In tegenstelling tot een aantal decennia geleden hoeven jonge singles niet meer alleen hun heil te zoeken op familiefeesten, de kenniskring en in het uitgaans- en verenigingsleven wanneer ze een date, een vriendschap of een vaste relatie willen vinden. Vandaag de dag ligt immers het internet aan hun voeten en zijn er mogelijkheden te over om in contact te komen met anderen.

Bij wet is het echter niet toegestaan om als minderjarige single, dus wanneer je jonger bent dan achttien jaar, om je aan te melden bij een datingsite. Dit om te voorkomen dat er misbruik wordt gemaakt van deze, vaak nog wat naïeve, personen door kwaadwillenden. Je zilt als minderjarige single je dan ook de moeite kunnen besparen als je een zoektocht wilt beginnen naar datingsites waar je je legaal in zou kunnen schrijven: die zijn namelijk niet te vinden.

Uiteraard zou een jonge single ervoor kunnen kiezen om, tegen de regels in, zich als meerdere jarige voor te doen tijdens de registratie op een datingsite. Dat is niet alleen onverstandig, omdat hij of zij direct van de website zal worden verwijderd als de waarheid aan het licht komt, maar ook nog eens onveilig. Beter kan er worden gewacht totdat de leeftijd van achttien jaar is bereikt wanneer je je als jonge single aan wilt melden bij één of meerdere online datingsites.

Maar ook dan dien je als jonge singles goed te letten op aspecten als veiligheid en de bescherming van je privacy als je online wilt gaan daten. Een goede oriëntatie vooraf is om die reden dan ook absoluut aan te raden. Zeker gezien het brede aanbod aan datingsites dat je tegenwoordig op het internet zult vinden. Naast de talloze algemene datingsites (waar iedereen van achttien jaar of ouder zich kan registreren als lid) zijn er immers ook datingsites die hun pijlen specifiek hebben gericht op een bepaalde doelgroep (bijvoorbeeld jonge singles van 18 tot 25 jaar).

Door te kiezen voor een datingsite die speciaal is bedoeld voor een begrensde groep daters zal echter je kans op het vinden van een leuke date, een fijne vriendschap of een vaste relatie doorgaans een stuk kleiner zijn, dan wanneer je gaat voor een lidmaatschap bij een algemene, en vaak meer bekende en betrouwbare, datingsite. Op de meeste van dit soort datingsites kun je immers heel eenvoudig je voorkeuren aangeven ten aanzien van potentiële datingkandidaten.

Om je wat werk uit handen te nemen, hebben we hieronder een top drie samengesteld van datingsites waar je als jonge single prima je geluk kunt gaan beproeven. Elke datingsites stelt hun leden in de gelegenheid om zowel een gratis als een betaald account aan te maken. Op die manier kun je dus zelf bepalen hoeveel, geld, tijd en moeite je wilt spenderen aan het vinden van die ene speciale persoon in je leven.

1. Parship

Parship heeft niet alleen een hoge slagingskans, maar is tevens een datingsite met ruim 75 procent hoger opgeleide leden. Naast een gratis lidmaatschap biedt de datingsite ook de mogelijkheid om te gaan voor een upgrade om van alle dating- en contactfuncties gebruik te kunnen maken. Het vinden van een date met een gelijkwaardig opleidings- en denkniveau is zo dus veel eenvoudiger, ook voor jonge singles. De selectie ten aanzien van het opleidingsniveau is namelijk al grotendeels gemaakt. Daarbij komt verder dat de verhouding tussen mannen en vrouwen bij Parship goed in balans is en zijn bovendien een heleboel singles dertig jaar of ouder waardoor ze doorgaans serieuzer op zoek zijn naar een interessante date. Hierbij maakt het dus niet uit of je jong of wat ouder bent.

2. Elitedating

Elitedating is voornamelijk bedoeld voor singles met een hogere opleiding. De uitgebreide wetenschappelijke persoonlijkheidstest die deel uitmaakt van de registratie vormt de basis voor de matches die je toe worden gestuurd. Natuurlijk zal ook rekening worden gehouden met je persoonlijke voorkeuren en wensen. Dus ook wanneer je kiest voor betrouwbaarheid is de kans op het vinden van de perfecte partner op deze datingsite vrij groot. Ook bij Elitedating kun je zowel kiezen voor een gratis, als voor een betaald lidmaatschap. Bovendien wordt er niet specifiek geselecteerd op leeftijd en kun je dus ook als een wat jongere single hier prima daten.

3. Relatieplanet

Bij Relatieplanet kun je na de gratis aanmelding al direct op zoek kunt gaan naar de perfecte date, uiteraard bestaat er ook de mogelijkheid om een betaald lidmaatschap af te sluiten, maar dat is niet per definitie noodzakelijk om met andere leden in contact te kunnen komen. Bovendien organiseert Relatieplanet voor zowel leden als niet-leden talloze leuke acties, reizen en events. Zo kun je dus ook als jonge single in real life daten, of nieuwe mensen leren kennen.

Nuttige tips voor jongeren die gaan daten

Tip 1:  Ben niet te opdringerig

Niet iedere datingskandidaat is even snel met het geven van een reactie, bijvoorbeeld omdat hij of zij aan het werk of aan het studeren is. Indien je dus een poosje niets hoort, dan hoeft dat niet te betekenen dat iemand geen interesse in je heeft. Je hoeft je dus niet meteen zorgen te gaan maken en al helemaal niet een enorme reeks berichten gaan sturen. Natuurlijk kun je na verloop van tijd wel een berichtje sturen om na te gaan of er wellicht iets fout gegaan met het eerder verzonden bericht.

Mocht je de aandrang voelen om al snel een extra berichtje de deur uit te doen, dan doe je er verstandig aan om iets anders te gaan doen en wat afleiding te zoeken. Extra berichten worden namelijk vaak als opdringerig gedrag beschouwd, en zal dus zeker niet aan te bevelen zijn wanneer je iemand echt wel ziet zitten. Hoewel jongeren vaak online zijn,mag je niet verwachten dat iedereen heel de dag met zijn of haar smartphone in de weer is. Een paar uur geen reactie krijgen is dan ook geen ramp.

Daarbij komt verder dat aandringen tot een date doorgaans averechts zal gaan werken omdat je de ander er juist toe aan kunt zetten om je af te wimpelen. Bij voorkeur probeer je het datingproces dus niet te snel te laten verlopen, en het tempo aan te houden van je potentiële date. Hoe tegenstrijdig het soms ook mag lijken, dit is werkelijk het beste wat je kunt doen. De kans is immers groot dat dit ook de eerste date is voor de ander en hij of zij het allemaal even spannend zal vinden als jij.

Tip 2:  Overlaad de ander niet met liefdesverklaringen

Hoe lief je het misschien ook bedoelde, je kunt beter proberen om liefdesgedichten en –berichtjes nog even voor je te houden. Een lief woordje is uiteraard geen enkel probleem en kan zeker geen kwaad. Zelf een zinnetje als “ik houd van je” kun je met een gerust hart zo nu en dan gebruiken. Het is echter wel uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat zoetsappige gedichten vaak als cliché worden beschouwd en om die reden niet echt gewaardeerd worden. Je moet dergelijke zoete bewoordingen dan ook koste wat het kost proberen te vermijden.

Tenzij je natuurlijk een echte poëet bent en je een persoonlijk gedicht kunt schrijven. In ieder ander geval raden we je met klem aan om gewoon om jezelf te blijven. Jongeren beginnen namelijk vaak niet met daten om de ander voor eeuwig te versieren, maar om gewoon wat plezier te hebben en leuke mensen te ontmoeten. Je pint je om die reden dus beter niet te snel vast op één en dezelfde persoon, alleen maar omdat hij of zij je op dit ogenblik enorm leuk lijkt. Liefde maakt immers blind en dat is niet enkel een enorm cliché, maar ook nog eens een waarheid als een koe.

Tip 3:  Vermijd te lange berichten

In de regel worden langere berichten maar voor een deel gelezen waardoor het juist de kunst is om in een korter bericht een heleboel interessante dingen te schrijven, in plaats ellenlange berichten te versturen. Je zult merken dat op je kortere teksten doorgaans uitgebreid gereageerd gaat worden, en dat deze tevens beter worden gelezen, dan enorme lappen tekst.

Indien je een gigantisch lang bericht stuurt, dan zal de ander sneller door het bericht heen lezen, en meer moeite moeten doen om alle tekst in zich op te nemen, in plaats van iets leuks te denken over jullie. Een tekst van drie tot vijf zinnen volstaat normaal gesproken als je wilt reageren en nog wat leuke uitdagende vragen aan de ander wilt stellen. Op die manier wek je bovendien ook niet de indruk dat je hopeloos op zoek bent, en iedere kans aangrijpt om een lang bericht de deur uit te doen. Over het algemeen zullen de langere berichten na verloop van tijd ook saai worden en minder uitnodigen tot een reactie.

Tip 4: Laat de eerste date op een openbare plek plaatsvinden

Niets is zo spannend als de eerste keer dat je samen met je date afspreekt. Toch dient je eigen veiligheid wel altijd voorop te staan. Spreek dus nooit zomaar bij de ander of bij jou thuis af. Je wilt immers niet dat een persoon die je verder nog niet kent, of waarvan je niet weet wat je er in het echte leven van zal vinden, te weten komt waar je woont. Je kent hem of haar namelijk alleen maar via het internet en, hoe goed het ook klikt, beter spreek je altijd af in een openbare gelegenheid.

Zoals je maar al te vaak in het nieuws leest en hoort,lopen er ook een heleboel jonge gekken rond waardoor je je eigen veiligheid zeker moet waarborgen. Even bij dit aspect stilstaan is absoluut een must omdat nog steeds te veel jonge daters deze onderschat, en dat het helaas van tijd tot tijd mis loopt. Zorg er tevens voor dat iemand weet waar je naartoe gaat en wat de verwachting is met betrekking tot de datingkandidaat. Heb je na een bepaalde tijd nog geen berichtje gestuurd? Dan kan deze persoon eventueel via de locatiegeschiedenis van je mobiel naar je op zoek gaan!

Een goede voorbereiding op je eerste date kan dus achteraf een heleboel narigheid en stress schelen. Bovendien kun je door de juiste locatie te kiezen ook vaak vervelende stiltes vermijden tijdens een eerste afspraakje. Ga bij voorkeur voor een meer avontuurlijke date, zodat jullie samen iets kunnen doen en tegelijkertijd elkaar beter kunnen leren kennen.

Tip 5:  Zorg dat je op tijd bent

Niemand wil graag op een date wachten. Zorg er om die reden dus voor dat je op tijd bent. Controleer hiervoor ruim op tijd je route, ongeacht of je met de auto of met het openbaar vervoer wilt reizen, vertrek nooit te laat en houd altijd rekening met onverwachts oponthoud. Je kunt namelijk beter een half uur te vroeg aanwezig zijn, dan enkele minuten te laat aankomen. Als je date al eerder op de afgesproken plaats aanwezig is, wil je hem of haar bovenal niet onnodig op je laten wachten. Zelfs voor jongeren is een date even belangrijk als iedere andere afspraak, iemand laten wachten is dus echt niet cool. Bij voorkeur wissel je van tevoren telefoonnummers uit zodat je in elk geval nog even kunt bellen of appen wanneer je onverhoopt verlaat bent, dat is wel zo netjes.

Tip 6:  Je eerste indruk is van groot belang

Op tijd zijn en je netjes gedragen zal zeker bijdragen aan de eerste indruk die je bij je date achter zult laten. Deze zal immers altijd bij de ander bijblijven en bovendien zul je geen tweede kans krijgen om dit nog eens over te doen. Probeer om die reden altijd zo goed mogelijk voor de dag te komen.

Hierbij kun je onder andere letten op:

  • Je kledingkeuze (schoon en netjes).
  • Je persoonlijke verzorging (zoals de styling van je haren, verzorgde nagels en een lekker geurtje),
  • Je make up (niet te overdreven),
  • Niet te afstandelijk zijn tijdens de eerste kennismaking (zo kom je immers over alsof je geen interesse hebt, of dat je enorm preuts bent),
  • Wordt echter ook niet direct te close (dit kan er juist voor zorgen dat de ander wat meer afstand gaat nemen),
  • Weet waarover je wel en niet kunt praten (begin bijvoorbeeld niet over eerdere dates of relaties, heftige levensgebeurtenissen) of gevoelige onderwerpen (zoals politiek of geloofskwesties).
  • Zet je mobieltje op stil en laat deze gewoon in je zak of tas tijdens de hele date. Indien er werkelijk iets is waardoor je je telefoon in de gaten moet houden, dan kun je dat van tevoren aan je date vertellen zodat hij of zij weet wat er gaande is, en dat het dus niet betekent dat je ongeïnteresseerd bent.
Ze Magazine - Lifestyle trends