Mensen die chronisch ziek zijn, hebben in de regel al de nodige ellende achter de rug en zitten om die reden meestal niet te wachten op een problematische zoektocht naar een date, een vriendschap of zelfs een vaste relatie. Talloze chronisch zieke singles zijn echter een beetje huiverig om op zoek te gaan naar die ene speciale persoon, vaak zijn ze bang om vanwege hun ziekte afgewezen te worden.

In de wereld van de online dating zijn er uiteraard wel enkele websites te vinden die zich specifiek toe hebben gespitst om chronisch zieke singles met elkaar, of met iemand die een date met hen geen probleem vindt, in contact te brengen. Het aantal beschikbare kandidaten zal door een dergelijk filtering echter behoorlijk afnemen waardoor de kans op succes bij het vinden van een date fors zal worden verkleind.

Een andere optie is dan ook om je, als chronisch zieke single, in te schrijven bij een reguliere datingsite. Bij voorkeur een datingsite die niet te veel eisen en voorwaarden stelt aan hun leden met betrekking tot hun achtergrond. Uiteraard dien je voor een registratie bij alle datingsite minimaal achttien jaar oud te zijn, maar dat is nu eenmaal wettelijk zo bepaald en daar kan niet van af worden geweken.

Bovendien kun je tijdens de registratieprocedure zelf bepalen of je in je profiel melding maakt van het feit dat je chronisch ziek bent, of dat je hiermee wacht totdat je een geschikte datingkandidaat eerst wat beter hebt leren kennen. Verder hoef je je niet te laten weerhouden om te gaan daten als je chronisch ziek bent. Je ziekte is immers geen enkele reden waarom je niet op zoek zou kunnen gaan naar dat bijzondere maatje aan je zijde. Je dus ook gewoon je persoonlijke voorkeuren kenbaar maken, en dus niet denken dat je tevreden zou moeten zijn met iedere kandidaat die op je pad komt.

Indien je je ook tot de groep van chronisch zieke singles behoort, dan is bij de pakken neer gaan zitten dus zeker niet de oplossing om een leuke date te vinden. Om je een beetje op weg te helpen, hebben we hieronder dan ook een top drie samengesteld van datingsites die ook uitermate geschikt zijn voor alleenstaanden die chronisch ziek zijn. Bovendien kun je bij al deze datingsites zowel een gratis als een betaald account aanmaken. Op die manier heb je dus ook zelf in de hand of, en zo ja hoeveel, kosten je wilt maken voor je zoektocht naar die speciale date, fijne vriendschap of vaste relatie.

Met een gratis lidmaatschap kun je bij deze datingsites overigens eerst de gang van zaken beoordelen en dan pas besluiten of je eventueel je account wilt upgraden zodat je echt alles uit de betreffende datingsite kan halen wat erin zit. Kortom: je hebt niet te verliezen, alleen maar te winnen want wie weet kom je zomaar de liefde van leven tegen.

1. Parship

Parship heeft niet alleen een hoge slagingskans, maar is tevens een datingsite met ruim 75 procent hoger opgeleide leden. Naast een gratis lidmaatschap biedt de datingsite ook de mogelijkheid om te gaan voor een upgrade om van alle dating- en contactfuncties gebruik te kunnen maken. Het vinden van een date met een gelijkwaardig opleidings- en denkniveau is zo dus veel eenvoudiger, ook voor chronisch zieke singles. De selectie ten aanzien van het opleidingsniveau is namelijk al grotendeels gemaakt. Daarbij komt verder dat de verhouding tussen mannen en vrouwen bij Parship goed in balans is en zijn bovendien een heleboel singles dertig jaar of ouder waardoor ze doorgaans serieuzer op zoek zijn naar een interessante date. Hierbij maakt het dus niet uit of je chronisch ziek bent of dat je volkomen gezond bent.

2. Elitedating

Elitedating is voornamelijk bedoeld voor singles met een hogere opleiding. De uitgebreide wetenschappelijke persoonlijkheidstest die deel uitmaakt van de registratie vormt de basis voor de matches die je toe worden gestuurd. Natuurlijk zal ook rekening worden gehouden met je persoonlijke voorkeuren en wensen. Dus ook wanneer je kiest voor betrouwbaarheid is de kans op het vinden van de perfecte partner op deze datingsite vrij groot. Ook bij Elitedating kun je zowel kiezen voor een gratis, als voor een betaald lidmaatschap. Bovendien wordt er niet specifiek geselecteerd op enige mate van gezondheid en kun je dus ook als chronisch zieke single hier prima daten.

3. Relatieplanet

Bij Relatieplanet kun je na de gratis aanmelding al direct op zoek kunt gaan naar de perfecte date, uiteraard bestaat er ook de mogelijkheid om een betaald lidmaatschap af te sluiten, maar dat is niet per definitie noodzakelijk om met andere leden in contact te kunnen komen. Bovendien organiseert Relatieplanet voor zowel leden als niet-leden talloze leuke acties, reizen en events. Zo kun je dus ook als chronisch zieke single in real life daten, of nieuwe mensen leren kennen.

Datingtips voor chronisch zieken

Voor bepaalde chronisch zieke singles is de drempel om te gaan daten een stuk hoger. Dit kan onder andere te maken hebben met de angst te worden afgewezen of als anders te worden gezien wanneer zij in contact willen komen met andere alleenstaanden. Verder kan het voor sommige chronische zieken lastig zijn om zich zelfstandig naar een afspraakje te begeven en voelen ze zich bezwaard om iemand anders te vragen hen daarbij te helpen. Toch is het voor iemand met een chronische ziekte ook heel goed mogelijk om een leuke date, en zelfs een vaste relatie te scoren. Wanneer je ook chronisch ziek bent, maar niet langer single wilt blijven of gewoon een leuke date wilt zoeken, dan hebben we hieronder een aantal nuttige tips voor je verzameld zodat je goed voorbereid aan je datingsavontuur kunt beginnen.

  • Straal zelfvertrouwen uit: zowel mannen als vrouwen geven er de voorkeur aan als hun date zelfverzekerd over komt. Niemand zit immers te wachten om een relatie aan te gaan met een man of vrouw die zich geen houding kan geven of die weinig goeds te melden heeft over zichzelf. Bedenk voordat je op date gaat dan ook welke positieve kanten je van jezelf kunt belichten. Dit kan zowel een aspect van je uiterlijk zijn als een bepaalde vaardigheid die je beheerst. De nadruk leggen op de dingen die je niet kunt, vervang je dus beter door alles waar je wel toe in staat bent.
  • De juiste kleding: door jezelf tot in de puntjes te verzorgen, zul je bovendien vaak al een stuk steviger in je schoenen komen te staan. Je weet dan immers dat er op je voorkomen niets aan te merken zal zijn. Kies echter wel altijd kleding waarin je je prettig voelt en die aansluiten bij de persoon die je werkelijk bent. Een driedelig kostuum aantrekken terwijl je doorgaans in een spijkerbroek rondloopt, is dan ook meestal niet aan te raden als je je daar erg onwennig in voelt. Doorgaans kun je dan beter een leuke jeans aantrekken met eventueel een mooi overhemd of blouse (eventueel in combinatie met een jasje) om er toch wat gekleder uit te zien. In elk geval dien je kleding en schoenen te kiezen die schoon en niet kapot is.
  • Persoonlijke verzorging: maar alleen met de juiste kleding ben je er nog niet. Ook je persoonlijke verzorging en –hygiëne moet in orde zijn als je voor de eerste keer met iemand op date gaat. Niermand zit immers te wachten op een date die al van verre te ruiken is of waarvan de rouwrandjes onder zijn of haar nagels de sfeer al direct weten te verpesten. Zorg er dus voor dat je schoon en fris op je afspraakje aankomt door eerst even een bad of douche te nemen, je tanden te poetsen, je nagels te verzorgen, je haren te stylen, eventueel wat make up aan te brengen en een lekker geurtje op te doen.
  • Gespreksonderwerpen: bedenk van tevoren een aantal gespreksonderwerpen dat je aan kunt snijden tijdens je eerste date. Dit kan eigenlijk van alles en nog wat zijn al moet je je wel beseffen dat bepaalde onderwerpen de sfeer op een negatieve manier kunnen beïnvloeden. Hierbij kun je denken aan onderwerpen, zoals politiek, religie, eerdere relaties of dates en andere gevoelige onderwerpen. Probeer bovendien tijdens je date echt te luisteren naar de ander zodat je ook gericht kunt reageren op wat hij of zij zegt. Op die manier voorkom je immers dat er vervelende en ongemakkelijke stiltes zullen vallen die de sfeer er doorgaans niet aangenamer op zullen maken.
  • Datinglocatie: hoewel je het wellicht niet uitmaakt waar je je kersverse date gaat ontmoeten, zal de locatie waar dit gebeurt toch van grote invloed zijn op het verloop (en dus op het slagen) ervan. Je kunt immers iemand niet beter leren kennen in een erg rumoerige omgeving, zoals in een drukke discotheek, of ergens waar je juist niet veel kunt praten, zoals in de cinema. Bij voorkeur kies je echter wel voor een openbare gelegenheid waar meer mensen aanwezig zijn en die goed voor jullie beiden bereikbaar en toegankelijk is (zeker wanneer je gebruikmaakt van een rolstoel kan dat van cruciaal belang zijn). Afgelegen plaatsen, zoals een park of een strand, zijn voor een eerste date doorgaans niet geschikt omdat dit je eigen veiligheid in gevaar zou kunnen brengen en bovendien niet altijd even toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
  • Doe geen dingen die je niet wilt: laat je in geen geval verleiden om tijdens een date (dus niet alleen tijdens de eerste) dingen te doen die je normaal gesproken ook niet zou doen. Wanneer je bijvoorbeeld geen drugs wilt gebruiken of als je er nog niet aan toe bent om je date te kussen of zelfs nog intiemer met hem of haar te worden, laat je date deze dingen dan niet aan je opdringen. Zelfs niet wanneer je hem of haar enorm leuk vindt. Je zou hier later enorm veel spijt van kunnen krijgen en er zelfs een schuldgevoel of nare ervaring aan over kunnen houden.
  • Zorg voor jezelf: het klinkt misschien een beetje vreemd, maar juist op een eerste afspraakje is het zaak dat je goed voor jezelf zorgt. Hiermee bedoelen we dat je bijvoorbeeld voor je eigen vervoer van en naar huis moet zorgen, maar ook dat je je mobieltje bij je hebt (voor het geval je iemand moet bellen omdat je date toch niet helemaal was wat je ervan had verwacht). Je weet immers niet wie je date werkelijk is. Zelfs als je iemand erg leuk vindt, dien je altijd goed aan je eigen veiligheid te denken en deze voorop te stellen.
  • Vervolgdate plannen of juist niet: aan het einde van je eerste date zul je moeten bepalen of je al dan niet een vervolgdate ziet zitten. Wanneer jullie beiden besluiten om verder te gaan met daten, kun je wellicht al direct een nieuw afspraakje plannen, maar wanneer dat niet zo is, dan moet je er vrede mee hebben dat deze date je niets meer op geeft geleverd dan een leuke tijd iemand die je beter wilde leren kennen. Je zult je dan tevens moeten beseffen dat deze ene minder succesvolle date niet het einde van de wereld is en dat je gewoon nog even verder moet zoeken naar de ware.

Conclusie

Zoals je ziet is het ook voor iemand met een chronische ziekte heel goed mogelijk om een leuke date te vinden en een boeiend afspraakje te regelen. Niet iedereen laat zich immers afschrikken door een chronische aandoening of beperking. Er lopen dan ook genoeg singles rond die met je willen daten omdat je een leuk persoon bent, en die je ziekte of beperking niet eens als storend of lastig ervaren. Je bent namelijk zoveel meer dan alleen die chronisch zieke single die op een afspraakje verschijnt. Jezelf naar beneden halen omdat je niet honderd procent gezond bent, zal je dus zeker niet helpen (en is bovenal nergens voor nodig want ook jij bent goed zoals je bent). En zelfs wanneer een date op niets uitloopt, zal de wereld niet vergaan en kun je een wijze les trekken uit deze ervaring die je weer kunt gebruiken tijdens een volgende poging. Door op een positieve manier naar het daten te blijven kijken, zul je uiteindelijk de ware tegen zeker tegen gaan komen.

Ze Magazine - Lifestyle trends