Gent behoort, samen met Antwerpen, Brugge en Brussel tot de vier populairste steden van ons land als het gaat om het maken van een citytrip of korte vakanties. De redenen waarom mensen juist voor Gent kiezen, in plaats van bijvoorbeeld Antwerpen of Brugge, zijn erg uiteenlopend. Deze redenen hangen immers af van persoonlijke voorkeuren en het reisdoel, vaak echter worden een aantal factoren in het bijzonder genoemd: zo is Gent minder toeristisch dan de Brugse historische binnenstad en opeen aantal vlakken zoals e kosten voor het verblijf, het parkeren en de eetmogelijkheden een stuk voordeliger.

Ook is Gent, zeker in vergelijking met Antwerpen, beter toegankelijk en wat compacter. Daarbij komt verder nog dat een groot deel van de historische Gentse binnenstad autoluw, of zelfs helemaal autovrij, is wat een verblijf een stuk aangenamer zal maken. Daarnaast lijkt het leven in Gent wat stuk gemoedelijker en wat minder hectisch te zijn dan in bijvoorbeeld Antwerpen. Toch weet de stad Gent alles te bieden wat Antwerpen eveneens te bieden heeft: historische panden en pleinen, schitterende gevels, gezellige terrasjes, prettige winkelstraten, een bruisend uitgaansleven, interessante musea en prima plaatsen om uit eten te gaan eten. Een pluspunt van Gent is bovendien de manier waarop de waterwegen in de stad op zijn genomen in het complete stadsbeeld, wat het uitzicht zeker ten goede komt.

Kortom: voor jong en oud is er elke dag opnieuw weer van alles en nog wat te zien, te doen en te beleven in een stad als Gent. Omdat het aanbod van leuke activiteiten wellicht wat overweldigend kan zijn, hebben we hieronder een aantal interessante activiteiten en bezienswaardigheden voor je op een rijtje gezet en van een korte omschrijving voorzien.

1. Begeleide boottocht

Wanneer je je, eventueel samen met je gezin, familie, collega’s of vriendengroep, aanmeldt bij de Gent-Watertoerist BVBA, dan ben je verzekerd van een 40 minuten durende begeleide boottocht door het historische stadcentrum van Gent met een levendige uitleg door een ervaren gids. Je vertrekt voor een dergelijke tocht vanaf één van de fraaiste plekjes van de stad, namelijk vanaf de Graslei, de middeleeuwse haven in het hart van de stad. Op deze locatie zijn overigens niet alleen open, maar ook overdekte boten beschikbaar voor een interessante tocht. Dit is dus een perfecte kans om de stad eens op een heel andere manier te gaan bekijken en uitermate geschikt om Gent te leren kennen tijdens een eerste bezoekje.

Zoals gezegd betreft het een boottocht door het historische centrum van de stad waarbij je veelinformatie krijgt over de rivier de Leie waarlangs je mee wordt genomen door Gent zodat je kennis kunt maken met de stad zoals die er in de Middeleeuwen uitzag. Tijdens de tocht krijg je de stille getuigen te zien die herinneren aan de prestigieuze en glorieuze historie: de schitterende gevels van de woningen aan de Graslei (in de Middeleeuwen deed deze dienst als haven), de oude vleesmarkt, maar ook de robuuste muren van de Gravensteen. Terwijl je ontspannen over de Leie vaart zul je bovenal genieten van een uitzicht op de enige traditionele houten huizen die over zijn gebleven. Bij dit alles zal een deskundige gids je de nodige informatie en uitleg geven zodat je een heleboel te weten komt over de stad, haar verleden en nog veel meer.

Aan de Graslei in Gent kun je deelnemen aan een begeleide boottocht van maandag tot en met zondag van 10.00 uur tot 16:00 uur. Na een tocht van 40 minuten keer je terug naar het vertrekpunt. Aan boord kun je een versnapering kopen en kunnen inklapbare rolstoelen waarvan de wielen verwijderd kunnen worden mee worden genomen, mits de rolstoelgebruiker vergezeld wordt door een begeleider die helpt bij het in- en uitstappen.

2. Sint-Baafskathedraal

De Sint-Baafskathedraal, gelegen aan het gelijknamige plein, is een schitterende trekpleister in Gent. De kans is dan ook groot dat je tijdens een bezoekje aan de stad dit imposante bouwwerk niet zomaar voorbij loopt. De Sint-Baafskathedraal, de oudste parochiekerk in het bruisende centrum van Gent, staat op de plaats waar in de tiende en de twaalfde al kerken stonden (waaronder de twaalfde eeuwse Romaanse Sint-Janskerk). De stad Gent was in de Middeleeuwen een rijke en machtige plaats en kon het zich steeds beter veroorloven om grotere en fraaiere kerken te bouwen. Op die manier kon de Sint-Janskerk in de loop van de vijftiende- en zestiende eeuw om worden gebouwd tot de imposante gotische Sint-Baafskathedraal.

Wanneer je op zoek bent naar een uitstapje dat net even anders is en je ook nog eens graag afwijkt van de gebaande paden,dan ben je in Gent aan het juiste adres. Dit is immers een stad vol rebellie. De Sint-Baafskathedraal vormt daarop geen uitzondering en draagt de rebelse historie van de stad letterlijk in zich. In de crypte kan de middenbeuk in de Romaanse bouwstijl nog altijd door bezoekers worden bezichtigd. In de vijftiende eeuw werd namelijk besloten dat het Romaanse gebouw vervangen diende te worden door een grotere, gotische kerk (die voltooid werd in het jaar 1559). In 1540 zetelde in de kerk het Sint-Baafskapittel en werd Sint-Bavo de patroonheilige en pas in 1559 vond er een omdoping van de kerk tot kathedraal van bisdom Gent plaats.

De Sint-Baafskathedraal kent dus een rijke historie, in het fraaie bouwwerk is het dan ook niet moeilijk om je te vergapen aan talloze kunstschatten, zoals:

  • het barokke hoogaltaar vervaardigd van witzwart en rood gevlamd marmer,
  • de eikenhouten preekstoel in rococostijl, verguld hout en marmer,
  • een topwerk van Rubens: De intrede van Bavo in het klooster te Gent,
  • de Calvarietriptiek van de hand van Justus van Gent,
  • de gotische kroonluchter/godslamp,
  • de praalgraven van de Gentse bisschoppen,
  • het wereldberoemde Lam Gods van de gebroeders van Eyck

In de romp van de Sint-Baafskathedraal is immers nog altijd het schitterende werk ‘De Aanbidding van het Lam Gods’, van de gebroeders van Eyck, te bewonderen. Om bezoekers in de gelegenheid te stellen om ook de buitenpanelen van het Lam Gods volledig te kunnen te bewonderen, worden de buitenpanelen van het meesterwerk iedere dag dichtgevouwen tussen 12.00 uur en 13.00 uur. Toegangstickets voor de kapel waarin dit schitterende werk te zien is, worden verkocht tot ongeveer een kwartier voor sluitingstijd verkocht.

Indien een blijvende herinnering wilt hebben aan deze bijzondere kathedraal, dan doe je er goed aan om eens binnen te stappen in de kathedraalshop voor een fraaie postkaart, een kunstboek, een poster en nog heel veel meer.

Alleen tijdens de Gentse Feesten is het mogelijk om de toren van de Sint-Baafskathedraal te bezoeken. Nadat je de talloze treden hebt weten te bedwingen, kun je dan genieten van het schitterende uitzicht over dit unieke volksfeest en het stadshart van Gent. De rest van het jaar kun je van het fraaiste uitzicht in Gent genieten onder de poten van de gouden draak, de mascotte van Gent, op de Belfort-toren die precies tegenover de kathedraal is gelegen.

Om toegang te krijgen tot de Vijdt-kapel dien je een ticket voor het Lam Gods te kopen. Je kunt dan elke dag van 08.30 uur tot 18.00 uur de schitterende architectuur, de oogstrelende kunstwerken en nog heel veel meer fraais in de kathedraal gaan bewonderen.

3. Escape room: Lockdown

Aan Dok-Noord 3C, in de stad Gent is vandaag de dag Lockdown Gent gevestigd. Dit bedrijf is dan ook in geslaagd om het laatste pand te bemachtigen in het winkelcentrum van Dok Noord. Het is een schitterende locatie met uiteenlopende vormen van ontspanning: shopping, fitness, karting en natuurlijk ook een escape room. Wanneer je durft dan kun je hier, samen met familie, collega’s of vrienden, de escape room van Lockdown eens uit komen proberen.

Lockdown is een organisatie die is ontstaan door een gemeenschappelijke interesse van een vijftal vrienden, namelijk het doen van competitieve spellen. Ze hebben zich dan ook met heel hun hart gestort op dit nieuwe avontuur: de Escape Room. Een concept dat hen direct prima paste: een heleboel teamwork, inventieve raadsels die opgelost moeten worden en een wegtikkende tijd. Nadat ze een groot aantal Escape Rooms uit hadden geprobeerd, namen de vrienden het besluit om zelf hun creatieve ideeën uit te werken tot een volwaardige Escape Room.

In het pand zijn een tweetal escape rooms aanwezig:

  • Room 7: hierin kunnen minimaal 3 en maximaal 6 spelers tegelijkertijd aan de slag. De aanbevolen minimum leeftijd is 16 jaar en het spel duurt 60 minuten. Het spel kan zowel in het Nederlands als in het Engels worden gespeeld. Helaas is deze escaperoom niet voor gebruikers van een rolstoel toegankelijk. Room 7 is echter wel een warm ingerichte Escape Room waar je je in je rol als rechercheur helemaal kunt storten op de talloze doordachte puzzels en raadsels. Lang niet alle bezoekers van deze escape room slagen er echter in om zowel voldoende bewijslast te verzamelen tegen de moordenaar als uit het gebouw levend te ontkomen.
  • Red Alert: hierin kunnen eveneens minimaal 3 en maximaal 6 spelers tegelijkertijd aan de slag. De aanbevolen minimum leeftijd is 14 jaar en het spel duurt 60 minuten. Het spel kan zowel in het Nederlands als in het Engels worden gespeeld. Helaas is deze escaperoom niet voor gebruikers van een rolstoel toegankelijk. Red Alert speelt zich af in de tweede helft van de vorige eeuw (ten tijde van de Koude Oorlog). Enige tijd geleden is de beste spion geïnfiltreerd in een strategische luchtmachtbasis van de USSR om zo de Koude Oorlog te kunnen beëindigen. Sinds een paar dagen is echter elk contact met deze spion verloren. Het is dan ook de opdracht van jou en je medespelers om als Bravo Team om deze versterkte basis binnen te dringen, uit te vinden wat er met Alpha Team gebeurd is en deze spion te helpen met de voltooiing van zijn missie.

4. Patershol

Dit buitengewoon fraaie deel van Gent is eigenlijk een soort stad in de stad. Hier kun je even vergeten waar je eigenlijk bent en kun je je even onderdompelen in de middeleeuwen. Op een speelse manier kun je de eeuwenoude historie van dit schitterende stadsdeel blootleggen, de nostalgie van het oude leven proeven en genieten van de aanwezige architectuur en kunst. Bovendien bevinden zich in de pittoreske straten een heleboel sfeervolle restaurants, volkse cafés en trendy bars.

Gent is een echte stad voor liefhebbers van lekker eten, en in Patershol staat de spreekwoordelijke kers op de uiteraard eveneens spreekwoordelijke taart. De eetgelegenheden vormen immers een vrijwel aaneengesloten geheel. Bovendien ben je hier in de gelegenheid om een culinaire wereldreis te maken: van de Japanse- en Indonesische keuken, via allerlei Turkse-, Italiaanse- en Spaanse lekkernijen, tot het gezellig thuiskomen in de traditionele keuken van Vlaanderen zoals je die waarschijnlijk kent van je grootmoeder. Het maakt dus niet uit of je nu op een stijlvolle, romantische, trendy, gekke of exclusieve manier wilt eten, alles is mogelijk hier en je zult zeker met een goed gevulde maag en een voldaan gevoel weer vertrekken.

Indien je werkelijk eens wil ervaren wat het betekent om out of the box te denken, dan is een bezoekje aan het Huis van Alijn een absolute must. Dit onlangs vernieuwde belevingsmuseum is immers een fascinerende ontdekkingstocht voor alle zintuigen en zal je door de Gentse tradities en leefgewoontes leiden. En ook zal het gerestaureerde Caermersklooster een totaal andere invulling krijgen als platform voor beeldende kunsten. Op het moment dat je echt je grenzen wilt verleggen, dan dien je zeker eens te kiezen voor een saunasessie in badhuis Aqua Azul waar je op een ontspannen manier kunt wellnessen, terwijl je je dan even in een heuse jungle zult wanen.

Gezellig wat relaxen in het Patershol kan uren duren omdat je er eveneens prima op je gemak een heerlijke kop koffie kunt drinken in ’t cafeetse van ’t museetse. Dit is een sfeervol volkscafé dat gehuisvest is aan de binnentuin van het Huis van Alijn. Gedurende de wintermaanden is er namelijk geen kroeg zo gezellig als het ongewone café Rococo. Voor een bezoekje hieraan dien je echter wel je tijd te nemen zodat je de ambiance optimaal kunt ontdekken in het licht van wat kaarsen. In café Folklore beleef je verder de heuse couleure locale van de stad Gent: een pintje drinken, soms een potje traditionele kroakemandels, verhalen aan de toog over deze fascinerende stad en soms zelfs een pistolet eten die belegd is met uufflakke (dit is de typisch Gentse geperste kop).

In de schaduw van kasteel Gravensteen wordt echter ook gewoon gewoond en geleefd. De bewoners van de wijk leiden hun gewone leventje waarbij hun deuren altijd open zullen staan voor buren, terwijl de kinderen er nog heerlijk op straat kunnen spelen. Kortom: het Patershol is aanzienlijk meer dan een toeristische bezienswaardigheid: het is in het bijzonder ook een woonwijk met een buitengewoon begaan feestcomité dat de tradities in ere tracht te houden. Door dit alles heeft het oude middeleeuwse stratenpatroon haar unieke historische waarde weten te behouden. Je kunt er dan ook nog steeds verdwalen in de smalle steegjes en zelf ervaren dat het Patershol nog altijd over een volkse ziel beschikt.

5. Kajak huren in Gent

Een kajaktocht starten aan de watersportbaan en een afstand over het water afleggen is een schitterende manier om de stad Gent op een andere manier te leren kennen. Vanwege het feit dat niet iedereen die de stad bezoek zeemansbloed heeft, biedt Gent een breed scala aan mogelijkheden aan waarmee je een bezoek samen kunt stellen, zoals winkelen een terrasje pikken in het historisch centrum en ’s avonds een culinair uitstapje maken in het Patershol. Zodra de kajaks te water gelaten zijn, kun je via het water in een boog het centrum van de stad binnenvaren. In het begin van de tocht zul je door het moderne Gent varen, onder de ringweg door, langs de watersportbaan met daarlangs hoge appartementsgebouwen en langs de Coupure, waar in het verleden de campus van de dierengeneeskunde was gevestigd.

Op deze plaats passeer je een verhuurbedrijf van kleine plezierjachtjes die ingezet worden om vooral de Leie, in de richting van de Deinze, af te struinen. Zelf sla je echter af naar links, ter hoogte van de Lindelei, en ga je op weg naar het Justitiepaleis. Door rechtsaf te slaan vaar je vervolgens op de Ketelvaart, die de verbinding vormt tussen de Leie en de Schelde. De opera kijkt uit op dit kanaaltje, terwijl de loften er glorieus bij staan.

Aan het einde maak je met je kajak een draai naar links onder het Laurent, en Lieven Bauwensplein, door in de richting van het Bisschoppelijk paleis. Vanaf het Bisschoppelijk paleis en de Nationale Bank vaar je uiteindelijk weer terug via het Ketelkanaal naar de Graslei toe. Het historisch stadshart van Gent zal direct in het oog springen door ondermeer een gedicht van Paul Van Ostayen dat op allebei de kademuren staat vermeld. Aan beide zijden kun je genieten van het fraaie uitzicht op de middeleeuwse panden.

Na een korte pauze zal je kajaktocht verder gaan langs de vismijn, in de richting naar het Gravensteen. Dit bolwerk zal uiteindelijk aan je rechterhand opduiken en een stukje verderop zul je de Lieve opvaren, in de richting van het Rabot, het sluiscomplex, het tolhuis en het gerestaureerd vergadercomplex. Hier maak je vervolgens rechtsomkeert en vaar je terug via het Gravensteen naar de startlocatie (langs de eerder bevaren route of rechtdoor door het hedendaagse deel van de stad. Je komt dan langs de Bijloke, in het verleden onder andere in gebruik geweest als een ziekenhuis, een museum en een muziektempel. Een stukje verder sla je langs de Blaarmeersen rechts af, en blijf je ongeveer twee kilometers doorpeddelen.

Wanneer je ook in een kajak Gent wilt gaan verkennen, dan kun je vertrekken een aankomen op het ponton aan de Bijloke. Een parkeerplaats is te vinden op slechts honderd meter voor de startplaats. In Gent kun je het hele jaar door een kajaktocht maken. De afstand die je wilt varen zal echter afhangen van de route die je hebt gekozen. De route die we hierboven hebben beschreven is ongeveer twaalf kilometer lang, maar je zou ook kunnen kiezen om kortere of langere routes uit te stippelen, die aansluiten aan deze Leietocht. Zo kun je vanuit een kajak de stad eens van een heel andere kant bekijken en tevens, alleen of in groepsverband, werken aan je conditie.

6. Ribbetjes eten in de Amadeus

De Amadeus is een bourgondisch restaurant dat bekend staat omhaar heerlijke ribbetjes en haar interieur uit de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. In deze sfeervolle ambiance kun je ribbetjes eten tot je erbij neervalt, want het is à volonté. Wanneer het water je in de mond loopt, doe je er goed aan eens op weg te gaan naar Amadeus Gent 1 gelegen in het Patershol aan de Plotersgracht 8-10. Je kunt daar terecht op

  • maandag tot en met donderdag van 18.30 uur tot 23.00 uur,
  • vrijdag en zaterdag van 18.00 uur tot 00.00 uur,
  • zondag en feestdagen van 12.00 uur tot 14.00 uur en van 18.00 uur tot 23.00 uur.

Je kunt je dan tegoed doen aan een heleboel lekkers.

Een andere locaties waar je de lekkerste ribbetjes kunt eten is bij Amadeus Gent 2 aan het Gouden Leeuwplein 7 (nabij het Belfort) in Gent. Hier je terecht op:

  • maandag tot en met donderdag van 18.30 uur tot 23.00 uur,
  • vrijdag en zaterdag van 18.00 uur tot 00.00 uur,
  • zondag en feestdagen van 12.00 uur tot 14.00 uur en van 18.00 uur tot 23.00 uur.

Amadeus in het Patershol was de eerste van alle vestigingen van Amadeus. Na ruim 25 jaar heeft Amadeus echter uit weten te groeien tot een restaurant met een unieke werkwijze, dat een heleboel gasten absoluut weet te waarderen, het eten dat geserveerd wordt is buitengewoon lekker, er worden uiterst competitieve prijzen gerekend, je eet er in een sfeervolle omgeving, de bediening verloopt vlotjes en werkelijke iedereen kan er terecht, zelfs grote groepen en gezellige bijeenkomsten. Kortom: Amadeus is een gezellig restaurant met een unieke ambiance. Om er zeker van te zijn dat er voldoende plek vrij is, doe je er verstandig aan om van tevoren te reserveren als je van plan bent om met een grote groep Amadeus te komen bezoeken.

7. Korenmarkt

De Korenmarkt is een plein in het stadshart van Gent, dat ligt tussen de Sint-Niklaaskerk en de Leie. In het verleden heette het plein Koornaard en het was al sinds de tiende en elfde eeuw de plaats waar het graan dat via de Leie of Schelde de stad binnenkwam en verhandeld werd. Het plein is omringd door diverse historische panden en om die reden is het een belangrijk toeristische trekpleister met gezellige cafeetjes en terrasjes. Het plein is in van zuid naar noord de verbinding tussen de Veldstraat en de Kortemunt in de richting van de Groentenmarkt. Van oost naar west verbindt de zuidzijde van de korenmarkt de Cataloniëstraat met de Sint-Michielshelling.

Al sinds de middeleeuwen werd op de Korenmarkt het koren verhandeld en werd aan de oostkant de Sint-Niklaaskerk gebouwd. Aan de westzijde werd aan het einde van de vijftiende eeuw de stadsgevangenis of Chastelet opgetrokken, maar deze werd in het jaar 1716 gesloopt om enkele jaren jaar later vervangen te worden door groot pakhuis. Aan de zuidzijde van het plein, aan het uiteinde van de Veldstraat bevindt zich de Kleine Korenmarkt waar in 1654 de Gentse beeldhouwer Hiëronymus du Quesnoy werd geëxecuteerd op een brandstapel op beschuldiging van sodomie.

In de eerste helft van de negentiende eeuw werd er voor het pakhuis een waag geplaatst. In de buurt vestigden zich verder diverse herbergen waardoor de Korenmarkt een belangrijke vertrek- en aankomstplaats werd voor postkoetsen. In de tweede helft van deze eeuw maakten deze koetsen echter plaats voor de Gentse tram, aanvankelijke waren dit paardentrams die later vervangen werden door elektrische exemplaren.

Aan het eind van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw werden grote aanpassingen aangebracht aan de zuidwestzijde van de Korenmarkt. Zo werden het pakhuis en enkele aanpalende gebouwen gesloopt om plaats te maken voor het postgebouw. Aan de zuidkant van het pakhuis lag de smalle Sterrestraat, die in de richting van het westen naar de brug over de Leie voerde. Nadat de noordzijde van het straatje was gesloopt voor het de bouw van het postgebouw, werden aan het begin van de twintigste eeuw eveneens de woningen ten zuiden gesloopt voor de aanleg van de brede nieuwe Sint-Michielshelling en de Sint-Michielsbrug. Na de Tweede Wereldoorlog heeft een brand een aantal panden aan de noordzijde van de Korenmarkt vernield. Hier was ook de Sarma gevestigd en deze warenhuisketen heeft er aan het einde van de jaren vijftig van de vorige eeuw een nieuw winkelcomplex opgetrokken waarvan de buitenzijde bestond uit historiserende gevels.

Bezienswaardigheden die je kunt vinden op de Korenmarkt in Gent zijn onder andere:

  • De Sint-Niklaaskerk,
  • Het Oud Postgebouw,
  • Het Borluutsteen, dat stamt uit het begin van de dertiende eeuw
  • Het Wapen van Zeeland dat stamt uit 1702.

Verder zijn er rondom de Korenmarkt verschillende huizen te vinden, met een bouwgeschiedenis die uiteenloopt van de middeleeuwen tot de twintigste eeuw. Een aantal daarvan worden officieel als monument beschermd:

8. Kraanlei

De Kraanlei is een straat die gelegen is in het stadscentrum van Gent. De straat ligt langs de rivier de Leie en vormt de zuidgrens van het Patershol. Deze straat heeft haar naam te danken aan de houten kraan die daar vanaf de zestiende eeuw gestaan heeft. Zware stukgoederen, zoals wijnvaten en een groot aantal andere goederen, werden op deze plaats gelost. De kraankinderen (de werklui die de kraan bedienden) beschikten over een erg stevige houten kraan met slechts één verdieping die werd gebruikt voor het bijhouden van de boekhouding. Aan allebei de zijden van de kraan werd een traprad aangebracht waardoor de kraankinderen de kraan konden laten bewegen.

Gebouwen aan de Kraanlei die je zeker eens moet gaan bekijken, zijn:

  • Op de hoek van de Kraanlei bevindt zich het barokhuis “de fluitspeler”, met een rijk versierde geveltop die stamt uit het jaar 1669.
  • Naast dit pand vind je het huis de Zeven werken van barmhartigheid (hoewel er slechts zes werken afgebeeld zijn op de voorgevel) en vaak wordt gezegd dat, aangezien dit gebouw van oorsprong een herberg was, het vierde werk (de vreemdelingen herbergen) in het pand zelf plaatsvond. In werkelijkheid werd ‘de doden begraven’ niet getoond.
  • Verder vindt je het “Alijn hospitaal”, het museum van volkskunde, momenteel het Huis van Alijn aan de Kraanlei in Gent.

Op het einde van de Kraanlei, wanneer je in de richting van Gravensteen loopt, vind je nog een belangrijke gevel met daarop een standbeeldje, het “Gents manneke pis”. Dit beeldje zou overigens een stuk ouder zijn dan het wereldberoemde Manneken Pis van Brussel. Het oude beeldje dat bestaat uit gebakken aarde zou stukgevallen zijn tijdens een storm. Blijkbaar wilde men het beeldje beschermen en werd hem daarom paraplu gegeven. Dit had echter een averechts effect en werd het beeldje later vervangen door een bronzen exemplaar. Aan dit beeldje zijn eveneens een groot aantal legendes verbonden vanwege de mysterieuze oorsprong ervan.

De meest bekende legende is die van de graaf van Vlaanderen. Toen de graaf van Vlaanderen van een kruistocht terugkeerde had hij een klein kind meegebracht, zijn bastaardkind. Maar de graaf zelf was absoluut geen makkelijke heerschap en eens had hij een geestelijke mishandeld omdat deze hem tegen had durven spreken. Daarop werd de graaf door een vloek getroffen en zou hij geraakt worden in het wezen waar hij het meest van alles van hield. Enige tijd later, tijdens een officieel defilé, moest het kind nodig plassen en deed dit vervolgens tegen een gevel. Hij werd echter gestraft voor deze daad en veranderde in steen.

9. Vrijdagmarkt

Van Artevelde staat hij met uitgestrekte arm wijzend naar Engeland in het midden op de Vrijdagmarkt. Dit is duidelijk een herinnering aan de hoogtijdagen van de stad. Het lijkt haast wel of het standbeeld de vrijdagmarkters de weg naar de welvaart wil wijzen. Indien hij echter een kwartslag meer naar rechts was gedraaid, dan zou hij bezoekers het pad opsturen in de richting van de talloze cafés en restaurants die zich op het plein bevinden. Hij zou dan zeker hebben willen duiden op het feit dat je daar prima kunt eten en drinken.

De Vrijdagmarkt en de directe omgeving daarvan zijn werkelijk een bezoekje meer dan waard als je in Gent bent. Je kunt je werkelijk úren zoet houden op en rondom het plein. Op vrijdag of zaterdag kun je bijvoorbeeld gewoon over de markt struinen. Verder kun je er heerlijk slenteren door de gezellige steegjes die om het plein heen zijn gelegen en langs de schitterende gevels wandelen om tot slot een streekbier te gaan drinken in één van de sfeervolle bierhuizen, zoals de Dulle Griet. Een zaak die je niet gauw meer vergeet vanwege het befaamde schoen-tegen-glasritueel. Ontdek zelf maar hoe dit in zijn werk gaat, maar let daarbij welgoed op dat je je glas niet breekt.

Maar ook als je liever gaat shoppen in de winkels in de Serpentstraat of de Baudelostraat, dan is dit een ideale locatie om te beginnen. Je kunt er heerlijk snuffelen tussen de schat aan vintage platen en boeken. Of een fraaie outfit bijeen zoeken in de talloze trendy fashionstores. Ook kun je je laten overweldigen door creatieve ideeën in de talloze originele geschenkwinkels. En wanneer je zin in iets lekkers hebt gekregen, dan zullen de restaurants op de Vrijdagmarkt nooit ver uit de buurt zijn. Bovendien loop je, via de winkels in Oudburg, zo het Patershol binnen, het ware culinaire hart van de stad Gent.

De Vrijdagmarkt kent een glanzende historie met donker randje. Op het plein werden in de loop van de eeuwen feesten gevierd, vorsten plechtig ontvangen tijdens Blijde Inkomsten, maar ook executies ten uitvoer gebracht. Gelukkig zijn tegenwoordig de brandstapels en guillotines verdwenen en dateert de laatste openbare terechtstelling van 1863. Het Toreken, dat er al stond in de vijftiende eeuw, is vrijwel het enige pand dat nog getuige is geweest van allerlei gruwelpraktijken. De rest van de gebouwen werd namelijk opgetrokken in de negentiende eeuw. Het imposante socialistische volkshuis, met in blokletters Bond Moyson op de gevel, werd zelfs pas aan het begin van de vorige eeuw gebouwd.

Jacob van Artevelde wist op een succesvolle manier de boycot van de Engelse invoer van wol ongedaan te maken tijdens de 100-jarige oorlog tussen Engeland en Frankrijk in de veertiende eeuw. De Gentse lakennijverheid kon daardoor weer met een gerust hart ademhalen en van Artevelde werd als een ware held beschouwd. In het jaar 1345 werd hij echter tijdens een volksopstand vermoord, maar sinds 1863 wijst zijn standbeeld op de Vrijdagmarkt nog altijd in de richting van Engeland.

Wanneer je maar geen genoeg kunt krijgen van de verhalen over de Middeleeuwen, dan kun je een bezoekje brengen aan het nabijgelegen Hof van Rijhove. Dit is een authentieke Gentse patriciërswoning met een geschiedenis die helemaal teruggaat tot de twaalfde eeuw. Wanneer je daarentegen de voorkeur geeft aan de sfeer die het meer recente verleden uitademt, dan moet je absoluut eens een kijkje gaan nemen in het Patershol. Het pittoreske Huis van Alijn over het water is namelijk echt een bezoekje meer dan waard. In dit onlangs vernieuwde museum vind je bovendien een gezellig bijhorende volkscafeetje. Een heerlijke afsluiter wanneer je een nostalgische ontdekkingstocht hebt uitgevoerd en al je zintuigen aan het werk hebt gezet tijdens je ontdekkingstocht naar allerlei Vlaamse gewoontes en tradities. 

10. Gravensteen

Tijdens je bezoek aan Gent mag een kijkje nemen in deze mystieke burcht ‘Het Gravensteen’ zeker niet ontbreken. Deze belangrijke trekpleister in Gent is een burcht met een erg bewogen historie, die nauw verweven is met de complexe en doorgaans woelige politieke en sociale geschiedenis van Gent. Het is bovendien de enige overgebleven middeleeuwse waterburcht in Vlaanderen die nog een nagenoeg intact verdedigingssysteem heeft. Een bezoek aan het Gravensteen zal je een compleet beeld geven van de riddercultuur in de twaalfde eeuw. Tijdens je bezoek heb je toegang tot de volgende gebouwen:

  • Het poortgebouw,
  • De walmuur,
  • De donjon,
  • De grafelijke residentie,
  • De paardenstallen.

Het Gravensteen is in het bezit van een unieke collectie foltertuigen. De voormalige voorraadkamer herbergt de foltertuigen die er worden geëxposeerd in een suggestief ‘kabinet van de beul’. In de audiëntiezaal kun je verder de verzameling gerechtsvoorwerpen gaan bewonderen. Het Gravensteen heeft eveneens aardig wat culturele activiteiten, evenementen en evenementen op haar programma staan, onder andere tijdens de Gentse Feesten. Bovendien wordt door veelbruidsparen deze locatie gekozen om elkaar het jawoord te geven.

Dompel je eens onder in de historie van deze statige burcht. Deze gaat namelijk terug tot de Romeinse bezetting, toen er op de zandbank in de Leie al een eerste nederzetting aanwezig was. Na een korte doortocht van plunderende Vikings bouwden de Graven van Vlaanderen de eerder gebouwde houten middeleeuwse bouwwerken om tot een donjon (de woontoren) met een omheining die helemaal op was getrokken uit steen, compleet met 24 torens. Het imposante gebouw stond, met zijn militaire architectuur, symbool voor de grafelijke macht in de roerige stad Gent.

Op het moment dat je een bezoek aan het Gravensteen graag met een beetje humor combineert (ook ideaal voor een date in gent!), dan is de audiotour zeker iets voor jou. Deze is ingesproken door de Gentse komiek Wouter Deprez en hij zal je meevoeren op een ontdekkingstocht in en rondom de burcht. Hij zal je de geschiedenis vertellen op een manier die doorspekt is met grappige anekdotes en meeslepende riddergevechten. Wellicht krijg je zelfs verhalen te horen die de Gentenaars zelf nog nooit eerder te horen hebben gekregen.

Filips Van den Elzas wilde niets liever dan laten zie wie er nu werkelijk de baas was. Een Latijns opschrift boven de toegangspoort geeft aan dat graaf Filips (die leefde van 1168 tot 1191) dit kasteel bouwde in het jaar 1180. Het gevoel van rijkdom en macht dat hij in zijn burcht stopte, wordt levendig tastbaar op het moment dat je op de donjon tussen de kantelen staat en uitkijkt over de bruisende stad die onder je ligt.

Tijdens je bezoek aan Gent krijg je vast niet genoeg van het doorleefde verhaal van het Gravensteen. In de late achttiende eeuw werd het Gravensteen verkocht aan particulieren en uiteindelijk zelfs helemaal omgevormd tot een industrieel complex. In 1807 werd in deze burcht, in het centrum van de stad, een katoenspinnerij gehuisvest en deden de bijgebouwen dienst als armzalige huisvesting voor een vijftigtal arbeidersgezinnen. Nadat het bedrijf en haar arbeiders waren vertrokken was het Gravensteen compleet in verval geraakt en eigenlijk rijp voor de sloop.

Voor de inwoners van Gent stond het Gravensteen ondertussen symbool voor machtsmisbruik, feodale onderdrukking, gruwelijke foltermethodes en onverdraagzame inquisitie. Door de restauratie kreeg het Gravensteen echter gelukkig een nieuwe betekenis en werd het zelfs wereldwijd beroemd als de meest belangrijke trekpleister van de stad. Dit is ondermeer te danken aan de Wereldtentoonstelling die in het jaar 1913 gehouden werd in Gent.

Indien je je eens echt wilt verdiepen in de geschiedenis van de stad Gent, dan is dit de place to be. Na afloop kun je doorgaans niet anders dan beamen dat deze stad, gewoon charmant historisch en tegelijkertijd ook levendig eigentijds kan worden genoemd. Wanneer je een ticket koopt om het Gravensteem te bezoeken, dan is de audiotour in de prijs inbegrepen. Gravensteen heeft haar deuren elke dag geopend van 10.00 uur tot 18.00 uur.

11. Fiets huren in Gent

Op het moment dat je besluit om op de fiets door de stad Gent te gaan toeren, dan kun je bij de Fietsambassade terecht. Deze beschikt namelijk over een drietal fietspunten waar je een fiets kunt huren, maar ook kunt laten herstellen of je fietsbanden op kunt pompen. Deze fietspunten bevinden zicht:

  • Aan het Station Gent-Sint-Pieters,
  • Aan het Station Gent Dampoort,
  • In het centrum onder de Stadshal.

In dit laatstgenoemde fietspunt van De Fietsambassade in het stadscentrum kun je overigens niet alleen een fiets huren maar je kunt er eveneens de banden van je rijwiel oppompen. Tevens staan er voor mindervalide personen vijf rolstoelen ter beschikking, maar kun je ook gebruikmaken van de gratis uitleenservice voor buggy’s. Je doet er overigens wel goed aan om altijd van tevoren even te informeren of er nog exemplaren voor handen zijn.

Je kunt door de week voor een halve dag: die loopt van 7.15 uur tot 12.15 uur of van 13.00 uur tot 18.00 uur. In het weekend is het huren van een fiets voor een halve dag niet mogelijk. Dit betekent in de praktijk dat je van vrijdag 16.00 uur tot maandag 10.00 uur hiervoor niet terecht kunt. Wanneer je voor een groep fietsen wilt huren, dan kun je van tevoren een offerte aanvragen en is een reservering gewenst.

Fietspunt Gent Centrum, gevestigd aan het Emile Braunplein in Gent, is geopend van

  • maandag tot en met vrijdag van 08.00 uur tot 18.00 uur
  • zaterdag en zondag van 10.00 uur tot 18.00 uur.

Het Fietspunt Gent Sint-Pieters, dat is gehuisvest aan de Voskenslaan 27 in Gent, is geopend van:

  • maandag tot en met vrijdag van 07.00 uur tot 19.00 uur
  • zaterdag van 10.00 uur tot 18.00 uur.
  • Zondags is deze vestiging gesloten.

Het Fietspunt Gent Dampoort, gelegen aan het Oktrooiplein 10 Z in Gent is geopend van: ·

  • maandag tot en met vrijdag van 07.00 uur tot 19.00 uur
  • zaterdags en zondags is deze vestiging gesloten.

12. Graslei en Korenlei

Sinds de elfde eeuw meren aan de Graslei en de Korenlei al schepen aan. En dat is niet zo vreemd want Gent is gewoon een fraaie stad die onder andere met de schoonheid van de Graslei alles en iedereen even stil kan laten staan. Dit is immers de plaats waar de oogstrelende gevels zich spiegelen in de rivier de Leie. Aan allebei de kanten van deze rivier komt dan ook niet alleen de bezoeker van de stad, maar ook de Gentenaar helemaal tot rust. Lekker even ontspannen met je benen hangend over de kaai, of deze juist onder een tafeltje gestoken op een gezellig terrasje.

Zie ook: lekkere lunch adresjes in Gent waar je moet geweest zijn

Het klinkt misschien een beetje lyrisch, maar vrijwel elke Gentenaar is enorm trots op deze leien. En het is dan ook zeker een must wanneer je de stad een bezoekje brengt. Vanaf de Korenmarkt ben je er in een oogwenk. Je kunt dan bovendien even de Grasbrug over het water oplopen en genieten van al het moois dat daar te zien is. Aan de kade leggen immers nog altijd bootjes aan en het is zelfs mogelijk om jezélf eens in te schepen. Op die manier kun je je op een geheel andere wijze eens laven aan de rijke historie van de stad Gent.

De gevelrij van de Graslei die zich langs de waterkant bevindt ademt gewoonweg de geschiedenis van de stad. In het Cooremetershuys kan je tegenwoordig terecht voor het kopen van accessoires, maar in de middeleeuwen werd er door de aangestelde korenmeter het verhandelde koren op afgemeten. Neem verder eens een kijkje bij de compleet gerestaureerde gevel van het Gildehuis van de Vrije Schippers. In dit pand is in de loop van de eeuwen aardig wat geld geïnvesteerd, en dat is absoluut te zien. De statige trapgevel gevel van de oude korenopslagplaats staat er bovendien al sinds de dertiende eeuw en is dus absoluut een getuige van alles wat er zich af heeft gespeeld op deze fraaie locatie.

De korenopslagplaats, eveneens vaak ‘t spijker genoemd, heeft vandaag de dag een volledig nieuwe invulling gekregen. Ruimschoots voldoende koren op de molen van de echte fijnproevers, maar zonder enorm uitgebreid te hoeven zijn. Je kunt op de Graslei, maar even goed ook op de Korenlei prima terecht in een gezellige brasserie of gewoon wat fingerfood oppeuzelen op de kaai. Romantiek hoeft immers niet erg ingewikkeld of duur te zijn.

Op de Graslei en de Korenlei kun je je gemakkelijk laten verleiden door de talloze terrasjes die er te vinden zijn. Wat is er immers nog plezieriger dan te genieten van een aperitief langs de waterkant? Genieten van nóg een glaasje natuurlijk. Op het moment dat de zon schijnt, is dit werkelijk een aangename plek om wat te blijven hangen. Je bevindt je namelijk tussen de oude gevels, terwijl je geniet van het heerlijke weer. Een glas koele, witte wijn in je hand is dan vaak voldoende om helemaal tot rust te komen.

13. Museum voor Schone Kunsten

Het Museum voor Schone Kunsten (MSK), één van de oudste musea van ons land, put haar kracht uit de verscheidenheid van haar verzameling, wat eigenlijk heel opmerkelijk is. Nooit eerder hingen namelijk werken van de oude meesters naast die van modernisten zo perfect aan elkaars zijde als in dit iconische gebouw dat ingericht is als museum.

Aan het einde van de achttiende eeuw stond de stad Gent onder Frans bestuur en werden er een groot aantal stedelijke kunstschatten geconfisqueerd. Een gedeelte van de in beslag genomen werken zou tegenwoordig nog steeds in het Louvre in Parijs te zien zijn. Het rebels Gent bleef gelukkig niet bij de pakken neerzitten en legde opnieuw gestaag een brede kunstverzameling aan, waarvoor er jaren naar een geschikte locatie werd gezocht. De meest ideale plaats was het gebouw van architect Van Rysselberghe in het Citadelpark, een museum met een schitterend gevoel voor ruimte en een heleboellicht dat naar binnen viel.

De verzameling, die loopt van Jeroen Bosch via Rubens tot Magritte, is nooit beter geëxposeerd dan tegenwoordig en beslaat een gigantische verscheidenheid aan schilderwerken, beelden, tekeningen, etsen en wandtapijten die gemaakt zijn in de periode die zich uitstrekt van de middeleeuwen tot aan de twintigste eeuw. Verder vind je in dit museum een:

  • auditorium,
  • bibliotheek,
  • kinderatelier,
  • brasserie.

Je kunt dus wel stellen dat het MSK geworden is tot een eigentijds multifunctioneel complex, waar je tijdens een bezoek aan Gent een aantal plezierige uren door kunt brengen, waarbij je bent omringd door enkel en alleen maar schoonheid.

De Vlaamse meesters zul je zeker tegenkomen als je dit museum met een bezoekje vereert. Denk hierbij aan onder andere Jeroen Bosch, Pieter Paul Rubens en James Ensor. Al hangen hun werken verspreid over heel de wereld, toch zul je nergens anders een completer beeld van deze en andere wereldberoemde Vlaamse kunstenaars weten te vinden dan in Gent, waar ze thuis horen.

14. Ghelamco Arena

De Ghelamco Arena, ook wel het Arteveldestadion genoemd, is het huidig stadion van de voetbalclub KAA Gent, de grootste club van de stad. Het stadion werd op 17 juli 2013 geopend met een galawedstrijd tegen het Duitse VfB Stuttgart en biedt plaats aan 20.000 supporters. Met de bouw van het stadion de verdere groei van de club worden gegarandeerd. Op 31 mei 2013 werd bekend dat het stadion de naam Ghelamco Arena zou gaan dragen, een verwijzing naar de ontwikkelaar van het bouwproject.

De Ghelamco Arena is door het nemen van een aantal doordachte en duurzame maatregelen het eerste ecostadion in de Benelux. Zo wordt bijvoorbeeld het hemelwater opgevangen en gebruikt voor het sanitair en de beregening van het voetbalveld. De verlichting van het speelveld is tevens aangebracht aan de onderkant van de overkapping om op die manier onnodig lichtverlies en -vervuiling tegen te gaan.

Naast het stadion werden eveneens 14.000 vierkante meter aan kantoorruimten in het voetbalstadion gebouwd en nog eens 30.000 vierkante meter aan kantoren in twee speciale kantoortorens, die de naam de Blue Towers meekregen. De kantoren in de Ghelamco Arena bevinden zich op de verdiepingen boven de tribunes aan één zijde van het stadion, terwijl aan de andere kant de skyboxen en persruimtes worden gebouwd .

Vlak bij het stadion ligt een parkeerterrein waar maar liefst 1.500 wagens een plaatsje kunnen vinden. De andere parkeerplaatsen bevinden zich aan de Flanders Expo (hier kunnen 3.000 auto’s parkeren), aan de Blaarmeersen (waar plek is voor 750 wagens ) en in Gentbrugge (waar 250 parkeerplaatsen aanwezig zijn). Pendelbussen zullen voor en na de wedstrijden de supporters van en naar het stadion vervoeren.

Onder de tribunes bevindt zich een rondgang waar cafés, restaurants en kleine toonzaaltjes gehuisvest zijn. Deze gelegenheden zijn heel het jaar toegankelijk. Daarnaast is er een fitnesszaak die privé uit wordt gebaat en kun je inkopen doen in een vestiging van de Nederlandse supermarktketen Albert Heijn op de begane grond.

15. Film bekijken in de Kinepolis

In de stad Gent vind je aan Ter Platen 12 sinds 1980 een vestiging van de Kinepolis. In die tijd was het ’s werelds grootste bioscoopcomplex. Tegenwoordig zijn de twaalf zalen echter nog maar net genoeg om de filmliefhebbers die naar deze cinema komen van dienst te kunnen zijn. Tijdens het Film Fest is er nog maar net voldoende plaats om iedere geïnteresseerde een plekje te kunnen geven.

Deze cinema is onderdeel van de Kinepolis Group, een Belgische bioscoopketen met een groot aantal vestigingen in West-Europa. Het bedrijf is ontstaan in het jaar 1997 door een fusie van twee familiale bioscoopgroepen (familie Bert en familie Claeys) en staat sinds 1998 zelfs op de beurs genoteerd. De Kinepolisgroep is marktleider in ons land met de helft van alle verkochte filmtickets in België.

In 2006 scheiden de wegen van de twee families: de familie Claeys verkocht alle aandelen aan externe investeerders. De scheiding ging gepaard met het nieuwe bioscoopconcept dat Kinepolis wilde ontwikkelen: binnenkomende en vertrekkende stromen van bezoekers komen elkaar tegen in een centrale foyer met een open karakter. De vertrekkende bezoekers worden dus niet langer direct de zaak uitgewerkt en bovendien is iedereen welkom, ook mensen die niet naar een film komen kijken.

Niet alleen veranderde de foyer, maar werd door Kinepolis ook besloten om een aantal nieuwe hoeken in te richten:

  • een filmhoek met trailers van de huidige programmering (in plaats van de voormalige filmposters),
  • een zithoek met trailers van releases die later uit gaan komen,
  • een gamehoek met de nieuwste games,
  • de Kineshop.

De voormalige snackbar met bediening werd verder uitgebreid en is tegenwoordig een zelfbedieningsrestaurant geworden. Daarnaast heeft het aanbod zich uitgebreid en wordt bezoekers nu een breed scala aan dranken, snacks en hapjes, aangeboden naast diverse non-food producten, zoals T-shirts, filmposters en boeken.

Tevens lanceerde Kinepolis een systeem met vooraf genummerde plaatsen, zonder dat er tickets aan de kassa gescheurd hoeven te worden of het controleren aan de ingang van de filmzaal. In elke zetel in de filmzalen bevindt zich namelijk een sensor waardoor iedere plaats die in wordt genomen automatisch geregistreerd wordt. Een controlesysteem vergelijkt het aantal verkochte tickets met het aantal aanwezigen in de zaal om zo het van tevoren reserveren aan te moedigen: bezoekers kunnen overigens hun tickets snel en gemakkelijk online bestellen, maar ook nog altijd aan de kassa ter plaatse kopen.

De pauzes die in het verleden tijdens de film in werden gelast, behoren vandaag de dag eveneens in de meeste gevallen tot het verleden. Er wordt enkel en alleen nog een pauze ingelast bij kinderfilms en films met een lange speelduur.

Tegenwoordig zijn bovendien alle zalen in de Kinepolis uitgerust met digitale DLP-projectoren en Dolby 3D-technologie. Deze technologie is minstens in één filmzaal aanwezig in iedere vestiging van Kinepolis, dus ook in Gent.

16. St. Michael’s Bridge

Wellicht is de St. Michael’s Bridge (de Sint Michielsbrug), aan de Sint-Michielshelling in Gent, wel één van de beste uitkijkpunten van de stad, Deze brug bevindt zich direct naast de gelijknamige kerk: de St. Michael’s Church (de Sint Michielskerk), in de nabijheid van de Korenmarkt. De brug bevindt zich aan de rivier de Leie, en kijkt uit in de richting van het centrum van de stad. Vanaf deze plek kun je op een fraaie manier de drie torens van Gent bekijken:

  • de Sint-Niklaaskerk,
  • het Belfort,
  • de Sint-Baafskathedraal.

De St.Michael’s Bridge ligt over de Leie, aan de zuidzijde van de Graslei en de Korenlei. De brug is vandaag de dag beschermd als een monument en werd in de periode van 1905 tot 1909 gebouwd, nadat het postgebouw op was gericht. Deze brug is een ideale plek om van start te gaan met het verkennen van Gent en al het fraais dat deze stad te bieden heeft. Naast het water staan bovendien een heleboel middeleeuwse architecturale wonderen die vanaf de brug uitsteken bekeken kunnen worden.

Voor romantisch ingestelde bezoekers is deze brug de uitgelezen plek om lieve kiekjes te schieten. Houd dus je smartphone of camera maar bij de hand en maak oogstrelende plaatjes van jezelf en je geliefde. Ongeacht in welke richting je kijkt, op deze brug sta je gewoonweg in het midden van de charmante schoonheid die de stad rijk is. Een nog meer feeëriek uitzicht op het centrum van de stad krijg je als de avond begint te vallen en wanneer alle historische bezienswaardigheden schitterend verlicht worden. Kortom, op de St. Michael’s Bridge ontdek je waar de harten van alle Gentenaren zo vol van zijn als ze spreken over de schoonheid van hun stad.

Op deze brug kun je tijdens je verblijf in Gent een heus mindful moment beleven door er even stil te blijven staan, gewoonweg te genieten en te kijken naar de uitzichten zoals je die alleen maar van postkaarten kent: de Gras- en de Korenlei met de Oude vismijn, in de verte het Gravensteen, de Sint-Michielskerk, de achterzijde van het Pand en uiteraard de drie wereldberoemde torens van de stad keurig op één rij. Alleen vanaf deze brug kan je ze immers in één uniek plaatje vangen.

In het verleden was de St. Michael’s Bridge een platte draaibrug, maar aan het begin van de vorige eeuw is deze vervangen door de stenen boogbrug zoals je die vandaag de dag nog zult zien. In het midden op de boog staat een fraaie centrale lantaarn met een bronzen beeld van Sint Michiel. Eveneens een prachtig object om op foto vast te leggen.

17. STAM Museum

Het STAM, gevestigd aan de Godshuizenlaan 2 in Gent, is dé ideale locatie om een cultureel bezoekje aan deze stad van start te gaan. Het museum is overigens heerlijk eigentijds tegen een historische achtergrond. Gent is immers een stad van alle tijden en dat geldt absoluut ook voor het moderne Gentse Stadsmuseum: de veertiende-eeuwse abdij, het zeventiende-eeuwse klooster en de eenentwintigste eeuwse nieuwbouw die samen tot het STAM zijn gevormd.

Het STAM verhaalt over de stad Gent in de periode vanaf de middeleeuwen tot nu met een tot de verbeelding sprekende verzameling, maar ook interactieve multimedia. Het verleden, het heden en de toekomst van Gent worden op deze plaats dan ook duidelijk en boeiend in beeld gebracht, van de middeleeuwse metropool tot de hedendaagse stad van kennis en cultuur.

De belangrijkste blikvanger van het STAM is misschien wel de luchtfoto van Gent (van maar liefst 300 vierkante meter groot!) waar je gewoon op mag lopen. Met de multimediale toepassing kun je bovenal Gent in detail bekijken door de vier eeuwen heen. ‘Zichten op Gent’ toont een beeld van de stad in het jaar 1534, plattegronden uit de jaren 1641 en 1912 en een actuele luchtfoto.

Het is mogelijk om de vaste tentoonstelling in het museum met behulp van een audiogids te ontdekken. Verder staan er witte LEGO-torens die je uitnodigen om mee te bouwen. Voor de jongere bezoekers (vanaf 9 jaar) kunnen aan de hand van de ‘Cuberdanny zoektocht’ (die te koop is bij de kassa) op ontdekkingsreis gaan in het museum, vragen oplossen en opdrachten uitvoeren. Kinderen en jongeren tot achttien jaar hebben bovendien gratis toegang tot STAM en dat geldt eveneens voor begeleiders van personen met handicap en houders van een CityCard Gent. De Audiogids, die in vier veerschillende talen beschikbaar is, is tegen een geringe vergoeding te koop.

Het STAM museum is elke dag van de week geopend, met uitzondering van de woensdag (dan houdt het museum namelijk haar deuren gesloten voor bezoekers) van 10.00 uur tot 18.00 uur.

18. Gentse feesten

Wanneer er wordt gesproken van de Gentse Feesten, dan wordt er zinnenprikkelend cultureel volksfeest bedoeld met een heleboel nationale- en internationale artiesten. Het betreft een uniek evenement binnen Europa vanwege het gevarieerde en gratis aanbod van (muziek)optredens, (straat)theater, exposities, kinderanimatie, een kermis, parades, optochten en nog heel veel meer. Het is een happening die inmiddels al een lange geschiedenis heeft en waar de inwoners van Gent enorm trots op zijn. Er komen elk jaar immers mensen van heinde en verre om samen met hen plezier te maken tijdens dit bijzonder volksfeest in het hart van de stad.

Alleen tijdens de Gentse Feesten kan je bovendien de toren van de Sint-Baafskathedraal bezoeken en beklimmen. Wanneer je eenmaal alle treden hebt weten te bedwingen, kun je bovenop de toren genieten van het prachtige uitzicht over dit unieke volksfeest en het stadshart van Gent. De rest van het jaar kun je overigens van het mooiste uitzicht in de stad genieten onder de poten van de gouden draak, de mascotte van Gent, die zich bevindt op de tegenoverliggende Belfort-toren. Vanaf dit plekje kun je je ontdekkingstocht voort gaan zetten en heel veelplezier gaan tijdens deze bijzondere feesten.

Tijdens de Gentse Feesten wordt het publiek van Polé Polé vermaakt met het beste uit de wereld van pop-, latin- en worldmuziek in een schitterende ambiance aan de historische Graslei. Tien dagen lang geeft Polé Polé de binnenstad kleur en brengt bezoekers in zuiderse en zwoele sferen op en rondom een podium dat opgesteld is langs het water. Het is dan ook een programma vol live bands en afterpartys. Wanneer je Polé Polé wilt bezoeken dan kun je tijdens de Gentse Feesten terecht aan de Lammerstraat 8 in Gent.

Wanneer je tijdens de Gentse Feesten eens terug wilt gaan in de tijd en wilt genieten van een overheerlijk middeleeuws ontbijt, waarbij je kunt kiezen uit een arm ontbijt, een rijk ontbijt of een ontbijt bij Lieven Bauwens. Kinderen krijgen overigens altijd een ontbijt dat meer bij hun leeftijd en smaak past. Reserveren voor een dergelijk heerlijk begin van de dag is overigens niet nodig. Je kunt tijdens de Gentse Feesten gewoon naar Minnemeers 10 in Gent komen en aanschuiven.

Zie ook: zijn dit de beste ontbijt ideeën voor in Gent?

Boomtown is een alternatief muziekfestival dat tijdens de Gentse Feesten vijf dagen lang wordt gehouden. Je vindt er een mengeling van grote namen en wat meer alternatieve muziek. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is naar de Kouter te komen om vanaf 17.00 uur van geweldige muziek te kunnen genieten.

19. Belfort

Op het moment dat je tijdens een bezoekje aan Gent even naar de betoverende skyline van de binnenstad kijkt, dan is het Belfort een gebouw dat je zeker niet kunt missen. Het belfort is namelijk de middelste toren, gelegen aan het Sint-Baafsplein, van de drie toren die behoren tot de beroemde Gentse torenrij, en bevindt zich tussen de Sint-Baafskathedraal en de Sint-Niklaaskerk. Een vurige draak, het fiere symbool en de mascotte van de stad Gent, waakt van deze toren over het historische stadshart.

Het Belfort van Gent staat symbool voor de welvaart en de onafhankelijkheid van de stad. De Lakenhalle, die tegen het belfort aan is gebouwd, zijn opgeleverd in het jaar 1907. De vrolijke Brabantse gotiek van de Lakenhalle laat vol trots de nijverheid zien waar Gent zoveel aan te danken heeft. Op de hoek van de Lakenhalle staat bovendien een oude cipierswoning die zeker het bekijken meer dan waar is.

Het Gentse Belfort, dat inmiddels erkend is als UNESCO Werelderfgoed, is eveneens absoluut een bezoekje waard. In het jaar 1402 werden hier onder andere de stadsprivileges bewaard in een koffer dat op werd geborgen in het secreet van het belfort. De draak, die al vanaf 1377 de toren siert, hield niet alleen de stad in het oog, maar was tevens de symbolische bewaker van de schat die zich in het belfort bevond. Het belfort droeg eveneens met enorme trots de stormklok, de ‘Grote Triomfante’. Tegenwoordig vind je ‘Klokke Roeland’, de koosnaam van de Gentenaars, aan de zijkant van het Gentse Belfort op het Emile Braunplein.

Tot het jaar 1442 deed de Sint-Niklaaskerk dienst als eerste uitkijktoren, maar na 1442 hebben torenwachters hun intrek genomen in het inmiddels afgewerkte belfort. Samen met de klokkenluiders bleven deze wachters, die behoorden tot het korps der ‘stadswakende mannen’, huntaak uitvoeren tot 1869. In het bijzonder brand vormde het meest belangrijke gevaar waar de stad Gent voor diende te worden behoed.

Wanneer je in de gelegenheid bent, dan moet je zeker eens de trap beklimmen en luisteren naar de briljanten klank van de beiaard, terwijl je geniet van het uitzicht op de bruisende stad. Er is overigens een lift aanwezig vanaf de eerste verdieping. De charme van het overzicht op Gent zal je waarschijnlijk niet onberoerd laten en je eveneens leuke plaatjes op kunnen leveren. Het belfort is echter helaas niet toegankelijk voor mensen die minder mobiel zijn.

In het jaar 1741 werd er tussen het belfort en de lakenhalle een gebouw opgetrokken, namelijk de ingang van de stadsgevangenis. Boven de ingangsdeur is een reliëf te zien dat verhaalt over een oude Romeinse legende die gaat over een man, Simon geheten, die tot de hongerdood was veroordeeld. Hij overleefde echter deze straf, doordat zijn dochter hem dag na dag de borst kwam geven. ‘Mamme’ betekent dan ook ‘borst’ en ‘lokken’ kan worden vertaald met ‘zuigen’.

Gent besteedt ook aandacht aan de jonge bezoekers en dat is niet anders in het Belfort de stad. Hier worden deze kleine draakjes dan ook hartelijk ontvangen. Bovendien zijn er allerlei activiteiten aanwezig voor kinderen en jongeren in de leeftijd van 6 jaar tot 18 jaar, maar ook jonge geesten van over de 100 jaar zijn hier meer dan welkom. Het Gentse belfort is voor bezoekers van alle leeftijden elke dag toegankelijk van 10.00 uur tot 18.00 uur.

20. Proeverijtour Belgisch bier in Gent

Op het ogenblik dat je Gent eens op unieke wijze wilt leren kennen, dan is deze smaakvolle biertour echt iets voor jou. Hiermee kun je het historische Gent pas echt goed ontdekken en je verdiepen in de wereld van de Belgische bieren. Uiteraard zul je tijdens deze tour ook een aantal heerlijke biertjes mogen proeven.

Om deel te kunnen nemen aan de Proeverijtour Belgisch bier in Gent dien je eerst een reservering te plaatsen op een datum naar keuze. Op het tijdstip dat je de tour gaat doen, dien je vervolgens aanwezig te zijn op het meetingpoint Voor bakkerij Himschoot, Groentenmarkt 1 in Gent. Samen met een Engelstalige gids maak je vervolgens een tour van ongeveer twee uur langs diverse plaatsen die een bijzondere rol spelen in de wereld van de Belgische bieren.

Na afloop van de tour weet je niet alleen een heleboel meer over de heerlijke smaak van de Belgische bieren, maar ook over de brouwprocessen, de biercultuur in ons land en de diverse bieren die er worden gebrouwen. Dit alles na een boeiende wandeling door het historische Gent waarbij je twee of drie locaties aandoet die helemaal in het teken staan van Belgisch bier. De gids zal er bovendien voor zorgen dat je na deze biertour een ware expert bent op het gebied van Belgisch bier.

Ze Magazine - Lifestyle trends