Datingsites zijn er bij wijze van spreken in allerlei soorten en maten. Er zijn bijvoorbeeld datingsites die zich hebben gericht op een zeer brede doelgroep, terwijl andere websites juist eerder de nadruk hebben gelegd op een specifieke doelgroep of op een specifieke voorkeur van de singles die zich in hebben geschreven. Voordat je besluit om jezelf bij één of meerdere datingsites aan te melden, is het dan ook van groot belang om te weten of je binnen een bepaalde doelgroep op zoek wilt gaan naar een leuke date, een vriendschap of zelfs een vaste relatie, of dat je je kansen wilt gaan beproeven op een meer algemene datingsite.

Vaak is de kans op succes een stuk groter wanneer het ledenbestand van ene datingsite behoorlijk groot is. Hoe meer leden, hoe groter immers de kans is dat je iemand zult vinden die aan je voorkeuren en wensen voldoet. Bovendien hoef je je dan niet blind te staren op een bepaald persoonlijke kenmerk of persoonlijke eigenschap van ene potentiële date, maar kun je van persoon tot persoon besluiten of deze past binnen het plaatje dat je voor jezelf hebt van een perfecte date.

Uiteraard is het ook van belang dat je op zoek gaat naar een betrouwbare datingsite. Dit wil in de praktijk vaak zeggen dat je een datingsite moet zien te vinden die niet alleen de veiligheid, maar ook de privacy, van leden op de eerste plaats heeft staan. Helaas zijn er tegenwoordig een behoorlijk aantal datingsites actief, ook in ons land, die het minder nauw nemen met deze twee aspecten. Voor hen telt alleen het zo snel mogelijk binnenharken van zoveel mogelijk lidmaatschapsgelden.

Op het ogenblik dat je dan ook op zoek bent naar een datingsite waarvan vast is komen te staan dat deze betrouwbaar is, en dus de veiligheid en de privacy van haar leden wel weet te garanderen, dan doe je er verstandig aan om snel verder te lezen. Hieronder hebben we namelijk een top drie gemaakt van datingsites die actief zijn in België en waarvan bekend is dat ze de garantie bieden dat je persoonlijke gegevens in veilige handen zijn en tevens dat je op hun website op een veilige manier op zoek kunt gaan naar een interessante date.

Verder kan van de volgende datingsites worden gezegd dat ze niet alleen een gratis lidmaatschap aanbieden, maar hun leden eveneens de mogelijkheid bieden om hun lidmaatschap te upgraden en op manier echt alle dating- en contactfuncties ter beschikking stellen. De kans op het succesvol vinden van een date, vriendschap of ware liefde is daardoor niet alleen erg groot, maar verloopt ook nog eens zorgeloos.

1. Parship

Parship heeft niet alleen een hoge kans van slagen, maar is daarnaast een datingsite met ruim 75 procent hoger opgeleide leden. Behalve een gratis lidmaatschap biedt de datingsite tevens de mogelijkheid om te kiezen voor een upgrade om van alle dating- en contactfuncties gebruik te kunnen maken. Het vinden van een date met een gelijkwaardig opleidings- en denkniveau is zo dus veel simpeler, ook voor dater die kiezen voor betrouwbaarheid. De selectie ten aanzien van het opleidingsniveau is bovendien al grotendeels gemaakt. Daarbij komt verder dat de verhouding tussen mannen en vrouwen bij Parship goed in balans is en zijn bovendien een heleboel singles dertig jaar of ouder waardoor ze doorgaans serieuzer op zoek zijn naar een interessante date.

2. Elitedating

Elitedating is vooral bedoeld voor alleenstaande met een hogere opleiding. De uitgebreide wetenschappelijke persoonlijkheidstest die deel uitmaakt van de registratie vormt de basis voor de matches die je toe worden gestuurd. Natuurlijk zal ook rekening worden gehouden met je persoonlijke voorkeuren en wensen. Dus ook voor … is de kans op het vinden van de perfecte partner op deze datingsite vrij groot. Ook bij Elitedating kun je zowel kiezen voor een gratis, als voor een betaald lidmaatschap. Bovendien wordt er niet specifiek geselecteerd op een specifiek kenmerk of specifieke eigenschap en kun je hier prima op een betrouwbare manier daten.

3. Relatieplanet

Bij Relatieplanet kun je na de gratis aanmelding al meteen op zoek kunt gaan naar de perfecte date, uiteraard bestaat er ook de mogelijkheid om een betaald lidmaatschap af te sluiten, maar dat is niet per definitie noodzakelijk om met andere leden in contact te kunnen komen. Bovendien organiseert Relatieplanet voor zowel leden als niet-leden talloze leuke acties, reizen en events. Zo kun je dus ook op een betrouwbare manier in real life andere singles, en wellicht wel de liefde van je leven, leren kennen.

Eerste date waar je op moet letten

Wanneer je via één van de bovenstaande datingsites, of op een andere manier, een date hebt weten te scoren, dan zou je denken dat de belangrijkste klus is geklaard. Niets is echter minder waar want nu begint het echte werk voor de meeste daters pas echt. Een eerste  aspraakje is namelijk meestal het moment waarop je je date in levenden lijve gaat ontmoeten. Omdat een eerste indruk de meest belangrijk zal zijn, is dus zaak om deze kans niet te verpesten. Wanneer je echter ervoor zorgt dat de volgende aspecten in orde zijn, dan kan het haast niet meer misgaan en kun je later terugkijken opeen geslaagde eerste date.

  • Straal zelfvertrouwen uit: zowel mannen als vrouwen geven er de voorkeur aan als hun date zelfverzekerd over weet te komen. Niemand zit immers te wachten om een relatie aan te gaan met een kneus die zich geen houding weet te geven of die niets positief te melden heeft over zichzelf. Bedenk voordat je op date gaat dan ook welke positieve kanten je naar voren kunt laten komen van jezelf. Dit kan zowel een aspect van je uiterlijk zijn als een bepaalde vaardigheid die je beheerst.
  • De juiste kleding: door jezelf tot in de puntjes te verzorgen, zul je bovendien vaak al een stuk steviger in je schoenen komen te staan. Je weet dan immers dat er op je voorkomen niets aan te merken zal zijn. Kies echter wel altijd kleding waarin je je prettig voelt en die aansluiten bij de persoon die je werkelijk bent. Een driedelig kostuum aantrekken terwijl je doorgaans in een spijkerbroek rondloopt is dan ook meestal niet aan te raden als je je daar erg onwennig in voelt. Doorgaans kun je dan beter een leuke jeans aantrekken met eventueel een mooi overhemd of blouse (eventueel in combinatie met een jasje) om er toch wat gekleder uit te zien. In elk geval dien je kleding en schoenen te kiezen die schoon en niet kapot is.
  • Persoonlijke verzorging: maar alleen met de juiste kleding ben je er nog niet. Ook je persoonlijke verzorging en –hygiëne moet in orde zijn als je voor de eerste keer met iemand op date gaat. Niemand zit immers te wachten op een date die al van verre te ruiken is of waarvan de rouwrandjes onder zijn of haar nagels de sfeer al direct weten te verpesten. Zorg er dus voor dat je schoon en fris op je afspraakje aankomt door eerst even een bad of douche te nemen, je tanden te poetsen, je nagels te verzorgen, je haren te stylen, eventueel wat make up aan te brengen en een lekker geurtje op te doen.
  • Gespreksonderwerpen: bedenk van tevoren een aantal gespreksonderwerpen dat je aan kunt snijden tijdens je eerste date. Dit kan iegelijk van alles en nog wat zijn al moet je je wel beseffen dat bepaalde onderwerpen de sfeer opeen negatieve manier kunnen beïnvloeden. Hierbij kun je denken aan onderwerpen, zoals politiek, religie, eerdere relaties of dates en andere gevoelige onderwerpen. Probeer bovendien tijdens je date echt te luisteren naar de ander zodat je ook gericht kunt reageren op wat hij of zij zegt. Op die manier voorkom je immers dat er vervelende en ongemakkelijke stiltes zullen vallen die de sfeer er doorgaans niet aangenamer op zullen maken.
  • Datinglocatie: hoewel je het wellicht niet uitmaakt waar je je kersverse date gaat ontmoeten, zal de locatie waar dit gebeurt toch van grote invloed zijn op het verloop (en dus op het slagen) ervan. Je kunt immers iemand niet beter leren kennen in een erg rumoerige omgeving, zoals in een drukke discotheek, of ergens waar je juist niet veel kunt praten, zoals in de cinema. Bij voorkeur kies je echter wel voor een openbare gelegenheid waar meer mensen aanwezig zijn en die goed voor jullie beiden bereikbaar is. Afgelegen plaatsen, zoals een park of een strand, zijn voor een eerste date doorgaans niet geschikt omdat dit je eigen veiligheid in gevaar zou kunnen brengen. Je weet immers nooit helemaal zeker met wie je werkelijk te maken gaan krijgen.
  • Doe geen dingen die je niet wilt: laat je in geen geval verleiden om tijdens een date (dus niet alleen tijdens de eerste) dingen te doen die je normaal gesproken ook niet zou doen. Wanneer je bijvoorbeeld geen drugs wilt gebruiken of als je er nog niet aan toe bent om je date te kussen of zelfs nog intiemer met hem of haar te worden, laat je date deze dingen dan niet aan je opdringen. Zelfs niet wanneer je hem of haar enorm leuk vindt. Je zou hier later enorm veel spijt van kunnen krijgen en er zelfs een schuldgevoel of nare ervaring aan over kunnen houden.
  • Zorg voor jezelf: het klinkt misschien een beetje vreemd, maar juist op een eerste afspraakje is het zaak dat je goed voor jezelf zorgt. Hiermee bedoelen we dat je bijvoorbeeld voor je eigen vervoer van en naar huis moet zorgen, maar ook dat je je mobieltje bij je hebt (voor het geval je iemand moet bellen omdat je date toch niet helemaal was wat je ervan had verwacht). Zoals we al eerder zeiden weet je namelijk niet wie je date werkelijk is. Zelfs als je iemand erg leuk vindt, dien je altijd goed aan je eigen veiligheid te denken en deze voorop te stellen.
  • Geen valse signalen afgeven: het is tijdens een date, zowel tijdens een eerste als de zoveelste, meestal niet zo moeilijk om je anders voor te doen dan je in werkelijkheid bent. Dit is niet alleen niet eerlijk tegenover jezelf, maar zeker ook tegenover je date. Deze kan immers een heel verkeerd beeld van je krijgen en zelfs valse hoop krijgen op een relatie die jij op voorhand al niet ziet zitten. Bovendien is het wel zo eerlijk om na afloop, en soms zelfs al tijdens het afspraakje, aan te geven dat je niet geïnteresseerd bent in een vervolgdate. Dit hoef je natuurlijk niet op een botte of kwetsende manier aan je date duidelijk te maken, maar kun je op een heel subtiele wijze brengen. Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen dat je hem of haar een heel interessante persoon vindt, maar dat je geen toekomst voor jullie samen ziet.
  • Vervolgdate plannen of juist niet: aan het einde van je eerste date zul je moeten bepalen of je al dan niet een vervolgdate ziet zitten. Wanneer jullie beiden besluiten om verder te gaan met daten, kun je wellicht al direct een nieuw afspraakje plannen, maar wanneer dat niet zo is, dan moet je er vrede mee hebben dat deze date je niets meer op geeft geleverd dan een leuke tijd iemand die je beter wilde leren kennen. Je zult je dan tevens moeten beseffen dat deze ene minder succesvolle date niet het einde van de wereld is en dat je gewoon nog even verder moet zoeken naar de ware.

Conclusie

Op welke manier je ook een date hebt weten te scoren, een eerste afspraakje is altijd enorm spannend. Toch kun je door je op dit afspraakje voor te bereiden een deel van de spanning wegnemen en een leuke tijd tegemoet zien met een persoon die je graag wat beter wilt leren kennen. Ongeacht of de date eindigt met een vervolgdate of zelfs een vaste relatie doe je er goed aan om van het moment te genieten. Elke date, ongeacht hoe deze eindigt, is bovenal een wijze levensles waar je altijd wel iets van leert dat je in je latere leven goed van pas kan komen. Zo zal een minder succesvolle date je bijvoorbeeld laten zien hoe je je in iemand kunt vergissen en dat je hem of haar pas echt als persoon hebt leren kennen tijdens jullie samenzijn.

Ze Magazine - Lifestyle trends