Er zijn mensen die, op het moment dat zij toe zijn aan het vinden van een levenspartner, al een heel duidelijke kinderwens hebben. Voor deze groep daters is het stichten van een gezin en het krijgen van kinderen zelfs zo belangrijk dat ze dit als een soort kernwaarde van een relatie beschouwen. Met andere woorden: wanneer zij gaan daten, dan willen ze dit bij voorkeur doen met iemand die soortgelijke gedachten heeft en dus eveneens graag kinderen wil. Een date met iemand die geen kinderen is dan ook vaak gedoemd te mislukken omdat dit sterke verlangen het opbouwen van een relatie absoluut in de weg zal staan.

Binnen de wereld van het online daten hebben sommige websites handig in weten te spelen op dit specifieke verlangen van bepaalde daters door datingsites te creëren die erop gericht zijn om singles met een kinderwens in contact te brengen met gelijkgestemden of met alleenstaanden die al één of meerdere kinderen hebben. De werkwijze van dit soort gespecialiseerde datingsites wijkt echter niet of nauwelijks af van de manier van werken van de meer algemene datingsites (waar dus iedere single van achttien jaar of ouder zich aan kan melden).

Hoewel het aanmelden bij een datingsite die zich heeft toegelegd op het bedienen van een specifieke doelgroep, in dit geval de wens om kinderen te krijgen, al één zoekcriterium in heeft gewilligd, kan dit tevens betekenen dat je in een zeer kleine vijver gaat vissen (waardoor je kans op succes juist weer afneemt). Bij de meer algemene datingsites is het ledenbestand doorgaans namelijk veel groter en is het aanbod aan potentiële datingkandidaten meestal ook breder. In dat geval kan de bestaande kinderwens uiteraard wel aan worden gegeven bij de inschrijving of tijdens het kennismakingsproces.

Wanneer je ook een single bent met een duidelijke kinderwens, dan kunnen we je een beetje op weg helpen op het datingpad. We hebben namelijk hieronder een top drie samengesteld met algemene datingsites waarvan bekend is dat ze niet alleen de garantie geven dat je veiligheid en privacy in vertrouwde handen zijn, maar ook dat je er naast een gratis lidmaatschap ook voorkunt kiezen om je account te upgraden. Op die manier worden je kansen op het vinden van een leuke date (waar mogelijke een vaste relatie uit voort zal komen) een stuk groter worden. Dit terwijl je toch altijd zelf de touwtjes in handen blijft houden ten aanzien van de hoeveelheid tijd, geld en moeite je in het online daten wilt steken, maar ook in welke mate je je persoonlijke gegevens vrij wilt geven en met welke andere leden je uiteindelijk in contact wilt komen.

1. Parship

Parship heeft niet alleen een hoge slagingskans, maar is tevens een datingsite met ruim 75 procent hoger opgeleide leden. Naast een gratis lidmaatschap biedt de datingsite ook de mogelijkheid om te gaan voor een upgrade om van alle dating- en contactfuncties gebruik te kunnen maken. Het vinden van een date met een gelijkwaardig opleidings- en denkniveau is zo dus veel eenvoudiger, ook voor singles met een kinderwens. De selectie ten aanzien van het opleidingsniveau is namelijk al grotendeels gemaakt. Daarbij komt verder dat de verhouding tussen mannen en vrouwen bij Parship goed in balans is en zijn bovendien een heleboel singles dertig jaar of ouder waardoor ze doorgaans serieuzer op zoek zijn naar een interessante date. Hierbij maakt het dus niet uit of je wel of geen kinderwens hebt.

2. Elitedating

Elitedating is voornamelijk bedoeld voor singles met een hogere opleiding. De uitgebreide wetenschappelijke persoonlijkheidstest die deel uitmaakt van de registratie vormt de basis voor de matches die je toe worden gestuurd. Natuurlijk zal ook rekening worden gehouden met je persoonlijke voorkeuren en wensen. Dus ook wanneer je kiest voor betrouwbaarheid is de kans op het vinden van de perfecte partner op deze datingsite vrij groot. Ook bij Elitedating kun je zowel kiezen voor een gratis, als voor een betaald lidmaatschap. Bovendien wordt er niet specifiek geselecteerd op het verlang naar kinderen en kun je dus ook als single met een kinderwens hier prima daten.

3. Relatieplanet

Bij Relatieplanet kun je na de gratis aanmelding al direct op zoek kunt gaan naar de perfecte date, uiteraard bestaat er ook de mogelijkheid om een betaald lidmaatschap af te sluiten, maar dat is niet per definitie noodzakelijk om met andere leden in contact te kunnen komen. Bovendien organiseert Relatieplanet voor zowel leden als niet-leden talloze leuke acties, reizen en events. Zo kun je dus ook als een single met een kinderwens bent in real life daten, of nieuwe mensen leren kennen.

Plaatsen waar je singles met een kinderwens kunt ontmoeten

Singles met een kinderwens kun je eigenlijk overal en altijd wel tegen het lijf lopen, maar wanneer je de kans om je prins of prinses op het witte paard (die ook nog eens een gezinnetje zou willen stichten) te ontmoeten wat te vergroten, zou je één van de volgende plaatsen eens kunnen bezoeken.

  • Speeltuinen:   in een speeltuin zijn doorgaans niet alleen ouders met hun kinderen te vinden, maar bijvoorbeeld ook oom en tantes die met hun neefje of nichtje even eropuit zijn. Verder zijn er natuurlijk single medewerkers te vinden die eveneens zelfs graag kinderen zouden willen krijgen.
  • Evenementen die gericht zijn op kinderen: hiervoor geldt eigenlijk hetzelfde als voor speeltuinen. Ook op evenementen die georganiseerd worden speciaal voor kinderen lopen in de regel ook singles rond die prima met kinderen om kunnen gaan en later zelf het ouderschap op zich willen nemen.
  • Vrijwilligerswerk: wanneer je je aanmeldt als vrijwilliger bij een organisatie die hulp biedt aan kinderen, dan weet je vrijwel zeker dat je samen gaat werken met mensen die ook affiniteit hebben met deze doelgroep. Als je dan ook nog een leuke single tussen de vrijwilligers weet te vinden waarmee het klikt, dan komt het waarschijnlijk met je kinderwens in de toekomst ook wel goed.

Dit zijn slechts een paar voorbeelden van plaatsen waar je singles met een kinderwens tegen kunt komen. Waarschijnlijk kun je met een beetje fantasie de lijst dan ook al snel aanvullen want eigenlijk zou je kunnen stellen dat op plaatsen waar voor of met kinderen wordt gewerkt ook singles actief zouden moeten zijn die zelfs graag kinderen zouden krijgen.

Tips voor daters met een kinderwens

Tip 1:   Op het moment dat je een kinderwens hebt wanneer je wilt gaan daten, dan dien je je van tevoren een aantal vragen te stellen en deze voor jezelf eerlijk te beantwoorden:

  • Wil ik het slagen van een relatie alleen af laten hangen van de wens om kinderen te krijgen? Wat doe je bijvoorbeeld als je een leuke klik met iemand hebt,maar deze geen kinderen wil of vruchtbaarheidsproblemen heeft/krijgt? Kortom: gaat je kinderwens werkelijk boven alles?
  • Wil ik eventueel gaan daten, en zelfs een relatie aangaan,met iemand die al één of meerdere kinderen heeft uit een eerdere relatie? Dit brengt namelijk extra verantwoordelijkheden met zich mee waar je wel mee om moet kunnen gaan.
  • Wil ik met iemand een relatie vanwege het feit dat hij of zij ook een kinderwens heeft? Of vind ik deze persoon echt leuk en wil ik graag met hem of haar oud worden?
  • Voor welke leeftijd wil ik mijn kinderwens gerealiseerd hebben? Is dit een realistische wens? Wanneer je bijvoorbeeld al 35 bent en eerst nog wilt gaan daten, dan kan je biologische klok uiteindelijk misschien roet in het eten gooien. Ook zou je bijvoorbeeld eerst carrière willen maken en dan pas je kinderwens in vervulling laten gaan.

Pas wanneer je op al deze vragen een eerlijk antwoord hebt gegeven aan jezelf, kun je een weloverwogen keuze maken om je kinderwens al dan niet zwaar mee te laten wegen tijdens je datingavontuur.

Tip 2:  Loop niet te hard van stapel

Dat je een kinderwens hebt, zullen de meeste van je datingkandidaten doorgaans geen probleem vinden (zeker wanneer je dit duidelijk in je profiel op een datingsite aan hebt gegeven), maar om nu direct met iemand over een toekomstig gezinnetje te gaan beginnen gaat voor veel mensen vaak net even te snel. Het is dus beter dat je dit onderwerp even op een laag pitje zet totdat jij en je date elkaar een paar keer hebben ontmoeten. Dan kun je namelijk een stuk beter inschatten of deze persoon ook echt dol is op kinderen en of er bovendien een klik is tussen jullie. Een kinderwens in vervulling willen laten gaan is leuk,maar om dat te gaan doen met iemand waar je eigenlijk weinig gevoelens voor hebt, is niet aan te raden.

Tip 3:  Plan één of meerdere dates in een kinderrijke omgeving

Gefeliciteerd je hebt een date gevonden die het wel ziet zitten om later een gezinnetje te stichten. Om er echter zeker van te zijn dat hij of zij ook echt dol is op kinderen en ook prima om weet te gaan met dit kleine grut, organiseer je één of meerdere afspraakjes op een plek waar veel kinderen aanwezig zijn. Je hoeft dan echter niet meteen samen naar een speeltuin te gaan,maar bijvoorbeeld wel naar een dierentuin, het strand of een pretpark. Hier lopen vaak volop kinderen rond zodat je rustig de gelegenheid hebt om je date gade te slaan en zijn of haar houding ten opzichte van de kleintjes te beoordelen. Vaak zal non-verbaal al gauw duidelijk worden of je date zich bijvoorbeeld ergert aan luidruchtige of drukke kinderen, of dat juist het kind in hem of haar wakker lijkt te worden bij het zien van alle kinderpret.

Tip 4:  Ga samen voor een “leenkind” zorgen

Op het ogenblik dat het echt serieus tussen jou en je date gaat worden,maar je nog niet helemaal zeker weet of dit wel de ware is om een gezinnetje mee te stichten, dan kun je de proef op de som nemen door samen een poosje (een paar uurtjes of zelfs een dag) voor een kleintje te gaan zorgen. In je omgeving ken je vast wel ouders die een middag of avond rust en wat quality time kunnen gebruiken. Hen zou je aan kunnen bieden om samen met je lief op hun kroost te passen. Door samen de zorg van één of meerdere kinderen op je te nemen, krijg je immers een redelijk goed beeld van je partner als toekomstig ouder. Heeft hij of zij een engelengeduld of maakt een jengelend kleintje hem of haar bloednerveus of geïrriteerd? Door goed op de reactie van je date te letten, kun je vaak wel aflezen of je kinderwens op de korte termijn al zou kunnen worden vervuld. Misschien is je date enorm lief voor het “leenkind” maar geeft hij of zij wel aan zelf nog niet klaar te zijn voor het ouderschap. In dat geval is het verstandig om hier later samen een goed gesprek over te hebben.

Tip 5:  Volg je hart

Als je een enorm grote kinderwens hebt, maar je geweldig leuke date er niet aan moet denken om later zelf kinderen op de wereld te zetten, dan zul je te maken krijgen met een haast hels dilemma:  wil je je relatie voortzetten met deze persoon en je kinderwens opzij zetten, of maak je een einde aan jullie relatie om op zoek te gaan naar iemand die net als jij de wens koestert om kinderen te krijgen? Ongeacht welke keuze je gaat maken:in beide gevallen zul je een groot offer moeten brengen. Je lief aan de kant zetten in de hoop ooit met een ander kinderen te krijgen, of samen met deze persoon oud worden, maar nooit je grote wens in vervulling zien gaan en dus kinderloos blijven (of stilletjes hopen dat je partner na verloop van tijd bij zal draaien en er alsnog gezinsuitbreiding kan komen). We raden je echter altijd aan om over je keuze goed na te denken en je hart te volgen. Jij weet namelijk als geen ander hoe je gelukkig kunt worden en welke aspecten in het leven daar een bijdrage aan kunnen leveren.

Conclusie

Op zoek gaan naar een date als je een kinderwens is op zich geen enkel probleem. Je moet echter wel altijd goed in gedachten houden wat jouw wensen en verlangens in het leven zijn en hoe je deze kunt realiseren. Pas wanneer je weet wat je wilt, en wat zeker niet, kun je bepalen welke stappen je het beste kunt zetten tijdens je datingavontuur. Een enorme kinderwens is namelijk niet iets dat je zomaar aan de kant kunt schuiven omdat je iemand tegen bent gekomen die liever zonder nakomelingen door het leven gaat.

Ze Magazine - Lifestyle trends