullie volgende afspraakje de rekening te splitsen, maar omdat hij besloten heeft om zijn avond met je door te brengen, wil je deze geste graag maken. Wanneer hij echt aandringen, dan mag je zeker niet bot of vreemd reageren. Deel dan de rekening gewoon. Het is immers geen test en je date ziet je gewoon als zijn gelijke, maar wil tevens zijn grenzen aangeven. En onthoud, alleen omdat je een diner betaalt, wil dat nog niet zeggen dat iemand op enigerlei wijze je iets schuldig is; geen knuffel, een kus of het samen hebben van seks.

5. Maak er een gesprek in twee richtingen van

Uiteraard moet je hem iets over jezelf vertellen, maar door het gesprek voortdurend over jouw leven te laten gaan, kom je al snel narcistisch over, of erger nog: door geen interesse in hem te tonen, kan het zelfs lijken alsof je gewoon wacht tot het afspraakje weer voorbij is, zodat je hem je slaapkamer in kunt loodsen, zegt Dr. Lieberman.

Vermijd deze valkuildoor een beetje extra indruk op hem te maken, meer nog dan de dingen waarmee je je prestaties naar voren schuift, is laten zien dat je oprecht geïnteresseerd bent in het horen van zijn verhaal. Wanneer je niet zeker weet waar je moet beginnen, is zijn werk doorgaans een prima zet. “Mannen en jongens houden er namelijk van dat jij hun werk interessant ambities serieus neemt,” zegt Dr. Lieberman. “Vraag hem bijvoorbeeld waarmee hij zijn loopbaan is begonnen en wat hij van plan is, of nog meer wil bereiken tijdens zijn carrière. Probeer er tevens achter te komen waarom dit van belang voor hem is.”

6. Ga verstandig om met alcoholische drank

Dronken worden op een eerste afspraakje verdubbelt je kansen om er als een idioot uit te gaan zien, en zal bovendien alle alarmbellen laten rinkelen, zegt Dr. Lieberman. Hij zal dan namelijk niet weten of je je drankjes gewoon hebt geklokt om je zenuwen ten aanzien van deze date te verlichten of dat je iedere avond naar de fles grijpt. Vermijd deze valkuil door: niet te veel alcohol te drinken, zelf niet als je nerveus bent. Dit kan door het een beetje rustiger aan te doen, iets te eten, je alcoholische dranken af ​​te wisselen met een glas water en door voldoende niet alcoholische drank te drinken waarvan bekend is dat je niet gaat uitdrogen. Of probeer bier zonder, of met minder alcohol, te drinken. Dit bier zorgt ervoor dat je je verstand erbij kunt houden en is bovendien vaak even lekker.

7. Vermijd zwartgallige- of negatieve gespreksonderwerpen

Je wilt waarschijnlijk gewoon dat hij de ware jij leert kennen, maar duik niet direct in de donkerste perioden van je leven. Niemand wil immers door een ander naar beneden worden gehaald, zeker wanneer je elkaar nog niet echt goed hebt leren kennen, zegt Dr. Lieberman. Onthoud dus dat een eerste afspraakje draait om samen plezier maken. Vermijd deze valkuil dus door ervoor te zorgen dat je echt klaar bent om te gaan daten, en dus niet nog steeds vastzit in een dramatische nasleep van een eerdere relatie, zegt Masini.

Wanneer je er klaar voor bent om weer verder te gaan, maar je je toch een beetje neerslachtig voelt, dan doe je er goed aan om in het begin rustige afspraakjes, zoals samen koffie drinken of een museum bezoeken, beter over en ga beter voor een actief afspraakje, zoals samen dansen of schaatsen.

Zie ook: 101 leuke en romantische activiteiten! 

8. Let op je taalgebruik

Sommige mannen houden van wat grof taalgebruik (zeker als ze met vrienden onder elkaar zijn), maar vloeken en schelden zal jou als date er niet aantrekkelijker op maken. “Vloeken wordt heel snel ordinair”, zegt Dr. Lieberman. “Hierdoor lijkt het alsof je op ene totaal verkeerde manier cool probeert over te komen.” Vermijd deze valkuil op een simpele manier door de gewoonte om te vloeken direct al af te leren, in afwachting van al je toekomstige eerste afspraakjes (maar ook sollicitatiegesprekken en andere officiële gesprekmomenten), zegt Dr. Lieberman. Het is vaak echter wel erg lastig om gewoon voor een paar uur een gewoonte af te leren, dus ban vloeken en schuttingtaal zo snelmogelijk helemaal uit je dagelijks taalgebruik.

9. Probeer geen indrukte maken over de rug van anderen

Op het moment dat je tijdens je eerste afspraakje gaat strooien met namen, zoals: “Ik ken de man die Angry Birds heeft gemaakt” of “Ik stuur Kanye West wel eens een berichtje”, dan klinkt je namelijk als iemand die heel hard een bepaalde beroemdheid nodig heeft om indruk op een ander te kunnen maken. (Je kunt dan bovendien een vraag verwachten als: kan ik Kanye’s nummer van je krijgen?)

En op het moment dat je lange verhalen gaat vertellen over je vriendinnen en hun bijzondere avonturen, dan zul je hem al snel gaan vervelen. Deze valkuil kun je het beste vermijden door jezelf goed voor te bereiden voordat je op date gaat, maar ook voordat je een bepaald verhaal gaat vertellen, zegt Masini. Wat betreft dat verhaal over de epische reis van je vriendinnen naar Tijuana, dan kan best even wachten totdat je hem een keertje aan hen voor gaat stellen.

10. Gedrag je als een echte dame

Mannen hebben vandaag de dag geen enkele behoefte aan vrouwen die zich te damesachtig gaan gedragen, maar dat wil ook weer niet zeggen dat je je goede manieren helemaal opzij moet zetten. De deur voor zijn neus dichtslaan, onbeleefd tegen het bedienende personeel te keer gaan en voortdurend met je telefoon in de weer zijn, dat zijn allemaal dingen die hij zeker niet aantrekkelijk vindt. Om deze valkuil te vermijden, dien je je dus als een dame te gedragen. Hij wil bijvoorbeeld graag dat je goede tafelmanieren hebt. Je zou dus op zijn minst moeten proberen de dame te zijn zoals je vader en je moeder je op hebben gevoed. En een algemene regel die eigenlijk voor elk afspraak in acht dient te worden genomen is: laat je telefoon met rust!

11. Verberg je (overmatige) enthousiasme

Nervositeit is niet hetzelfde als enthousiasme tijdens een eerste date, het komt eerder over als een soort angst, aldus psycholoog Tracy Thomas. “Uiteindelijk geef je dan namelijk een boodschap af dat je jezelf niet op je gemak voelt en je jezelf niet onder controle hebt,” legt Thomas uit. Met andere woorden, je ziet eruit als een nerveus wrak en hij zal zich daardoor eveneens ongemakkelijk gaan voelen.

Je kunt deze valkuil echter vermijden door, wanneer je snel nerveus bent, een afspraakje te plannen waarbij de nodige afleiding aanwezig is, zodat je niet constant dicht bij elkaar een gesprek hoeft te voeren, zegt Dr. Lieberman. Een aantal goede opties om de spanning weg te nemen is door samen naar een toneelvoorstelling of een concert te gaan. Je hebt dan nog steeds de mogelijkheid om samen wat te praten, maar gewoon niet overdreven veel.

12. Kies voor het maken van (niet-aanstootgevende) grappen,

Een grapje maken met je date is een uitstekende manier om het ijs te breken. Mannen houden namelijk van meisjes en vrouwen met een goed gevoel voor humor. Humor is dan ook een prima hulpmiddel, maar ga hierbij zeker niet te ver. Op het moment dat je onderwerpen aan gaat snijden als politiek of geloof, of je hem het gevoel geeft dat je hem niet waardeert of zelfs beledigt, dan zal hij de rekening vragen en er als een haas vandoor gaan.

Deze valkuil is echter goed te vermijden door de humor die je gebruikt luchtig te houden en iets te zoeken waarover jullie het allebei eens zijn. Hierbij kun je onder andere denken aan een televisieprogramma waar je van weet dat jullie beide het vreselijk vinden. Maak daar dan luchtige grapjes over. Als hij dol is op grappige stemmetjes, dan kun je daar wellicht iets mee, maar ga dit zeker niet overdrijven en begin zeker niet te razen en te jubelen over je favoriete komiek tijdens een eerste date. Grappig zijn kan dan snel een negatieve spiraal gaan vormen waar geen ontkomen meer aan lijkt te zijn.

13. Vermijd een gesprek over financiële zaken

Praten over geld is niet leuk, ongeacht of je nu aan het opscheppen bent over je uitpuilende bankrekening, of treurt over het gebrek aan saldo waar je geregeld mee te maken hebt. “Ondanks het feit dat geld vaak met mensen te maken heeft, zal dit onderwerp hem toch ongemakkelijk maken als je erover begint te praten, zeker wanneer jullie elkaar nog beter moeten leren kennen,” zegt Dr. Lieberman. “Hij wil immers niet horen dat je je zorgen maakt, of je horen opscheppen over hoeveel geld je hebt.”  Vermijd deze valkuil door het onderwerp geld gewoonweg helemaal uit het gesprek te bannen, zelfs als het op het betalen van de rekening betreft. Betaal deze op een galante manier of deel de rekening” aldus Dr. Lieberman.

14. Voorkom dat je op gaat scheppen over je prestaties

Arrogantie is eigenlijk alleen maar een verdoezeling van je onzekerheid, zegt Dr. Lieberman. Wellicht heb je het gevoel dat je bepaalde aspecten van je achtergrond moet benadrukken die enige status uitstralen om zo indruk op hem te maken. Maar te vaak tijdens je eerste date terloops je flitsende bezittingen ter sprake brengen of je bezoekje aan een geweldig duur hotel vermelden, zal ervoor zorgen dat je overkomt als een opschepperige idioot. Om deze valkuil te vermijden, doe je er goed aan de algemene regel aan te houden die zegt dat tijdens een gesprek op een eerste afspraakje je beter kunt praten over zaken die oppervlakkig zijn.

Je praat dan ook alleen maar over je prestaties als daar een goede reden voor is. Het is bijvoorbeeld prima om hem te vertellen dat je naar Moskou bent geweest wanneer jullie het hebben over hoe streng de winters in Rusland kunnen zijn.

15. Zorg ervoor dat je niet slonzig overkomt

Het is niet zo moeilijk als het lijkt: de kans is namelijk groot dat hij gewoon denkt dat je nog wat aan je verzorging moet werken. De meeste vrouwen en meisjes zullen er echter altijd fatsoenlijk uitzien als ze bereid zijn om te investeren in een goed kapsel, een goede make up en leuke kleding, zegt Masini. Deze valkuil kan vermeden worden door hoed op te letten dat je net wat meer moeite doet, dan hij hoeft te doen om je voor te bereiden op een afspraakje. Dat wil dus zeggen dat je de basisregels toe dient te passen die betrekking hebben op persoonlijke verzorging, zoals douchen, kappen, kleden en opmaken. Je kunt dus prima verschijnen in een simpele, maar toch goed uitziende outfit, zoals een donkere (spijker)broek rok of jurk, een jasje en nette schoenen, dan zul je er immers prima uitzien zonder dat het lijkt alsof je te erg je best hebt gedaan om indruk te maken.

16. Geef een oprecht en beleefd complimentje

Als je begint met een compliment over hoe geweldig zijn kont er in die broek uitziet, dan zal hij dit waarschijnlijk overdreven of ongeloofwaardig vinden. Hij kan zelfs direct hierop afknappen. Complimentjes het uiterlijk moeten dan ook zeker met een bepaalde finesse worden gegeven om te voorkomen dat je de verkeerde toon zet tijdens dit afspraakje. Om deze valkuil te vermijden, dien je dus hoffelijke en oprechte complimenten te geven. Je kunt bijvoorbeeld met een gerust hart zeggen, “Je ziet er echt leuk uit vanavond.” Of “Wauw, ik weet dat we al een paar keer samen uit zijn geweest, maar het lijkt wel alsof je steeds knapper wordt iedere keer dat ik je zie.”

Als je date is niet iemand is die complimenten over zijn uiterlijk krijgt of verwacht, dan zou je iets cools kunnen zeggen als: “Je hebt de meest geweldige glimlach die ik ooit heb gezien” of “Ik kan er geen genoeg van krijgen om naar je glimlach te kijken.” Iedereen houdt er immers van om te horen dat hij of zij wordt gewaardeerd, maar je moet wel voldoende zelfbewust zijn om de juiste woorden hiervoor te gebruiken.

 

Ze Magazine - Lifestyle trends