Singles die de vijftig al gepasseerd zijn, hebben in de regel al een heelleven achter zich en zitten om die reden vaak niet te wachten op een problematische zoektocht naar een date, een vriendschap of zelfs een vaste relatie. Talloze senioren en 50-plussers zijn echter een beetje huiverig om op zoek te gaan naar die ene speciale persoon, vaak zijn ze bang om vanwege hun leeftijd afgewezen te worden.

In de wereld van de online dating zijn er natuurlijk steeds meer websites te vinden die zich specifiek toe hebben gespitst om alleenstaande senioren en 50-plussers met elkaar, of met iemand die een date met hen geen probleem vindt, in contact te brengen. Het aantal beschikbare kandidaten zal door een dergelijk filtering echter behoorlijk afnemen waardoor de kans op succes bij het vinden van een date fors kan worden verkleind.

Een andere optie is dan ook om je, als single van vijftig jaar of ouder, aan te melden bij een meer algemene datingsite. Bij voorkeur een datingsite die niet te veel eisen en voorwaarden stelt aan hun leden met betrekking tot hun achtergrond of leeftijd. Uiteraard dien je voor een registratie bij alle datingsite minimaal achttien jaar oud te zijn, maar dat is nu eenmaal wettelijk zo bepaald en daar kan niet van af worden geweken.

Bovenal kun je tijdens de registratieprocedure zelf bepalen of je in je profiel de nadruk gaat leggen op je leeftijd, of dat je dit aspect een meer ondergeschikte rollaat spelen. Verder hoef je je niet te laten weerhouden om te gaan daten als je boven de vijftig bent. Je leeftijd is namelijk geen enkele reden waarom je niet op zoek zou kunnen gaan naar dat bijzondere maatje aan je zijde. Je dus ook gewoon je persoonlijke voorkeuren kenbaar maken ten aanzien van potentiële kandidaten.

Wanneer je eveneens tot de groep van senioren singles behoort, dan is bij de pakken neer gaan zitten dus absoluut niet de oplossing om een leuke date te vinden. Om je een beetje op weg te helpen, hebben we hieronder dan ook een top drie samengesteld van datingsites die ook uitermate geschikt zijn voor alleenstaanden die de vijftig al gepasseerd zijn. Bovenal kun je bij al deze datingsites zowel een gratis als een betaald account aanmaken. Zo heb je dus ook zelf in de hand of, en zo ja hoeveel, kosten je wilt maken voor je speurtocht naar die speciale date, fijne vriendschap of vaste relatie.

Met een gratis lidmaatschap kun je bij deze datingsites overigens eerst de gang van zaken beoordelen en dan pas besluiten of je eventueel je account wilt upgraden zodat je echt alles uit de betreffende datingsite kan halen wat erin zit. Kortom: je hebt niet te verliezen, alleen maar te winnen want wie weet kom je zomaar de liefde van leven tegen.

1. Parship

Parship heeft niet alleen een hoge slagingskans, maar is tevens een datingsite met ruim 75 procent hoger opgeleide leden. Naast een gratis lidmaatschap biedt de datingsite ook de mogelijkheid om te gaan voor een upgrade om van alle dating- en contactfuncties gebruik te kunnen maken. Het vinden van een date met een gelijkwaardig opleidings- en denkniveau is zo dus veel eenvoudiger, ook voor singles van vijftig jaar en ouder. De selectie ten aanzien van het opleidingsniveau is namelijk al grotendeels gemaakt. Daarbij komt verder dat de verhouding tussen mannen en vrouwen bij Parship goed in balans is en zijn bovendien een heleboel singles dertig jaar of ouder waardoor ze doorgaans serieuzer op zoek zijn naar een interessante date. Hierbij maakt het dus niet uit of je al tot de senioren singles behoort of niet.

2. Elitedating

Elitedating is voornamelijk bedoeld voor singles met een hogere opleiding. De uitgebreide wetenschappelijke persoonlijkheidstest die deel uitmaakt van de registratie vormt de basis voor de matches die je toe worden gestuurd. Natuurlijk zal ook rekening worden gehouden met je persoonlijke voorkeuren en wensen. Dus ook wanneer je kiest voor betrouwbaarheid is de kans op het vinden van de perfecte partner op deze datingsite vrij groot. Ook bij Elitedating kun je zowel kiezen voor een gratis, als voor een betaald lidmaatschap. Bovendien wordt er niet specifiek geselecteerd op een maximum leeftijd en kun je dus ook als alleenstaande 50-plusser hier prima daten.

3. Relatieplanet

Bij Relatieplanet kun je na de gratis aanmelding al direct op zoek kunt gaan naar de perfecte date, uiteraard bestaat er ook de mogelijkheid om een betaald lidmaatschap af te sluiten, maar dat is niet per definitie noodzakelijk om met andere leden in contact te kunnen komen. Bovendien organiseert Relatieplanet voor zowel leden als niet-leden talloze leuke acties, reizen en events. Zo kun je dus ook als single op leeftijd in real life daten, of nieuwe mensen leren kennen.

Waarom gaan daten na je vijftigste?

Wellicht ben je van mening dat je als 50-plusser je je beste tijd wel hebt gehad als het gaat om het vinden van een date of een (nieuw) lief, maar gelukkig is niets minder waar. Zelfs wanneer je ouder dan vijftig, of zelfs zestig, bent is het nog steeds mogelijk om opeens de liefde van je leven tegen het lijf te lopen. Het komt echter wel minder vaak voor dan onder jongeren, maar de kans ligt er nog steeds. Terwijl alle jongere singles op datingapps zoals Tinder rondneuzen, zijn er ook steeds meer zogenaamde senioren actief op diverse datingsites.

Ongeacht of je nu op zoek bent naar een vaste relatie, een vriend of vriendin om samen leuke dingen mee te gaan doen of enkel en alleen om zo nu en dan een gesprek met wat meer diepgang mee te kunnen voeren; het daten na je vijftigste kan net even die extra touch geven aan je leven. Ondanks dat het daten voor senioren een heleboel voordelen met zich meebrengt, zijn er nog altijd wat oudere singles die hun twijfels hierover hebben. Ze vragen zich bijvoorbeeld af of ze niet te oud zijn om nog het datingavontuur aan te gaan.

Ben ik niet te oud om te gaan daten?

Op iedere leeftijd is het mogelijk om verliefd te worden. Indien iemand tegen je zegt dat je te oud bent om te gaan daten, dan mag je dat resoluut afdoen als enorm onzin die je zeker niet moet geloven. Leeftijd is namelijk maar een nummer, het zegt helemaal niets over hoe jong je je voelt. De geboortedatum in je paspoort zal je dan ook zeker niet vertellen dat je niet meer mag daten. Diep van binnen weet je waarschijnlijk zelf ook wel dat het nooit te laat zal zijn om op zoek te gaan naar de liefde. Liefde is namelijk tijdloos en dus doe je er goed aan om alle negatieve meningen en berichten over daten als oudere single direct opzij te schuiven en echt eens te kiezen voor jezelf. Jij bent immers de persoon die weet hoe jij gelukkig kunt worden, en niemand anders.

Daten gaat er tegenwoordig anders aan toe dan vroeger

De tijd van het traditioneel daten behoort voorgoed tot het verleden. Er zijn immers nog maar weinig mensen die iemand nog aan een vriend of vriendin zal koppelen. Sinds het internet haar intrede heeft gedaan en alle mogelijkheden om in contact te komen met andere mensen heeft er immers voor gezorgd dat deze vorm van daten nagenoeg is uitgestorven. Maar in feite is het daten van nu ook weer niet heel veel anders dan vroeger. Ook vandaag de dag zul je je tijdens het daten nog aan dezelfde regels dienen te houden met betrekking tot het aantrekken van een interessante persoon. Hierbij kun je onder andere denken aan het inbrengen van een gezonde dosis humor, spontaniteit en eerlijkheid.

Laat het verleden rusten als je gaat daten

Als single van boven de vijftig draag je elke dag je rugzakje met ervaringen met je mee en ondanks het feit dat al deze levenservaring veel goeds kan brengen, kan het eveneens een date volledig verpesten. Het beste advies dat we je kunnen geven is dan ook: leef in het heden en laat je verleden achter je. Wellicht heb je je partner verloren en heb je een groot aantal goede herinneringen aan je overleden man of vrouw of misschien heb je juist enorm slechte herinneringen aan een lange scheiding die alleen maar spanningen en stress met zich meebracht. Dit soort ervaringen kun je prima meenemen in je dagelijkse leven, maar zeker niet naar een afspraakje dat je hebt met iemand waarvan je hoopt dat hij of zij je partner zal worden. Het daten en de afspraakjes met deze persoon dient immers in het teken te staan van elkaar beter te leren kennen. Om die reden is het absoluut geen goed moment om over je verleden te gaan praten. Geniet daarentegen van het contact en leef alleen maar in het heden, het verleden zet je gewoon even opzij.

Je gaat een nieuwe start maken

Weer opnieuw de liefde vinden wil zeggen dat je open dient te staan voor nieuwe mensen in je leven. Vergelijk dus geen enkele date met vorige liefdes of veroveringen en begin telkens met een schone lei. Een nieuwe partner moet niet de plaats in gaan nemen van een verloren liefde. Begin om die reden dus altijd pas weer met daten op het moment dat je er echt helemaal klaar voor bent en je je verleden achter je kunt laten. Daten draait, zeker als je al wat ouder bent, namelijk om het vinden van de liefde, niet om het opvullen van een bepaalde leegte in je leven.

De mening en invloed van anderen

Op een zekere leeftijd zijn je eventuele kinderen geen kleintjes meer maar volwassene mensen en waarschijnlijk willen ze je alleen maar gelukkig zien en zullen ze je ook het beste toewensen op relationeel gebied. Zonder dat je het weet heb je je wellicht zelfs door hen over laten halen om weer “op zoek” te gaan naar een lief. Er zijn echter kinderen die hun ouder onder druk zullen zetten om weer een nieuwe liefdesrelatie te gaan zoeken, terwijl anderen het juist niet aankunnen wanneer hun vader of moeder weer begint te daten. Het maakt echter helemaal niet uit hoe je kinderen over jouw datingavontuur denken; luister dus alleen naar hen, maar maak daarna je eigen keuzes.

Waarom is daten als 50-plusser een goed idee?

Indien je twijfelt of je nog wel geschikt bent om een date of relatie aan te gaan, dan is het goed om eens na te denken over alle voordelen ervan. Een aantal voordelen van daten boven je vijftigste hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

  • Je hebt een date nu meer te bieden, zeker in vergelijking met het verleden, ben je wijzer geworden. Al je ervaringen in één of meerdere relaties hebben je immers duidelijk gemaakt wat wel of niet werkt. Zodra je je ervaring gaat gebruiken tijdens je nieuwe datingavontuur, dan heb je meer te bieden voor de ander omdat je gewoonweg niet meer dezelfde fouten maakt als in het verleden.
  • Je kunt een ander beter beoordelen door de ervaring die je in de loop van je leven hebt opgedaan. Na verloop van de tijd, dus wanneer je ouder wordt, zul je telkens meer door gaan krijgen hoe iemand in elkaar zit. Deze sterke intuïtie kun je tijdens het daten prima benutten.
  • Je weet waar het leven om draait door de levenservaring die je opgedaan hebt. Is het uiterlijk werkelijk zo belangrijk als wat jongeren denken? Jij weet het antwoord net als een heleboel andere 5-plussers: het uiterlijk is lang niet zo belangrijk, maar daarentegen zal het innerlijk wel cruciaal zijn al klinkt dat misschien nog zo cliché.
  • Je hebt zelfkennis opgebouwd na al die jaren ervaring met jezelf en je weet exact wie jij bent, wat je al dan niet leuk vindt en op welke zaken je afknapt. Je weet hoe je temperament in elkaar steekt, wat je sterke kanten zijn en wat je echt nodig hebt. Met al deze informatie zal het een stuk eenvoudiger zijn om een geschikte datingkandidaat te vinden.

Conclusie

Al die jaren die je al op deze aarde rondloopt, hebben je prima voorbereid op een nieuwe start met wellicht wel een liefdesvolle relatie. Ongeacht de fouten die je in het verleden hebt gemaakt, je bent vandaag de dag immers een betere versie van jezelf geworden. Wanneer je je dus af hebt gevraagd of daten op jouw leeftijd nog wel iets is waar je aan dient te beginnen, dan heb je hierboven het antwoord gekregen. Daten kan immers altijd, overal en eveneens op elke leeftijd.

Ze Magazine - Lifestyle trends