Het gehoor speelt bij de communicatie tussen twee mensen een belangrijke rol,maar dat neemt niet weg dat iemand die slechthorend is niet prima kan functioneren in onze maatschappij. Mensen die minder goed horen zullen zich echter af laten schrikken door hun beperkte gehoor op het ogenblik dat ze op zoek willen gaan naar een date, een nieuwe vriendschap of een vaste relatie. Ze zijn namelijk bang om afgewezen te worden omdat ze anderen niet altijd goed horen.

Deze slechthorende singles vergeten echter dat er ook een heleboel mannen en vrouwen rondlopen die het helemaal niet uitmaakt wanneer hun date, vriend of partner wat minder goed hoort. Zij zijn zelf eveneens slechthorend of nemen deze beperking voorlief. Er zijn zelfs een aantal datingsites in het leven geroepen die hun pijlen speciaal hebben gericht op de groep van singles met een beperking, zoals slechthorendheid. Op dit soort datingsites kun je je echter niet alleen inschrijven als je minder goed hoort, maar eveneens wanneer je op zoek bent naar een date met een leuk karakter in plaats van een ideaal lichaam.

Ondanks dat het heel handig kan zijn om je in te schrijven bij een datingsite die speciaal is bedoeld voor singles met een beperking, betekent dit ook dat je in een erg kleine vijver gaat vissen. Meestal is het ledenbestand van dit soort datingsites immers veel beperkter dan die van websites die op een bredere schaal singles met elkaar in contact willen brengen. Bij deze meer algemene datingsites krijgen leden in de regel ook de mogelijkheid om hun voorkeuren aan te geven ten aanzien van een potentiële datingkandidaat. Zo wordt het aanbod aan mogelijke dates dus een stuk groter, terwijl je toch zelf de regie kunt blijven voeren ten aanzien van de leden met wie je in contact wilt komen.

Op het moment dat je jezelf ook rekent tot de slechthorende singles, en je opzoek wilt gaan naar een leuke date, een fijne vriendschap of zelfs de liefde van je leven, dan hebben we hieronder een top drie van datingsites samengesteld. Van alle drie deze datingsites is bekend dat ze niet alleen de veiligheid en de privacy van hun leden hoog in het vaandel hebben staan, maar ook dat ze zowel gratis lidmaatschappen als betaalde upgrades aanbieden. Op die manier zal dus het aanbod aan potentiële dates op een aangename wijze toenemen, maar blijf je zelf wel de controle houden over het vrijgeven van je persoonlijke gegevens en het al dan niet leggen van contacten. Je zult zien dat er genoeg leuke kandidaten aanwezig zijn die er helemaal geen problemen mee hebben dat je slechthorend bent: beter een minder goed gehoor en een goed karakter, dan een perfect lichaam en een vreselijke binnenkant.

1. Parship

Parship heeft niet alleen een hoge slagingskans, maar is tevens een datingsite met ruim 75 procent hoger opgeleide leden. Naast een gratis lidmaatschap biedt de datingsite ook de mogelijkheid om te gaan voor een upgrade om van alle dating- en contactfuncties gebruik te kunnen maken. Het vinden van een date met een gelijkwaardig opleidings- en denkniveau is zo dus veel eenvoudiger, ook voor slechthorende mensen. De selectie ten aanzien van het opleidingsniveau is namelijk al grotendeels gemaakt. Daarbij komt verder dat de verhouding tussen mannen en vrouwen bij Parship goed in balans is en zijn bovendien een heleboel singles dertig jaar of ouder waardoor ze doorgaans serieuzer op zoek zijn naar een interessante date. Hierbij maakt het dus niet uit of je gehoor helemaal goed is of niet.

2. Elitedating

Elitedating is voornamelijk bedoeld voor singles met een hogere opleiding. De uitgebreide wetenschappelijke persoonlijkheidstest die deel uitmaakt van de registratie vormt de basis voor de matches die je toe worden gestuurd. Natuurlijk zal ook rekening worden gehouden met je persoonlijke voorkeuren en wensen. Dus ook wanneer je kiest voor betrouwbaarheid is de kans op het vinden van de perfecte partner op deze datingsite vrij groot. Ook bij Elitedating kun je zowel kiezen voor een gratis, als voor een betaald lidmaatschap. Bovendien wordt er niet specifiek geselecteerd op eventuele lichamelijke beperkingen en kun je dus ook als slechthorende single hier prima daten.

3. Relatieplanet

Bij Relatieplanet kun je na de gratis aanmelding al direct op zoek kunt gaan naar de perfecte date, uiteraard bestaat er ook de mogelijkheid om een betaald lidmaatschap af te sluiten, maar dat is niet per definitie noodzakelijk om met andere leden in contact te kunnen komen. Bovendien organiseert Relatieplanet voor zowel leden als niet-leden talloze leuke acties, reizen en events. Zo kun je dus ook als slechthorende single in real life daten, of nieuwe mensen leren kennen.

Tips voor slechthorende daters

Voor sommige slechthorende singles is de drempel om te gaan daten een stuk hoger. Dit kan onder andere te maken hebben met de angst te worden afgewezen of als anders te worden gezien wanneer zij in contact willen komen met andere alleenstaanden. Verder kan het voor bepaalde slechthorende wat lastig zijn om een afspraakje te maken en voelen ze zich bezwaard om iemand anders te vragen hen daarbij te helpen. Toch is het voor iemand die slechthorend is ook heel goed mogelijk om een leuke date, en zelfs een vaste relatie te scoren. Indien je jezelf eveneens tot de groep van slechthorende alleenstaanden rekent, maar je niet langer single wilt blijven of gewoon een leuke date wilt zoeken, dan hebben we hieronder een aantal handige tips voor je verzameld zodat je goed voorbereid je datingsavontuur kunt starten.

  • Straal zelfvertrouwen uit: zowel mannen als vrouwen geven er de voorkeur aan als hun date zelfverzekerd over komt. Niemand zit immers te wachten om een relatie aan te gaan met een man of vrouw die zich geen houding kan geven of die weinig goeds te melden heeft over zichzelf. Bedenk voordat je op date gaat dan ook welke positieve kanten je van jezelf kunt belichten. Dit kan zowel een aspect van je uiterlijk zijn als een bepaalde vaardigheid die je beheerst. De nadruk leggen op de dingen die je niet kunt, vervang je dus beter door alles waar je wel toe in staat bent.
  • De juiste kleding: door jezelf tot in de puntjes te verzorgen, zul je bovendien vaak al een stuk steviger in je schoenen komen te staan. Je weet dan immers dat er op je voorkomen niets aan te merken zal zijn. Kies echter wel altijd kleding waarin je je prettig voelt en die aansluiten bij de persoon die je werkelijk bent. Een driedelig kostuum aantrekken terwijl je doorgaans in een spijkerbroek rondloopt, is dan ook meestal niet aan te raden als je je daar erg onwennig in voelt. Doorgaans kun je dan beter een leuke jeans aantrekken met eventueel een mooi overhemd of blouse (eventueel in combinatie met een jasje) om er toch wat gekleder uit te zien. In elk geval dien je kleding en schoenen te kiezen die schoon en niet kapot is.
  • Persoonlijke verzorging: maar alleen met de juiste kleding ben je er nog niet. Ook je persoonlijke verzorging en –hygiëne moet in orde zijn als je voor de eerste keer met iemand op date gaat. Niemand zit immers te wachten op een date die al van verre te ruiken is of waarvan de rouwrandjes onder zijn of haar nagels de sfeer al direct weten te verpesten. Zorg er dus voor dat je schoon en fris op je afspraakje aankomt door eerst even een bad of douche te nemen, je tanden te poetsen, je nagels te verzorgen, je haren te stylen, eventueel wat make up aan te brengen en een lekker geurtje op te doen.
  • Gespreksonderwerpen: bedenk van tevoren een aantal gespreksonderwerpen dat je aan kunt snijden tijdens je eerste date. Dit kan eigenlijk van alles en nog wat zijn al moet je je wel beseffen dat bepaalde onderwerpen de sfeer op een negatieve manier kunnen beïnvloeden. Hierbij kun je denken aan onderwerpen, zoals politiek, religie, eerdere relaties of dates en andere gevoelige onderwerpen. Probeer bovendien tijdens je date echt te luisteren naar de ander zodat je ook gericht kunt reageren op wat hij of zij zegt. Zo voorkom je immers dat er vervelende en ongemakkelijke stiltes zullen vallen die de sfeer er doorgaans niet aangenamer op zullen maken. Wanneer je iets niet goed hoort, schroom dan niet maar zeg dit tegen je date en vraag hem of haar harder te spreken en/of duidelijker te articuleren.
  • Datinglocatie: hoewel je het wellicht niet uitmaakt waar je je kersverse date gaat ontmoeten, zal de locatie waar dit gebeurt toch van grote invloed zijn op het verloop (en dus op het slagen) ervan. Je kunt immers iemand niet goed verstaan (en dus ook niet beter leren kennen) in een erg rumoerige omgeving, zoals in een drukke discotheek, of ergens waar je juist niet veel kunt communiceren, zoals in een donkere cinema. Bij voorkeur kies je echter wel voor een openbare gelegenheid waar meer mensen aanwezig zijn en die goed voor jullie beiden bereikbaar is. Afgelegen plaatsen, zoals een park of een strand, zijn voor een eerste date doorgaans niet geschikt omdat dit je eigen veiligheid in gevaar zou kunnen brengen.
  • Doe geen dingen die je niet wilt: laat je in geen geval verleiden om tijdens een date (dus niet alleen tijdens de eerste) dingen te doen die je normaal gesproken ook niet zou doen. Wanneer je bijvoorbeeld geen drugs wilt gebruiken of als je er nog niet aan toe bent om je date te kussen of zelfs nog intiemer met hem of haar te worden, laat je date deze dingen dan niet aan je opdringen. Zelfs niet wanneer je hem of haar enorm leuk vindt. Je zou hier later enorm veel spijt van kunnen krijgen en er zelfs een schuldgevoel of nare ervaring aan over kunnen houden.
  • Zorg voor jezelf: het klinkt misschien een beetje vreemd, maar juist op een eerste afspraakje is het zaak dat je goed voor jezelf zorgt. Hiermee bedoelen we dat je bijvoorbeeld voor je eigen vervoer van en naar huis moet zorgen, maar ook dat je je mobieltje bij je hebt (voor het geval je iemand moet bellen omdat je date toch niet helemaal was wat je ervan had verwacht). Je weet immers niet wie je date werkelijk is. Zelfs als je iemand erg leuk vindt, dien je altijd goed aan je eigen veiligheid te denken en deze voorop te stellen.
  • Vervolgdate plannen of juist niet: aan het einde van je eerste date zul je moeten bepalen of je al dan niet een vervolgdate ziet zitten. Wanneer jullie beiden besluiten om verder te gaan met daten, kun je wellicht al direct een nieuw afspraakje plannen, maar wanneer dat niet zo is, dan moet je er vrede mee hebben dat deze date je niets meer op geeft geleverd dan een leuke tijd iemand die je beter wilde leren kennen. Je zult je dan tevens moeten beseffen dat deze ene minder succesvolle date niet het einde van de wereld is en dat je gewoon nog even verder moet zoeken naar de ware.

Conclusie

Zoals je ziet is het ook voor iemand die slechthorend is eveneens heel goed mogelijk om een leuke date te vinden en een boeiend afspraakje te organiseren. Niet iedereen laat zich namelijk afschrikken door je slechthorendheid. Er lopen dan ook genoeg singles rond die met je willen daten omdat je gewoonweg een leuk mens bent, en die je slechthorendheid niet eens als storend of lastig ervaren. Je bent dan ook zoveel meer dan alleen die single die niet goed kan horen die op een afspraakje verschijnt. Jezelf naar beneden halen omdat je gehoor niet voor honderd procent werkt, zal je dus zeker niet helpen (en is bovenal nergens voor nodig want ook jij bent geweldig zoals je bent). En zelfs op het ogenblik dat een afspraakje op niets uitloopt, zal de wereld niet vergaan en kun je een wijze les trekken uit deze ervaring die je weer kunt gebruiken tijdens een volgende date. Door op een positieve manier naar het daten te blijven kijken, zul je uiteindelijk ook als slechthorende de ware kunnen vinden en samen gelukkig worden.

Ze Magazine - Lifestyle trends