Ben je beu met om steeds weer met de verkeerde dates voor de dag te komen? Amy Webb analyseerde profielen van populaire daters om uit te zoeken op welke manier je het beste online een geliefde zou kunnen vinden.

Waarom data het geheim is van succesvol daten

Mijn meest vreselijke dating ervaring begon erg veelbelovend. Ik had online een man leren kennen, hij was interessant en knap, en we hadden fantastische gesprekken samen. Toen hij me vroeg, leek het een prima idee en zelfs op het moment dat we elkaar in levenden lijve ontmoetten, zag hij er eigenlijk nog beter uit dan op zijn profielfoto’s. Hij was slim, grappig en had een uitstekende job. Ergens halverwege ons afspraakje begon echter zijn telefoon te trillen. Het was zijn vrouw aan de andere kant van de lijn. Vermoedelijk waren ze pas kort geleden gescheiden, maar hij woonde nog altijd in de woning die ze ooit samen hadden gekocht en de dame dacht nog steeds dat hun relatie goed was.

Je kent ongetwijfeld ook wel een dergelijk vreselijk datingsverhaal (of zelfs meerdere) van anderen of van jezelf. Zelfs na die afschuwelijke date, vertelden mijn vrienden en familie me dat ik te kieskeurig was, en dat ik als ik mijn eisen niet zou versoepelen, ik nooit een geschikte vent zou vinden om mee te trouwen. Uiteindelijk besloot ik dat dit te belachelijk voor woorden was. Wanneer op zoek zou gaan naar iemand met wie ik de rest van mijn leven mee door zou willen brengen, waarom zou ik dan niet zo kieskeurig mogelijk mogen zijn?

Dus begon ik een maand lang een experiment, waarbij ik de profielen van populaire online daters en hun gedrag op de betreffende datingsites analyseerde. Wat ik ontdekte, was op zijn zachtst gezegd, bijzonder verrassend te noemen. Dit experiment heeft me overigens ook naar mijn huidige man geleid. Hieronder heb ik mijn bevindingen ten aanzien van online dating voor je op een rijtje gezet. Ik heb deze bevindingen verwerkt in een top 10 van tips voor online dating.

1. Maak een wensen- en verlanglijstje

Voordat je begint met online daten dien je een strategie te ontwikkelen. Waar ben je precies naar op zoek? Maak een wensen- of verlanglijstje en ben dan zo specifiek mogelijk. In plaats van “iemand die ook kinderen wil” te zeggen, dien je je meer in detail te treden. Zeg bijvoorbeeld dat je iemand wilt die twee kinderen wil, met ongeveer drie jaar leeftijdsverschil en die bereid zal zijn om samen met jou vruchtbaarheidsbehandelingen met je te ondergaan op het moment dat een zwangerschap problematisch mocht worden. Een belangrijk onderdeel van het maken van een dergelijke lijst is duidelijk bepalen wat je wilt.

2. Houd de score bij

Wanneer je eenmaal hebt bedacht aan alle eigenschappen die je in een partner belangrijk vindt, dan dien je deze prioriteit te geven. Denk dus na over deze eigenschappen in de context van eerdere relaties, je vrienden en je familie. Ontwikkel verder aan de hand daarvan een scoresysteem. Geef daarbij punten aan je top 10 en minder punten aan een tweede reeks van 10 tot 15 eigenschappen. Stel tot slot het laagste aantal punten in dat je acceptabel vindt om met iemand op een date te gaan. Dit eigenlijk dien je een met de hand opgesteld algoritme op te stellen, dat alleen is gericht op je persoonlijke voorkeuren.

3. Ga online

Kies een aantal websites om te gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een meer algemene datingsite met een groot aantal opties. Singles die Tinder gebruiken, zijn doorgaans niet op zoek naar een langdurige relatie. Het dan ook het beste om twee of drie websites op hetzelfde moment te gebruiken om online te daten. Houd er echter wel rekening mee wanneer je de meeste functies geactiveerd wilt hebben dat op bepaalde datingsites behoorlijk prijzig kunnen zijn.

4. Ga aan de slag

Voor het grootste deel doen dating sites niet echt iets mysterieus. Deze websites maken namelijk vaak matches waarbij ze stelletjes aan elkaar koppelen aan de hand van de door hen gegeven antwoorden en opgegeven voorkeuren. In bepaalde gevallen kijken websites echter ook naar de kloof tussen de antwoorden en wensen van gebruikers in combinatie met hun gedrag op de datingsite. Wanneer je bijvoorbeeld aan hebt gegeven dat je de voorkeur geeft aan een erg lange man met donker haar die gelovig is, maar je tevens vooral op profielen klikt van kortere mannen die niet religieus zijn. Dan zal het algoritme proberen je te koppelen op basis van dit zoekgedrag. Maar wellicht ben je iemand die op alle profielen klikt, zelfs de profielen die niet overeenkomen met je voorkeuren, of zit je zus naast je en wil ook zij even kijken wat voor kandidaten er aanwezig zijn op deze datingsite, wanneer dan haar voorkeur iemand moet zijn die kort en blond is, dan zal het algoritme evenmin optimaal werken. Het is dus het beste om datingsites altijd te behandelen alsof het enorme databases zijn die je kunt gaan verkennen.

5. Houd je profiel kort en krachtig

Lange profielen kwamen doorgaans niet al te best naar voren tijdens mijn experiment. Ik denk dat voor doordachte vrouwen, of voor vrouwen die behoorlijk slim zijn, een kort en krachtig profiel dan ook de voorkeur heeft boven een ellenlange biografie Populaire profielen waren dan ook in de regel niet al te lang, maar wisten de lezer wel te intrigeren.

6. Creëer een zekere mate van nieuwsgierigheid

Heb je je ooit afgevraagd waarom bepaalde profielen zo populair zijn? Dat is meestal vanwege het feit dat ze de nieuwsgierigheid van de lezer weten te wekken. Ze bieden exact genoeg informatie aan om de interesse te wekken om meer te willen weten, en dat is ook precies wat jij zou doen op het moment dat je iemand voor de eerste keer persoonlijk ontmoet. Dit wil overigens niet zeggen dat je profiel zou moeten beginnen met “9 van de 10 Antwerpenaren zijn denken volkomen verkeerd over deze feitelijke denkfout” of “je zult het niet geloven wie deze bankmedewerker uit Brugge het liefst zou willen…” Maar het betekent zeker wel een beschrijving geven van jezelf in een kleine honderd woorden die de lezer weet te boeien

7. Probeer niet grappig te zijn

De meeste mensen zijn absoluut niet grappig, zeker niet als ze zich in een stressvolle situatie bevinden. Wat je, na een paar biertjes gedronken te hebben, tegen je vrienden in de kroeg zegt, kan weliswaar de lachers op je hand brengen, maar dat wil niet per definitie zeggen dat dit eveneens op een datingsite dezelfde uitwerking zal hebben. Dat geldt overigens ook voor het gebruik van sarcasme. In de regel komen mensen denken dat ze slim overkomen, in plaats daarvan juist als boos of gemeen worden ervaren. We raden je dan ook aan om altijd eerst het geschreven profiel een keer hardop voor jezelf te lezen voordat je het post op de datingsite.

8. Selectief zijn

Het is altijd een goed idee om voorbeelden te geven van je persoonlijke wensen, voorkeuren en dingen die je echt niet leuk vindt, maar houd er dan wel rekening mee dat je zo ook iemand onbedoeld zou kunnen ontmoedigen door te specifiek te zijn over bepaalde dingen die uiteindelijk minder belangrijk zijn. Ik houd bijvoorbeeld enorm van ene bepaald televisieprogramma, terwijl mijn man er helemaal niets aan vindt. Wanneer je over je favoriete televisieprogramma, acteur, actrice, zanger, zangeres of sportclub rept in je profiel op een datingsite, dan moet je je wel bewust zijn van het feit dat je daarmee bepaalde mensen op voorhand al af kunt stoten.

9. Ben optimistisch in je taalgebruik

In mijn experiment ontdekte ik dat bepaalde woorden (‘leuk’, ‘blij’) profielen extra populair maakten. Praat dus over dingen die je opwinden, of schets een beeld van een ideale situatie waar je deel van uit zou willen maken. Een vraag je vervolgens af: Zou je met jezelf op date gaan?

10. Plaats jezelf op de datingmarkt

Gebruik niet enkel en alleen oude foto’s of een kopie van je profiel van een andere datingsite. Er zijn immers een groot aantal overeenkomsten te vinden tussen online daten en het verkopen van goederen of diensten: je dient dus exact te weten welke mensen er tot je doelgroep zullen behoren, wie je aan zou willen trekken en op welke manier je de meeste kans hebt om hen te bereiken.

Nu je dit allemaal weet, kun je eigenlijk direct aan de slag gaan en je goed voorbereid in de wereld van het online daten gaan begeven. Je weet nu immers waar je op moet letten en op welke manier je je kansen op een leuke date kunt vergroten.

Ze Magazine - Lifestyle trends