Datingsites zijn er tegenwoordig te kust en te keur. Niet alleen zijn er websites die zich hebben gericht op een breed publiek (waar dus iedere single van achttien jaar of ouder een account aan kan maken), maar eveneens zijn er datingsites die een meer specifieke doelgroep willen bedienen. Deze laatste datingsites zijn dan bijvoorbeeld gericht op singles die:

 • Een bepaalde leeftijd hebben,
 • een bepaald opleidingsniveau hebben,
 • één of meerdere kinderen hebben,
 • een beperking hebben of invalide zijn,
 • bepaalde lichaamskenmerken hebben,
 • in een bepaalde regio woonachtig zijn,
 • specifieke interesses of hobby’s hebben.

Een heleboel websites maken gebruik van een formule waarbij de leden kunnen kiezen uit een gratis account (met een beperkt aantal functie die zij kunnen gebruiken om een geschikte datingkandidaat te vinden en/of in contact te kunnen komen met ander leden) en een upgrade van dit account (waarvoor extra betaald moet worden, maar waar ook meer functies op de datingsite tegenover staan).

In veel gevallen zal een datingsite potentiële leden echter vragen om een persoonlijk account samen te stellen. Zodra dit account geactiveerd is, kan er op de datingsite worden ingelogd en kan de zoektocht naar een interessante date beginnen. Er zijn echter daters die liever geen account aanmaken omdat ze het, om uiteenlopende redenen, niet prettig vinden. Het vinden van een datingsite die geen aanmaak van een account vereist zal tegenwoordig echter een flinke opgave kunnen zijn, vanwege het feit dat dergelijke websites slechts in geringe mate beschikbaar zijn.

Ondanks dat je natuurlijk je bedenkingen kunt hebben met betrekking tot de veiligheid van je persoonlijke gegevens, en dus je privacy, als je een account aan hebt gemaakt bij een willekeurige datingsite, heeft deze werkwijze ook veel pluspunten, zoals de gegevens en voorkeuren die je in je persoonlijke profiel kunt plaatsen, en die dus bewaard zullen blijven. Je hoeft, door een account aan te maken daardoor niet voortdurend opnieuw al deze informatie in te voeren wanneer je op zoek gaat naar een leuke date, of als je weer contact wilt leggen met iemand die je al eerder op de betreffende datingsite hebt ontmoet.

Indien je ook een beetje huiverig bent voor het aanmaken van een persoonlijk account op een datingsite, dan hebben we een top drie samengesteld van datingsites die bekend staan vanwege hun garantie dat je persoonlijke informatie in goede handen is en waar je zeker bent van een hoge mate van veiligheid en privacybewaking. Bovendien hoef je bij de volgende drie datingsites geen ellenlange procedures te doorlopen voordat je eindelijk geregistreerd bent en je op zoek kunt gaan naar een leuke date, een fijne vriendschap of zelfs de liefde van je leven.

1. Parship

Parship heeft niet alleen een hoge slagingskans, maar is tevens een datingsite met ruim 75 procent hoger opgeleide leden. Naast een gratis lidmaatschap biedt de datingsite ook de mogelijkheid om te gaan voor een upgrade om van alle dating- en contactfuncties gebruik te kunnen maken. Het vinden van een date met een gelijkwaardig opleidings- en denkniveau is zo dus veel eenvoudiger, ook voor singles die een beetje opzien om een account aan te maken op een datingsite. De selectie ten aanzien van het opleidingsniveau is namelijk al grotendeels gemaakt. Daarbij komt verder dat de verhouding tussen mannen en vrouwen bij Parship goed in balans is en zijn bovendien veel singles dertig jaar of ouder waardoor ze doorgaans serieuzer op zoek zijn naar een interessante date.

2. Elitedating

Elitedating is voornamelijk bedoeld voor singles met een hogere opleiding. De uitgebreide wetenschappelijke persoonlijkheidstest die deel uitmaakt van de registratie vormt de basis voor de matches die je toe worden gestuurd. Natuurlijk zal ook rekening worden gehouden met je persoonlijke voorkeuren en wensen. Dus ook wanneer je kiest voor betrouwbaarheid is de kans op het vinden van de perfecte partner op deze datingsite vrij groot. Ook bij Elitedating kun je zowel kiezen voor een gratis, als voor een betaald lidmaatschap. Het aanmaken van een account op deze datingsite brengt dus naast veel voordelen uiteindelijk zelfs de nodige tijdbesparing met zich mee.

3. Relatieplanet

Bij Relatieplanet kun je na de gratis aanmelding al meteen op zoek kunt gaan naar de perfecte date, uiteraard bestaat er ook de mogelijkheid om een betaald account af te sluiten, maar dat is niet per definitie noodzakelijk om met andere leden in contact te kunnen komen. Bovendien organiseert Relatieplanet voor zowel leden als niet-leden talloze leuke acties, reizen en events. Zo kun je dus ook als je geen account hebt aangemaakt in real life gaan daten, of nieuwe mensen leren kennen.

Tips om anoniem te daten: al dan niet met een account

Tegenwoordig kan het behoorlijk lastig zijn om echt anoniem te kunnen daten via een datingsite, je dient immers op haast elke datingsite wel een account aan te maken dat voorzien wordt van één of meerdere foto’s en vaak een uitgebreid profiel om gematcht te kunnen worden met andere daters. Verder is het niet eenvoudig om anoniem te blijven wanneer je in contact komt met andere gebruikers van de betreffende datingsite die je wel ziet zitten. Je hebt wellicht wel een gegronde reden om anoniem te willen blijven tijdens het daten, bijvoorbeeld omdat je dit achter de rug van je partner om doet en je niet wilt dat hij of zij erachter komt.

In dat soort gevallen zul je je dan ook af gaan vragen hoe je anoniem kunt daten. Gelukkig hebben we hieronder een aantal tips voor je verzameld om dit (zoveel mogelijk) anoniem te kunnen doen. Om anoniem te kunnen daten is het overigens altijd van essentieel belang dat je niet te veel informatie over jezelf vermeldt. Het is belangrijk dat je echt persoonlijke gegevens anoniem weet te houden. Een stuk anoniemer daten op een datingsite kan dus prima wanneer je de volgende tips ter harte neemt.

Tip 1:  kies voor een datingsite waar je anonimiteit gewaarborgd wordt

Op de eerste plaats is het erg belangrijk dat je kiest voor een datingsite waar je anoniem kan blijven (ondanks dat je er eerst wel een account aan dient te maken en in moet loggen voordat je daadwerkelijk aan de slag kunt gaan). Op die manier geef je namelijk niet te veel informatie over jezelf prijs. Er zijn diverse datingsites actief waar je nog vrij redelijk anoniem kan daten. Zo kan je op bepaalde datingsites bijvoorbeeld gebruik maken van een nickname en kan je op een veilige manier foto’s met andere daters delen. Op dit soort datingsites kan je volledig anoniem blijven en hoef je niet al te veel informatie over jezelf bloot te geven.

Tip 2:  blijf ook echt anoniem op je datingprofiel

Nadat je een datingsite hebt gekozen waar je anoniem op zoek kunt gaan naar een date en je zelfs een account aan hebt gemaakt, dan is het verstandig om ook werkelijk anoniem te blijven op je datingprofiel. Op het ogenblik dat je namelijk een account aan hebt gemaakt op een datingsite dien je vrijwel meteen je datingprofiel in te gaan vullen, en zul je diverse gegevens over jezelf moeten gaan vermelden.

Om ook echt anoniem te kunnen blijven op een datingsite dien je alleen je niet gevoelige gegevens te delen, maar uiteraard wel voldoende informatie in je datingprofiel te plaatsen om je kandidaat te kunnen stellen. Om aandacht te krijgen van andere daters die actief zijn op de datingsite is het eveneens aan te raden om een profielfoto toe te voegen en je woonplaats, leeftijd en eventuele hobby’s te noemen. Door enkel deze dingen aan je profiel toe te voegen zul je de aandacht van andere daters weten te trekken maar toch vrij anoniem blijven. Indien je daarentegen echt helemaal anoniem wilt blijven, dan dien je ook deze gegevens achterwege te laten op je datingprofiel.

Tip 3:  deel geen persoonlijke informatie met anderen

Je dient in geen geval persoonlijke informatie uit te wisselen of te delen met een persoon die je nog niet kent of iemand die je niet vertrouwd. Bepaalde informatie kun je bovenal beter helemaal niet met anderen delen, zoals je bankgegevens, een foto van je identiteitsbewijs of andere gevoelige zaken.

Bepaalde informatie kun je beter pas delen op het ogenblik dat je iemand echt vertrouwd, maar deze voor jezelf blijft houden wanneer je de ander niet,of nog onvoldoende, kent:

 • Je volledige naam,
 • Je adres,
 • Je e-mailadres,
 • Je (mobiele) telefoonnummer.

Pas op het moment dat je iemand wat beter hebt leren kennen zou je deze informatie met hem of haar kunnen delen, maar deze zomaar met iedereen te delen is zeker niet aan te bevelen.

Tip 4:  blijf communiceren via de datingsite

Zodra je in contact komt met andere daters via een datingsite, dan is het goed om te blijven communiceren via dit platform. Bij vrijwel alle datingsites kan je namelijk met anderen communiceren via een chatfunctie die aan wordt geboden. Op die manier blijf je namelijk zo anoniem als je zelf wilt en hoef je je geen zorgen te maken over je persoonlijke informatie.

Pas op het moment dat je al enige tijd (hoelang dit precies is bepaal je overigens helemaal zelf) aan het chatten bent met een andere dater op de datingsite en je vertrouwt deze persoon voldoende, dan zou je ervoor kunnen kiezen om je e-mailadres en/of je telefoonnummer met hem of haar te delen. Op die manier kunnen jullie buiten de datingsite om gaan communiceren en hoef je bijvoorbeeld niet telkens eerst in te loggen (en zou je als je zeker bent van je zaak zelfs het account op de website kunnen laten vervallen).

Tip 5:  denk altijd goed na voordat je informatie deelt of een afspraakje maakt

Indien je anoniem wilt daten,dan betekent dat automatisch ook dat je goed na moet denken voordat je gevoelige informatie met een ander deelt of dat je afspreekt met iemand. Je moet van tevoren immers bepalen of je de andere persoon wel kunt vertrouwen en of de ander geen misbruik van je persoonlijke gegevens zal gaan maken.

Weet je echter niet helemaal zeker of je de ander wel kan vertrouwen, dan is het erg verstandig om deze gevoelige gegevens voor je te houden en niet met hem of haar af te spreken. Overigens zou je dan wel gewoon met hem of haar kunnen blijven chatten via de chat op de datingsite en er zo alsnog achter proberen te komen of deze persoon wel voldoende betrouwbaar is.

Tip 6:  wanneer er uiteindelijk toch een afspraakje gaat volgen

Op het ogenblik dat je al een geruime tijd met iemand via een datingsite aan het chatten bent,zelfs wanneer dit volledig anoniem is, dan kan het wellicht toch tot een date komen. Zodra je echter overgaat tot het daten van deze persoon, dan kan je niet langer anoniem blijven en zul je wel naar buiten moeten treden met bepaalde persoonlijke gegevens. Wanneer je anoniem wilt blijven is het echter niet verstandig om met een onbekende af te spreken, mits je hem of haar absoluut kunt vertrouwen.

Tijdens een afspraakje kan je overigens tot op zekere hoogte niet langer anoniem blijven, wel kan je er alles aan doen om je ware identiteit te verbergen, zoals ervoor zorgen dat je er anders uitziet. Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om je zwaar op te maken en/of een geheel andere kledingstijl te kiezen dan je normaal gesproken zou doen. Zo zul je er namelijk anders uit gaan zien en tot op zekere hoogte anoniem weten te blijven.

Conclusie

Allereerst is echt helemaal anoniem blijven tijdens het daten geen eenvoudige opgave, maar je kunt er wel alles aan doen om je identiteit zoveel mogelijk verborgen te houden. Dit kun je doen door geen gevoelige persoonlijke informatie met anderen te delen en je identiteit te verhullen door je uiterlijk enigszins aan te passen als je een uiteindelijk date gescoord hebt. Voordat je besluit om anoniem te gaan daten, doe je er goed aan om alle voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen van het werken met een datingsite zonder account. Het niet aanmaken van een account kan je veiligheid, zowel op het web als in het echte leven immers ook in gevaar brengen als je onverhoopt toch niet .

Ze Magazine - Lifestyle trends