Tegenwoordig hoor je steeds meer over mensen die eenzaam zijn. Dit zijn overigens niet alleen mensen die al op leeftijd zijn en waarvan eventuele kinderen niet of nauwelijks op bezoek komen, maar ook personen die hun partner hebben verloren (bijvoorbeeld door een echtscheiding of overlijden). Daarnaast voelen steeds meer mensen zich eenzaam als gevolg van de anonimiteit waarin ze in de huidige maatschappij verdwijnen (een heleboel mensen hebben bijvoorbeeld helemaal geen, of geen goed, contact met hun directe buren). De redenen waarom iemand eenzaam is, kan dan ook sterk uiteenlopen, maar dat maakt het gevoel niet minder erg.

Een aantal van deze eenzame mensen zal op een bepaald moment op het punt aan belanden waarop ze besluiten opzoek te gaan naar een date, een nieuwe vriendschap of zelfs een vaste relatie. Ze zijn het alleen zijn beu en willen hun leven verrijken met die ene speciale persoon die hen wat extra vreugde in het leven kan bieden.

In tegenstelling tot een paar decennia geleden hoeven eenzame mensen niet alleen meer op zoek naar gezelschap in het uitgaans- en verenigingsleven, maar kunnen ze even goed opzoek gaan naar een maatje op het internet. Een groot aantal datingsites heeft immers prima op in weten te spelen op het fenomeen eenzame singles. Het aanbod aan datingsites is dan ook zeker erg breed te noemen.

Het aantal datingsites is voor sommige mensen zelfs zo overweldigend dat ze door de bomen het bos niet meer zien. Ze worden dan als het ware overspoeld met uiteenlopende datingsites: algemene varianten waarbij eigenlijk iedere single van achttien jaar of ouder zich in kan schrijven, maar ook specifiek op een doelgroep gerichte website die mensen met een bepaalde interesse, achtergrond of lichamelijk kenmerk bij elkaar willen brengen. Daarnaast bieden datingsites ook nog eens vaak, naast een gratis lidmaatschap, allerlei upgrade mogelijkheden aan wat de uiteindelijke keuze nog meer zal bemoeilijken.

Indien je jezelf ook tot de groep eenzame singles rekent, dan doe je er absoluut goed aan om op de eerste plaats je goed te oriënteren in de wereld van de datingsites. Om je een stukje op de juiste weg van het datingpad te helpen, hebben we hieronder een top drie samengesteld van datingsites die niet alleen bekend staan vanwege hun betrouwbaarheid, maar ook vanwege het feit dat ze zowel een gratis- als een betaald lidmaatschap aanbieden. Je zult op de websites dus in staat worden gesteld om eerst de gang van zaken gade te slaan als gratis lid en later als je dat wil over te stappen op een betaald account. Zo kun je dus zelf bepalen hoeveel geld, tijd en moeite je wilt spenderen aan de zoektocht naar een leuke date, fijne vriendschap of de ware liefde.

1. Parship

Parship heeft niet alleen een hoge slagingskans, maar is tevens een datingsite met ruim 75 procent hoger opgeleide leden. Naast een gratis lidmaatschap biedt de datingsite ook de mogelijkheid om te gaan voor een upgrade om van alle dating- en contactfuncties gebruik te kunnen maken. Het vinden van een date met een gelijkwaardig opleidings- en denkniveau is zo dus veel eenvoudiger, ook voor iemand die zich eenzaam voelt. De selectie ten aanzien van het opleidingsniveau is namelijk al grotendeels gemaakt. Daarbij komt verder dat de verhouding tussen mannen en vrouwen bij Parship goed in balans is en zijn bovendien een heleboel singles dertig jaar of ouder waardoor ze doorgaans serieuzer op zoek zijn naar een interessante date. Hierbij maakt het dus niet uit of je je rekent tot de eenzame singles of dat je een breed sociaal netwerk om je heen hebt.

2. Elitedating

Elitedating is voornamelijk bedoeld voor singles met een hogere opleiding. De uitgebreide wetenschappelijke persoonlijkheidstest die deel uitmaakt van de registratie vormt de basis voor de matches die je toe worden gestuurd. Natuurlijk zal ook rekening worden gehouden met je persoonlijke voorkeuren en wensen. Dus ook wanneer je kiest voor betrouwbaarheid is de kans op het vinden van de perfecte partner op deze datingsite vrij groot. Ook bij Elitedating kun je zowel kiezen voor een gratis, als voor een betaald lidmaatschap. Bovendien wordt er niet specifiek geselecteerd op de grote van je sociale netwerk en kun je dus ook als een eenzame single hier prima daten.

3. Relatieplanet

Bij Relatieplanet kun je na de gratis aanmelding al direct op zoek kunt gaan naar de perfecte date, uiteraard bestaat er ook de mogelijkheid om een betaald lidmaatschap af te sluiten, maar dat is niet per definitie noodzakelijk om met andere leden in contact te kunnen komen. Bovendien organiseert Relatieplanet voor zowel leden als niet-leden talloze leuke acties, reizen en events. Zo kun je dus ook als je je eenzaam voelt in real life gaan daten, of leuke nieuwe mensen leren kennen.

Plaatsen waar je nieuwe mensen kunt ontmoeten

Een mens is van nature een kuddedier en om die reden zijn de meeste mensen het na een poosje single te zijn geweest al snel beu om voortdurend dingen alleen te ondernemen of om thuis te komen in een leeg huis. Zeker wanneer je niet veel contact hebt met familie of vrienden kun je soms behoorlijk eenzaam voelen en niets liever willen dan een leuke date scoren. Thuis op de bank zitten kniezen is in dat geval geen optie, want er zal geen enkele date op een serveerblaadje bij je aan worden geworden. Je zult dus zelf in actie moeten komen en op zoek moeten gaan op plaatsen waar je gemakkelijk in contact kunt komen met andere mensen. Hierbij zou je kunnen denken aan:

  • Het uitgaansleven: het klinkt wellicht cliché maar in een bar of een café komen nu eenmaal veel mensen en is de drempel vaak niet al te hoog om met iemand een praatje aan te knopen. De kans dat je in het uitgaansleven een date kunt scoren is in de regel dan ook behoorlijk groot, mits je natuurlijk niet bang bent om zo nu en dan een eerste stap te zetten.
  • Het verenigingsleven: of je nu je sportieve- of creatieve kant wilt inzetten tijdens je zoektocht naar een leuke date, lid worden van een club of vereniging is vaak een prima eerste stap in de goede richting. Tussen de andere leden, die dezelfde interesse met je delen, kan immers zomaar een leuke date zitten.
  • Vrijwilligerswerk: door je aan te melden als een vrijwilliger bij een instantie die je een warm hart toedraagt, verricht je niet alleen nuttig werk voor de gemeenschap waarin je leeft, maar ook verhoog je je kans om een leuke date tegen het lijf te lopen. En ook nu weer geldt dat je met de andere vrijwilligers al ten minste één interesse gemeen hebt.
  • School of werk: iedere dag dat je op de werkvloer of in de schoolbanken zit, zul je te maken krijgen met andere mensen. Niet alleen zul je zo nu en dan met iemand samen moeten werken, maar ook zou je van iemand iets kunnen leren (of deze zelf een bepaalde vaardigheid bijbrengen). Door op deze manier met een ander in contact te komen, zal de drempel om de ander mee uit te vragen een stuklager worden.
  • Ga wandelen met je (leen)hond: iemand die op stap gaat met een hond is er bijna zeker van dat hij of zij de aandacht van anderen weet te vangen. Een hond is namelijk niet alleen een speels en aandoenlijk dier, maar ook een prima reden om met het “baasje” een praatje te gaan maken. Ga dus geregeld een stukje lopen met je hond (of die van een bekende) en verbaas je over alle leuke mensen die je zo leert kennen.

Tips voor eenzame mensen

Natuurlijk zul je, om uit je eenzaamheid te kunnen kruipen, welbereid moeten zijn om in actie te komen. Met de volgende tips kom je vast en zeker een heel eind op de juiste weg.

  • Kom zelfverzekerd over: als je nieuwe mensen wilt leren kennen of zelfs een date wilt scoren, dan moet je uiteraard niet als een zielig vogeltje ergens in een hoekje wegkruipen en stilletjes hopen dat een ander je opmerkt. Laat zien dat je er bent en dat je er mag zijn. Dit wil echter niet zeggen dat je je als een malle moet gaan gedragen, maar wel dat je dient te mengen in het gezelschap waarin je verkeert.
  • Zorg goed voor jezelf: besteed voldoende aandacht aan jezelf. Hiermee bedoelen we dat je er niet alleen leuk uit moet zien, maar ook dat je persoonlijke verzorging prima in orde is. Versleten of kapotte kleding, onverzorgde haren, nagels en tanden en een minder aangename lichaamsgeur zijn bijvoorbeeld uit den boze. Je zult je bovendien een stuk zelfverzekerder gaan voelen wanneer je er goed uitziet en weet dat je tot in de puntjes verzorgd bent. Je stralende voorkomen zal er zeker voor gaan zorgen dat andere mensen zich tot je aangetrokken voelen en een praatje met je komen maken.
  • Breid je sociale netwerk uit: ongeacht hoe je sociale netwerk ook is, er zullen altijd wel vrienden van vrienden, buren, collega’s of familieleden zijn die je toe zou kunnen voegen op bijvoorbeeld je social media accounts. Op die manier leer je deze persoon op een relaxte manier wat beter kennen en kun je na verloop van tijd met hen in real life wat aanspreken. Uiteraard kun je je ook voor laten stellen aan nieuwe contacten door mensen die al tot je sociale netwerk behoren als je op een feestje bent of wanneer je samen met hen uitgaat.
  • Leer hoe je moet communiceren: een gesprek voeren lijkt op het eerste gezocht misschien iets alledaags en niet iets dat je zou moeten verbeteren. In de praktijk blijkt echter dat een heleboel mensen niet weten hoe ze opeen originele manier een gesprek kunnen beginnen, en al evenmin hoe ze dit boeiend en gaande kunnen houden. Gelukkig kun je door hier eens goed over na te denken en zelfs voor de spiegel te oefenen algauw verbetering in brengen. Wanneer je eenmaal weet hoe je op een leuke manier met iemand een praatje kunt maken, dan zul je ook zelfverzekerder overkomen en daarmee je kans op succes absoluut weten te vergroten. Bedenk bijvoorbeeld een originele openingszin en een paar gespreksonderwerpen voordat je op interessant iemand afstapt. Clichés zijn in dit geval uit den boze en dienen dan ook vervangen te worden door originele en welgemeende woorden.
  • Laat je niet te snel ontmoedigen: ondanks dat je enorm je best hebt gedaan en alle bovenstaande tips ter harte hebt genomen, kan het gebeuren dat je geen succes hebt op het moment dat je een leuke date probeerde te scoren met die ene fantastische man of vrouw. Je moet je dan niet direct uit het veld laten slaan, maar dit zien als een wijze les en nagaan welke dingen je bij een volgende poging anders of beter zou kunnen doen. Bovendien zal niet iedere persoon tot wie jij je aangetrokken voelt hetzelfde gevoel hebben ten aanzien van jou. Smaken verschillen nu eenmaal en daar zul je je bij neer moeten leggen.

Conclusie

Zoals je ziet hoeft je eenzaamheid niet voor eeuwig te duren, mits je ten minste zelf in actie komt. In je eentje op de bank zitten is niet alleen erg saai, maar ook absoluut niet de manier om nieuwe mensen te leren kennen. Je dient er dus op uit te gaan en zelf wat initiatief te tonen in de richting van de persoon die je interessant of leuk lijkt. Om te beginnen zou je bijvoorbeeld een praatje met hem of haar kunnen maken en wie weet of er bloeit iets moois op tussen jullie. Maar ook als dat niet het geval blijkt te zijn, hoef je niet bij de pakken neer te gaan zitten want je hebt zo wel weer wat meer ervaring opgedaan op het gebied van het communiceren met anderen. Het gezegde luidt dan ook niet voor niets: oefening baart kunst, en ja ook de kunst om contact te maken en te communiceren met andere mensen kun je leren en verbeteren.

Ze Magazine - Lifestyle trends