Tegenwoordig hoor je steeds vaker dat mensen vrijgezel zijn. Dit zijn overigens niet alleen mensen die al op leeftijd zijn, en waarvan een eventuele partner al is overleden, maar ook personen die gewoon geen tijd hebben gehad om een relatie te beginnen (bijvoorbeeld vanwege hun werk). Tocht is de mens van oorsprong erg sociaal ingesteld en zijn er maar weinig mensen echt graag alleen. De redenen waarom iemand op een bepaalde leeftijd nog steeds vrijgezel is, kan dan ook sterk uiteenlopen, maar dat wil niet zeggen dat hier geen verandering in kan worden gebracht.

Een aantal van deze vrijgezellen zal op een zeker ogenblik op het punt aan belanden waarop ze besluiten opzoek te gaan naar een date, een nieuwe vriendschap of zelfs een vaste relatie. Ze zijn het alleen zijn beu en willen hun leven verrijken met die ene speciale persoon die hen wat extra vreugde in het leven kan bieden.

In tegenstelling tot een paar decennia geleden hoeven vrijgezellen echter niet alleen meer op zoek naar een leuke date in het uitgaans- en verenigingsleven, maar kunnen ze even goed opzoek gaan naar een maatje op het internet. Een groot aantal datingsites heeft namelijk prima op in weten te spelen op het grote aantal vrijgezellen binnen de samenleving. Het aanbod aan datingsites is dan ook absoluut zeer breed te noemen.

Het aantal datingsites is voor bepaalde mensen zelfs zo overweldigend dat ze door de bomen het bos niet meer zien. Ze worden dan als het ware overspoeld met uiteenlopende datingsites: algemene varianten waarbij eigenlijk iedere single van achttien jaar of ouder zich in kan schrijven, maar ook specifiek op een doelgroep gerichte website die mensen met een bepaalde interesse, achtergrond of lichamelijk kenmerk bij elkaar willen brengen. Verder bieden datingsites ook nog eens vaak, naast een gratis lidmaatschap, allerlei upgrade mogelijkheden aan wat de uiteindelijke keuze nog lastiger zal maken.

Wanneer je ook tot de groep van vrijgezellen rekent, dan doe je er zeker goed aan om op de eerste plaats je goed te oriënteren in de wereld van de datingsites. Om je een stukje op de juiste weg van het datingpad te helpen, hebben we hieronder een top drie samengesteld van datingsites die niet alleen bekend staan vanwege hun betrouwbaarheid, maar ook vanwege het feit dat ze zowel een gratis- als een betaald lidmaatschap aanbieden. Je zult op de websites dus in staat worden gesteld om eerst de gang van zaken gade te slaan als gratis lid en later wanneer je dat wil over te stappen op een betaald account. Zo kun je dus zelf bepalen hoeveel geld, tijd en moeite je wilt spenderen aan de speurtocht naar een leuke date, fijne vriendschap of de ware liefde.

1. Parship

Parship heeft niet alleen een hoge slagingskans, maar is tevens een datingsite met ruim 75 procent hoger opgeleide leden. Naast een gratis lidmaatschap biedt de datingsite ook de mogelijkheid om te gaan voor een upgrade om van alle dating- en contactfuncties gebruik te kunnen maken. Het vinden van een date met een gelijkwaardig opleidings- en denkniveau is zo dus veel eenvoudiger, ook voor iemand die al langere, of kortere tijd, vrijgezel is. De selectie ten aanzien van het opleidingsniveau is namelijk al grotendeels gemaakt. Daarbij komt verder dat de verhouding tussen mannen en vrouwen bij Parship goed in balans is en zijn bovendien een heleboel singles dertig jaar of ouder waardoor ze doorgaans serieuzer op zoek zijn naar een interessante date. Dus als vrijgezel die verandering wil brengen in deze situatie is dit een uitstekend uitgangspunt.

2. Elitedating

Elitedating is voornamelijk bedoeld voor singles met een hogere opleiding. De uitgebreide wetenschappelijke persoonlijkheidstest die deel uitmaakt van de registratie vormt de basis voor de matches die je toe worden gestuurd. Natuurlijk zal ook rekening worden gehouden met je persoonlijke voorkeuren en wensen. Dus ook wanneer je kiest voor betrouwbaarheid is de kans op het vinden van de perfecte partner op deze datingsite vrij groot. Ook bij Elitedating kun je zowel kiezen voor een gratis, als voor een betaald lidmaatschap. Bovendien wordt er niet specifiek geselecteerd op je relatiestatus en kun je dus zeker als vrijgezel hier prima daten.

3. Relatieplanet

Bij Relatieplanet kun je na de gratis aanmelding al direct op zoek kunt gaan naar de perfecte date, uiteraard bestaat er ook de mogelijkheid om een betaald lidmaatschap af te sluiten, maar dat is niet per definitie noodzakelijk om met andere leden in contact te kunnen komen. Bovendien organiseert Relatieplanet voor zowel leden als niet-leden talloze leuke acties, reizen en events. Zo kun je dus absoluut als vrijgezel die op zoek is naar een maatje in real life gaan daten, of leuke nieuwe mensen leren kennen.

Kun je wel wat datinggtips gebruiken?

Je beste vriend of vriendin is helemaal weg van Tinder, je collega’s zijn ervan overtuigd dat jij je bij tenminste een paar datingsites aan dient te melden wanneer je enige kans wilt maken op een leuke date en je gelukkig getrouwde neef ziet het nut van online daten daarentegen juist helemaal niet in en zal je dan ook eerder doorverwijzen naar de lokale sportclub om daar op jacht te gaan naar een leuke single. Wat we je met dit alles duidelijk willen maken is dat datingtips vaak goedbedoeld zijn, maar je helaas niet altijd echt op weg zullen helpen. Kun je toch wel wat extra adviezen en tips gebruiken voordat je aan je datingavontuur gaat beginnen, dan hebben wij er hieronder eveneens een aantal verzameld. Lees dus snel verder en kijk welke tips je aanspreken en doe er vervolgens je voordeel mee.

De universele single bestaat niet

Ieder mens is uniek en dus bestaat ‘de single’ gewoonweg niet. De enige overeenkomst die singles hebben is dat ze (tijdelijk) geen vaste partner hebben waar ze mee door het leven gaan. Verder zullen ze als dag en nacht van elkaar kunnen verschillen. Doordat iedereen uniek is en de universele single eigenlijk een fabel blijkt te zijn, zul je al; snel merken dat een single zowel jong, oud(er), met of zonder kinderen, sportief, Bourgondisch als vegetarisch, maar ook arm, rijk, hoog- of laag opgeleid kan zijn.

Datingtips zijn al evenmin universeel

Omdat iedere single anders is, zullen ook de tips die betrekking hebben op daten niet altijd universeel zijn. Het is maar net welke single jij bent en op welke manier jij nieuwe mensen wilt leren kennen. Misschien zul je jezelf herkennen als één van de ‘singles’ die we hieronder gaan beschrijven en zullen onze datingtips goed van pas komen.

Tip 1:  Tips als je wilt daten via Tinder

Een date scoren met behulp van de speciale datingapp Tinder is vandaag de dag de normaalste zaak van de wereld. Indien je je nog geen gebruik hebt gemaakt van Tinder, maar je deze methode wel eens uit wilt proberen, dan hebben we enkele nuttige tips voor je.

 • Zorg dat je Facebookprofiel up-to-date is (omdat dit aan Tinder is gekoppeld en een match uiteraard geen verouderde informatie voorgeschoteld kan krijgen),
 • Foto’s zijn erg belangrijk, zeker bij Tinder. Je foto moet echter passen bij de reden waarom je op Tinder actief bent. Indien je bijvoorbeeld een one night stand zoek, kan een uitdagende foto prima werken, terwijl je deze foto beter niet kunt gebruiken als je op zoek bent naar gewoon een feestmaatje of een vaste relatie. Kies altijd wel een recente foto zonder zonnebril zodat teleurstellingen voorkomen worden.
 • De introductie die bij je foto’s kunt plaatsen dient origineel te zijn en geschreven te worden zoals je iets tegen iemand in levend lijve zou zeggen.
 • Gebruik geen slijmerige, overdreven openingszinnen,deze werken niet in de kroeg en al evenmin op Tinder, beter kies je voor een persoonlijk berichtje waardoor je match zich bijzonder en speciaal zal voelen.
 • Direct over seks beginnen is de valkuil waar veel Tindergebruikers instappen. Behalve de gebruikers die specifiek op zoek zijn naar een seksdate, zullen de meeste anderen hier niet op zitten te wachten.

Tip 2:  Tips voor cougars die gaan daten

Wanneer je een wat rijpere vrouw bent en je graag met jongeren mannen date, dan behoor je tot een steeds groter worden groep onder de daters. Wanneer je deze trend wilt gaan volgen, dan hebben we de volgende tips voor je:

 • Blijf realistisch en verwacht bijvoorbeeld niet dat een jongere man zich hetzelfde gedraagt als de mannen van jouw leeftijd. Het verschil tussen jong en oud is er nu eenmaal en dat is een aspect waar je uiteindelijk rekening mee dient te houden.
 • Lieg niet over wie je bent of over je leeftijd. Op een zeker ogenblik komt je date toch wel achter je ware identiteit en zal hij het je zeker kwalijk nemen dat je hebt gelogen.
 • Je bent geen moeder voor je date. Dit is dan ook het laatste waar een jonge man op zit te wachten. Laat hem vrij in zijn doen en laten en geef alleen zo nu en dan wat adviezen,maar alleen als hij daar zelf om vraagt, anders kan de schijn worden gewekt dat je hem betuttelt.

Tip 3:  Tips voor mannen die gaan daten

Niet alleen vrouwen maken zich druk over een afspraak, mannen kunnen even goed erg zenuwachtig zijn voor een date. In het bijzonder als het een eerste afspraakje betreft. Ze vragen zich dan bijvoorbeeld af op ze wel op de juiste wijze contact hebben gelegd. Welke indruk ze op hun date zullen maken en of ze wel in de smaak zullen vallen. Een paar handige tips voor daten de mannen zijn:

 • Kom op tijd want je kunt geen slechtere start bedenken dan te laat komen en allerlei excuses moeten maken. Zorg bij voorkeur zelfs dat je een beetje eerder op de afgesproken plaats bent dan je date. Voor het geval je onderweg vast komt te staan in het verkeer, zorg je ervoor dat je je date kunt bellen om de situatie uit te leggen. Zo ben je immers helder en eerlijk en dat is altijd een prima begin.
 • Denk niet alleen aan jezelf,al wil je date ook jou beter leren kennen, maar houdt er rekening mee dat de ander ook aandacht wil. Praat dus niet voortdurend over jezelf. Al mag je best wat over een hobby vertellen en je kijk op het leven met je date bespreken, maar ga hier niet te ver in door. Bij een volgende date heb je dan bovendien ook nog wat te vertellen. Laat je date over zichzelf vertellen en toon oprecht interesse door gerichte vragen te stellen,zo kom je immers geïnteresseerd over.
 • Vermijd het aansnijden van netelige gespreksonderwerpen. Er zijn namelijk een aantal onderwerpen dat je tijdens een eerste date beter uit de weg kunt gaan, vorige relaties en dates, problemen met familie,collega’s of leidinggevenden op het werk, auto’s (behalve wanneer je date daar zelf ook dol op is), politiek en religie.
 • Kom alleen naar je afspraakje,dus vraag geen vriend om met je mee te komen. Door dit wel te doen, kom je immers niet erg zelfverzekerd over op je date en loop je wellicht zelfs het risico dat je date er met je vriend vandoor gaat als je pech hebt.

Tip 4:  Tips voor oudere daters

Ook boven de vijftig wordt er tegenwoordig volop gedate, maar met de bagage en levenservaring die je inmiddels op hebt gedaan,kan het vinden van een nieuwe partner wellicht wat lastiger zijn. Een paar tips die je hierbij kunnen helpen zijn:

 • Laat je verleden je heden niet bepalen en geniet van het daten op dit moment. Door zowel de positieve- als de negatieve ervaringen uit het verleden van jou en je date te accepteren kun je pas echt begrip voor elkaar opbrengen en van die van jezelf en je nieuwe partner en breng begrip op voor elkaar. jullie avontuur genieten.
 • Ga alleen daten als jezelf daar klaar voor bent en laat je niet gek maken door mensen uit je directe omgeving.
 • Verwacht niet te veel in het begin, maar zie het daten als een leuke manier om nieuwe mensen te leren kennen, een kans om een leuke, gezellige date te hebben, los van het feit of er een wellicht een relatie uit voort zal vloeien.

Conclusie

Iedere single is anders en dus zal ieder datingavontuur er anders uitzien, iedere single andere tips als bruikbaar beschouwen en ieder op een eigen manier naar een leuke date gaan zoeken. Zolang je je hart volgt en je eigen veiligheid niet in gevaar brengt, is dit allemaal prima en hoef je je van de mening van mensen uit je directe omgeving niets aan te trekken.

Ze Magazine - Lifestyle trends