Al geruime tijd zijn datingsites, ook in ons land, als paddenstoelen uit de grond geschoten. Dit heeft alles te maken met het feit dat onze maatschappij steeds meer singles is gaan tellen. Niet alleen jongeren, maar ook steeds meer ouderen, kiezen ervoor om online opzoek te gaan naar een leuke date. Ongeacht of ze nu uit zijn op een date, een vriendschap of een vaste relatie. De datingsites hebben hier echter handig op in weten te spelen waardoor er steeds meer datingsites zijn verschenen die zich al dan niet hebben gericht op een specifieke doelgroep binnen deze singles.

Voor veel mensen die online willen gaan daten is het aanbod zelfs overweldigend te noemen. Ze zien soms werkelijk door de bomen het bos niet meer en kunnen de betrouwbare datingsites niet van de meer malafide varianten onderscheiden. Het komt zelfs voor dat iemand zo door het aanbod aan datingsites af wordt geschrikt dat hij, of zij, uiteindelijk besluit om er maar helemaal van het online daten af te zien. Om ervoor te zorgen dat juist deze groep van potentiële daters niet de verkeerde wegen gaat bewandelen op zoek naar een leuke date, of zelfs de ware liefde, is het zaak dat ze precies weten welke datingsites wel betrouwbaar zijn, maar eveneens waar ze veilig kunnen daten zonder dat ze eerst enorm diep in de buidel dienen te tasten.

Natuurlijk zouden deze daters zich bij een aantal willekeurige datingsites aan kunnen melden en daar een poosje de gang van zaken gade kunnen slaan, maar deze werkwijze kost in de regel erg veel tijd en aardig wat moeite. Er moet immers vaak eerst een persoonlijk account aan worden gemaakt en de nodige persoonlijke informatie worden verstrekt. Bij malafide datingsites is het overigens altijd de vraag wat er met deze persoonlijke gegevens wordt gedaan. Veiligheid en privacy van hun leden staat bij dit soort bedrijven doorgaans niet hoog op de prioriteitenlijst, het enige dat voor deze organisaties lijkt te tellen is het zo snel mogelijk binnenhalen van zoveel mogelijk lidmaatschapsgelden.

Wanneer je tot de groep mensen behoort die eigenlijk wel online zou willen daten, maar niet goed weet welke datingsites gratis lidmaatschappen aanbieden, en daarnaast ook nog een volkomen veilig en gemakkelijk in het gebruik zijn, hebben we hieronder een top drie voor je samengesteld. Van deze die datingsites is namelijk vast komen te staan dat ze niet alleen de mogelijkheid bieden om kosteloos in contact te komen met andere interessante singles, ook hebben ze laten zien dat ze de veiligheid en de privacy van hun leden hoog in het vaandel hebben staan. Voor zowel een beginnende online dater, als voor iemand die meer ervaren is op dit gebied, zijn dit dan ook zeker drie datingsites die het proberen absoluut meer dan waard zijn.

1. Parship

Parship heeft niet alleen een hoge slagingskans, maar is tevens een datingsite met ruim 75 procent aan hoger opgeleide leden. Naast een gratis lidmaatschap biedt de datingsite namelijk ook de mogelijkheid om te gaan voor een upgrade om zo van echt alle dating- en contactfuncties gebruik te kunnen maken. Het vinden van een date met een gelijkwaardig opleidings- en denkniveau is op die manier dus veel eenvoudiger, ook voor een beginnende dater. De selectie ten aanzien van het opleidingsniveau is namelijk al voor een groot deel gemaakt. Daarbij komt verder dat de verhouding tussen mannen en vrouwen bij Parship goed in balans is en zijn bovendien een heleboel singles dertig jaar of ouder waardoor ze doorgaans serieuzer op zoek zijn naar een interessante date. Hierbij maakt het dus niet uit of je pas begint met daten of dat je hier al meer ervaring mee hebt.

2. Elitedating

Elitedating is vooral bedoeld voor alleenstaande met een hogere opleiding. De uitgebreide wetenschappelijke persoonlijkheidstest die deel uitmaakt van de registratie vormt de basis voor de matches die je toe worden gestuurd. Natuurlijk zal ook rekening worden gehouden met je persoonlijke voorkeuren en wensen. Dus ook voor een beginnende dater is de kans op het vinden van de perfecte partner op deze datingsite vrij groot. Ook bij Elitedating kun je zowel kiezen voor een gratis, als voor een betaald lidmaatschap. Bovendien wordt er niet specifiek geselecteerd op je date-ervaring en kun je dus ook als beginneling hier prima daten.

3. Relatieplanet

Bij Relatieplanet kun je na de gratis aanmelding al direct op zoek kunt gaan naar de perfecte date, uiteraard bestaat er ook de mogelijkheid om een betaald lidmaatschap af te sluiten, maar dat is niet per definitie noodzakelijk om met andere leden in contact te kunnen komen. Bovendien organiseert Relatieplanet voor zowel leden als niet-leden talloze leuke acties, reizen en events. Zo kun je dus ook als een onervaren dater in real life nieuwe mensen leren kennen.

Alternatieve manieren om te daten

Hoewel vandaag de dag, met de enorme vlucht die het internet heeft genomen, heel de wereld, en dus ook die op het gebied van dating, aan de voeten van vrijwel iedereen is komen te liggen, betekent dit niet dat je alleen nog maar via een online date aan de ware kunt komen. Wanneer je je fantasie een beetje gebruikt kun je waarschijnlijk wel een aantal manieren en plaatsen bedenken waar je een leuke single aan de haak zou kunnen slaan. Je kunt bijvoorbeeld denken:

 • Sociale contacten: hoe voor de hand dit ook mag liggen, toch zijn er steeds meer singles die vergeten (of gewoon niet durven te denken aan) het zoeken van een leuke date via hun familie- of vriendenkring. Je kunt immers gewoon tijdens een visite of een feestje bij een familielid of vriend(in) ook in contact komen met zijn of haar vrienden en vriendinnen. En zeg nu zelf: je weet nooit hoe een balletje gaat rollen wanneer je een gezellig gesprekje met iemand die net aan je is voorgesteld (of die je wellicht al jaren tijdens je bezoekjes bent tegengekomen).
 • Verenigingsleven: op het moment dat je geregeld aanwezig bent in een sportschool, op een sportveld, dans- of muziekschool, of toneelvereniging, dan zul je daar vast en zeker contacten gaan leggen met mensen die dezelfde interesse met je delen. Als bonus hoef je je dus geen zorgen meer te maken over tenminste één gemeenschappelijke interesse en dat maakt het zetten van een volgende stapvaak al een stuk eenvoudiger. Je hebt namelijk al een onderwerp om een gesprekje aan te knopen en zo wat meer over iemand die je wel ziet zitten te weten te komen.
 • School of werk: een andere plek waar je zeker mensen tegen zult komen die iets met jou gemeenschappelijk hebben is op de opleiding die je volgt of op de werkvloer waar je bijna dagelijks te vinden zult zijn. Ook in deze gevallen zullen er gemakkelijk gespreksonderwerpen te bedenken zijn die je kunt gebruiken om het ijs te breken. Uiteraard kun je ook altijd aanbieden om iets te drinken te halen voor een medestudent of collega die op dat moment hard aan het werk is om zo jezelf onder de aandacht van deze persoon te brengen.
 • Uitgaansleven: het klinkt wellicht afgezaagd en cliché, maar in het uitgaansleven kun je vaak erg leuke mensen tegen het lijf lopen. Bovendien zijn mensen die een avondje uitgaan vaak in een vrolijke bui en eerder geneigd om een leuk gesprekje aan te knopen met een onbekende. Het aanbieden van een drankje in een bar of café kan uiteraard een prima manier zijn om het ijs te breken, zeker wanneer je ook nog eens een leuke conversatie op gang weet te brengen en te houden.
 • Speeddatingsessies: in steeds meer plaatsen verspreid over ons land worden van tijd tot tijd zogenaamde speeddatingavonden georganiseerd. Door je voor een dergelijk evenement aan te melden kun je in een relatief korte tijd met een heleboel singles in contact komen. Vaak neemt tijdens dit soort speeddatingsessie elke single dame plaats aan een tafeltje, terwijl de single heren telkens (na een paar minuten) van plaats wisselen. In de korte tijd dienen beide kandidaten elkaar wat beter te leren kennen door elkaar gerichte vragen te stellen. Na elke ronde kunnen beide kandidaten aangeven of ze geïnteresseerd zijn in de ander. Aan het einde van de avond zal de organisatie bekijken over er sprake is van een wederzijdse interesse en indien dat het geval blijkt te zijn, zullen er contactgegevens uit worden gewisseld. Het echte daten kan dan gaan beginnen.
 • Contactadvertentie: wellicht vind je het een beetje oubollig, maar er zijn nog steeds dag- week- en maandbladen waarin je een heuse contactadvertentie kunt plaatsen. In een aantal supermarkten en op zogenaamde online marktplaatsen kun je tegenwoordig ook dit soort advertenties plaatsen. Zeker wanneer je iemand bent die niet zo snel contact met een ander legt, dan kan dit een uitgelezen kans zijn om te kijken wie er in jou geïnteresseerd is en of dit ook wederzijds het geval is.
 • Datingbureaus: indien je zelf geen zin of geen tijd hebt om op zoek te gaan naar een leuke date, dan kun je het werk bijna volledig uit handen geven door je in te schrijven bij een datingbureau.  Uiteraard is dat in de regel wel een stuk duurder dan wanneer je ervoor zou kiezen om gebruik te maken van de diensten van bijvoorbeeld een datingsite. Daar staat echter wel tegenover dat het zoekwerk en de voorselectie je helemaal uit handen zal worden genomen door een consultent(e). Na een in take gesprek waarin je de nodige persoonlijke informatie en je voorkeuren door hebt gegeven, hoef je enkel en alleen nog maar te wachten op de matches die je voor worden geschoteld. Vervolgens kun je zelf bepalen of je met een bepaalde kandidaat af wilt spreken of juist niet. Er zijn overigens datingbureaus actief die zelf de dates voor hun cliënten verzorgen zodat je je ook daar zelf geen zorgen meer over hoeft te maken.
 • Social media: de meeste mensen maken vandaag de dag gebruik van één of meerdere social media platforms waardoor het doorgaans niet zo moeilijk is om nieuwe contacten te leggen (ook hier ligt heel de wereld in principe voor je open). Je zou bijvoorbeeld tussen de vrienden of de volgers van je eigen contacten kunnen gaan snuffelen naar interessante personen met wie je wellicht op date zou willen. Vanwege het redelijk anonieme karakter van social media is de drempel namelijk vaak een stuk lager en durven de meeste mensen wel een eerste stap te zetten (door een vriendschaps- of volgverzoek te versturen). Wellicht dat er na verloop van tijd wel een afspraakje in levende lijve in zal zitten of zelfs nog veel meer.
 • Kinderen: het hebben van kinderen kan in bepaalde gevallen je datingsactiviteiten enigszins beperken, bijvoorbeeld wanneer de persoon in wie jij geïnteresseerd bent het niet ziet zitten om met een single ouder op date gaan. Maar kinderen kunnen je ook prima helpen aan nieuwe leuke contacten. Denk maar eens aan al die andere single ouders die op het schoolplein of bij een vereniging op hun kroost staan te wachten en met wie je gemakkelijk een leuk babbeltje kunt gaan maken. Of aan de single ouder van een vriendje of vriendinnetje van jouw kind waar je geregeld mee in contact komt omdat de kinderen met elkaar een speelafspraakje hebben.
 • Openbaar vervoer: indien je geregeld met het openbaar vervoer reist, en zeker wanneer dit op vaste tijden gebeurd, dan is de kans groot dat er een aantal reizigers zijn die vaak dezelfde route met je afleggen. Het aanknopen van een praatje met een leuke medereiziger is dus niet alleen een aangename manier om de tijd tijdens de rit wat te doden, maar wellicht om een interessante date te scoren.
 • Boodschappen doen: de meeste mensen vinden het doen van boodschappen niet echt een leuk klusje, maar zodra er een interessante winkelbediende in beeld komt, kan dat volledig omslaan. Wellicht kijk je ook steeds uit naar die ene leuke man of vrouw achter de kassa van de supermarkt bij je om de hoek of ga je alleen maar bloemen halen bij dat ene stalletje op de markt omdat de verkoper of verkoopster zo ontzettend aardig is. Door zo nu en dan een praatje met deze persoon te maken, bouw je een zekere band op, kom je meer over elkaar te weten en wellicht durf je uiteindelijk zelfs je stoute schoenen aan te trekken en hem of haar mee uit te vragen.

Conclusie

Zoals je ziet zijn er tal van manieren om een leuke date te kunnen scoren. Zelfs wanneer je een beetje verlegen bent, je een single ouder bent of dat je agenda je verhindert om zelf op jacht te gaan naar een interessante kandidaat, zijn er mogelijkheden genoeg. Indien je het beu bent om single te zijn, dan heb je geen enkel excuus meer om nog langer op de bank te gaan zitten kniezen. Kom in actie, want ook voor jou kan de ware niet ver weg zijn.

Ze Magazine - Lifestyle trends