Online daten is de laatste jaren steeds populairder geworden bij daters van alle leeftijden, geaardheden en uit alle lagen van de bevolking. Het zal je dan ook zeker niet verbazen dat datingsites als paddenstoelen uit de grond zijn geschoten. Sommige datingsites hebben zich gericht op het bedienen van een specifieke groep daters, terwijl andere juist weer een zo breed mogelijke groep singles met elkaar in contact wil brengen.

Daarnaast zijn er datingsites waar je alleen goed aan de slag kunt gaan wanneer je een betaald account hebt afgesloten, terwijl hun tegenhangers juist ook de gratis leden prima in staat stellen om een leuke date, fijne vriendschap of vaste relatie te vinden op hun online platform. Bovendien zijn er opmerkelijke verschillen waar te nemen als het gaat om de prijzen en kosten die voor de online datingdiensten in rekening worden gebracht.

Voor een heleboel potentiële online daters zijn het aanbod aan datingformules, -lidmaatschappen en de prijsverschillen zelfs zo overweldigend dat ze erdoor af worden geschikt (en in het ergste geval zelfs helemaal afzien van online dating). Wanneer je zelf ook graag online zou willen gaan daten, maar door de bomen het bos niet meer ziet, dan hebben we goed nieuws voor je. Hieronder hebben we namelijk een top drie samengesteld van meer algemene datingsites (websites waar dus iedere single van achttien jaar of ouder zich aan kan melden).

Door je aan te melden bij één of meerdere van de onderstaande datingsites aan te melden, weet je dus zeker dat er sprake is van een breed aanbod aan potentiële datingkandidaten en dat je dus in een behoorlijk grote vijver gaat vissen. Dit in tegenstelling tot wanneer je je aan gaat melden bij een datingsite die haar pijlen vooral heeft gericht opeen specifieke doelgroep binnen de daters. Al kunnen deze meer gespecialiseerde datingsites soms erg handig zijn als je zeker wilt zijn dat een potentiële date voldoet aan een bepaald criterium, zoals leeftijd of opleidingsniveau.

Van al deze datingsites is bovendien bekend dat ze de veiligheid en de privacy van al hun leden hoog in het vaandel hebben staan en dat ze zowel een gratis als een betaald account aanbieden. Op die manier zul je dus op een heleboel vlakken de touwtjes zelf stevig in handen kunnen houden en bijvoorbeeld bepalen of je wilt betalen voor je lidmaatschap, maar ook met welke potentiële datingkandidaten je al dan niet in contact wilt treden en op welk moment je persoonlijke informatie met iemand uit wilt gaan wisselen.

1. Parship

Parship heeft niet alleen een hoge slagingskans, maar is tevens een datingsite met ruim 75 procent hoger opgeleide leden. Naast een gratis lidmaatschap biedt de datingsite ook de mogelijkheid om te gaan voor een upgrade om van alle dating- en contactfuncties gebruik te kunnen maken. Het vinden van een date met een gelijkwaardig opleidings- en denkniveau is zo dus er gemakkelijk. De selectie ten aanzien van het opleidingsniveau is namelijk al grotendeels gemaakt. Daarbij komt verder dat de verhouding tussen mannen en vrouwen bij Parship goed in balans is en zijn bovendien een heleboel singles dertig jaar of ouder waardoor ze doorgaans serieuzer op zoek zijn naar een interessante date.

2. Elitedating

Elitedating is voornamelijk bedoeld voor singles met een hogere opleiding. De uitgebreide wetenschappelijke persoonlijkheidstest die deel uitmaakt van de registratie vormt de basis voor de matches die je toe worden gestuurd. Natuurlijk zal ook rekening worden gehouden met je persoonlijke voorkeuren en wensen. Dus ook wanneer je kiest voor betrouwbaarheid is de kans op het vinden van de perfecte partner op deze datingsite vrij groot. Ook bij Elitedating kun je zowel kiezen voor een gratis, als voor een betaald lidmaatschap.

3. Relatieplanet

Bij Relatieplanet kun je na de gratis aanmelding al direct op zoek kunt gaan naar de perfecte date, uiteraard bestaat er ook de mogelijkheid om een betaald lidmaatschap af te sluiten, maar dat is niet per definitie noodzakelijk om met andere leden in contact te kunnen komen. Bovendien organiseert Relatieplanet voor zowel leden als niet-leden talloze leuke acties, reizen en events. Zo kun je gemakkelijk en veilig in real life daten, of nieuwe mensen leren kennen.

De actuele prijzen van de datingsites in onze topdrie zien er als volgt uit:

Duur van het lidmaatschap Parship Elitedating Relatieplanet
  Prijzen per maand
  Premium lidmaatschap Premium lidmaatschap Premium Plus lidmaatschap Premium lidmaatschap
1 maand     119,90 euro 24,95 euro
3 maanden   49.90 euro 69,90 euro 14,95 euro
6 maanden 44,90 euro 25.90 euro 44,90 euro 9,95 euro
12 maanden 39,90 euro 19.90 euro 29,90 euro  
24 maanden 24,90 euro      

 

Tips om veilig online te daten

Hoewel online dating ontzettend leuk is, zelfs wanneer je langs deze weg niet de ware tegenkomt, maar er wellicht wel één of meerdere leuke vriendschappen aan overhoudt, kun je je blootstellen aan een paar risico’s. Hierbij kun je onder andere denken aan:

  • De ander is een zogenaamde catfish: tijdens het daten spreek je uiteraard af in goed vertrouwen omdat je door samen te chatten je een bepaald beeld van de ander hebt gevormd en je op basis daarvan hebt besloten om een date te plannen. Helaas komt het geregeld voor dat iemand niet is zoals hij of zij zich aanvankelijk voor heeft gedaan. Zo kan je date al een relatie hebben, juist wel of geen kinderen hebben, niet die eerder genoemde baan of zelfs een duister verleden. Ook kan het gebeuren dat je wel met de juiste persoon af hebt gesproken, maar dat de gebruikte foto’s op het profiel uit een ver verleden stammen. Dergelijk dingen kunnen je date dan ook behoorlijk verpesten.
  • Nepprofielen zijn een ander aspect dat je zeker niet uit het ook mag verliezen. Een nepprofiel kan heel onschuldig zijn en door een datingsite of –app aan zijn gekocht om gewoonweg een groter ledenbestand te krijgen. Op zich heb je daar weinig last van, behalve dan de moeite die je hebt verspild om een berichtje naar deze niet bestaande persoon te sturen. Helaas zijn er eveneens nepprofielen waar je welbehoorlijk veel last van hebt. Je ontvangt dan bijvoorbeeld van een (vaak erg goed uitziende single een berichtje waarin wordt verteld hoe leuk je bent en hoe graag hij of zij jou beter zou willen leren kennen. Vervolgens krijg je een berichtje waar deze kandidaat je vertelt dat net zijn of haar profiel van die website of app zijn verwijderd en zul je worden verleid om een account aan te maken op een andere, doorgaans dure, site. Trap hier echter niet in: meestal zitten deze websites immers vol met nepprofielen en het is nagenoeg onmogelijk om er weer van af te geraken.
  • Oplichters voelen zich als een vis in het water in de wereld van de online daten. Dit is immers een erg aantrekkelijke plaats om hun slag te slaan omdat de leden van datingsites en -apps op zoek zijn naar een partner en/of voelen zij zich eenzaam. Dit maakt hen tot een eenvoudig doelwit voor deze kwaadwillenden. Meer dan zullen dergelijk scammers (die vaak actief zijn in het buitenland) een band met je op te bouwen en zodra dit is gelukt en er een zeker vertrouwen is opgebouwd, dan is er altijd wel iets waar deze scammer geld voor nodig heeft. En zodra je een klein geldbedrag naar hem of haar hebt gestuurd, dan is het hek van de dam omdat dan steeds meer vragen om geld sturen binnen blijven stromen.

Hoe kun je het daten veiliger maken?

Ondanks de potentiële gevaren is het online daten gelukkig vaak wel een leuke ervaring waar je een heleboel leuke contacten en in het beste geval zelfs een vaste relatie aan over kunt houden. Door de volgende tips in acht te nemen, kun je bovendien op een veilige manier volop van je datingsavontuur genieten.

  • Visueel contact voor een eerste date: wanneer je elkaar al eens gezien hebt, dan is de kans minder groot dat er uiteindelijk een persoon tegenover je zit die je niet had verwacht. Probeer voor een eerste afspraakje elkaar dus al een keer te zien, bijvoorbeeld via het video-belafspraakje.
  • Blijf op je hoede: en let goed op tekenen die een indicatie kunnen zijn dat er iets niet helemaal in orde is. Hierbij kun je onder andere denken aan: het nooit in het weekend of in de avonduren af kunnen spreken, nooit bij de ander thuis mogen komen of nooit mee worden gevraagd naar een feestje van vrienden of familie. Dit kunnen immers signalen zijn die erop wijzen dat je date iets voor je achterhoudt.
  • Spreek af op een openbare plaats: dit biedt immers een zeker gevoel van veiligheid. Zodra er andere mensen in de buurt zijn, dan zal de kans namelijk kleiner zijn dat er ongewenste dingen gebeuren tijdens een afspraakje. In geen geval dien je bij jou, of je date, thuis af te spreken.
  • Blijf altijd gewoon jezelf: behandel je date zoals jij door hem of haar behandeld wilt worden. Uiteraard kan de verleiding groot zijn om dingen net wat mooier te maken dan deze in het echt zijn om net wat meer interesse van die leuke potentiële partner te kunnen wekken. Dit is echter zeker niet aan te raden omdat je date je leuk moet vinden om wie jij werkelijk bent. Op het moment dat je jezelf anders voor gaan doen dan je echt bent, dan zul je vroeg of laat absoluut door de mand vallen.
  • Stel je positief op: de eerste indruk die je maakt opeen ander is uiterst belangrijk. Om die reden dien je open en positief te zijn en te zorgen voor leuke gespreksonderwerpen. In geen geval dien je volledig los te gaan over eerdere relaties of dates, je zit immers op je eerste date in plaats van op de bank bij een psycholoog.
  • Geniet met volle teugen van het (online) daten en beschouw je datingavontuur bovendien als een uitgelezen kans om leuke mensen te leren kennen, en dus niet alleen een manier om een potentiële partner aan de haak te slaan.

Niet betalen voor, of geld besparen op, online datingsites

Niet iedere single kan of wil betalen om online te kunnen daten. Dit betekent doorgaans wel dat je slechts van een beperkt aantal functie opeen datingsite gebruik kunt maken. Maar wanneer je het een beetje handig aanpakt, kun je (tijdelijk) toch van alle voordelen profiteren die een dergelijke site kan bieden, namelijk door gebruik te maken van acties die de meeste datingsites geregeld aan hun gebruikers aanbieden. Je kunt hierbij onder andere denken aan een aantal dagen gratis alle functies mogen gebruiken die normaal gesproken horen bij een betaald lidmaatschap. Of door tegen een aantrekkelijke korting een proeflidmaatschap aan te gaan zodat je kunt zien wat een datingsite je werkelijk te bieden heeft.

Verder zou je ook kunnen overwegen om een contactadvertentie te plaatsen op een zogenaamde online marktplaats. Voor deze advertenties hoef je in de regel namelijk helemaal niets te betalen en de kans dat je zo in contact komt met leuke mensen is eveneens relatief groot.

Tevens zou je je social media accounts, zoals Twitter, Facebook en Instagram, eens door kunnen spitten en na kunnen gaan welke vrienden wellicht een leuke datingkandidaat zijn, maar ook eens rond gaan neuzen tussen de vrienden van je vrienden. Door deze aan je eigen account toe te voegen kun je hen in de regel wat beter leren kennen en uiteindelijk zelfs mee op date vragen als ze interessant datingmateriaal blijken te zijn.

Conclusie

Vandaag de dag zijn er online datingsites in allerlei soorten en maten, en worden er op deze websites ook nog eens uiteenlopende lidmaatschappen aangeboden. Vaak kun je kiezen voor een gratis lidmaatschap (met beperkte functies) en één of meerdere betaalde opties (waarbij je meer datingtools tot je beschikking krijgt). Ondanks dat er aan een betaald lidmaatschap voor een online datingsite doorgaans een behoorlijk prijskaartje kan hangen, kun je vaak (met een beetje creativiteit en lef) aardig wat geld besparen of zelfs helemaal gratis op zoek gaan naar een leuke date. Een wie weet staat uiteindelijk jee prins of prinses op het witte paard wel voor je neus en leven jullie samen nog lang en gelukkig.

Ze Magazine - Lifestyle trends