Vandaag is het de normaalste zaak van de wereld om niet meer op zoek te gaan naar de ware liefde in het uitgaansleven of in je familie of vriendenkring, maar om te kiezen voor online dating of voor een inschrijving bij een relatiebureau. De redenen om de zoektocht naar de liefde van je leven uit handen te geven aan de medewerkers van een relatiebureau kunnen echter van persoon tot persoon verschillen. In grote lijnen kun je echter wel stellen dat er een aantal belangrijke redenen zijn voor singles om juist te kiezen voor de diensten van een relatiebureau.

Hieronder hebben 15 reden om je in te schrijven bij een relatiebureau voor je op een rijtje gezet en van een korte omschrijving voorzien.

1. Je hebt zelf geen tijd om een lief te zoeken

Vandaag de dag puilen de agenda’s van de meeste mensen, en dus ook van singles, behoorlijk uit. Naast een drukke baan, of opleiding, heeft het gros van de bevolking immers ook nog een heleboel andere verplichtingen. Hierbij kun je denken aan een lidmaatschap bij één of meerdere clubs of verenigingen, maar ook aan de aandacht die aan vrienden en familie dient te worden geschonken om de onderlinge banden op peil te houden.

Het kan dus heel goed zo zijn dat je gewoonweg zelf geen tijd hebt om op zoek te gaan naar de liefde van je leven. Door jezelf in te schrijven kun je dan ook een groot deel van het zoekwerk uit handen geven en hoef je je later alleen maar te richten op de kandidaten die aan je voor worden gelegd.

2. Je wilt een op maat gemaakte match

Wanneer je, bijvoorbeeld vanwege tijdgebrek en een overvolle agenda, de speurtocht naar een potentiële levenspartner uit handen wilt geven, dan zou je ervoor kunnen kiezen om in zee te gaan met een online datingservice. In dat geval dien je echter een standaard procedure te doorlopen en kun je doorgaans slechts een beperkt aantal voorkeuren, wensen en verwachtingen aangeven. Ook kun je in de regel langs deze weg niet voldoende over jezelf vertellen. De kans dat er geen geschikte match voor je wordt gevonden, is dan ook bijzonder groot.

Wanneer je er echter voor kiest om je in te schrijven bij een relatiebureau, dan zal er een match tot stand kunnen komen met een kandidaat die veel beter aansluit bij de dingen die jij hoog op je prioriteitenlijstje hebt staan.

3. Je weet zeker dat de andere kandidaten ook serieus opzoek zijn naar een relatie

De mens zit soms een beetje raar in elkaar en kan bijvoorbeeld besluiten om zich zomaar voor de lol in te schrijven op een online datingsite of om een contactadvertentie te plaatsen in een krant of tijdschrift. Het kan zelfs zomaar gebeuren dat een familielid of goede vriend(in) dit voor iemand doet (die daar zelf niets van afweet of die daar niet voor de volle honderd procent achterstaat).

Door dit soort gevallen kun je dus gemakkelijk te makkelijk in contact komen met iemand die eigenlijk helemaal niet serieus op zoek is naar een partner of geliefde. Vaak zal een dergelijk contact dan ook op niets uitlopen of zul je er hooguit een bepaalde vriendschap aan overhouden. Wanneer je je inschrijft bij een relatiebureau, dan weet je echter zeker dat de overige kandidaten even serieus op zoek zijn naar een relatie.

4. Geen zorgen over het benaderen van potentiële partners

De medewerkers van een relatiebureau zullen na het intake gesprek eigenlijk alles uit handen nemen. Dus niet alleen het vinden van een goede match, maar ook het uitwisselen van de eerste contactgegevens of zelfs het regelen van een eerste afspraakje. Hier hoef je je dus al evenmin druk om te maken of tijd in steken.

5. Je wilt gaan daten onder professionele begeleiding

Indien je online gaat daten, dan zul je er helemaal alleen voor staan bij het bepalen van geschikte kandidaten. In het bijzonder voor mensen die uit een lange relatie komen en pas weer op de markt zijn gekomen, kan er een volledig andere situatie zijn ontstaan. Daten kan vandaag de dag voor hen dan ook zeker moeilijk en zelfs overweldigend zijn. Ze weten vaak niet goed waar ze moeten beginnen en waart ze eigenlijk naar op zoek zijn. Het opnieuw gaan daten is immers niet alleen een zoektocht naar een partner, maar zeker ook naar jezelf.

Wanneer je de hulp van een relatiebureau inschakelt dan kun je echter profiteren van de aanwezige expertise, ervaring en intuïtie tijdens de zoektocht naar de meest geschikte kandidaat. Deze moet immers bij je passen en je aan kunnen voelen. Medewerkers van een relatiebureau hebben doorgaans persoonlijk contact met hun cliënten om zo een duidelijk beeld te krijgen met wie ze te maken hebben. Daarbij gaan ze grondig te werk door inzicht te krijgen in zaken als:

  • De gezinssituatie van de cliënt en de potentiële partner,
  • De opleidingsachtergrond van de cliënt en de potentiële partner,
  • Hobby’s en interesses van de cliënt en de potentiële partner,
  • Normen, waarden en religieuze of levensbeschouwelijke zaken van zowel de cliënt als de potentiële partner,
  • Afknappers en absolute no-go’s ten aanzien van de potentiële partner,
  • De persoonlijkheid van een cliënt en de potentiële partner,
  • De relatiegeschiedenis van zowel de cliënt als de potentiële partner,
  • De gewenste eigenschappen ten aanzien van de potentiële partner.

6. Je bent specifiek op zoek naar iemand met bepaalde eigenschappen of kwaliteiten

Hoewel de meeste datingsites en apps je vandaag de dag geavanceerde zoekfuncties kunnen bieden waar je andere leden mee kunt filteren op een aantal criteria zoals leeftijd, afstand, interesses, religie en nog een heleboel meer. Waar je echter met behulp van dit soort filters niet opkunt zoeken, zijn de interessante kwaliteiten die buiten deze kaders vallen. Hierbij zou je onder andere kunnen denken aan ambitie, temperament, normen en waarden.

In de praktijk blijken dit echter kwaliteiten en eigenschappen te zijn die van groot belang zijn bij het baststellen van de echte compatibiliteit. Een medewerker van een relatiebureau kan deze kwaliteiten echter aanzienlijk beter aan die van jou koppelen dan dat jezelf dat zou kunnen op basis van de zoekfuncties die op datingsites en in apps kunnen worden gebruikt.

7. Je wilt verzekerd zijn van een hoge slagingskans

Tegenwoordig zal het je direct opvallen dat eigenlijk alle online datingsites zichzelf de hemel in prijzen op basis van het aantal leden dat zich heeft geregistreerd en het grote aantal matches. Bij een relatiebureau draait het daarentegen niet om de kwantiteit maar staat juist de kwaliteit hoog in het vaandel.

Wat heb je immers aan een match wanneer deze niet tot een date zal leiden? De combinatie van serieuze singles, het matchen door de ervaren medewerker en de hulp die je tijdens het datingproces krijgt, zijn aspecten die ervoor zorgen dat een gemiddeld relatiebureau een veel hoger slagingspercentage heeft dan een doorsnee online datingsite.

8. Je kiest bewust voor een zorgvuldige screening van kandidaten

Bijna iedereen heeft het wel eens meegemaakt dat er een afspraakje is georganiseerd met iemand die op de foto’s er geweldig uitziet, maar zodra je hem of haar persoonlijk ontmoet, dan valt dit vreselijk tegen. Dit kan helaas iedereen overkomen gewoonweg omdat de foto’s op datingsites en apps in de praktijk doorgaans geen goed beeld geven van de werkelijkheid. Eén van de voordelen van een relatiebureau is dan ook dat een medewerker de kandidaten grondig voor je zal screnen.

Leden die helemaal niet op de foto’s lijken die ze beschikbaar hebben gesteld, zal worden gevraagd om nieuwe foto’s aan te leveren. Op die manier wordt voorkomen dat je te maken krijgt met onrealistische verwachtingen op basis van een gedateerde of sterk bewerkte foto. Bovendien is de kans dat je via een relatiebureau in contact komt met iemand die doet aan catfishing, scamming of oplichting tot een minimum beperkt. Dit zijn tegenwoordig echter wel risicofactoren waar je bij online dating wel geregeld mee in aanraking kunt komen.

9. Je wilt vrij anoniem op zoek kunnen gaan naar een date of geliefde

Ben je een ondernemer op top niveau, een bekende Belg of wellicht zelfs een multimiljonair? Dan is goed te begrijpen dat je jezelf niet op een openbaar profiel tentoon wilt gaan stellen. Voor je het immers weet zal dan de rest van de wereld op de hoogte zijn van je liefdesleven, of juist het gebrek daaraan. Indien je dus veel waarde hecht aan je privacy, dan kun je beter de gang naar een online datingsite beter achterwege laten en kiezen voor de diensten van een relatiebureau.

Deze diensten zorgen er namelijk voor dat je gezicht niet overal open en bloot te zien zal zijn. Je kunt zo dus op een redelijk anonieme manier op zoek gaan naar de ware liefde of een leuke date.

10. Je bent op zoek naar iemand die behoort tot een bepaalde groep binnen de bevolking

Hoewel er tegenwoordig talloze online datingsites actief zijn die hun pijlen expliciet hebben gericht op een bepaalde groep binnen de bevolking, zoals homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders, maar ook mensen die een bepaalde religie aanhangen of specifieke interesses of levensstijlen erop nahouden, is de kans groot dat je toch niet die ene speciale persoon online kunt vinden.

Bovendien wil niet iedere single online bekend maken aan welke eigenschappen of voorwaarden een potentiële partner aan dient te voldoen. Bij een relatiebureau kun je deze wensen echter op een vertrouwelijke manier kenbaar maken zodat er op zoek kan worden gegaan naar de meest geschikte kandidaat.

11. Je bent al wat ouder of je behoort niet tot de doorsnee online daters

De mensen die zich inschrijven bij een relatiebureau zijn in de regel al wat ouder dan de gemiddelde single die zich registreert op een online datingsite. Je hoeft je dus niet in een wereld te begeven die eigenlijk niet bij je persoon, je leeftijd of levensstijl past. Voor de meeste cliënten van een relatiebureau geeft dit een extra veilig en vertrouwd gevoel. Zeker wanneer ze moeite hebben met de manier van daten zoals die bij online datingsites gebruikelijk is.

12. Je legt zelf niet eenvoudig contacten

Sommige mensen zijn erg verlegen of hebben niet voldoende zelfvertrouwen om gemakkelijk zelf contacten aan te knopen met anderen. Voor deze mensen is de bemiddeling vanuit een relatiebureau dan ook een prima oplossing.

Zo worden ze immers in contact gebracht met potentiële partner (die van tevoren meestal al op de hoogte zijn van de verlegenheid of het gebrek aan zelfvertrouwen). In de regel zal dat ervoor zorgen dat de cliënt van het relatiebureau zich eerder op zijn of haar gemak voelt bij de betreffende kandidaat.

13. Je bent op zoek naar een geliefde in een bepaalde plaats of regio

Tegenwoordig zijn er weliswaar steeds meer online datingsites actief die hun pijlen hebben gericht op singles in een bepaalde plaats of regio, of waar je een bepaalde afstand vanaf je woonplaats in hun geven waarbinnen een potentiële date dient te wonen. Dit kan echter voor bepaalde singles alsnog voorproblemen zorgen, bijvoorbeeld wanneer zijn kortgeleden naar een bepaalde plaats of deel van het land zijn verhuist en daar nog geen vrienden- of kennissenkring op hebben kunnen bouwen, maar wel op zoek zijn naar een serieuze relatie.

14. Je wilt geen relatie met iemand uit je directe omgeving

In het verleden was het heel gebruikelijk om binnen je vrienden- of kennissenkring op zoek te gaan naar een potentiële partner. Dit is vandaag de dag niet alleen minder gebruikelijk, maar voor sommige singles gewoonweg niet wenselijk. Zij willen bijvoorbeeld niet dat hun toekomstige partner al deel uitmaakt van hun vriendengroep of kennissenkring. Door gebruik te maken van een relatiebureau kan er dan ook op zoek worden gegaan naar een geschikte kandidaat die helemaal niets met de directe omgeving van de betreffende cliënt te maken heeft.

15. Je bent niet op zoek naar een standaard- of doorsnee relatie

Wanneer je niet op zoek bent naar iemand die met jou alleen maar een standaard- of doorsnee relatie wil, dan kun je je eveneens wenden tot een relatiebureau. De medewerker kan dan een zoektocht starten naar kandidaten die zich wel kunnen vinden in jouw idee van een relatie. Hierbij zou je kunnen denken aan een latrelatie, een open relatie, een poliamoureuze relatie of welke minder gebruikelijke relatievorm dan ook. Uiteraard zul je, ook als je je inschrijft binnen de kaders van de geldende wetten dienen te blijven, en zal bijvoorbeeld een relatie met een minderjarige of een dier niet tot de mogelijkheden behoren.

Ze Magazine - Lifestyle trends