Online daten is voor mannen vandaag de dag de gewoonste zaak van de wereld. Grofweg zou je kunnen stellen dat er een aantal verschillende groepen mannen zijn die via online datingsites in contact willen komen met anderen:

 • Heteroseksuele mannen die op zoek gaan naar een vrouwelijke date,
 • Homoseksuele mannen die op zoek gaan naar een mannelijke date,
 • Biseksuele mannen die op zoek gaan naar een date (dit kan zowel een mannelijke- als een vrouwelijke date betreffen),
 • Hetero- en homoseksuele mannen die weliswaar een vaste relatie hebben, maar desondanks op zoek gaan naar een date (dit kan zowel een mannelijke- als een vrouwelijke date zijn al dan niet met medeweten van hun partner).

Meestal wanneer er wordt gesproken van datingsites voor mannen betreft het echter websites die tot doel hebben om twee mannen met elkaar in contact te brengen. Dit kan zijn voor een date, een vriendschap of voor het opbouwen van een vaste relatie. Binnen de wereld van de datingsites zijn er tegenwoordig dan ook een heleboel websites te vinden die hun pijlen specifiek hebben gericht op het samenbrengen van homoseksuele- of biseksuele mannen. De manier van werken van dit soort datingsites verschilt overigens niet of nauwelijks van de werkwijze van meer algemene datingsites (websites waar dus iedere single van achttien jaar of ouder zich aan kan melden).

Het enige verschil is dat deze zogenaamde gay datingsites enkel mannen in hun ledenbestand hebben staan. Op zich zou dat een voordeel kunnen zijn omdat je dan niet zelf aan hoeft te geven dat je op zoek bent naar een mannelijke date. Maar het kan juist ook betekenen dat de vijver waar je in wilt gaan vissen een stuk kleiner wordt, dan wanneer je op zoek zou gaan naar een date op een meer algemene datingsite.

Ongeacht voor welke formule je ook gaat kiezen, het blijft altijd zaak om je eigen veiligheid den de bewaking van je privacy hoog op je prioriteitenlijstje te zetten. Er zijn nu eenmaal ongure types online actief die het gemunt hebben op mannen die niet heteroseksueel zijn. Zo kun je voorkomen dat je wordt lastiggevallen of dat er op andere manieren inbreuk wordt gemaakt op je privacy op je veiligheidsgevoel.

Om je een beetje op weg te helpen op het datingpad hebben we een top drie opgesteld van algemene datingsites die bekend staan vanwege de garanties die zij afgeven ten aanzien van de veiligheid en de bewaking van de privacy van hun leden, ongeacht hun geaardheid of andere voorkeuren. Bovendien zijn op deze datingsites eveneens een heleboel homoseksuele- en biseksuele mannen actief op zoek naar een leuke date, vriendschap of vaste relatie.

1. Parship

Parship heeft niet alleen een hoge slagingskans, maar is tevens een datingsite met ruim 75 procent hoger opgeleide leden. Naast een gratis lidmaatschap biedt de datingsite ook de mogelijkheid om te gaan voor een upgrade om van alle dating- en contactfuncties gebruik te kunnen maken. Het vinden van een date met een gelijkwaardig opleidings- en denkniveau is zo dus veel eenvoudiger, ook voor mannen (ongeacht hun geaardheid of seksuele voorkeuren). De selectie ten aanzien van het opleidingsniveau is namelijk al grotendeels gemaakt. Daarbij komt verder dat de verhouding tussen mannen en vrouwen bij Parship goed in balans is en zijn bovendien een heleboel singles dertig jaar of ouder waardoor ze doorgaans serieuzer op zoek zijn naar een interessante date. Hierbij maakt het dus niet uit of je homo- of biseksueel bent of dat je als een hetero man wilt daten.

2. Elitedating

Elitedating is voornamelijk bedoeld voor singles met een hogere opleiding. De uitgebreide wetenschappelijke persoonlijkheidstest die deel uitmaakt van de registratie vormt de basis voor de matches die je toe worden gestuurd. Natuurlijk zal ook rekening worden gehouden met je persoonlijke voorkeuren en wensen. Dus ook wanneer je kiest voor betrouwbaarheid is de kans op het vinden van de perfecte partner op deze datingsite vrij groot. Ook bij Elitedating kun je zowel kiezen voor een gratis, als voor een betaald lidmaatschap. Bovendien wordt er niet specifiek geselecteerd op geaardheid en kun je dus ook als homo- of biseksuele man hier prima daten.

3. Relatieplanet

Bij Relatieplanet kun je na de gratis aanmelding al direct op zoek kunt gaan naar de perfecte date, uiteraard bestaat er ook de mogelijkheid om een betaald lidmaatschap af te sluiten, maar dat is niet per definitie noodzakelijk om met andere leden in contact te kunnen komen. Bovendien organiseert Relatieplanet voor zowel leden als niet-leden talloze leuke acties, reizen en events. Zo kun je dus ook als homo- of biseksuele man in real life daten, of nieuwe mensen leren kennen.

Plaatsen waar mannen interessante dates kunnen scoren

Wanneer je als man op zoek bent naar een date, ongeacht of je nu op mannen of op vrouwen valt, dan zijn er tal van plaatsen waar je in contact kunt komen met potentiële afspraakjes of zelfs een vaste partner. Sommige locaties lenen zich prima voor zowel de homo- als de heteroseksuele man om op zoek te gaan naar een leuke date, terwijl andere plaatsen juist meer geschikt zijn voor één van deze datersgroepen.

 • Het uitgaansleven: bij de meeste mensen is het wel bekend dat in een bar, kroeg of club doorgaans gemakkelijk een date gevonden kan worden, zowel voor mannen die op zoek zijn naar een vrouw als voor heren die een leuke kerel aan de haak willen slaan. Natuurlijk zijn er ook zogenaamde homo- of gaybars waar vooral de homo- en biseksuele man een grotere kans van slagen zal hebben, maar dat neemt niet weg dat er in de reguliere uitgaansgelegenheden geen leuke single homomannen rondlopen die eveneens op zoek zijn naar een interessante date of relatie.
 • Het verenigingsleven: ook nu geldt weer dat zowel homo- als heteroseksuele mannen die op zoek zijn naar een leuke date een goede kans van slagen hebben als zij actief zijn bij een club of vereniging. Hier komen ze immers in contact met nieuwe mensen die tenminste één interesse al met hen gemeen hebben (ongeacht of dit nu een bepaalde sport of creatieve bezigheid is).
 • Op school of het werk: mannen kunnen, ongeacht of ze nu op mannen of op vrouwen vallen, vrij gemakkelijk contacten leggen op de momenten dat ze in de schoolbanken zitten of op de werkvloer zijn. Vaak kan op deze plekken een contact geleidelijk op worden gebouwd en kan iemand een beetje af worden getast voor wat betreft de gevoelens die hij of zij voor de betreffende man heeft.
 • Vrijwilligerswerk: mannen kunnen zich niet alleen vrijwillig inzetten voor de samenleving door werkzaamheden te gaan verrichten voor een instantie of organisatie die zij een warm hart toedragen, maar ook proberen om langs deze weg een leuke date of partner te vinden. Door van tevoren te kijken naar de samenstelling van het team van vrijwilligers en de doelgroep is het zelfs mogelijk om je kansen als homo- of heteroman te vergroten. Vrijwilligerswerk gaan doen bij een homobelangorganisatie zal bijvoorbeeld voor een single heteroman doorgaans een kleinere kans van slagen bieden dan voor een homo- of biseksuele vrijwilliger die zo nieuwe contacten wil leggen.
 • Allerlei openbare gelegenheden: eigenlijk kunnen mannen, ongeacht hun geaardheid, overal en altijd opzoek gaan naar een leuke date of relatie. Denk hierbij maar eens aan het reizen met het openbaar vervoer, in het park, op het strand, tijdens het bezoeken van een bibliotheek, een museum of een winkel. Overal lopen immers mensen rond met wie je wellucht een date zou kunnen regelen.

 Tips voor mannen die willen daten

 1. De eerste, en wellicht wel de meest belangrijke tip van allemaal: straal zelfvertrouwen uit en kom zelfverzekerd over. Niemand zit immers te wachten op een date die een negatieve houding aanneemt en weinig goeds over zichzelf en de wereld te melden heeft.
 2. Persoonlijke verzorging en je uiterlijk zijn eveneens twee aspecten die je absoluut niet over het hoofd mag zien als je succesvol wilt gaan daten. Door jezelf goed te verzorgen en de nodige aandacht te besteden aan je looks, zorg je namelijk niet alleen voor een goede eerste indruk, maar zul je ook een stuk zelfverzekerder over weten te komen. Dus: neem een bad of douche, poets je tanden, verzorg je nagels styl je haren, trek een leuke, schone outfit aan en doe een lekker luchtje op voordat je op weg gaat naar je date.
 3. Bedenk voor een date altijd al een aantal veilige gespreksonderwerpen om zo te voorkomen dat er pijnlijke stiltes zullen vallen of dat je je date afschrikt met bepaalde denkbeelden of meningen. Bij voorkeur praat je tijdens het daten dan ook niet over zaken die iets te maken hebben met het geloof, de politiek, je exen of eerdere dates of andere gevoelige onderwerpen.
 4. Daarnaast doe je er goed aan om altijd echt te luisteren naar de dingen die je date je te vertellen heeft. Niet alleen zul je zo interesse in hem of haar tonen, maar ook kun je zo gericht inspelen op de dingen die zijn gezegd en daarmee het gesprek gaande houden.
 5. Doe tijdens het daten geen dingen die je normaal gesproken ook niet zou doen. Je zou onder andere kunnen denken aan het drinken van alcohol, het gebruik van geestverruimende middelen of het maken van pikante foto’s. Wanneer het normaal gesproken niet iets is dat je zou doen, laat dit dan ook tijdens het daten achterwege. Zelfs wanneer je je date enorm leuk vindt, of als hij of zij hierop aandringt, doe je er verstandig aan om voet bij stuk te blijven houden. Dingen dien die je tegenstaan, kunnen later immers voor een vervelend gevoel zorgen of je zelfs een vervelende ervaring bezorgen.

Veiligheid voor alles

Zowel tijdens het online daten als tijdens een eerste (of zoveelste) afspraakje dient je eigen veiligheid op de eerste plaats te komen. Zeker in het begin is het nog niet duidelijk met wie je werkelijke maken hebt en of deze persoon geen kwade bedoelingen heeft. Om je veiligheid te kunnen waarborgen adviseren we je dan ook om:

 • Geen persoonlijke informatie online te plaatsen, bijvoorbeeld in je profiel op een datingsite. Pas wanneer een date serieus lijkt te worden, kun je je e-mailadres en/of telefoonnummer delen met iemand die je vertrouwd.
 • Altijd iemand op de hoogte te stellen van een geplande date. Vertel bijvoorbeeld een vriend of een familielid waar en met wie je wilt gaan daten, maar ook wat je van dit afspraakje verwacht. Ook zou je met deze persoon af kunnen spreken dat je op ene bepaald moment even een berichtje stuurt om zo te laten weten dat alles in orde is. Wanneer dit berichtje niet verstuurd wordt, kan de ander in actie komen op een manier die jij vooraf aan hebt gegeven.
 • Alleen af te spreken op een openbare plaats, en dus niet op een afgelegen strand of in een donker park. Zo kun je eerst beoordelen wat voor vlees je in de kuip hebt zonder dat je direct met hem of haar op een verlaten plekje bent beland.
 • Voor je eigen vervoer van en naar huis te zorgen. Zeker als het je eerste date met iemand is, wil je nog niet dat deze persoon weet waar je precies woont. Iemand met kwade bedoelingen kan immers gemakkelijk misbruik maken van je adresgegevens.
 • Altijd jezelf te blijven, maar ook de ander als persoon te respecteren. Dit betekent dat je je eigen grenzen niet moet overschrijden, maar al evenmin van je date moet verlangen dit te doen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan direct te close willen zijn. Dit schrikt een heleboel mensen namelijk af (al kan te een te afstandelijke houding je date ook de indruk geven dat je niet geïnteresseerd bent). Een goede balans hierin zien te vinden, is dan ook essentieel als je je date wilt laten slagen.

Conclusie

Al lijken mannen vaak stoer en sterk, toch kunnen ook zij erg kwetsbaar zijn tijdens het daten en een eerste afspraakje. Door echter je eigen veiligheid altijd goed in acht te houden, kun je ervoor zorgen dat dit gevaar tot een minimum wordt beperkt en dat je dus gewoon heerlijk kunt genieten van het flirten en het daten met de man of vrouw van je dromen. Wanneer je in staat bent om dat te doen, dan zal een date die niet heeft gebracht wat je ervan hoopte alleen maar een wijze les zijn die je tijdens een volgende poging prima kunt gebruiken om deze beter te laten verlopen.

Ze Magazine - Lifestyle trends