Ondanks dat de hedendaagse maatschappij voor een belangrijk deel lijkt te draaien om het leveren van prestaties en het zo hoog mogelijk opgeleid zijn, zijn er toch nog talloze singles die lager opgeleid zijn, of die zelfs helemaal geen diploma op zak hebben. Ook binnen deze laatst genoemde groep singles zijn er echter mensen die op zoek willen gaan naar een leuke date, een fijne vriendschap of een vaste relatie.

Voor sommige lager opgeleide singles is hun opleidingsniveau zelfs een beletsel om zich te registreren op een datingsite. Dit heeft vooral te maken met het feit dat steeds meer websites hun pijlen hebben gericht op het samenbrengen van singles met hogere opleiding. Het idee daarachter zou zijn dat mensen met een vergelijkbaar opleidingsniveau een betere relatie op zouden kunnen bouwen, dan wanneer er sprake zou zijn van een verschillend opleidings- en denkniveau. In de praktijk is echter gebleken dat deze stelling niet in alle gevallen opgaat.

Dus ook wanneer je een minder hoge opleiding hebt genoten, of zelfs helemaal geen diploma hebt weten te behalen, wil dat nog niet zeggen dat een relatie met iemand die wel tot de hoger opgeleiden behoort, gedoemd is te mislukken. Indien je op zoek bent naar een leuke date, een vriendschap of een vaste relatie, mag het al dan niet hoog opgeleid zijn dus geen belemmering zijn om in actie te komen. Lager opgeleid zijn, of geen diploma op zak hebben, wil immers niet per definitie zeggen dat je jezelf niet verder hebt weten te ontwikkelen. Je denkniveau kan dan ook prima aansluiten bij dat van een hoger opgeleide partner. Bovendien is liefde een sterk middel dat ook verschillen in opleidingsniveau vaak weet te overbruggen.

Uiteraard zou je als lager opgeleide single ervoor kunnen kiezen om op zoek te gaan naar een date op een datingsite die zich specifiek heeft gericht op daters met een niet al te hoge opleiding. De vijver waar je dan echter in gaat vissen zal behoorlijk beperkt zijn waardoor de kans op een succesvolle date eveneens heel gering zal zijn. Om je slagingskansen echter te vergroten, kun je dan ook meestal beter jezelf aanmelden bij een meer algemene datingsite (waar dus iedere singles van achttien jaar of ouder zich bij aan kan melden). Op deze datingsites kun je immers je voorkeuren en wensen ten aanzien van een potentiële datingkandidaat kenbaar maken en zelf bepalen met wie je in contact wilt komen.

Hieronder hebben we, om je wat zoekwerk te besparen, een top drie gemaakt van datingsites die bekend staan vanwege hun betrouwbaarheid, veiligheid en garantie dat je privacy niet in het geding komt. Verder bieden deze drie datingsites hun leden de mogelijkheid om zowel een gratis, als een betaald, lidmaatschap af te sluiten. Hoewel de nadruk bij de datingsites toch lijkt te liggen op het opleidingsniveau, mag dit geen reden zijn om je af te laten schrikken. Niet geschoten is immers altijd mis.

1. Parship

Parship heeft niet weliswaar ruim 75 procent hoger opgeleide leden, maar tevens een hoge slagingskans. Naast een gratis lidmaatschap biedt de datingsite ook de mogelijkheid om te gaan voor een upgrade om van alle dating- en contactfuncties gebruik te kunnen maken. Het vinden van een date met een gelijkwaardig opleidings- en denkniveau is zo dus veel eenvoudiger, maar ook lager opgeleide singles kunnen er zeker hun geluk beproeven. De verhouding tussen mannen en vrouwen bij Parship overigens goed in balans is en zijn bovendien een heleboel singles dertig jaar of ouder waardoor ze doorgaans serieuzer op zoek zijn naar een interessante date.

2. Elitedating

Elitedating is voornamelijk bedoeld voor singles met een hogere opleiding, maar door de gebruikte uitgebreide wetenschappelijke persoonlijkheidstest (die deel uitmaakt van de registratie) wordt dit de basis voor de matches die je toe worden gestuurd. Natuurlijk zal ook rekening worden gehouden met je persoonlijke voorkeuren en wensen. Dus ook wanneer je kiest voor betrouwbaarheid is de kans op het vinden van de perfecte partner op deze datingsite vrij groot. Ook bij Elitedating kun je zowel kiezen voor een gratis, als voor een betaald lidmaatschap. Ook wanneer je minder hoog bent op geleid is dit een uitstekende datingsite om je geluk eens te beproeven.

3. Relatieplanet

Bij Relatieplanet kun je na de gratis aanmelding al direct op zoek kunt gaan naar de perfecte date, uiteraard bestaat er ook de mogelijkheid om een betaald lidmaatschap af te sluiten, maar dat is niet per definitie noodzakelijk om met andere leden in contact te kunnen komen. Bovendien organiseert Relatieplanet voor zowel leden als niet-leden talloze leuke acties, reizen en events. Zo kun je dus ook als een lager opgeleide single in real life daten, of nieuwe mensen leren kennen.

Is daten met hogere opgeleiden een optie?

Vandaag de dag zijn er behoorlijk wat hoogopgeleide singles op zoek naar een leuke date of zelfs een vaste relatie. Daar staat echter ook tegenover dat niet iedere andere dater een opleiding aan een hogeschool of universiteit af heeft gerond. Hierdoor komen al snel de vragen naar voren: “Ga je voor een date met een hoger opleidingsniveau dan jij? En is een dergelijke relatie niet direct al gedoemd te mislukken?”

In de leeftijdscategorie van 25 tot ongeveer 34 jaar zitten juist een groot aantal singles dat zich langzamerhand willen gaan settelen en die dus op zoek zullen gaan naar de prins, of prinses, op het witte paard. Maar dan moet deze ene speciale persoon wel beschikbaar zijn en dat is nu helaas waar de schoen nog al eens wringt. Niet alle singles die op zoek zijn naar een partner hebben immers een gelijk opleidingsniveau.

In de praktijk zie je dan ook steeds meer hoogopgeleide mannen en vrouwen die een relatie hebben met een minder hoogopgeleide partner. Zo kan de ene partner een juriste zijn en de ander werkzaam zijn op de salarisadministratie. Of de één carrière maakt als salesmanager, terwijl de ander aan het werk is in de bouw. Maar hoe opgewonden zal je lief worden wanneer hij of zij een pikant berichtje van je krijgt dat vol staat met spel- en typefouten? En kun je je hoogopgeleide vriend of vriendin wel meevragen naar het personeelsfeest dat gehouden wordt ergens in een nogal volkse omgeving?

Of een relatie ook werkelijk kan werken tussen een hoger opgeleide- en minder hoogopgeleide partner, kan helaas niet met zekerheid worden vastgesteld. Volgens deskundigen op dit gebied hangt dit immers volledig af van wat iemand belangrijk vindt in een relatie en dus ook in een partner. Op het ogenblik dat iemand erg gericht is op carrière maken en de nadruk zal leggen op presteren, status en veel geld verdienen, dan zal hij of zijn eerder een partner gaan zoeken in de kringen van hogere opgeleiden. Om voor jezelf te bepalen of hoe jij dergelijke aspecten binnen een relatie ziet, kun je een lijstje maken van alle dingen die je graag terug wilt zien in een partner. Daarnaast is het goed om in je profiel op een datingwebsite altijd eerlijk te zijn over je opleidingsniveau zodat je de ander, mocht deze hier waarde aan hechten, geen rad voor ogen zult draaien.

Probeer jezelf wel steeds te blijven ontwikkelen zodat je niet steeds verder uit de pas gaat lopen ten opzichte van het opleidingsniveau van je (potentiële) partner. Hierbij moet je overigens niet alleen bereid zijn om zo nu en dan weer de schoolbanken in te duiken, maar ook op je sociale vaardigheden bij te spijkeren. Wanneer je dat doet wordt je kans op een succesvolle relatie immers een stuk groter, onder andere doordat je ook in staat zult zijn om echt een serieus gesprek met een hoger opgeleide te voeren. Je zult immers met een hoger opgeleide date of partner zo nu en dan gesprekken moeten kunnen voeren die gaan over zijn of haar carrière of ambities, maar tevens niet misstaan aan de zijn van je lief als deze je meeneemt naar een personeelsfeest of een feestje met zijn of haar familie of vrienden. Je wilt je in dat soort situaties immers niet ongemakkelijk voelen of een soort toneelstukje op moeten voeren alleen maar om je partner niet in verlegenheid te brengen.

Gelukkig zijn er ook hoger opgeleide singles die minder, of zelfs helemaal geen, waarde hechten aan het opleidingsniveau van hun date of partner. Zij zijn bijvoorbeeld zelf niet erg welbespraakt of uitbundig van aard of zien juist de ideale huisvader of -moeder in een laag opgeleide partner. Deze mensen hebben er dan ook geen enkel probleem mee dat hun partner niet of nauwelijks carrière maakt of zelfs dat hij of zij fulltime thuis bij de kinderen is.

Benadruk niet te veel jullie niveauverschil

Je vraagt je wellicht af wat je moet doen wanneer je verliefd wordt op een leuke hoger opgeleide single. In dat geval doe je er echt verstandig aan om vooral niet de nadruk te leggen op jullie verschillen en accepteer je dat jullie verschil in opleidingsniveau gevolgen met zich mee zal brengen, zoals niet kunnen sparren met je partner over zijn of haar werk. Indien je echter steeds weer de nadruk weet te leggen op de aspecten waarin de ander van jou verschilt, dan zal dat onherroepelijk tot een zekere wrijving binnen jullie relatie gaan leiden.

Het is dan ook beter om juist te kijken naar de dingen die jullie juist overeenkomstig hebben. Zijn jullie bijvoorbeeld allebei erg sportief, houden jullie beide van het uitgaansleven, zijn jullie allebei juist enorm druk of erg verlegen? De overeenkomsten tussen jullie moeten dus sterk naar voren worden gebracht, in plaats van de verschillen in de spotlights te zetten om de relatie een grotere kans van slagen te kunnen geven. Door te kijken naar de overeenkomsten zal er namelijk een zekere binding en een saamhorigheidsgevoel ontstaan, terwijl de onderlinge verschillen er juist voor zullen zorgen dat een gevoel van vervreemding van je partner de overhand kan nemen.

Uiteraard zul je, wanneer je gaat daten met iemand die hoger opgeleid is, te maken krijgen met vooroordelen van mensen in zowel jou als zijn of haar omgeving. Je doet er goed aan deze vooroordelen direct naast je neer te leggen en je er helemaal niets van aan te trekken. Jij en je partner weten immers zelf het beste wat je van verwacht van een date of een relatie, maar ook of je aan de verwachtingen van de ander kunt voldoen. Een relatie valt of staat dan ook niet alleen maar door het opleidingsniveau van beide partners, hier komt vaak een heleboel meer bij kijken. Belangrijker zijn eerder de dingen die jou en je partner met elkaar verbinden en waar jullie samen van kunnen genieten. De mening en de visie van anderen staat daar dus helemaal los van.

Conclusie

Indien je geen hoge opleiding hebt genoten, en wellicht niet eens een diploma op zak hebt, dan wil dat nog niet meteen zeggen dat je tijdens het zoeken naar een leuke date iedere hoger opgeleide kandidaat van je lijstje dient te schrappen. Wanneer je namelijk bereid bent om jezelf te blijven ontwikkelen en je bovendien de nadruk kunt blijven leggen op de dingen die jij en je date gemeenschappelijk hebben, dan is er absoluut een kans van slagen. Uiteraard moet je potentiële partner niet op je neerkijken vanwege je lagere opleidingsniveau of dingen van je verlangen die niet binnen je bereik liggen. Maar ook dien je je date niet op een enorm voetstuk te plaatsen alleen maar omdat hij of zij hoger opgeleid is. Iemand waarderen kan immers ook vanwege een leuke, warme en lieve persoonlijkheid.

Op het moment dat je tijdens het daten open en eerlijk bent over je opleidingsniveau en iemand je afwijst omdat hij of zij een hoger opleidingsniveau heeft, dan dien je je daar overigens niet te veel van aan te trekken. Deze persoon kijkt immers op je neer en een eventuele relatie zou daardoor op voorhand al gedoemd zijn te mislukken. In een relatie draait alles om het aanvaarden van de ander zoals hij of zij is als mens, en hangt dus niet alleen af van de opleiding die iemand heeft genoten of de diploma’s die hij of zij heeft weten te behalen.

Ze Magazine - Lifestyle trends